Tā patiešām ir

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/483758-vairakus_gadus_valkajam_vienas_un_tas_pasas_drebes

Ja Jums šorīt nav slinkums, tad droši izlasiet šo rakstiņu par skolotājiem. Man nākas vien 100% iekrist tam visam. Pašai radinieks strādā skolā. Ir mums bijusi saruna par to, ka nereti daudzi jaunieši un bērni nāk no turīgām ģimenēm, valkā dārgus apavus, drēnes, kamēr skolotājs apavus iegādājas tik tad( un vēl skatoties uz cenām), kad vecie jau nobrukuši.

kolotājas sarunā ar TVNET pastāstīja, ka salīdzinoši zemo algu dēļ daļa pedagoģu ir spiestas gadiem valkāt vienu un to pašu apģērbu.

Šī nelielā nianse atstāj nelabvēlīgu iespaidu ne tikai uz skolotāju pašapziņu, ko ir ļoti grūti noturēt augstā pozīcijā, bet arī savstarpējām attiecībām ar izglītojamiem.

Daļa mūsdienu skolēnu ir dārgi ģērbti un nāk no ļoti situētām ģimenēm. Tāpēc

bērni mēdz uz trūcīgākajiem skolotājiem skatīties it kā no augšas.

Ir diezgan grūti izglītot ļoti pašpārliecinātus jauniešus, kuri tērpti pēc jaunākajām modes tendencēm, regulāri ceļo pa ārzemēm, sauļojas solārijos un uz skolu atbrauc ar automašīnām.

Turklāt skolotājiem, kuri algas dienā saņem tikai pāris simtus latu, ir problemātiski apmierināt savu bērnu vajadzības pēc mūsdienīga apģērba, aksesuāriem un citām jauniešiem vajadzīgām lietām.
25.10.2013 09:15 |

Reitings 5709
Reģ: 29.01.2009
stellaglrm, man žēl, ka Tev tik bēdīga pieredze ar skolotājiem. Tiešām.
25.10.2013 12:31 |

Reitings 1493
labu pedagogu ar uguni nesameklēt.

... jo daudzi no viņiem, augstskolas pabeidzot un "konkurētspējīgo atalgojumu" ieraugot, izvēlas strādāt vai nu privātajā sektorā vai vispār citā jomā, vai pat aizbrauc uz ārzemēm.
Diemžēl.
Tāpēc savā ziņā piekrītu, ka ir daļa skolotāju skolās, kas visu dara ķeksīša pēc. Bet ir tikpat liela daļa, kas ir sava darba patrioti, un tiešām savā darbā ieliek sirdi. Tev ir savi piemēri, man - savi, no skolas laikiem.

Nemānīsim sevi, ka motivējošs atalgojums dažos gadījumos to situāciju nemainītu. Jo ļooooooti daudzi skolotāji (zinu konkrētus piemērus, bet jau atkal - no manas pieredzes) darbu uzsākuši labiem nodomiem, enerģijas pilni. Bet tiešām tas, ka neredzi tam ne morālo atalgojumu (bērni mūsdienās ir ļoti izlaisti, vairums vecāku nav ieinteresēti piedalīties mācību/bērna skološanas procesā), ne materiālo (kaut vai elementārā atvaļinājuma laikā, ko visi vienmēr tā piesauc kā argumentu tam, kāpēc skolotājiem vispār būtu jāpiever mute par savām algām, --- lai savilktu galus kopā jāiet mežā ogas lasīt, lai piepelnītos) --- viņus vnk izsūc, un darbs tiek darīts ķeksīša pēc...
25.10.2013 12:35 |

Reitings 1681
Reģ: 01.09.2012
Zirgu var pievest pie ūdens, bet nevar piespiest padzerties - tas pats arī ar bērniem.

++++++
25.10.2013 12:49 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
jo daudzi no viņiem, augstskolas pabeidzot un "konkurētspējīgo atalgojumu" ieraugot, izvēlas strādāt vai nu privātajā sektorā vai vispār citā jomā, vai pat aizbrauc uz ārzemēm.

Piedodiet - bet tiem, kuri pēc krīzes sākuma aizgāja studēt šajā jomā, bija jābū spējīgiem izpētīt darba tirgu un iespējas nozarē. Kā arī potenciālo atalgojumu un plānoto tāš pieaugumu - jebšu tajā laikā apspriesto algu iesaldēšanu. Ja cilvēks nespēj tik daudz kā izvērtēt nozares iespējas, viņam varbūt nevajadzētu iet augstskolā, bet vēl pasēdēt vidusskolā. Vai arī atkal pajautāt savai klases audzinātājai - kādēļ klases stundās netiek apspriesti šie un citi jautājumi gana plašā amplitūdā... Uz bui duj mācīties nav prātīgi iet, bet ja ej - tad rēķienies ar sekām.

Bet ir tikpat liela daļa, kas ir sava darba patrioti, un tiešām savā darbā ieliek sirdi.

Šo pedagogu ir maz. Bet viņi ir zelta vērtē. Jo pie viņiem pat vistupākais un viskrutākais skolēns ir gatavs atzīt, ka ir tups - nevis vaino skolotāju, skolu, sistēmu un visu citu. Šādus skolotājus nekad nenoliek - ne slikta paģērba, ne elpas dēļ - tieši pretēji visās skolēnu kārtās viņus ciena un respektē savu bravūru piebremzējot.

nācās diezgan bieži būt skolotāju istabā,

Tad jau Tu dzirdēji arī to kā, piemēram, vecais kalums māca praktikantēm - neklausīties Pēterī, jo viņš ir muļķis - bļaut uz 7a, jo tur visi neattīstīti. Un nereti skolotāji paši sarūpē sev vidi, kurā neviens nejūtas labi - visu radošo noliekot, jo ko tur tā jauniņā skolotāja iet ar savu bezpieredzes naivumu būt saprotoša - nav vērts.

Doma ir vienkārša un jau iepriekš manis pausta: labi skolotaji eksistē, tomēr uz visu skolu skaitu viņu ir bezcerīgi maz. Un kamēr lielākais vairākums pedagogu būs tendēti tikai uz savu algu, nevis darbu - es nedomāju, ka algas būtu jāceļ. Citās nozarēs to vajag vairāk. NEviens negrib maksāt par sliktu apkalpošanu - neviens negrib maksāt par pakalpojumu, kuru nesaņem. Bet ar katru gadu arvien pieaug to skolēnu skaits, kuri pabeidzot 9. klasi secina, ka skola ir stulba un nevajadzīga...
25.10.2013 13:05 |

Reitings 734
Reģ: 04.12.2012
Diskusijai tikai mazliet uzmetu aci.
Skola ir viena no socializācijas vidēm, katrā skolā tā ir citādāka un pat klasē.

Par apģērbu - arī manā fakultatē ir pedagogi, kas apģērbu nemaina, ne tikai skolās.

Par atalgojumu. Jā, esmu nu jau tikusi līdz tam, ka godīgi varu atzīt, mani nervi nav minimālās, vai mazliet vairāk, algas vērti. Jā, pedagoga darbs ir misija, aicinājums, bet domājot racionāli, ir jāizvertē tas, ko dod pret to, ko saņem.
Ik pa laikam pavīd algas 700 Ls vai pat vairāk. Tad nu pedagogam vel uzbļauj,ko čīksti, es presē lasīju, ka Tavam kolēģim tur tāda un tāda alga. Tā ir tikai maza daļiņa, kas saņem šīs augtsās algas. Un ziniet? Es uzskatu, ka tā ir normāla, nevis liela alga, pedagogi būtu pelnījuši tieši tādus ciparus, nevis to izsmiekla naudu. (tas gan attiecas ne tikai uz pedagogiem, bet arī dazam citām profesijām, kurās ieguldītais darbs nav samērīgs ar atalgojumu).
Bet kā jau viena meitene te minēja, arī man nav risinājuma tam, lai pedagogiem paceltu algas, jo valsts saka tikai vienu - naudas viņiem nav. a smukām prēmijām, savu algu paaugstināšanai algas atrodas. Njā.
25.10.2013 13:11 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Tad jau Tu dzirdēji arī to kā, piemēram, vecais kalums māca praktikantēm - neklausīties Pēterī, jo viņš ir muļķis - bļaut uz 7a, jo tur visi neattīstīti. Un nereti skolotāji paši sarūpē sev vidi, kurā neviens nejūtas labi - visu radošo noliekot, jo ko tur tā jauniņā skolotāja iet ar savu bezpieredzes naivumu būt saprotoša - nav vērts.

Neko tādu nedzirdēju, jo bļaušana tajā skolā nebija cieņā. Balsi reāli pacēla tikai viena skolotāja - tieši tā, kurai uz kakla bija saimniecība, slima māte un veselības problēmas. Kamēr tur mācījos, ieradās 3 jaunas skolotājas. Viena bija daudz stingrāka par vecajām pat bez pamācīšanas, pārējās ļoti laipnas un profesionālas - cik zinu, tad tādas ir arī tagad.
Saprotu, ka Tev ir bijusi ļoti slikta pieredze. Man arī, bet tikai pamatskolā - tur visa sistēma bija čakarēta gadu desmitiem, lai gan arī tur bija vairāki ļoti labi skolotāji. Vidusskolā pedagogi bija lieliski, radoši un gatavi sēdēt kaut līdz vēlam vakaram, lai palīdzētu slinkam, mācīties negribošam skolēnam.
25.10.2013 13:14 |

Reitings 1493
bija jābū spējīgiem izpētīt darba tirgu un iespējas nozarē

Izklausās, ka te visiem ekonomistiem jābūt :D
potenciālo atalgojumu un plānoto tāš pieaugumu
Ja pavēro, katru gadu skolotājiem ir solītas lielākas algas, kas netiek solītajā apmērā pildīts, ņemot vērā samērīgās arodbiedrības prasības (piem., to pašu 15 latu vietā tomēr piešķirt 30 - nav jau mistiska vai nepamatota summa, bet taču nē. valdība piešķir tik, lai tikai izskatītos, ka kaut kas pacelts, bet reāla ieguvuma - nekāda).
izvērtēt nozares iespējas
Nu ko tur izpētīt?
Un katru gadu taču arī tiek ieviestas dažādas politikas šai nozarē! Nauda seko skolēnam... neviens jau neveic aptauju, vai jūs, mīļie vecāki, savu bērnu sūtīsiet tuvākajā skolā, vai tomēr, uzliksiet vēl arī lieku slogu pārvadātājiem, pašvaldībām (kas ceļu apmaksā) un sūtīsiet lielākajā centra skolā, kur skolēnu tā jau klasēs ~30? Jo ir kruta mācīties lielajā skolā, bet ne mazajā lauku. (tas atsevišķs topiks, protams, ka tas procents nerentablo un neperspektīvo lauku skolu būtu jāslēdz, nevis jāļauj vilkt dzīvība uz lielo skolu rēķina)

Izbraukušās ģimenes, skolām zudušie bērni (atkal ģeniāli - nauda seko skolēnam... uz kurieni? uz uk?).. kā to skolotājs varēja izpētīt, paredzēt? Ja pat visa tauta valstiskā līmenī ir attapusies kā uz slīkstoša kuģa klāja?
25.10.2013 13:17 |

Reitings 734
Un, jā, varu piekrist tam, ka daudzi jaunie, talantīgie pedagogi (tie, kas pasniedz dažādus priekšmetus), cik novērots, tiek izķerti no privātskolu puses, arī dažādu kursu un semināru vadīšanai (pieaugušajiem vairāk) utt. Un dažreiz skolai tiešam paliek pedagogs, kas pat sava kursa priekšā iziet knapi spēja.
Un, nē, es viņus nespēju vainot (kā te komentārā, ka viņi uz naudu skrien, tpu), jo ir jāizdzīvo. Ok, var eksistēt. Viens ir tad, ja ir tas otrs ar ko dalīt maksājumus, bet otrs tad, ja kādi 250 Ls aiziet jau nomaksāt dzīvokļa, komunālos, rēķinus!
Pēc dažiem komentāriem rodas sajūta, ka, ja tas jaunietis ir izvēlējies pedagoga profesiju, tad, lai tur muti, strādā par kapeikām, bet darba kvalitātei jābūt izcilai. Darba kvalitāti alga nedrīkst ietekmēt, bet alga ietekmē dzīves apstākļus un es saprotu, ka tīri cilvēciski, tam skolotājam taču arī ir domas, ka viņam ir jādzīvo normāli, nevis jāeksistē.
25.10.2013 13:24 |

Reitings 471
Reģ: 18.06.2013
Nevar prasīt no pedagoga iejūtību, modernu piegājienu procesam un perfektu darbu, ja ir jādomā par to, vai pats savam bērnam varēs skolai grāmatas sagādāt un pusdienu naudu iedot.

Kā tas ir - nevar prasīt?! Kam tad to prasīt?!
Skolēnam varbūt arī māte slima, tēvs 2 darbos raujas, vai audzina vecmāmiņa, kura no pēdējās pensijas darba burtnīcas pērk. Un pat ja skolēns atbrauc ar savu auto un spīdīgas birkas visās malās, jo tēvs turīgs, varbūt brālis slims un māte aktrise, kurai arī darbs uz mājām jānes, skatītājam izrādē iezvanās telefons, kāds pirmajā rindā skaļi pasaka, ka briesmīgs tēlojums, atalgojums smieklīgs, viņai arī kremt tā Guess pārdevējas alga..

Nu nav skolotājs vienīgais upuris, nenovērtētais varonis ar sūri grūtu dzīvi, kuru visiem būs žēlot.
25.10.2013 13:29 |

10 gadi
Reitings 3922
Ja pavēro, katru gadu skolotājiem ir solītas lielākas algas, kas netiek solītajā apmērā pildīts,

Nav jābūt ģēnijam, lai pēc uzsaukuma par algu iesaldēšanu secinātu, ka tuvākajos 10, 15 gados algas pieaugums nebūs vispār vai būs niecīgs, ķeksīša pēc.

Nav jābūt ekonomistam. Man liekas loģiski, ja cilvēks pirms uzsāk mācīties augstskolā izpēta iespējas darba tirgū. Tāpat, izpētot arī iespējas, kuras sniegs iegūtais diploms gadījumā, ja viss nenoritēs kā plānots. Man tā šķiet normāla, pieauguša cilvēka attieksme pret savu nākotni.

Nauda seko skolēnam.

Šis uzsaukums nav pirmo gadu un nav arī otro vai trešo.
Attiecīgi, ja būtu pētījis situāciju, sekojis līdzi primitīvajai ekonomiskajai situācijai valsts sektorā - nekas no notiekošā nebūtu jaunums. Bez tam - visi cieš vienādi, bet ārsti nesāk slaktēt cilvēku vēlmi dzīvot. Kāpēc skolotāji savu nevēlēšanos pievērsties darbam pamato ar zemu algu?

Īsumā, man liekas, ka mans viedoklis ir skaidrs - esmu diez gan kategoriska šajā jautājumā, jo redzēti ir visādi brīnumi. Un man ir tiešām žēl, ka cilvēki nevēlas saprast, ka viņi nav piemēroti nozarei - viņiem ir jāiet strādāt citur, nevis jāmoca sevi un jaunāko paaudzi. Noakut vēlmi mācīties ir ļoti viegli - un es neredzu iemeslu par to maksāt lielākas algas. Tomēr, pēc pamatīgas tīrīšanas pedagogu aprindās - algas būtu jāceļ, jā.
25.10.2013 13:30 |

Reitings 1681
Ceru, ka stellaglmr aiztaupīs visai izglītības sistēmai rūpes un savu bērnu skolos pati! Jo tik pretīgu attieksmi pret citiem cilvēkiem reti, kad izdodas sastapt. Robežojas ar kaut kadu ksenofobiju/rasismu - kaut ka tā. Te vēl nedaudz trūka, lai visus skolotājus vēl arī izsūtītu uz Sibīriju, jo 90% ir elles vēstneši zemes virsū. Negribas teikt, ka esi neadekvāta, bet...
25.10.2013 13:32 |

Reitings 1681
Tomēr, pēc pamatīgas tīrīšanas pedagogu aprindās - algas būtu jāceļ, jā.

Tātad plans - algu ceļam līdz 500 Ls par slodzi. Vienlaicīgi taisam baigāko konkursu pedagoģiskajā fakultatē uzņemot jaunus spīdekļus, atlaižam visus nedeŗīgos skolotājus - risinājums - pēc 3-4 gadiem atnāk jaunie ģēniji, kas iedvesmas spārnoti ieplivina izglītības brikšņos un sāk pa ķieģelītim būvēt jauno censoņu zināšanas! Cik utopiski... :)
25.10.2013 13:36 |

10 gadi
Reitings 3922
Ella - es saprotu, ka Tu esi emocionāla, jo Tev tuvi cilvēki ir saistīti ar šo amatu - bet varbū personīgos apvainojumus atstāj pie sevis. Un jau iesākumā teicu, lai neuztver manis teikto personīgi. Es asi vēršos pret cilvēkiem, kuri nav savā vietā - respektīvi, pedagogiem, kuri nespēj pildīt pat primāros darba pienākumus. No viņiem ir atkarīgi citi cilvēki, viņu dzīves - tāpat no viņiem ir atkarīga kāda būs šīs valsts nākotne, lielā mērā. Uzskatu, ka lielajam vairumam pedagogu būtu jāaiziet no darba, vietā jānāk sava darba entuziastiem un jāceļ algas. Bet kamēr par pedagogu strādā cilvēks, kurš mājas nes uz darbu (cik absurdi tas vispār ir?) un kliedz, nozākā citas nodarbības - tai skaitā ārpus stundu - neuzskatu, ka viņam vispār ir vieta skolā, darbā ar bērniem - nezuskatu, ka viņam vajag lielāku algu. Viņam ļoti vienkārši - vajag algu citur, citā nozarē. Visi nevar būt ideāli - arī šajā darbā, tomēr visam ir robežas.
25.10.2013 13:41 |

Reitings 734
Es nesen kādam no pedagoģijas fakultātes profesoriem, uzdevu jautājumu, vai nekad nav domāts par lielāku kontroli tajā, kādus jauniešus uzņem pedagoģijas programmās.
Man atbildēja, ka par pedagogu izveidojas un, ja vinam nesanāks, tad viņš nemaz nepabeigs augstskolu.
Ok, ir liels atbrums, bet es tomēr uzskatu, ka arī no tiem, kas pabeidz, ir pa pāris tādiem, kur es īsti nesaprotu vai tas būtu tas labākais bērniem (kautrīgi, nespēj parunāt auditorijas priekšā).
Bet no otras puses, jā, saprotu, ka tas viss var nākt ar laiku, ka atraisās un tā.. Nu nezinu, par šo vel vēlos tomēr fakultātes gaiteņos padiskutēt.
25.10.2013 13:42 |

10 gadi
Reitings 3922
Obligāto izglītību prasīt saņemt kvalitatīvā līmenī nav nekāda utopija - tai būtu jābūt normai. Bet pie Latvijas pedagogiem tiešām tā varētu šķist utopiska vēlme.
25.10.2013 13:42 |

10 gadi
Reitings 3922
Gemini +
25.10.2013 13:44 |

Reitings 734
stellaglmr, ja notiktu Tevis nosauktā atsijāšana, tad skolās šādu izcilo pedagogu stundas tiktu vadītas pa visai skolai reizē šur tur. Tu vispār tā godīgi, zini kādi šobrīd ir skolu apstākļi, cik skolēnu ir uz vienu skolotāju, piemēram, Rīgā? Kāds ir vielas daudzums, kuru uz klasi japaspēj "izņemt", utt? Tu vēlies visu ļoti jauki un skaisti, bet tā ir utopija, jo tam nav vajadzīgo resursu. Vismaz man ir mazliet sajūta, ka Tu tajā vidē neesi pabijusi no otras puses, vai tomēr kļūdos un esi pedagoģe vai saistīta ar izglītības vidi?
25.10.2013 13:47 |

Reitings 2797
Reģ: 16.09.2013
Parakstos zem katra Stellaglmr vārda.
25.10.2013 13:49 |

Reitings 734
Tb, lai būtu skaidrs, tā , manuprāt, tomēr ir utopija pie pašreizējā veida, kādā tiek virzīta izglītība, un pie pašreizējiem kopējiem apstākļiem, dīvainajām reformām uttt.
Jo, es domāju, ka katrs, protams, grib to izcilo skolotāju, kā Tu saki. Tas viss ir pilnīgi normāli, bet, manuprāt, sistēma tiek veidota pilnīgi nepareizā veidā.
25.10.2013 13:51 |

Reitings 1681
stellaglmr

Nu man nav nekāds aizvainojums vnk man nešķiet adekvāti, ka cilvēks tā izskaās par plašu cilvēku grupu - un ,manuprāt, tava attieksme, kura ir veidojusies no tavas šaurās pieredzes kamēr mācījies skolā, nebūt nav pietiekoša, lai vērstos tik klaji naidīgi pret veselu cilvēku grupu!

Nu žēl, ka tev nepaveicās tā ar gandrīz visiem skolotājiem, bet ja jau tev tik daudzi skolotāji likas slikti un ne tādi - varbūt īstenībā vaina ir tevī - varbūt tu saasināti uztver lietas, gaidi par daudz vai sagaidi ka visiem tev jāklanās priekšā un visam jābūt uz paplātes noliktam?
25.10.2013 13:52 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!