Tā patiešām ir

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/483758-vairakus_gadus_valkajam_vienas_un_tas_pasas_drebes

Ja Jums šorīt nav slinkums, tad droši izlasiet šo rakstiņu par skolotājiem. Man nākas vien 100% iekrist tam visam. Pašai radinieks strādā skolā. Ir mums bijusi saruna par to, ka nereti daudzi jaunieši un bērni nāk no turīgām ģimenēm, valkā dārgus apavus, drēnes, kamēr skolotājs apavus iegādājas tik tad( un vēl skatoties uz cenām), kad vecie jau nobrukuši.

kolotājas sarunā ar TVNET pastāstīja, ka salīdzinoši zemo algu dēļ daļa pedagoģu ir spiestas gadiem valkāt vienu un to pašu apģērbu.

Šī nelielā nianse atstāj nelabvēlīgu iespaidu ne tikai uz skolotāju pašapziņu, ko ir ļoti grūti noturēt augstā pozīcijā, bet arī savstarpējām attiecībām ar izglītojamiem.

Daļa mūsdienu skolēnu ir dārgi ģērbti un nāk no ļoti situētām ģimenēm. Tāpēc

bērni mēdz uz trūcīgākajiem skolotājiem skatīties it kā no augšas.

Ir diezgan grūti izglītot ļoti pašpārliecinātus jauniešus, kuri tērpti pēc jaunākajām modes tendencēm, regulāri ceļo pa ārzemēm, sauļojas solārijos un uz skolu atbrauc ar automašīnām.

Turklāt skolotājiem, kuri algas dienā saņem tikai pāris simtus latu, ir problemātiski apmierināt savu bērnu vajadzības pēc mūsdienīga apģērba, aksesuāriem un citām jauniešiem vajadzīgām lietām.
25.10.2013 09:15 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Ak, patīk man komentāri cosmo!
Par skolotāju algām nekomentēšu, jo manā paziņu lokā skolotājas saņem virs 800, kā arī ne reizi vien paziņo, ka viņas, piemēram, projektos piedalīties dažu simtu dēļ negrib, jo algas pietiek. Zinu, ka daudzi pelna maz, bet tādus nepazīstu, tāpēc pat nemēģināšu iztēloties, cik nu kurš bieži drēbes pērk.
Par skolēniem gan var pastāstīt vairāk. Pirmkārt, man šķiet, ka Rīgā ir tikai 2 labas skolas (lai atvaino visas tās, kuras tic, ka viņu skola ir visvisvis...:) ). Tā nu ir sanācis, ka visai daudz nodarbībās skolas laikā ir būts kopā ar tām 2 labākajām, brrr...man kā cilvēkam no dziļiem laukiem bija ļoti nepierasti, ka kāds nodarībās mob.telefonu neizslēdz, kājas tur uz galda vai arī pasniedzēja klātbūtnē skaļi sarunājas. Neredzēju es nevienu tādu, kurš liktos labi audzināts.
Un tik, cik bērniem un studentiem privātstundas ir vadītas, arī neizskatās, ka nauda bērnus nebojā.
25.10.2013 10:01 |

Reitings 1681
Reģ: 01.09.2012
Ai un tgd visas baigi saka, ka nekā tāda nav un kā var kādu vsp apcelt izskata dēļ, bet tā mēs tgd runājam jo esam pieaugušas un uz dzīvi skatāmies citādak nekā tad kad bija mums 12-16 gadi. Zinu daudzus ļooti nežēlīgus pusaudžus, kas tagad izauguši un pilnīgi citādaki palikuši - līdzcietīgi un it kā forši pieaugusi cilvēki, kas skolas laikā mocīja citus cilvēkus, ka bija sliktāk ģerbušies, vai arī jocīgākus cilvekus, ka nebija jaunāks telefons. Viss mainās ar laiku. Tikai pusaudžu laika hierarhija, ne...
25.10.2013 10:02 |

Reitings 1613
Reģ: 09.03.2010
Es skolu pabeidzu pirms 10 gadiem un neatceros tadu gadijumu, ka kads no skolniekiem aprunatu skolotaju del apgerba. Merisanas ar kraniniem bija sava starpa, bet tas jau ir cits stasts.
25.10.2013 10:06 |

Reitings 471
Reģ: 18.06.2013
Var jau būt, man skolā līdz tam vecumam bija skolas formas, paši bijām vienādi, nebija aktuāli.
25.10.2013 10:07 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
tas, ka es esmu līdzcietīga un pieklājīga, jo tā esmu audzināta, nenozīmē, ka skolas gados biju neželīga :D

bet jūs te daudz runājat par Rīgas skolām - pieļauju, ka te tā situācija tomēr ir dramatiskāka nekā novadu skolās un mazpilsētās.
25.10.2013 10:10 |

Reitings 1681
protams, ka ir svarīgs ārējais izskats, to neviena nenoliedz. Un slikta elpa, dezodoranta nelietošana no skolotāju puses ir piedzīvota, nu to vienkārši nevar nepamanīt un kopīgi nepašausmināties, ja katru reizi, kā pienāk pie Tava galda, ir jāsaraujas. Nav tik balts un melns.

Nu bet ir kaut kas par ko audzināti cilvēki nerunā skaļi - arī par to, ka citam smird elpa! Man bija klases audzinātāja, kura bija ļoti slima ar endokrinoloģiju - viņai bija ļoooti daudz liekā svara. Un jā viņai bija slikta elpa un bieži bija sasvīdusi, jo kamēr viņa uzkāpa līdz savam kabinetam 3. stāva viņai vnk fiziski palika slikti - viņa bija slims cilvēks un visi to zināja, bet tāpat aiz muguras sauca par resno, smirdīgo cūku, ruksi un tml....

Te jau iet runa, ka skolotājs nevar atļauties salabot zobus un jāstaigā ar smirdīgu elpu! Ir maz apģerba un nevar paspēt izmazgat, vai avrbūt mājās atslēgts karsts ūdens un jā, cilveks nesmaržo pēc maijpuķītēm. Un te neiet runa par maznodrošināto, bomzi vai mazkvalificetu strādnieku, bet pedagogu - cilvēku ar augstāko izglītību. Tas nav normāli.

Un man žēl, ka pārdevējas, viesmīles, kravēji, kasieri, apsargi muzejos un bibliotekāri pelna vēl mazak, bet nu tas nav salīdzināms, jo tiem cilvekiem nav vsp izglītības, vai nav augstākās.

Un nevar prasīt kvalitāti apstākļos kad netiek veicināts darba ražīgums. Un LV skolotāju darba ražīgums nekādi netiek veicināts - mazo algu dēļ, paši gudrākie diemžel neiet māčīties pedagoģiju, lai skolotu nākotnes paaudzi, bet uz pedagogiem iet tie, kas beiži nekur citur netiek māčīties. Un tā tas ir un būs kamēr nebūs konkurētspējīgs atalgojums ar citām nozarēm, kur aizplūst tie gudrie, talantīgie un spējīgie.

/Bet te LV skolotāja darbs tiek pielīdzināts pardevēja darbam veikalā. Guess veikalā solīja algu 3-4 Ls/h - mana mamma sundā pelna 3,40 Ls. Un jutas pazemota, ka tiek novērtēta tik zemu. Izdariet secinājumus - priekš kam iet studet - rauties un izturet to stressu un atbildību, ja par to naudu var locīt drēbes veikalā???
25.10.2013 10:13 |

Reitings 471
Skarbā realitāte - ja tiešām šis viss nav milzīgs pārspīlējums, skolotājs nav ne par plauktu augstāks kā citas profesijas, princips viens un tas pats - ja ar savu algu nepietiek, meklē vēl kādu darbu, piepelnies kā privātskolotājs, projektos, spēlē azartspēles, vienalga ko, tā ir skolotāja izvēle un darīšana.
25.10.2013 10:21 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
uz pedagogiem iet tie, kas beiži nekur citur netiek māčīties

skolotāja darbs tiek pielīdzināts pardevēja darbam veikalā

Tādēļ, ka pēc Tevis teiktā - viņi ne ar ko nav labāki par pārdevējiem, kuri ir bieži vien ir daudz laipnāki kā skolotāji... Bet tas ir saskaņā ar tevis teikto - es to par patiesību sev neesmu pieņēmusi.

Un ko darīt ugunsdzēsējiem? Ārstiem - viņiem ir daudz lielāka izglītība par pirmskolas, pamatskolas skolotāju vai skolotāju vispār. Arī viņu algas ir smieklīgas - bez tam ņemsim vērā riskus - veselības un dzīvības apdraudējumus, ņemsim vērā, ka viņi saskaras arī ar tādiem iedzīvotājiem, kuri vistiešākajā mērā ir bīstami - noziedzinieki, narkomāni, bezpajumtnieki, alkoholiķi... Ko darīt viņiem? Ieguldīti neskaitāmi gadi, lai strādātu...
Ko darīt zinātniekiem? Kuri - lielā daļā gadījumu pat minimālo saknapina - pirms nodokļu nomaksas. Viņi nav cilvēki? Cilvēki ir tikai pedagogi ar saviem 300 - 800+ latiem algas? Nē, es šo neatbalstu - skolotāji vienkārši čīkst bez jēgas un saprašanas. Liela daļa darīt negrib, saņemt vairāk gan. Tikai tie pedagogi, kuri ir šī varda cienīgi saņem normālas algas... Saprotu, ka Tev tava mamma ir svēta un mīļa, tādēļ neutver personīgi.
25.10.2013 10:23 |

10 gadi
Reitings 2793
Reģ: 09.12.2010
skolotājs nav ne par plauktu augstāks kā citas profesijas

Nu, nu tā nu gan nav. Pārdevējs aiziet un vienkārši nostrādā savu darba dienu un viss, bet, lai būtu labs skolotājs tas ir sava veida dzīvesveids, jo nevari aprobežosiet tikai ar skolas telpām.
25.10.2013 10:24 |

Reitings 471
jo nevari aprobežosiet tikai ar skolas telpām.

kā ļoti daudzu citu profesiju pārstāvji :)
25.10.2013 10:26 |

Reitings 3599
Reģ: 05.09.2012
Mamma ir skolotāja, protams tie skolotāji, kam ir maza slodze pelna tos 200 ar kaut ko latus, bet ir arī skolotāji, kas saņems savus 700ls.

Ja vecāks var atļauties ģērbt bērnu brendīgi, kāpēc lai viņš to nedarītu? GALVENAIS ir lai šis vecāks savam bērnam iemāca to, ka ir normāli, ka ne visiem bērniem ir šīs brendīgās drēbes. Kā arī to, ka brendīgu drēbju neesamība nenozīme, to ka esi par to bērnu pārāks!
25.10.2013 10:27 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
chantelle, nu bet tas ir tapec, ka pabeidzi pirms 10 gadiem!:D
25.10.2013 10:33 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
nelasīju visu diskusiju, bet vai tad tikai skolotājas staigā vienās un tajās pašās drēbēs? Citu profesiju pārstāvji saņem tik pat maz, bet viņiem nav divu mēnešu atvaļinājums gadā, kura laikā var aizbraukt kaut vai uz Īriju sēnes lasīt.
25.10.2013 10:36 |

Reitings 1681
Tādēļ, ka pēc Tevis teiktā - viņi ne ar ko nav labāki par pārdevējiem, kuri ir bieži vien ir daudz laipnāki kā skolotāji... Bet tas ir saskaņā ar tevis teikto - es to par patiesību sev neesmu pieņēmusi.

Te neiet runa par to, ka kāds ir labāks vai sliktāks! Bet tad kada jēga vsp ir iet studēt, ja visi esam vienādi - algai jābūt vienādai. Priekš kam iegūt augstāko izglītību? Vai tad tā sjega nav iespējas iegūt labāku darba vietu, algu?

Un tipiska domāšana, ka ja citiem iet slikti tad man arī jāiet slikti. Ja godigi tad ja es būtu skolotāja tad man nepaliktu siltāks no tā, ka citi arī maz pelna. Starp citu ārsti tikko sev izsita nesliktu algas pielikumu. Kāpēc tad ārsti ir labāki par skolotājiem? Un neviens neliedz prasīt sev atbilstošu algu arī policistiem, ugunsdzēsejiem un medmāsām.

Te jau tā reaģe it kā kāds kas jau trekni dzīvo sev tūkstoti prasītu. Jau uz 2010. gadu solija ka skolotajiem būs 500 ls par slodzi. Tad noņēma 50 ls, tgd kāpina katru gadu pa 5 ls. Tgd sola jau 310 Ls - 2015. gadā. Cilveki ir sašutuši par šiem tukšajiem solījumiem.
25.10.2013 10:43 |

Reitings 3599
Reģ: 05.09.2012
Tieši tā, ir ļoti daudz vēl citu profesiju pārstavji, kas saņemz mazas algas, kam ir grūti uzturēt ģimeni.. tā ir realitāte, kas pastāvēs vienmēr - sociālie slāņi!
25.10.2013 10:46 |

Reitings 8272
Reģ: 29.01.2009
nevajag pārspīlēt. skolotājiem bieži vien nav tik zemas algas, ka nevar atļauties jaunu apģērbu vai apavus. vienīgajiem, kam tiešām ir zemes algas, ir bērnudārzos. var jau būt, ka citi apstākļi mājās padara situāciju spiedīgu, bet zinu, ka skolotāji nemaz tik ļoti maz nepelna salīdzinoši varbūt ar citiem.
25.10.2013 10:48 |

10 gadi
Reitings 3922
Tādēļ, ka Tu pati pateici - par skolotājiem mācās tie, kuri citur mācīties netiek - tātad, prāta spējas nav tik lielas un attiecīgi tad arī atalgojums pēc izglītības iegūšanas...
Bet, godīgi - es saprotu, ka algas nav adekvātas - to minēju jau pirmajā komentārā. Bet skolotāji nav vienīgie - visās nozarēs vairāk vai mazāk, ir neadekvāts atalgojums. Un ārstam, starpcitu, slodze ir lielāka kā pedagogam. Bet ne par krāniņu mērīšanos ir runa...
Es vienkārši uzskatu, ka pedagogi pelna labi, ja vēlas labi pelnīt; iet dušā, ja vēlas būt tīri un iepērk vairāk par vienu darba kostīmu, ja ir velēšanās apģērbu pamainīt.
Tāpat, uzskatu - liela daļa pedagogu vispār būtu jāatlaiž, jo viņi vienkārši nav spējīgi mācīt, nav spējīgi pildīt savus pienākumus, nav spējīgi pat tik daudz kā pat rāmākos skolēnus par cūkām nesaukt. Un par algas pielikumu pie šādas attieksmes pret darbu, kuram būtu jābūt aicinājumam nevar bū ne runas - jau studējot, Tu zini kāds būs potenciālais atalgojums - un ja vel studēt iet pēc principa - citur nekur netiku - tad vispār neredzu vajadzību pēc algas paaugstinājuma, jo vairojas slikti pedagogi pilnas skolas...
25.10.2013 10:51 |

Reitings 128
Reģ: 17.06.2013
Par algu lielumu/mazumu nestrīdēšos jo 70% visu profesiju pārstavju saņem neadekvāti zemas algas salīdzinot ar LV cenu līmeni.
Par skolotāju izskatu,autoritāti un skolēniem:
Mans piedāvājums ir ieviest formas tērpu skolotājiem un skolēniem.
Beigt tās muļķības ar skolēnu MEGA tiesībām, kuras pārtop par visatļautību. Vai tas ir normāli, ka skolotāju var nosūdzēt IM par to, ka viņš nedaudz pacēlis balsi uz skolnieku, kurš traucē stundā?!
Lielākai daļai bērnu ir vajadzīga stingra audzināšana un labs "dakteris Bērziņš", lai zin ne tikai savas tiesības, bet arī pienākumus! Vecāki bērnus neaudzina, tik atpērkas ar mantām, skolotāji neko nevar darīt, dēļ bailēm saņemt disciplināro sodu vai rājienu. TAS NEKAM NEDER!
25.10.2013 10:53 |

Reitings 1681
Tādēļ, ka Tu pati pateici - par skolotājiem mācās tie, kuri citur mācīties netiek - tātad, prāta spējas nav tik lielas un attiecīgi tad arī atalgojums pēc izglītības iegūšanas...

Apburtais loks - ja nav konkurētspījīgs atalgojums tad nav iespējas piesaistīt labus speciālistus. Paceļot algas būs lielāka konkurence - cilvēki redzēs jēgu iet māčīties un strādāt par skolotāju.
25.10.2013 10:56 |

10 gadi
Reitings 3922
Jā, bet arī pie lielākām algām, treknajos gados, labu pedagogu ar uguni bija jāmeklē, īpaši starp topošajiem studentiem...
25.10.2013 10:58 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!