Tā patiešām ir

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/483758-vairakus_gadus_valkajam_vienas_un_tas_pasas_drebes

Ja Jums šorīt nav slinkums, tad droši izlasiet šo rakstiņu par skolotājiem. Man nākas vien 100% iekrist tam visam. Pašai radinieks strādā skolā. Ir mums bijusi saruna par to, ka nereti daudzi jaunieši un bērni nāk no turīgām ģimenēm, valkā dārgus apavus, drēnes, kamēr skolotājs apavus iegādājas tik tad( un vēl skatoties uz cenām), kad vecie jau nobrukuši.

kolotājas sarunā ar TVNET pastāstīja, ka salīdzinoši zemo algu dēļ daļa pedagoģu ir spiestas gadiem valkāt vienu un to pašu apģērbu.

Šī nelielā nianse atstāj nelabvēlīgu iespaidu ne tikai uz skolotāju pašapziņu, ko ir ļoti grūti noturēt augstā pozīcijā, bet arī savstarpējām attiecībām ar izglītojamiem.

Daļa mūsdienu skolēnu ir dārgi ģērbti un nāk no ļoti situētām ģimenēm. Tāpēc

bērni mēdz uz trūcīgākajiem skolotājiem skatīties it kā no augšas.

Ir diezgan grūti izglītot ļoti pašpārliecinātus jauniešus, kuri tērpti pēc jaunākajām modes tendencēm, regulāri ceļo pa ārzemēm, sauļojas solārijos un uz skolu atbrauc ar automašīnām.

Turklāt skolotājiem, kuri algas dienā saņem tikai pāris simtus latu, ir problemātiski apmierināt savu bērnu vajadzības pēc mūsdienīga apģērba, aksesuāriem un citām jauniešiem vajadzīgām lietām.
25.10.2013 09:15 |

Reitings 1613
Reģ: 09.03.2010
Bet no otras puses ari bernu vecakus nesaprotu, ok visi grib berniem dot to labako, bet ka katram sicim ir iphons, drebes simtiem latu vertiba, ir par traku. Ta ari vini gust dzives pieredzi, ka dargas mantas un brendu apgerba ir speks. Ka tas ir tas, kas rule the world.
25.10.2013 09:41 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Skolu beidzu pirms 7 gadiem. Jā, tolaik nebija populāri visādi iPhoni un laptopi, bet sociālā nevienlīdzība tāpat bija novērojama.
Par skolotājiem - mums bija salīdzinoši neliela skola un attiecības ar skolotājiem diezgan draudzīgas. Klases audzinātāja bija mums draudzene, nevis skolotāja, pie kuras gājām ciemos uz mājām, dejojām disenēs un reizi nedēļā gājām tusēt uz kādu bāriņu. Viņai, piemēram, vīra nebija. Toties bija labs dzīvoklis, mašīna, stilīgas drēbes. Katru dienu uz skolu nāca citā apģērbā. Un viņa tāda nebija vienīgā. Līdz ar to, secinu, ka skolotāju algas ir dažādas.
25.10.2013 09:45 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
pilnīgi piekrītu bellakilla.

Tas drīzāk nāk no sabiedrības kopumā un no viena bērna pie otra.

te gan nepiekrītu. es nekad nespētu iedomāties, ka varētu necienīgi izturēties pret skolotāju. nekad. tā kā tas nāk tīri no ģimenes un audzināšanas, no tā, kādā visatļautībā bērns ir palaists, kādas pieklājības normas un nelielīšanās viņam ir iemācītas no vecāku puses. ja arī mani draugi tā mēginātu izturēties, man drīzāk būtu kauns, nevis es pavilktos līdzi.

Reitings 471
Reģ: 18.06.2013
man šis viss liekas pārspīlēti.

+++

Godīgi sakot, pat nevaru atcerēties nevienu skolotāju, par kuru varētu šo attiecināt. Liela daļa jauni cilvēki līdz 35, vēl lielāka precējušies, un pat tie,kas vieni un strādā tikai kā skolotāji(nepasniedz privātstundas, neraksta grāmatas, nestrādā pie projektiem, utt. ) , ceļoja, apmeklēja kultūras un sporta pasākumus, pilnīgi noteikti netērpās vienās un tajās pašās drēbēs.

Kas attiecas uz turīgiem skolniekiem - stereotips, nebūt nav iedomīgi visi kā viens. Ja skolēni nepadodas mācīšanai, tad neesi labs skolotājs, neproti atrast īstās metodes ieinteresēšanai, respekta radīšanai.

10 gadi
Reitings 2793
Reģ: 09.12.2010
Bet no otras puses ari bernu vecakus nesaprotu, ok visi grib berniem dot to labako, bet ka katram sicim ir iphons, drebes simtiem latu vertiba, ir par traku. Ta ari vini gust dzives pieredzi, ka dargas mantas un brendu apgerba ir speks. Ka tas ir tas, kas rule the world.

Realitāte ir tāda, ka ja esi citādāks, tad notiek apsmiešana. Kurš vecāks gan grib, lai par viņa bērnu ņirgājās?
25.10.2013 09:46 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Bet, meitenes, ja tie vecāki ir turīgi, dzīves apstākļi ļauj tam sīcim iegādāties brendīgas drēbes vai būtu korekti to aizliegt, jo skolotājs to nav spējīgs? Tā jau šajā pasaulē ir, tos sauc par soc. slāņiem. Jautājums cik tie ir pamatoti, taču nevar noliegt, ka tādi pastāv.
Es nezinu, ja es pelnītu miljonus, nu kāpēc man arī nepirkt saviem berniem to, ko vēlos? Vispār runa taču ir par LV, cik tad mums šeit tiešām ir tādu cilvēku, klasē bērnu, kas noģērbti no galvas līdz kājām brendos? Cik atminos savu skolas laiku, nebija daudz tādu. Un neatminos, ka konkrētie indivīdi plātītos ar to.. Varbūt veiksme, varbūt.
25.10.2013 09:47 |

10 gadi
Reitings 2793
te gan nepiekrītu. es nekad nespētu iedomāties, ka varētu necienīgi izturēties pret skolotāju. nekad. tā kā tas nāk tīri no ģimenes un audzināšanas, no tā, kādā visatļautībā bērns ir palaists, kādas pieklājības normas un nelielīšanās viņam ir iemācītas no vecāku puses. ja arī mani draugi tā mēginātu izturēties, man drīzāk būtu kauns, nevis es pavilktos līdzi.

Tas ir Tu nevari iedomāties, tāpat kā es, bet ar katru gadu bērni mainās un ne uz to labo pusi. Tāpēc bail pat iedomāties, kādas vērtības un izpratne par cieņu būs maniem bērniem. :D
25.10.2013 09:49 |

Reitings 471
..un aiziet - agrāk zāle bija zaļāka :D

Patin uz atpakaļu ;) , ja pati sevi salīdzinājumā ar saviem vecākiem neuzskati par katastrofu, arī Tavi bērni būs pārsteidzoši normāli.
25.10.2013 09:50 |

Reitings 1681
Reģ: 01.09.2012
Nu tgd gan es redzu kā bērni ņirgajas par skolotājiem - manas radinieces skolā ņirgājas par vienu skolotāju - ka viņa esot tizla, ka viņai divi kostīmi - ziemas un vasaras, ka viņai smird mute, ka vecas kurpes. Un ir pat uztaisīts twitter akaunts, kur liek memes ar viņu, kur bilde pa kluso un raksta komentārus, ka atkal uzvilkusi savu 3!!!!! gadus vecos ziemas žaketi. :)

Un nevajag teikt, ka skolotāja neko nezin - vienmēr zina, kad aprunā. Un es iedomājos, cik pazemota viņa jūtās. Un tāda ir realitāte.

Tikko vēl tajā jocīgajā kurpju fotografijas diskusijā jūs nodirsinājāt vecmodīgās, tizlās, briesmīgās kurpes uz tortes kastes - bet tādas kurpes nēsā ļoooti daudzas skolotājas - tātad tomēr ir svarīgs ārējais izskats, ne?
25.10.2013 09:51 |

Reitings 471
*atpakaļ
25.10.2013 09:51 |

Reitings 7908
misshine, tādas vērtības, kādas tu iemācīsi. es nerunāju iepriekš tikai par sevi. arī maniem draugiem ir tāds pats viedoklis un ar skolotāju apcelšanu neesmu saskārusies, jo man blakus ir bijuši normāli audzināti bērni. :)

ja es būtu ļoti situēta, loģiski, ka savam bērnam ari pirktu visu labāko, ko vien varu, jo tas būtu mūsu dzīvesveiuds, lietas, kas mums liktos normālas. un nu es nejustos par to vainīga, ka skolotājs paskatīsies uz manu bērnu un apvainosies, jo viņš nevar to atļauties. vienkārši ir jāiemāca bērnam no mazotnes, ko drīkst un ko nē, kā jāizturas un ka nav jālielās ar visu, kas tev ir, jo citiem tas var nebūt un tml.
25.10.2013 09:53 |

Reitings 7781
kad es macijos, tad pagarinatas dienas grupas nebija. vareja aiziet uz kadu konsultaciju. tatad viss mainas lloti strauji! un ir mulkigi teikt, ka ta nav, jo redz mana laika(pirms 5 vai 10 gadiem ) ta nebija.
25.10.2013 09:54 |

Reitings 7781
+++ella.
25.10.2013 09:56 |

Reitings 471
Ella,

protams, ka ir svarīgs ārējais izskats, to neviena nenoliedz. Un slikta elpa, dezodoranta nelietošana no skolotāju puses ir piedzīvota, nu to vienkārši nevar nepamanīt un kopīgi nepašausmināties, ja katru reizi, kā pienāk pie Tava galda, ir jāsaraujas. Nav tik balts un melns.
25.10.2013 09:57 |

Reitings 7908
tātad tomēr ir svarīgs ārējais izskats, ne?

es uzskatu, ka nē. svarīgi ir tas, kā skolotājs sevi pasniedz kopumā un cik inteliģents viņš ir. piemēram, mums skolā bija skolotāji vīrs ar sievu - abi pensionāri, ar naudiņu, protams, ne īpaši spoži. uzmetot aci tas bija labi redzams, bet viņi abi bija tik nenormāli forši, gudri vecīši, ka nevienam nneienāca pat prātā kaut kādas stulbības pret viņiem vērst.

10 gadi
Reitings 2793
Realitāte ir tāda, ka lielai daļai vienkārši nav izpratnes par to, kas šobrīd notiek skolas solos, bet ņem par piemēro to, kā bija pirms gadiem 5 - 10, nu nav tagad tā.
Man mamma ir jau 20 gadus sākumskolas skolotāja un es +/- zinu, kā viss notiek, jo diezgan bieži ar viņu par to runāju.

Reitings 471
ā, par ārējo izskatu bija domāts tieši par skolotāju, tad - jā, nu adekvātam jābūt.
25.10.2013 09:58 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Dzīvojam vēl sociālismā, tādēļ ir šāda diskusija no pasniedzēju puses, kuri pārsvarā lielāko savas dzīves daļu tā ir dzīvojuši un to pieņem kā pareizu, ka visiem jābūt vienlīdzīgiem, nav ko pārmesu, viņu mazās algas es saprotu, bet tādas/līdzīgas algas ir ļooti daudziem, arī kultūras darbiniekiem, tie kas strādā muzejos vispār graši, un piemēram VID inspektoram kuram katru dienu gāžas pār galvu visas negācijas ir kādi 300Ls algas, un viņa amats liedz strādāt kaut kur papildus, jo varētu rasties interešu konflikts utt...
25.10.2013 09:58 |

Reitings 471
Es pabeidzu pirms 1,5 gada, nedomāju, ka pa šo sprīdi kas radikāli mainījies.
25.10.2013 09:59 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Elle - diemžēl skaudrā realitāte ir tāda, ka daļa skolotājas ir nevīžas. Bērni ir kļuvuši nežēlīgāki - fakts, bet arī manā pirmajā skolā bija skolotāja, kurai elpa smirdēja pēc izkārnījumiem. Neviens gan sejā neteica, bet aiz muguras runāja. Nav forši, ja netīŗa zobus - nav. Par apaviem un apģērbu - pieaugušam cilvēkam nav nepieciešamības pēc jaunām drēbēm katru dienu, bet ja ļoti gribas - tad ir arī lietoto apģērbu veikali, kuros var atrast gaužām normālas drēbes un ja labi pameklē - arī apavus. Un mēnesī tie būtu - lati trīs, lati četri.
Pieredze rāda, ka liela daļa pedagogu Latvijā, diemžēl, bet nemaz nav pelnījuši vairāk par to ko naudas izteiksmē saņem - mēs par skolotājiem nesmējāmies, bet varu nosaukt virkni skolotaju, kuri smējās par skolēniem, virkni skolotāju, kuri neprot paskaidrot, bet tikai vervelē sev zem deguna, virkni skolotaju, pēc kuru izteikumiem var secināt, ka bēŗni vienkārši riebjas kā suga.

Skolotāji nepelna tik slikti, lai neavarētu izdzīvot - pēc tāda principa pelna lielākā daļa vidusslāņa.
25.10.2013 10:01 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!