Studēšana ārzemēs :)

Reitings 745
Reģ: 04.06.2013
Ko jūs domājat par studēšanu ārpus LV uzreiz pēc vidusskolas beigšanas? Pārāk riskanti tā uzreiz pārvākties uz svešu vietu ,runāt citā valodā utt. vai tomēr tas ir tā vērts un nevajag baidīties? ;)

Vispār jau es vēl īsti nezinu ko tieši gribu studēt , bet šogad beidzamais gads videnē ,tā kā pēdējais laiks sākt domāt... + Kontā sakrāta nauda tieši studijām domāta!
24.10.2013 17:49 |

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Ko jūs domājat par studēšanu ārpus LV uzreiz pēc vidusskolas beigšanas? Pārāk riskanti tā uzreiz pārvākties uz svešu vietu ,runāt citā valodā utt. vai tomēr tas ir tā vērts un nevajag baidīties?

Viennozīmīgi atbalstu. Pati nākamajā septembrī 99%, ka došos uz Angliju, tieši studiju gaitās.
Protams, ir jau nedaudz bail, neesmu UK vēl ne reizi bijusi, līdz ar to nedaudz "raustos", kā nu es tur nokļūšu līdz tai universitātei, kā es ko atradīšu, u.t.t., bet jau tagad nevaru sagaidīt doties šai piedzīvojumā. Tā kā jau aptuveni 5-6 gadus dievinu angļu valodu un to cītīgi izkopju, tad ceru, ka valoda nesagādās milzīgas problēmas. Nu būs jau tā dīvaini, kamēr pieradīšu, bet kopumā ceru, ka būs OK :)

Turklāt, ņemot vērā, ka man īsti nebūs neviena, kam pietrūkt (izņemot mammu, visticamāk), tad par pārcelšanos uz citu valsti baigi nepārdzīvoju :)
11.11.2013 19:44 |

Reitings 488
Reģ: 18.04.2013
Atbalstu šādu soli! Daudz var iegūt :) Lai gan studēju tikai pirmo gadu, jau tagad liekas, ka ļoti daudz ieguvumu. Pirmkārt, tas jau ir drosmīgs solis uzdrīkstēties vienai kaut kur doties. Otrkārt, šāda pārcelšanās ir viens no labākajiem veidiem kā iemācīties patstāvību. Vēl, protams, iespēja iemācīties jaunu valodu,iepazīt jaunas kultūras. Man vēl attālums palīdz labāk saprast,cik ļoti mīlu savus cilvēciņus LV (l)
14.11.2013 00:01 |

Reitings 1
Reģ: 16.11.2013
Iesaku braukt daudz nedomājot! :)

Mācoties ārzemēs ārkārtīgi daudz ieguvu jauku un vērtīgu paziņu, pieredzes un patstāvības ziņā.

Vienīgais padoms- nebrauc mācīties uz kaut kādu random skolu (visas tās University of Applied Sciences utt.), kas varbūt prezentē LV vidusskolās. Izdomā ko gribi mācīties un paseko līdzi reitingiem (QS, Times Higher Education). Labāk tēmē augstāk (līdz top200) nekā zemāk. Kāpēc? Jo šādās skolās ir vairāk iespējas, jaunus talantus meklē labāki darba devēji un tavi jaunie universitātēs draugi būs kopumā motivētāki.

Šobrīd pašas spēkiem esmu veiksmīgi iekārtojusies praksē R-Eiropā, kur mēnesī kā trešā kursa studente pelnu vairāk kā savi vecāki Latvijā. Papildus tam- iepriekšējo semestri caur skolu biju nevis Erasmus, bet īstā apmaiņas programmā otrā pasaules malā. Lai arī uzskatu, ka manai universitātei, jo īpaši ja ņem vērā gada maksu, ir OK brends, godīgi saku- draugiem, kas aizgāja uz vēl brendīgākiem vārdiem iespējas ir vēl lielākas..

Piebildīšu vien, ka daudzviet (t.sk. Lielbritnijā un ASV) pieteikumu termiņi tuvojās visai strauji, tā kā laika apdomāties ir samērā maz. Citādi- ja ir kādi jautājumi, droši raksti :)
16.11.2013 20:49 |

Reitings 116
Reģ: 23.08.2011
Visnotaļ iesaku, vienīgi rēķinies ar to, ka tas ir smags emocionāls pārbaudījums. Es gan aizbraucu studēt uzreiz pēc pamatskolas, tagad jau studēju universitātes 2.kursā, bet teikšu godīgi, nebija viegli, bet tas ir to vērts. Iegūtā pieredze ir neizmērāma,esmu ieguvusi ļoti daudz, un šobrīd domāju pēc skolas pabeigšanas atgriezties Latvijā, jo uzskatu, ka mans laiks šeit pagājis. Katrā ziņā, nesaceries par velti, jo daudziem ir nepareizi priekšstati par studijām ārzemēs. Tās nav tikai studijas citā valstī un citā valodā, tā ir pilnīgi cita dzīve, un daudzi tādēļ piedzīvo vilšanos. Lai veicas!
21.12.2013 23:56 |

Reitings 1446
Reģ: 20.12.2011
Mana situācija tāda, ka Latvijā augstskolā budžeta grupā nomācījos un pēdējā kursā pārcelšos uz Lielbritānijas universitāti. Būs britu bakalaura diploms un maksāts tikai par vienu gadu. Visus gadus maksāt nebūtu atļāvusies, pat Latvijā ne.
AHA, ja vēlies un vari atļauties, tad noteikti brauc! Iespēja, ka nožēlosi ir diezgan maza. Studentiem tomēr ir vieglāk iedzīvoties citā valstī nekā tiem, kas brauc strādāt.
Pati esmu uz laiku pastudējusi ārzemēs apmaiņas programmā un ar iejušanos nebija ne mazāko problēmu, visu laiku biju pacilātā garastāvoklī, ka esmu jaunā vidē, piedzīvoju, redzu lietas, kādas Latvijā nav iespējamas.
22.12.2013 00:10 |

Reitings 590
Reģ: 25.10.2013
Es studeju Skotija jau 4.gadu. Nenozeloju !! :)
22.12.2013 00:22 |

Reitings 2532
Reģ: 29.01.2009
just_cavalli, kurā pilsētā esi, ja nav noslēpums?
22.12.2013 00:40 |

Reitings 590
Reģ: 25.10.2013
Dundee :)
22.12.2013 14:28 |

Reitings 821
Reģ: 23.04.2011
Somijā gan nav tā, ka liecības neņem vērā un paļaujas tikai uz iestājeksāmeniem. Pirms iestājeksāmeniem ir jālasa noteiktas grāmatas, lai tiem sagatavotos. Paši somi vidusskolu beidz jau martā(ja nemaldos), tāpēc viņiem sagatavoties ir daudz vienkāršāk. Universitātēs vispār somijā tik iekšā ir diezgan pagrūti, bet tas, protams, atkarīgs no pilsētas. Lai tiktu universitātē Helsinkos, Tamperē vai Oulu būtu pietiekami jāiespringst. Vienkāršāk ietu ar ammattikorkeakoulu(University of Applied Sciences). Zinu, ka mazā pilsētiņā Kajaani ir diezgan foršas programmas angļu valodā.
Runājot par Somiju, varu teikt, ka darbu studentam atrast nebūs arī nemaz tik viegli, jo viņiem tad interesēs somu valoda un tā ir grūta.
Arī dzīvošana tev izmaksās daudz vairāk nekā Latvija, jo standarta kojas(kas, protams, ir daudz labākā stāvoklī nekā Latvijā) maksā sākot no 300eur mēnesī.
Pati aizbraucu mācīties uz Somiju pēc pamatskolas, tāpēc došanos prom, lai studētu, atbalstu.
Doma jau forša, tikai apdomā kārtīgi valsti, uz kuru gribi doties :)
Kāds bija līdzšinējais plāns par universitāti? Kāda konkrēta?
22.12.2013 14:49 |

Reitings 1501
Reģ: 18.07.2012
theadoor - vēstule. ;)
30.12.2013 00:48 |

Reitings 2230
Pilnīgi noteikti iesaku mēģināt, ja ir apņēmība un vēlēšanās paplašinās savu redzesloku.
Pati studēju ārzemēs nu jau vairak kā pusotru gadu un man ļoooti patīk. Pašlaik esmu Latvijā, bet jau ilgojos pēc otrajām mājām :)
Esmu satikusi un iepazinusi tik daudz internacionālus cilvēkus un viņu kultūras. Noteikti neko nenožēloju.
Sākums ir grūts, jā, bet ar laiku ieburzās.
30.12.2013 01:02 |

Reitings 2230
negāju gan uzreiz pēc vidusskolas beigšanas, jo īsti nezināju, ko gribu studēt. labu laiciņu pastrādāju tepat Latvijā un tad tikai pārvācos ;)
30.12.2013 01:03 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits