Latviešu valoda krieviem

Reitings 10
Reģ: 21.10.2013
Sveikas, meitenes!
Man ir tāds jautājums: kāda ir jūsu attieksme pret krievu akcentu un krieviem, runājošiem latviešu valodā? Es vēlos labāk iemācīties runāt latviešu valodu, bet es ļoti kautrējos akcenta dēļ... Protams daudz nerunāju. Es visu saprotu, bet kad man pašai jārunā mele mežģās un visi vārdi aizmirstas, jo ka iepriekš jau minēju - ļoti kautrējos. Saprotu, ka varbūt ir stulbi, bet nu ka ir... Dodiet, lūdzu, kādu padomu, ka pārvarēt savas bailes un runāt? Un varbūt jūs varētu ieteikt kādas grāmatas, kuras jums patīk vai filmus (protams latviešu valodā).
Paldies par uzmanību! :)
21.10.2013 07:04 |

Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
Es priecājos, ja krievu tautības cilvēki runä vai cenšas runāt latviski. Starp citu, Tu esi ļoti labi uzrakstījusi, nešauboos, ka runā arī labi.

Piekrītu. :)
Vienkārši skaties latviešu kanālus, raidījumus un atkārto tos vārdus, kuri liekas sarežģīti. http://www.tv3play.lv/
Iepazīsties ar latviešiem un komunicē. Cilvēki Latvijā to novērtēs.
21.10.2013 14:12 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Es esmu uz pusi slāvu tautības. Senāk nemācēju latviešu valodu vispār, par manu spēju (ne)izrunāt vārdus ar "ģ" un "ķ" smējās, vēl bija citas problēmas, nepareizi uzsvari. Un tad ar darbu (grāmatu lasīšanu galvenokārt) un vides maiņu (krievu -> latviešu) es kļuvu par cilvēku, kurš latviešu valodā skolā saņēma 8, 9 un 10 balles. Tagad reti kurš nepazīstot mani var pateikt, ka neesmu 100% latviete. Joprojām šad tad gadās kas īpatnējs uzsvaros, bet nepazīstamie drīzāk domā (ja vispār to pamana), ka esmu no kāda LV nostūra, kur ir kādas valodas īpatnības (p, Ventspils). Diemžēl ar vides maiņu mana krievu valoda kļuva daudz vājāka, jo gandrīz nav neviena, ar ko tajā sarunāties :(
Tā kā tevi ļoti labi saprotu. Man tas pats vēl ir ar angļu valodu - kauns runāt, kauns akcenta dēļ un pieļaut kļūdas, lai gan rakstīt, saprast varu diezgan labi. Nespēju diemžēl sevi pārvarēt joprojām. Ar latviešu val. tomēr ir citādi, galu galā dzīvojam Latvijā.
21.10.2013 14:29 |

Reitings 95
Reģ: 21.10.2013
Tu tā kā mana māte, tai ar kauns dēļ akcenta. Nu vienkārši vairāk jāpraktizējās. Tad arī mēle nemežģīsies. Es vispār runāju bez akcenta, daudzi nemaz nezin, ka esmu krieviete, citi, kad uzzin, palūdz, lai pasaku kaut ko krieviski, jo netic. Bet man lv valodu sāka mācīt jau tad, kad vispār bij jāmācās runāt. Un vienmēr mājās bija arī grāmatas un avīzes latviešu valodā, pa tv arī daudz latviešu raidījumus skatamies. Bet nu tas tā, tas vairāk vārdu krājuma paplašināšanai.
21.10.2013 14:41 |

Reitings 554
Reģ: 08.05.2013
Man tas pats ir ar krievu valodu - saprotu, esmu iemācījusies lasīt, rakstīt, bet runāt ļoti kautrējos. Kaut gan pati nekad nesmietos par kāda akcentu, tomēr bail par to, ka kāds varētu par manu pasmieties. Citreiz pārkāpju sev pāri, bet notiek reti.
21.10.2013 14:48 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
es tāā priecājos, ka ir šādi krievu tautības cilvēki kā tu, kas mācās latviešu valodu un cenšas :)
varbūt mēģini runāt ar darba kolēgiem, skolas biedriem utt - prakse tikai attīstīs tavas zināšanas :)
21.10.2013 14:50 |

Reitings 2797
Reģ: 16.09.2013
Raksti tu patiešām ļoti labi.

un atbildot uz jautājumu, es krievu valodas zināšanas uzskatu tikai kā plusu sev, nevis kaut ko sliktu. Ja var mācīties angļu, vācu un citas valodas, nesaprotu, kāpēc arī krievu valoda cilvēkiem Latvijā neskaitās kā pluss (konkrēti latviešiem), bet dažreiz pat šķiet nosodāmi... man liekas, ka jebkuras zināšanas ir tikai kā pluss un nesaprotu tos latviešus, kas principa pēc atsakās mācīties krievu valodu, jo salasījušies, saklausījušies visādus brīnumus un tagad ies un kaut ko pierādīs, jo tā taču ir jādara, bet paši nesaprot, ka atņem sev zināšanas, kas tomēr var arī noderēt.

Manuprāt Latvijā visvieglāk kā otro svešvalodu iemācīties ir tieši krievu. Pati runāju divās valodās no gadiem 5, jo kaimiņos bija puikas, kas mācēja tikai krieviski, es - tikai latviski un kopā spēlējoties iemācījāmies viens otra valodas. Akcents vēl minimāls ir, bet ja nestresoju, varu pilnīgi mierīgi runāt.
21.10.2013 14:55 |

Reitings 792
Reģ: 04.03.2009
Man, personīgu, uz akcentu vienalga, galvenais ka cilvēks cenšas.
Agrāk ar labu draugu - krievu runājām tā, ka viņš latviešu valodā, es krievu, abi mācījāmies reizē :D
21.10.2013 15:00 |

10 gadi
Reitings 2152
Reģ: 02.04.2011
Ai, kā es Tevi saprotu! Man ir tieši tāpat, tikai ar krievu valodu. :) Saprotu ļoti labi, rakstīt arī protu, bet runāju, manuprāt, tādā "Migels nesaprast" līmenī un man ir kauns, gandrīz katru reizi, kad jārunā krieviski, pēcāk rokas sāp no žestikulēšanas - tā vārdi vieglāk pie manis atnāk. :D Zāles zinu - jāskatās vairāk, daudz, daudz vairāk filmu krievu valodā, vakar tam arī nodevos.

Tas gan mazliet ārpus pamatjautājuma, jo viņš ir polis, bet man tik ļoti patīk LTV žurnālists Miroslavs Kodis! Viņa latviešu valoda katru reizi manām ausīm skan kā mūzika, ar visu akcentu un neprecizitātēm. :)

Vēl kas - Tu esi forša. :)
21.10.2013 16:11 |

Reitings 106
Reģ: 31.08.2010
Piekrītu pride and prejudice par Miroslavu! Sākumā likās, kā gan TV tik jancīgi var runāt, bet patiesībā tagad ar prieku klausos un domāju, ka tieši akcents ir tas, kas padara viņu interesantu. Te var paklausīties Miroslava sižetu - http://www.youtube.com/watch?v=_N6qrCjJsxc

Es domāju, ka autorei akcentu arī var uztvert kā pievienoto vērtību! Daudziem patīk franču akcents, britu.. kāpēc gan ne krievu akcents, runājot latviski? Man liekas mīlīgi.
21.10.2013 17:10 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Tik divvalodīgā sabiedrībā akcents ir norma un neviens tam īpaši uzmanību nepievērš
21.10.2013 18:31 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Raksti tu ļoti labā valodā, līdz ar to tava vienīgā problēma ir psiholoģiska barjera komunikācijā. Ko lai saka, treniņš, treniņš, treniņš. Un tāpat jau neviens nebrīnīsies ne par akcentu, ne par kaut kādām kļūdiņām.
21.10.2013 19:23 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits