Bērns un skarbā dzīve

Reitings 1378
Reģ: 24.05.2013
Iespaidojos no Annijas nelaimīgās tēmas par kucēna nāvi. Un precīzi- par to, kā to pateikt bērnam, kas ir ar sunīti spēlējies diendienā.

Kā tad tur īsti ir? Vai bērnam ir jāsaka skarbā patiesība vai tomēr jāstāsta pasaciņas, lai mazo neapbēdinātu? Un ne tikai runājot par nāvi, bet arī par jebkurām tēmām, kurās patiesība nav tā saldākā.
Kādas ir jūsu domas par mītiem kā Lieldienu zaķis un Salavecis (par reliģiju labāk pat nesākšu runāt) ?
Esmu domājusi, ka labs arguments tam, ka bērnam jāstāsta, ka bērnus atnes stārķis u.tml. ir tāds, ka tas rosina bērnā fantāziju un radošo domāšanu. (Bet vai to var aizstāt ar literatūru, filmām?)
Bet savukārt taisnības teikšana it visā viņu izaudzinās par racionālu cilvēku, spējīgu sagremot dzīves nejaukās puses.
Kopumā sliecos uz patiesības teikšanu.

Kāds ir jūsu viedoklis šajā jautājumā, dārgās dāmas un kungi?
07.10.2013 21:16 |

10 gadi
Reitings 9435
Reģ: 06.03.2009
Esmu par patiesības teikšanu. Tikai protams, domājot, kā to pateikt, jo tiešām - var pateikt, ka suns, atvainojos, nosprāga un var pastāstīt, ka sunītis devās uz labākiem medību laukiem.
Katrā gadījumā, neatbalstu pasaciņas par kāpostlaukiem un stārķiem. Nav jau arī jāmetas otrā grāvī un detalizēti jāstāsta bērnam ko un kā tētis ar mammu darīja. Taču, esmu par to, ka jāstāsta, ka bērniņš piedzima mammai, bija viņai vēderā utt. Nevis, ka viņu stārķis pie durvīm atstāja.
Ziemassvētku vecītis gan ir mazliet cits stāsts - tas vnk piederas pie bērnības kā tāds mazs brīnums un man liekas, ka bērns augot vnk pats saprot, ka tas tas nav reāli. Nu, vnk izaug no tā vecuma un viss.
07.10.2013 21:48 |

Reitings 180
Reģ: 16.12.2011
Ziemassvētku vecītis gan ir mazliet cits stāsts - tas vnk piederas pie bērnības

Tik pat laabi jau arī bērnu atrašanas kāpostos ir bērnības klasika. :D
Bet katram jau savs, neuzskatu, ka līdz zināmam vecumam stāstīt šitādas pasaciņas ir slikti.

Tāpat arī par to, ja apēdīs ķiršu kauliņus, izaugs ķiršu koks. :D tak smieklīgi
07.10.2013 21:51 |

Reitings 1378
Visas vairāk vai mazāk par patiesību. Būtu ļoti interesanti dzirdēt pretēju viedokli.
07.10.2013 21:56 |

Reitings 180
Reģ: 16.12.2011
Twiddy - nerunājot par nāves iztirzāšanu - uzskatu, ka tādi mazie meli ir ok - nu ja vien neaiziet galējības, katru dienu stāstos par visādiem izdomātiem tēliem. :)
07.10.2013 21:58 |

10 gadi
Reitings 2673
Reģ: 25.05.2012
Šodien uz ielas manas princeses (4 gadi) acu priekšā notrieca kaķīti. Paņēmu viņu opā un griezu galviņu prom, laineskatās uz notriekto ddzīvnieciņu. Tik un tā viņa visu redzēja un uzdeva jautājumus. Tieši piezvanīja mamma, izstāstīju situāciju un teica, galvanais, lai izrunāju visu. Nedrīkst atsāt sanervozējušos bērnu ar jautājumiem. Tad arī stāstīju, bet ar mācību - ka nedrīkst skriet pāri ielai, ka vienmēr jāuzmanās no mašīnām. Tāpēc mammīte nekad neļauj iet tuvu ielai. Teicu, ka kaķīts bija ļoti neapdomīgs un sarunājām ka viņa gan nekad neskries pāri ielai un neies tuvu ielai.
07.10.2013 22:07 |

Reitings 6245
Reģ: 19.08.2009
Mums omītei suni nobrauca, puiši zina, ka Elliņa tagad no mākoņmalas skatās viņu blēņas, tāpat mans tētis (puišu vectētiņš) ir uz mākoņa un mamma, kad ilgojas brauc uz kapiem, dedzina svecītes vai raud, jo sāp sirsniņa un ilgojās pēc viņa. Mums ir šādas sarunas par nāvi, nezinu cik pareizas/nepareizas.

Par Lieldienu zaķi, Ziemassvētku vecīti - manējie (gandrīz 4 gadi) ticēšana rit pilnā sparā, acis mirdz, sirsniņas līksmo un ir lielas gaidas, man patīk parūpēties, lai šis preks nenoplok.
07.10.2013 22:35 |

Reitings 3652
Reģ: 26.10.2012
Cik jums bija gadi,kad pirmo reizi bijāt bērēs? No cik gadiem būtu normāli bērnu ņemt uz bērēm?Tomēr arī dzīves patiesība,ar kuru bērns jāiepazīstina.
07.10.2013 22:41 |

Reitings 1378
the_one, man bija pieci gadiņi.
Domāju, ka agrā vecumā ir ok ņemt, kad vēl īsti neko neapjēdz. Visgrūtāk bēres ir tādos agros tīņu gados.
07.10.2013 22:46 |

Reitings 13903
Reģ: 18.02.2010
Nez... laikam pirmās bēres man bija 8. klasē. Līdz tam neviens tuvinieks nebija nomiris.
07.10.2013 22:49 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Cik jums bija gadi,kad pirmo reizi bijāt bērēs? No cik gadiem būtu normāli bērnu ņemt uz bērēm?Tomēr arī dzīves patiesība,ar kuru bērns jāiepazīstina.

Man bija.. hmm.. neatceros cik. Pirmsskolas vecums 100%, bet cik tieši.. No tiem laikiem man vēl diezgan slikta atmiņa.

Domāju, ja tuvs (vienalga emocionāli vai asinsradniecīgi) tuvinieks mirst, tad jāņem bērns jebkurā vecumā līdzi. Ja ne tik tuvs, tad es arī šajā vecumā pati izvēlētos neiet, kur nu vēl mazu bērnu ņemt līdzi.
07.10.2013 22:59 |

Reitings 1012
Reģ: 20.08.2013
Jāsaka patiesība, bet maigākā formā, jāpaskaidro, ja runa piem., par kucēna nāvi. Savukārt, jāļauj ticēt Salavečiem un Lieldienu zaķiem, jo tāpēc jau tā ir bērnība, brīnumi u.t.t. Vismaz man vecāki neliedza ticēt tam visam un ar laiku jau pati sapratu, ka viņi neeksistē. :)
07.10.2013 23:00 |

Reitings 734
Reģ: 04.12.2012
Patiesību, izskaidrojot atbilstoši vecumam, uztverei un bērna personībai.
Uz bērēm gāju agri (mira vecvecāki ), taču neraudāju, tāpat arī par dzīvniekiem, jo vienkārši tas nāves fakts man nelikās traģisks, vienkārši tā notika un viss. Vēlāk, šoks man izpaužas divos veidos - smagā formā, pat negribas aprakstīt un tādā veidā, ka no malas cilvēkam liksies, ka man nav nekādu emociju.
Manā klēpī pat nomira vecmamma, man tad bija 5 gadi. Es labi atceros kā vel mēģināju viņu piecelt. Mūsdienās laikam vecāki sajuktu prātā, ja viņu bērna klēpī nomirtu tuvinieks.. Es pati savu bērnu sāktu vest pie psihologiem utt. Bet nu tie bija citi laiki.
07.10.2013 23:03 |

Reitings 471
Reģ: 18.06.2013
Pirmo reizi bērēs biju 4. vai 5. klasē - 9 vai 10 gadi bija, raudāju, bet arī, kā jau bērns, ziņkārīgi visu pētīju, skatījos, jautāju no sērijas 'Kurš saģērba aizgājēju? Kur viņa atradās no nāves līdz bērēm?'

No kāda vecuma var/vajag ņemt bērnu uz bērēm? Ja tas ir bijis viņam tuvs cilvēks, no vecuma, kad sevi sāk atcerēties - 5/6 gadi, bēbi vai 3gadnieku neredzu jēgu ņemt līdzi.

Par jebkuru aizgājēju jāsaka patiesība, nevajag nekādas pasakas par Dievu vai debesīm.
08.10.2013 11:02 |

Reitings 779
Reģ: 27.11.2012
Salavecis man liekas ļoti pozitīvs pastāstiņš, bet par nāvi es uzreiz stāstītu pēc iespējas reālistiskāk. A ja nu tēvs nomirst mēnesi pēc kāmīša - atkal pasaciņas jāsacer? Debesis un paradīzi gan tur neiepītu.
Patiesībā tikko atcerējos, bērnībā patēvs nomira un man iestāstīja, ka viņš aizbrauca mājās uz citu valsti. Es biju nenormāli dusmīga, kad uzzināju patiesību, pilnīgi atceros, ka rādīju fakučus uz debesu pusi. :D
08.10.2013 11:26 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
esmu par to, ka bērnam ir jāsaka patiesība un jāpaskaidro vienkāršiem vārdiem, kāpēc tā notiek un tml.
savukārt - Lieldienu zaķis un Salavecis - tie jau ir tādi bērnības mīti, ar šo atklāšanu gan nesteigtos :D
08.10.2013 11:28 |

Reitings 1378
.
14.10.2013 00:42 |

Reitings 1196
Reģ: 28.01.2013
Saskaņā ar pētījumiem, bērns līdz 5/6 gadu vecumam neapzinās nāves nozīmi, tāpēc arī nāve var neizraisīt skumjas vai jebkādas citas emocijas. Tikai pēc šī vecuma jau parādās skaidrāka apziņa par to, ka cilvēki, dzīvnieki mirst un šis process ir neapstādināms un neatgriezenisks. Tāpēc līdz šim laikam pilnigi noteikti pietiks ar ''suņuks aizgāja uz labākiem medību laukiem'' un ''vecmāmiņa ir debesīs''. Ja ir redzams, ka bērns jau patiešām apzinās nāves faktu, ir skumjš, tad ar viņu var par to parunāt vairāk (tikai jūtot robežu, kad apstāties), lai izskaidrotu, nomierinātu. Pati varu par sevi pateikt - kad nomira manas mammas vecmāmiņa (man bija, šķiet, 4 gadi) man pateica, ka viņa ir debesīs. Ne bērēs, ne bēru mielastā man nebija skumji, jo nebija nejausmas, ko tas nozīmē, tikai zināju, ka viņa neatgriezīsies. Šajā vecumā tiešām domāju, ka ar tādām vispārīgām frāzēm pietiek. Bet dzīvnieciņus gan labāk apbedīt (protams, piemēram, ietinot ķermeni, lai bērns neredz), jo longitudinālos pētījumos pierādīts, ka jau no bērnības nosacīta goda un mīlestības izrādīšana dzīvniekam (tai skaitā apbedīšanas process, kurā tiek iesaistīts bērns) attīsta bērnos lielāku līdzcietību un cieņu ne tikai pret dzīvniekiem, bet arī cilvēkiem.
14.10.2013 01:01 |

Reitings 1378
Hone, ļoti interesanti fakti, paldies.
14.10.2013 01:07 |

Reitings 5119
Reģ: 29.01.2009
patiesību, bet maigākā veidā.
par salavečiem utt. vēl neesmu izdomājusi, varbūt, ka arī stāstīšu, ka ir. Skaisti tomēr, es līdz kādiem 6 gadiem apmēram vēl domāju, ka ir!
14.10.2013 03:57 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits