Latvijas vārds pasaulē

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
No diskusijas par latvisko izskatu iespaidojos.
Ko Jums ir nācies dzirdēt ar Latviju, esot ārzemēs? Protams, ka daudzi jau nemaz nezin kur tāda valsts atrodas, jo ir ļoti maza, bet tie, kas ir nedaudz informētāki, ko esiet dzirdējušas?
Atceros(mamma stāstīja), ka pirms daudziem gadiem bija tāda situācija: aizbrauca pie attāliem radiem ciemos uz ārzemēm un viņi piedāvāja saldējumu. Deva tā, it kā tādā Latvijā tas nemaz nebūtu pieejams, mēs nezinātu kā tāds garšo un kas tas tāds ir.:D
04.10.2013 14:27 |

10 gadi
Reitings 3987
Reģ: 02.02.2011
Teica, ka Rīga ir ļoti tīra, ļoti maza un mierīga pilsēta, ka ziema ir nereāli auksta, ka te viss ir lēti, ka mums ir ļoti labi apavu veikali ar itāļu apaviem, ka Londonā ir tāda bezgaumīgāka izvēle.
04.10.2013 17:25 |

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
Viss iespeejams ,ka vini daudz spriez peec manis.

Emanuelle, cik patiesi vārdi. Latvija ir maza un samērā jauna valsts, tāpēc plašajā pasaulē neesam tik atpazīstami un slaveni kā, piemēŗam, lielvalstis. Tādēļ katrs no mums esot ārzemēs esam kā savas valsts vēstnieki. Daudziem rodas priekšstats par mūsu valsti tieši kontaktā ar mums - to vērts atcerēties!

Bieži ceļoju ārpus Latvijas un esmu komunicējusi ar daudziem ārzemniekiem šeit pat Latvijā. Ir piedzīvoti gan kuriozi, gan lepnums un pat dusmas. Bet secinājums ir viens, ir divu kategoriju cilvēki, vieni, kuri ir vienaldzīgi un viņiem vienlaga ko tu tur stāsti par vēsturi un kultūru un otra kategorija, ir ieinteresēti uzzināt vairāk par Latviju, bieži atvainojas, ka nezin par Latviju daudz utt. Tad tiem otriem cenšos pastāstīt par Latviju pēc iespējas vairāk.
04.10.2013 17:26 |

10 gadi
Reitings 1887
Reģ: 14.01.2011
Jā, par to, ka daudzi ārzemnieki nemaz nezin kas ir Latvija un kur tāda atrodas - piekrītu. Es spēlēju pokeru internetā. Un man bieži spēlētāji raksta privātas vēstules. Visiem viens jautājums - no kurienes es esmu. Atbildu, ka no Latvijas. Un vairāk nekā puse man atraksta:"Kur tāda valsts atrodas un kas tā ir?" :D
04.10.2013 17:31 |

Reitings 5087
Reģ: 01.03.2009
Man uzreiz ienāca prātā, kā 2000.tajā zviedru skolēni brauca pie mums dzīvoties uz nedēļu apmaiņā, vispār nemazgājās, bija līdzi savas minerālīša pudeles, no kurām tīrīja zobus:D Acīmredzot bija sastāstīts, ka mums ūdens kā no Āfrikas upes. Tas tikai viens no, protams. Vispār diezgan pazemojoši. Viņus gan arī vadāja ekskursijās pa trakākajām vietām, rādīja vecu cilvēku, nelabvēlīgo ģimeņu mītnes laukos utml., apmēram tā- redziet, bērni, kam mēs sūtam savas humpalas!
04.10.2013 17:35 |

Reitings 34
Reģ: 27.09.2013
Ne gluži par Latviju, bet par latviešiem gan pēdējais kas dzirdēts ko ārzemnieki domā ir, ka latvieši ir baigi kartupeļu ēdāji, pilns internets bija ar tiem komiksiem ..

http://31.media.tumblr.com/tumblr_lz3wtzBGMl1rpna6qo1_500.png
04.10.2013 17:55 |

Reitings 463
Reģ: 25.10.2012
Skandināvi arī samārā bieži jauc Latviju ar Lietuvu. Vienreiz bija kronis visam, prasīja no kurienes esmu, atbildēju, ka esmu no Lv. Sekoja komentārs - skaidrs, tad tu esi no Lietuvas un jums galvaspilsēta Tallina. Skaidroju, ka nē, Latvija nav Lietuva. Un Tallina ir Igaunijā. :)
Parasti jau Tallinu viņi gan tomēr atpazīst, jo tas ir ļoti populārs galamērķis. Bet Lv un Lt jauc.

Zviedrijā arī vienreiz darbā skanēja pa radio Prāta vētra - My star. Uzreiz smaids sejā. :)

Par politiku un tādām nopietnām tēmām es necenšos iesaistīties diskusijās, jo es zinu, ka tas izvērstos bezjēdzīgi. Vienmēr taisnība viņiem.
04.10.2013 18:05 |

Reitings 779
Reģ: 27.11.2012
Zinu 3 ārzemniekus, kas latviešu valodu iemācījušies, divi no tiem ne pa tēmu vienkārši ņēma un iemācījās, trešajam senči no Latvijas. Ļoti patīkami ar viņiem sarunāties, es kā sunīts luncinu asti un priecājos. :D
Pirms nedēļas trešajam dzīvokļa biedram likām minēt, no kurienes esam (es no Latvijas, otrs no Lietuvas). Viņam esot licies, ka mēs no Latvijas/Lietuvas, bet viņš negribēja minēt, jo baidījās mūs ar to AIZVAINOT. Un vēl uzslavēja, ka mēs savā starpā cenšamies runāt angliski, nevis "savā" valodā.
Vēl man baigi patīk tās sekundes, kad Latvija vai latvieši seriālos parādās. :D
04.10.2013 18:08 |

Reitings 3084
Reģ: 29.01.2009
Vairāki mani kolēģi šeit ir bijuši. Viens ar jahtu burājot bija Rīgā, sajūsmā par kkādu Rīgas zivju restorānu, par mūsu jūrmalu, svaigo priežu gaisu. Viņam nevienas sliktas atsauksmes nebija, piedziedāja man pilnas ausis, cik mūsu valsts ir burvīga.
Otrs, man par lielu brīnumu, teica - Jūs ar Sandru Kalnieti esat no vienas valsts :D "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" esot viņu ļoti iespaidojusi. Skrien maratonus, plāno tuvāko gadu laikā arī Rīgu iekļaut savā grafikā.
Gruzijā, izdzirdot, ka mēs esam no Latvijas, opji mūs visu laiku centās sabučot. Novērtē, ka mēs atzinām viņu valsts suverenitāti kā vieni no pirmajiem. Nu ja, blondīnes ar gaišzilajām acīm, kuram gan tās nepatīk? :)
04.10.2013 18:22 |

Reitings 649
Reģ: 06.11.2012
Savulaik pasūtīju vienu iekārtu no Itālijas. Tā kā nezināju ne vārda itāliski un viņi- gandrīz ne vārda angliski, tad es sameklēju vienu meiteni, kas pārzina itāļu valodu- lai viņa piezvana un man visu sarunā.

Pirmie misēkļi jau radās ar to, kas es tāds un no kurienes. Rīgu viņi zināja, bet Latvija- nu tas bija kas jauns. Gan pa telefonu, gan pēc tam vēlāk epastos- no viņu puses figurēja tikai Lithuania. Es pat uz epastu aizsūtīju wikipedias linkus, kur parādīta atšķirība.

Lai nu kā- es to iekārtu saņēmu, kur kā pasta adrese skaidri un gaiši bija norādīts- Riga, Lithuania. :D

Esmu ievērojis, ka Lietuvu cilvēki pasaulē zina, jo, lai cik švaki viņiem ģeogrāfija būtu pasniegta- palaist garām valsti, kas 3!!! gadsimtus bija lielākā valsts Eiropā un vēl 3-4 savienībā ar Poliju bija dominējošās pozīcijās, ir diezgan pagrūti.

Latvijas zīmols, savukārt, ir Rīga. Latvieši, Latvija un viss pārējais nobāl Rīgas priekšā. Līdz otrajam pasaules karam Tu jebkurā pasaules malā varēji pateikt, ka esi no Rīgas un kādam pat vismazākajā ciematā būs kaut kas zināms- pirmo tanku salika Rīgā, mode, māksla, karš, arhitektūra, vēsture, bekons. Rīga bija uz viena pakāpiena kā Londona, Parīze un Ņujorka.

Manai mammai mājās ir Angļu klasiskais "katliņš"(cepure)- uz kuras iekšpusē maziem burtiem rakstīts- Made in Riga.
04.10.2013 20:01 |

Reitings 649
Reģ: 06.11.2012
Vēl, atbildot uz vienas dāmas izbrīnu par to, ka Venecuēlā zina par Latviju, tad, iespējams, tad ir tāpēc, ka Venecuēlā bija ļoti spēcīga emigrējošo latviešu kopiena pēc kara.

Ja esat dzirdējušas par Vītola fondu, tad iečekojiet- http://lv.wikipedia.org/wiki/Vilis_V%C4%ABtols

Viens no visu laiku visfantastiskākajiem latviešiem, kas, ne tikai ir milzīgi daudz devis latvietiskuma kopšanai, bet radījis arī šo fondu, kas sniedzis Latvijai un latviešiem palīdzību miljonos. Viņa tēvs savulaik Venecuēlā radīja pēcāk lielu būvniecības kompāniju, kas pulcēja kopā emigrējušos tautiešus.
04.10.2013 20:05 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Es zinu, ka noteiktā sabiedrības daļā Latvijas vārdu pasaulē nes tādas grupas kā Skyforger, Iļģi utt. Viņiem šādas tādas dziesmas ir latgaliski, viens cilvēks (Krievijas krievs) jautāja man par latgaliešu dialektu, cik tā daudz atšķiras no literārās valodas, vai citās LV daļās arī ir kādas atšķirības. Jautāja/runājām par lībiešiem. Tās dziesmas nereti ir ar vēsturisko piesitienu, tāpēc arī par to zināšanas ir. Zinu vienu vācieti, kurai šādu mūzikas grupu dēļ ieinteresēja mūsu folklora.
04.10.2013 20:16 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Grieķijā par Latviju zināja, šķiet, visi, ar kuriem runāju, bet, iespējams, tāpēc, ka tur ir daudz tādu, kuri runā krievu valodā un daudz arī latvieši brauc praksē strādāt.
04.10.2013 20:23 |

Reitings 194
Reģ: 06.08.2013
Man ir ļoti, ļoti daudz draugu un paziņu no dažādām valstīm. Pēc manas pieredzes - vācieši (kuri būtībā dzīvo tik netālu), tāpat arī francūži un spāņi nezin, kur Latvija atrodas un par tādu nemaz nav dzirdējuši.
Man pazīstamie īri visi zin, kur ir Latvija un daudz ne reizi vien ir bijuši Rīgā uz kādu sporta pasākumu.
Luksemburgā un Dānijā arī reti kurš zin Latviju. Retos gadījumos nostrādā, ja pasaku Latvijas nosaukumu franciski, tad daži izrādās ir dzirdējuši vai tā vismaz saka.
Čehijā, Ungārijā, Slovākijā utt cilvēki ir visai labi informēti par to, kas mēs esam un kur atrodamies.
Skandināvu valstīs kā kurš.
Lielākoties dzirdēts par to, ka te ir ļoti nabadzīgi cilvēki, skaistas, bet viegli pērkamas meitenes. Tie, kam bijusi lielāka saskare ar latviešiem vienmēr atdzīst, ka strādīgi un labi izglītoti, dzīves gudri cilvēki. :) Bet populārākais uzskats ar kuru man nācies saskarties - mēs esam daļa no krievijas un runājam krieviski.
04.10.2013 20:27 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits