Krievi,to attieksme pret latviešiem

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Sveikas!

Tad nu man šodien uznāca pārdomas par krieviem Latvijā.

Gadījās situācija - lai brauktu mājās,stāvu rindā.

Viens busiņš aiziet pilns,es sanāku pirmais cilvēks rindā uz nākamo. Nekas,nolemju piesēst ~1m attālumā no turienes,kur tikko stāvēju,jo tomēr kāds brīdis būs jāgaida.

Pēc laiciņa pienāk busiņš,es jau piecēlos kājās,taisos kāpt pirmā,man pieiet priekšā tā,kas stāvēja aiz manis un krieviski paziņo "jūs kāpsiet tikai pēc manis". Tad nu būdama labā omā,atbildēju - ""nu okay" un šī vēl turpina,saka - "izdomāja līst man priekšā,dāmīte atradusies". Es saglabāju mieru,normālā tonī atbildēju - "es atvainojos,bet jūs labi zināt,ka stāvēju jums priekšā nevis aizmugurē,es tikai uz mirkli biju apsēdusies". Šī man sāk bļaut virsū krievu valodā,ka pati esmu vainīga,ka biju apsēdusies un man vispār vairs neesot vietas rindā. Nu WTF,bet ne jau par to visu ir stāsts.

Tātad,to visu cik varēju,tik laidu gar ausīm,nu iekāpām abas busā,kamēr viņš pildās ar tautu,šī man turpina bļaut virsū kaut ko krieviski,es MIERĪGI atbildēju "es atvainojos,bet es nesaprotu krievu valodu,ja jums kas sakāms,sakiet to valsts valodā" un tajā brīdī man likās,ka šī man tūlīt bezmaz kraus ar kaut ko :D

Turpinājumā dzirdēju frāzes - citēju - "ko vēl ne! Mūžam latviski vārdu neteikšu",
"ja jau tu nesaproti krievu valodu,tu laikam esi debīla",
kā arī kronis visam - "jau jau tu (t.i. latvietis kā tāds) reiz savā valstī ielaidi mūs krievus,tad tagad ciet klusu,maita,runāšu kādā valodā gribēšu" un vēl kaudze nekulturālu teikumu,un viss,saprotams,pa russki.

Es atturējos vispār vairāk ko bilst,bet viens krievu džeks tik no aizmugures viņai pakaļ "praviļna,praviļna govoritje".

Nu viss tas,protams,bija viens liels WTF,bet....

Jums arī ir nācies saskarties ar šādu klaju rupjību?
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?
Vai es te viena tāda esmu,kurai to gadījies redzēt?

Galvenais,ka nav jau pirmā reize,ka dzirdu krievu tautības cilvēkus,esam nepieklājīgus tieši pret latviešiem. Turklāt,nu okay,ja tā sieviete būtu bijusi vēl vecā kaluma padomju laika cilvēks,bet viņai bija ap 30-35,ne vairāk!

Ar vienvārdsakot,vēlos tikai vēl piebilst,ka absolūti NEizjūtu nekādu naidu pret krieviem,man pašai ir daudzi šīs tautības paziņas,kuri ir tiešām lieliski cilvēki; Viņi savā starpā runā krieviski,bet arīdzan apzinās,kurā valstī dzīvo un to ciena. Šis viss tikai mani uzvirzīja uz nelielām pārdomām!
16.09.2013 16:00 |

Reitings 1440
Autorei nevajag tik ļoti visu uztvert personīgi un uz tautību attiecināt - tā vecā tantiņa tev aizrādīja tavu tautību nezinot, tik pat labi tavā vietā varēja būt arī krievu tautības meitene.

Jēziņ, visā tajā situācijā es biju pieklājīga,centos nestresot,atbildēju mierīgi un nosvērti,bet šī sieviete pati nespēja nomierināties!
Vispār 100x kā jau minēju,ka runa nav par sabiedrisko transportu vai vecu ķoķu vai ko,bet par attieksmi kopumā.
16.09.2013 18:03 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Emmanuelle Tādi jau mēs esam,laipnība tiek uztverta par samakslotību un nedod dievs,kāds gribēs palīdzēt,izdomās,ka grasās apzagt. :D
Es,piemēram,pilnī redzu kā cilvēki man apkārt atplaukst,kad pati esmu smaidīga un laipna pret viņiem,pat visīgnākās Maxima kasieres vairs nepukojas. :)
Jāmācās cilvēkiem tādas elementārās lietas.
16.09.2013 18:07 |

Reitings 728
Reģ: 21.07.2010
bet par attieksmi kopumā.

Un vai tava attieksme bija labāka par kašķīgās tantes attieksmi, pie tam tā tante aizgāja mājās un visdrīzākais aizmirsa visu, bet tu atnāci mājās un turpini savu attieksmi šeit sēt.

Reitings 1493
Reģ: 29.01.2009
Un uz lv valodu ir jāpastāv -- mēs tomēr esam maza tautiņa, ātri izmirstam. Cik vismaz varam savu nacionālo mugurkaulu saglabāt, tik uz to jāpastāv.
Pat ja tas savu reizi nozīmē palūgt rus izcelsmes ļaužiem, lai iespējas gadījumā pārfrāzē valsts valodā. Ne jau viņiem vienīgajiem mēdz būt pieklibošana (saprot, bet pašiem nereti grūtāk izrunāt) ar "svešvalodu". Un sen ir pagājuši tie laiki, kad visur visi mācēja krievu valodu. Tgd daudzi jaunieši izvēlas angļu, vācu, franču u.c. svešvalodas. Kamēr krievu ķoķas tik vien māk, kā savu russian. Un vēl pārmet. Psc..

Reitings 282
Reģ: 25.07.2010
Ja ar mani sarunājas (apvaino, bļauj virsū) svešvalodā,kuru tik labi nepārzinu,es tātad nedrīkstu pateikt skaļi,ka šo valodu nesaprotu? uzreiz vajadzēja pāriet uz viņējo, teikt "što požalusta"? Vaiiii dies,nu kā es tā pilnīgi atļāvos krievvalodīgai pateikt,lai runā valsts valodā... Sviests.

Tiešām sviests, ja jau tu krievu valodu tik labi nepārzini,tad kā tu varēji saprast,ko tieši tev tur viņa teica?Ja jau iepriekšējo saprati,tad tikai nepūt pīlītes,ka pārējo arī nesaprati.Tā ir nepieklājība jau no tevis,norādīt slimai večai,lai runā latviski.Kas tu tāda?Ja nespēj atbildēt krieviski,ignorētu pilnībā.Normāli cilvēki runā vienā valodā,ja viņa ar tevi iesāka runāt krieviski,tad arī atbildētu krieviski.
16.09.2013 18:09 |

Reitings 1440
Un vai tava attieksme bija labāka par kašķīgās tantes attieksmi,

Jā,tajā situācijā mana attieksme bija daudz labāka par viņējo,jo es vismaz saglabāju mieru,neuzsprāgu un biju nosvērta.
Tagad tikai uzcepos,jo šī nebija pirmā reize ar šāda tipa krievu tautības personu.

ja jau tu krievu valodu tik labi nepārzini,tad kā tu varēji saprast,ko tieši tev tur viņa teica?Ja jau iepriekšējo saprati,tad tikai nepūt pīlītes,ka pārējo arī nesaprati.Tā ir nepieklājība jau no tevis,norādīt slimai večai,lai runā latviski.Kas tu tāda?Ja nespēj atbildēt krieviski,ignorētu pilnībā.

Tas NAV un nebūs mans pienākums atbildēt kādam svešvalodā. Nu un,ka saprotu - tik un tā,Latvijā man ir tiesības runāt,atbildēt,komunicēt latviski. Un "ja nespēj atbildēt krieviski,ignorētu pilnībā" - normāla attieksme no tavas puses.
16.09.2013 18:13 |

Reitings 282
Reģ: 25.07.2010
manhattanite,bet tad kāpēc tu neignorēji,ja jau tu uzskati,ka Latvijā visiem jārunā tikai latviski?Ignorētu labāk,bet ar savu komentāru tu tikai uzkurināji to slimiķi. Pati taču esi vainīga par to nacionālo strīdu.Iesāki to tieši tu,nevis viņa.
16.09.2013 18:16 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Es tagad peeksni atcereejos sevi,kad tikko atbraucu...ja pret mani visi iztureetos taa,kaa te dazas meitenes pret tiem ,kuri nav iemaaciijusies to latviesu valodu,tad man laikam buutu beigas!Es skolaa nemaaciijos anglu valodu-saaku straadaat kopaa ar cilveekiem ,kuru otraa valoda bija anglu-atceros ,cik pacietiigi vini manii klausijaas!Es nemaz nerunaaju par pacientiem...Te cilveeki saliidzinosi ir loti pacietiigi,izsaka komplimentus vienmeer,ja redz ,ka cilveeks censaas utt.
Man liekas,ka runaajot par valodu ,te nav nekaada sakara ar valodu!Te ir negaacija jau pret to, ka krievs dziivo Latvijaa.Padomaajot taalaak-kaa juus justos ,ja Anglijaa(daudzas dziivo) iztureetos pret jums,kaa pret ienaaceeju,kur tevi negaida...?
16.09.2013 18:19 |

10 gadi
Reitings 2594
Reģ: 08.03.2013
Nu es nesaprotu, kāpēc pie šīs situācijas ir vainīga tautība?? Nu, ja tev priekšā pielīstu kāds ķīnietis vai anglis, tu arī teiktu, lai runā latviski?? Nu, ja cilvēks ir dumš tad nu ir, un tautībai ar to nav nekāda sakara. Un izskatās, ka daudzi vēl dzīvo vēsturē un pāridarījumus nespēj aizmirst. Sen kā tas laiks ir beidzies. Nesaprotu kāpēc nespēj daudzi pieņemt visu kā ir un dzīvot tālāk.??
16.09.2013 18:20 |

Reitings 1440
negaacija jau pret to, ka krievs dziivo Latvijaa.Padomaajot taalaak-kaa juus justos ,ja Anglijaa(daudzas dziivo) iztureetos pret jums,kaa pret ienaaceeju,kur tevi negaida...?

Par krievu Latvijā - mana klavierskolotāja,piemēram,bija krievvalodīgā,bet būdama krieviete LATVIJĀ,viņa allaž centās runāt tikai un vienīgi latviski,gan skolas telpās,gan ārpus tām,pielāgoties mūsu videi.

Par Angliju-

Es būtu tam gatava un par visu vari censtos salauzt šo stereotipu - censtos komunicēt ar vietējiem,tikai un vienīgi viņu valodā,aktīvi iesaistītos viņu kultūras pasākumu atzīmēšanā,pielāgotu sevi viņu videi un tradīcijām,vienvārdsakot - darītu visu iespējamo,lai iejustos,nevis aizbrauktu,čupotos tikai ar saviem latviešiem,nemācītos valodu,u.t.t.

Murgaini sanāca,bet steidzos.
16.09.2013 18:23 |

Reitings 1493
Reģ: 29.01.2009
Emmanuelle, vairums tā arī pret lv un ne tikai, iebraucējiem izturas. Ļoti tās negācijas pret iebraucējiem izsauca tieši poļi.
Tas manuprāt ir viens no pierādījumiem, ka iebraucēji/izbijuši okupanti utt. vienmēr tiks sagaidīti ne ar tām atplestākajām rokām, jo tas vienmēr ir kaut daļējs apdraudējums nācijai, kultūrai, vietējo cilvēku darba vietām...
16.09.2013 18:24 |

10 gadi
Reitings 2594
Reģ: 08.03.2013
Un domāju, ka daudzi krievu un latviešu valodas nemācās principa pēc. Jo mēs nomainītu savas attieksmes vienu pret otru tad tādas situācijas nebūtu, kā autores gadījumā un citiem ar.
16.09.2013 18:25 |

Reitings 1440
Emanuelle,es tikai ceru,ka nepadomāsi,ka tas bija kā apvainojums tev vai kā,vienkārši uz fikso drukāju,nedaudz nesakarīgi uzrakstījās :) Bet tieši par Angliju - es domāju tur doties studēt,jau tagad cenšos apgūt visu iespējamo par viņu kultūru un vidi,zināt visas īpatnības,pat googlē skatos viņu slengu - daru visu,lai būtu gatava tur pavadīt vismaz pāris gadus,nevis vienkārši aizbraukt un tad jau redzēs.
16.09.2013 18:26 |

Reitings 420
Reģ: 09.07.2013
Tā teikt tirliņi ir gan latvieši gan krievi, nevis, lūk, krievi LV!
16.09.2013 18:27 |

Reitings 1440
Un domāju, ka daudzi krievu un latviešu valodas nemācās principa pēc. Jo mēs nomainītu savas attieksmes vienu pret otru tad tādas situācijas nebūtu, kā autores gadījumā un citiem ar.

Tieši tā :) Es jau arī allaž cenšos būt laipna pret krievu tautības pārstāvjiem,bet ir ļoti nepatīkami,ja gandrīz vienmēr pretī saņem tikai negāciju un ,ja liek bezmaz justies vainīgam,ka esi latvietis. Līdz ar to,beigās arī paliec tāds pats negatīvs.
16.09.2013 18:28 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Wendii-tiesi taapeec es saaku ar to ,ka pilniigi izmainiiju sevi.Tas noteikti nebija viegli-smaidiit tad,kad tev "sit plauku",izlikties "par mirusu",ka juuti- tu netiec uznemts tiesi taapat sabiedriibaa,ka vieteejais.Es tam izgaaju cauri un tagad varu teikt -esmu vinneetaaja!:)
16.09.2013 18:29 |

Reitings 1440
Labi,meitenes,es jau pāris komentārus atpakaļ nolēmu mest šai diskusijai mieru,jo vēl vairāk negācijas nevēlos :)

Sākotnējā doma bija mierīgi padiskutēt par šīs tautības pārstāvjiem mūsu zemē un to,vai jums viņi šķiet bravūrīgāki/bezkaunīgāki vai jebkā citādi "uzkrītošāki" nekā latvieši,bet diskusija kaut kādā brīdi aizgāja neceļos :D

Lai vai kā tur arī būtu,paldies,ka padalījāties ar saviem viedokļiem,tagad varat droši par šo diskusiju aizmirst un dzīvot tālāk :) Arī es esmu šo to sapratusi,palasot citu lietotāju komentārus un spēju novērtēt viedokļu dažādību. Nu tad klapējam šo te visu ciet,kurināt naidu vai ko tādu nebūt nebija mans nolūks. :D
16.09.2013 18:33 |

10 gadi
Reitings 174
Reģ: 03.10.2010
Šausmas, es nespētu būt tik mierīga un būtu teikusi visu ko domāju. Atzīšos, neciešu tos krievus, kas dzīvo Latvijā. Gan tāpēc, ka ļoooti švaki zinu krievu valodu, gan arī reizēs, kad saprotu, ko saka, paprasu, lai runā latviski. Man ir savi principi, nepiekāpšos.
Ne reizi vien ir nācies saskarties, ka veikalos pārdevējas ne vārdu nepasaka latviski. Turpretī, ja es nezinu krievu valodu, es nevaru dabūt darbu Latvijā... Kur taisnība??
Ir arī viens pozitīvāks gadījums. Reiz uz ielas pienāca kāda veca sieviete, kaut ko prasīja un tad sāka stāstīt, ka cik tur tos gadus nodzīvojusi Latvijā, māk angļu, vācu, franču u.c. valodas, bet latviski - neko. Bet viņa tā draudzīgi to pastāstīja, ar cieņu. Tas ir savādāk.
16.09.2013 18:50 |

Reitings 2196
Reģ: 19.10.2012
Ai, man tās nervozās tantiņas jau zb, ja agrāk varēju to ignorēt, tad tagad vairs nekā. Nekādas cieņas pret viņām, tad nu attiecīgi arī izturos.
16.09.2013 19:14 |

Reitings 4183
Reģ: 06.05.2012
man galvā sāka skanēt šis:
http://www.youtube.com/watch?v=W4XC2zHfWBw
16.09.2013 19:15 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits