Krievi,to attieksme pret latviešiem

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Sveikas!

Tad nu man šodien uznāca pārdomas par krieviem Latvijā.

Gadījās situācija - lai brauktu mājās,stāvu rindā.

Viens busiņš aiziet pilns,es sanāku pirmais cilvēks rindā uz nākamo. Nekas,nolemju piesēst ~1m attālumā no turienes,kur tikko stāvēju,jo tomēr kāds brīdis būs jāgaida.

Pēc laiciņa pienāk busiņš,es jau piecēlos kājās,taisos kāpt pirmā,man pieiet priekšā tā,kas stāvēja aiz manis un krieviski paziņo "jūs kāpsiet tikai pēc manis". Tad nu būdama labā omā,atbildēju - ""nu okay" un šī vēl turpina,saka - "izdomāja līst man priekšā,dāmīte atradusies". Es saglabāju mieru,normālā tonī atbildēju - "es atvainojos,bet jūs labi zināt,ka stāvēju jums priekšā nevis aizmugurē,es tikai uz mirkli biju apsēdusies". Šī man sāk bļaut virsū krievu valodā,ka pati esmu vainīga,ka biju apsēdusies un man vispār vairs neesot vietas rindā. Nu WTF,bet ne jau par to visu ir stāsts.

Tātad,to visu cik varēju,tik laidu gar ausīm,nu iekāpām abas busā,kamēr viņš pildās ar tautu,šī man turpina bļaut virsū kaut ko krieviski,es MIERĪGI atbildēju "es atvainojos,bet es nesaprotu krievu valodu,ja jums kas sakāms,sakiet to valsts valodā" un tajā brīdī man likās,ka šī man tūlīt bezmaz kraus ar kaut ko :D

Turpinājumā dzirdēju frāzes - citēju - "ko vēl ne! Mūžam latviski vārdu neteikšu",
"ja jau tu nesaproti krievu valodu,tu laikam esi debīla",
kā arī kronis visam - "jau jau tu (t.i. latvietis kā tāds) reiz savā valstī ielaidi mūs krievus,tad tagad ciet klusu,maita,runāšu kādā valodā gribēšu" un vēl kaudze nekulturālu teikumu,un viss,saprotams,pa russki.

Es atturējos vispār vairāk ko bilst,bet viens krievu džeks tik no aizmugures viņai pakaļ "praviļna,praviļna govoritje".

Nu viss tas,protams,bija viens liels WTF,bet....

Jums arī ir nācies saskarties ar šādu klaju rupjību?
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?
Vai es te viena tāda esmu,kurai to gadījies redzēt?

Galvenais,ka nav jau pirmā reize,ka dzirdu krievu tautības cilvēkus,esam nepieklājīgus tieši pret latviešiem. Turklāt,nu okay,ja tā sieviete būtu bijusi vēl vecā kaluma padomju laika cilvēks,bet viņai bija ap 30-35,ne vairāk!

Ar vienvārdsakot,vēlos tikai vēl piebilst,ka absolūti NEizjūtu nekādu naidu pret krieviem,man pašai ir daudzi šīs tautības paziņas,kuri ir tiešām lieliski cilvēki; Viņi savā starpā runā krieviski,bet arīdzan apzinās,kurā valstī dzīvo un to ciena. Šis viss tikai mani uzvirzīja uz nelielām pārdomām!
16.09.2013 16:00 |

Reitings 437
Reģ: 01.09.2013
nesaprotu tos,kuri šeit ir gājuši vidusskolā,universitātē - respektīvi tos,kuri ir vēl salīdzinoši jauni - un kuri absolūti atsakās mācīties un lietot latviešu valodu.

Es nezinu nevienu krievtautības cilvēku, kuram būtu augstākā izglītība, bet nerunātu latviski, līdz šim, man kursā krievvalodīgie brīvi runāja latviski.
Savādāk ir ar krievu tautības jauniešiem, kuri ir pabeiguši krievu vidusskolu, jeb tikai pamatskolu, tie arī nerunā latviski, bet katrā tautā ir slinki, degradēti, bezmērķīgi cilvēki.
16.09.2013 16:57 |

Reitings 437
Es vienkārši gribēju pateikt to, ka ne visi krievvalodīgie te ir nonākuši aiz laba prāta, vēloties atņemt mums latviešiem mūsu valsti.

Libra jā, tas pats ko es minēju iepriekšējā komentārā.
16.09.2013 16:58 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Prast valsts valodu - latviešu.

Neredzēju, ka aprakstā par to sievieti teikts, ka viņa neprot latviski. Tas, ka nerunā, ir cita lieta. Kā jau iepriekšējā komentārā teicu, tiek jauktas divas lietas - neprašana runāt un tas, ka nav vajadzības runāt.
16.09.2013 16:59 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Man nepatīk tā vispārināšana - krievi.
Ir noteikta subkultūra, kas savas tradīcijas stingri ievēro, tautā pazīstami kā Urlas. Viņi ir viegli atpazīstami, jo ielās iziet tikai savā tautastērpā, pazīstamā kā sporta tērps, pie kura bieži vien tiek pieskaņotas (laka) kurpes. Viņi principā cenšas būt tuvāki dabai, tāpēc vīriešiem raksturīga agresīva uzvedība, bet sievietēm ļoti košs un uzkrītošs ģērbšanās stils - dabā taču mātītes vienmēr ir košas, lai tēviņiem būtu pamanāmākas. Šīs subkultūras pārstāvji lieto leksiku, kuru mums pieņemts dēvēt par necenzētu.
Dāmas, kas notiek? Jums vienkārši grūti pieņemt citu kultūru. Diemžēl šis ir abpusēji, arī viņi mūs īpaši necenšas pieņemt.

Man reiz bija tāds gadījums, kad nonākot attiecīgā mikrorajonā, kur šādi indivīdi ir vairākumā, ar draudzeni nolēmām lietot sabiedrisko transportu. Iekāpjot maršruta mikroautobusā, nolēmu norēķināties ar neliela nomināla monētām, jebšu sīknaudu. Tajā brīdī no vadītāja, kurš bija attiecīgās subkultūras pārstāvis, agresīvā tonī atskanēja teksts :"Ti ņe ahu**a?". Pagriezos pret draudzeni un pajautāju, vai viņa nezin, ko tas nozīmē. Viņa pasmaidīja un pateica, ka droši vien jau sveicinās. Pasmaidīju un laipnā tonī atkārtoju viņa teikto. Vadītājs pieņēma manu sīknaudu, iedeva biļeti un noteica:"Dura!', uz ko draudzene jaukā tonī paziņoja:"Nu redzi, pat paldies pateica!"
Abas apsēdāmies un vienkārši braucām. Mēs šo kultūru vienkārši līdz galam nesaprotam. Tas arī viss :)
Lieki piebilst, ka krieviski runāt es protu labi.
16.09.2013 16:59 |

Reitings 1103
Reģ: 07.10.2011
Tie, kuri atbild ar asu pretreakciju uz tā sauktajiem 'nelaimīgajiem', paši nemaz nav laimīgāki. Cik es esmu novērojusi reizēm situācijas no malas- latvietis diplomātiski izprovocē, bet krievs temperamentīgi noreaģē.
Jā, pašai arī ir gadījies sastapt nepieklājīgus cilvēkus Latvijā, kas savas nelaimes dodas dēļ meklē upurus. Atmiņā palika viena krievu sieviete, kura sāka apsaukt vienu skolnieku, es, viņasprāt, ne tā paskatījos un sāka man krievu valodā bļaut virsū, bet es ar smaidu sejā viņai pretim franciski. Apstulba un apklusa :D
16.09.2013 17:00 |

Reitings 1701
Savādāk ir ar krievu tautības jauniešiem, kuri ir pabeiguši krievu vidusskolu

Vispārināt gan nevajag. Krievu vidusskolās mācās arī cilvēki ar labām latviešu valodas zināšanām. Protams, ir arī ar sliktām. Ir dažādi.
16.09.2013 17:01 |

Reitings 1440
Es nezinu nevienu krievtautības cilvēku, kuram būtu augstākā izglītība, bet nerunātu latviski, līdz šim, man kursā krievvalodīgie brīvi runāja latviski.
Savādāk ir ar krievu tautības jauniešiem, kuri ir pabeiguši krievu vidusskolu, jeb tikai pamatskolu, tie arī nerunā latviski,

Man gan ir paveicies tādus sastapt :D Saprast jau saprot,bet runāt netaisās.
Zinu arī tos,kas pabeiguši latviešu vidusskolu,bet kā 12.klase beigusies,tā latviešu valodai bye bye :D
16.09.2013 17:02 |

Reitings 1103
Reģ: 07.10.2011
nelaimes dodas = nelaimes dozas

Sorry, rakstu no telefona
16.09.2013 17:05 |

Reitings 437
Krievu vidusskolās mācās arī cilvēki ar labām latviešu valodas zināšanām. Protams, ir arī ar sliktām. Ir dažādi.

Margo Lūdzu nepiekasies pie katra teikuma. Domāju, ka visiem ir saprotams, ka krievu vidusskolā/pamatskolā runā latviski, taču procentuāli jaunieši,kuriem ir tikai pamata izglītība latviski runā mazāk, nekā jaunieši, kuriem augstākā izglītība. Vai tagad saproti ko biju domājusi?
16.09.2013 17:06 |

Reitings 2342
Reģ: 29.01.2009
Margo, Libra lietoja apzīmējumu "nevēlamā", no tā atvasināju "savējā". Un par tautu dejām - muļķīgs pārspīlējums...

Libra, integrācija ir cilvēka lēmums, nevis valsts noteikta procedūra. Ja bija vēlme, varēja mācīties pati. Tad nevarētu teikt, ka ir lieka vai nevēlama, jo ir spējīga sazināties vien krievu valodā.
16.09.2013 17:07 |

Reitings 2248
Reģ: 12.03.2009
Tieši vakar nācās būt par liecinieku ļoti pretīgai situācijai. Iegāju vietējā veikaliņā, a tur pārdevējas divas jaunas meitenes. Pirms manis iepirkās divi krievvalodīgie vīrieši un sieviete. Sapratu, ka kasiere nemācēja runāt krieviski, tamdēļ atbildēja latviski, viens no tiem večiem tā sāka aurot- goviri pa russki bļ*******..Piedodiet, bet tas ir pretīgi. Ko viņi iedomājas no sevis? Pats mācies valsts valodu, nevis pārmet knapi 20 gadus vecai meitenei, ka viņa Tev slāviski neatbild.
Un jā, man krievi nepatīk. Nu tie Latvijai nelojālie krievi, kuri nevienu vārdu latviski nevar pateikt, bet sprēgā, cik te esot slikti.
16.09.2013 17:09 |

Reitings 437
Man gan ir paveicies tādus sastapt Saprast jau saprot,bet runāt netaisās.

Ja pamatskolā vēl var izbraukt cauri bez latviešu valodas zināšanām, tad par augstskolu gan nesaprotu, tur taču pavisam cits līmenis. Vai tad ne?

Reitings 1701
Ja godīgi, tagad tā iedziļinoties autores situācijā, es nesaprotu, kāpēc tai tantiņai būtu bijis vispār jārunā valsts valodā sabiedriskajā transportā. Ja viņa strādātu par sabiedriskā transporta vadītāju, tad, protams, varētu pieprasīt to valsts valodu.

Reitings 1440
Lai vai kā,es tiešām esmu ievērojusi,ka man visvairāk nākas saskarties ar negācijām no krievu tautības pārstāvjiem,turklāt,lielākoties tādiem pajauniem. Vēl šausmīgāk ir,ja pēkšņi latvietis nostājas tā rupjā krieva pusē un abi divi sāk braukt virsū. Vecās ķoķas neņemtu pierē,bet tie jaunie mani šokē gan.

Es pati viņus neprovocēju,ja nu vienīgi runāšana/atbildēšana latviski skaitās provocēšana.

Skumji,ka tā,bet ,kā jau minēju,pazīstu arī lieliskus krievus,kuri tajā pašā laikā ciena zemi,kurā dzīvo un no valsts valodas "nebaidās".

Man laikam tas arī ir tas galvenais - vienalga krievs vai kāds,bet ja runā latviski vai vismaz nav bezkauņa,tad es tādu patiešām cienu un respektēju. Ja ir,es atvainojos,pakaļa un iedomīgs pūslis,kas latviešu valodu uzskata par ko zemāku,tad mūžam nerespektētu tādu personu.

Labi,tas no manis arī viss,nevēlos lai te komentāros kāds vēl ar vārdiem "izkautos" :D
16.09.2013 17:11 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Ctn, es gan nemanīju, ka būtu rakstījusi par to, ka latviešu valodu viņa neprot. Es rakstīju - saprot, bet runā diezgan slikti. Skaidrs, ka, ja nav nepieciešamības, cilvēks runā valodā, kurā komunicēt ir vieglāk. Bet tas nenozīmē, ka savādāk neprot. Es ļoti labi runāju krievu valodā, bet ar viņu krieviski runājusi neesmu ne reizi 7 gadu laikā.
16.09.2013 17:12 |

Reitings 1283
Reģ: 02.09.2012
Ja pamatskolā vēl var izbraukt cauri bez latviešu valodas zināšanām, tad par augstskolu gan nesaprotu, tur taču pavisam cits līmenis.

Aptuveni 70% pasniedzēju manā fakultātē ir krievi, tā kā lielākas grūtības rodas latviešiem, kuri krieviski nesaprot.
16.09.2013 17:14 |

Reitings 8272
neko tādu vai līdzīgu neesmu piedzīvojusi. domāju, ka ne jau tautība ir pie vainas, bet gan neaudzinātība, pieklājība. nedomāju, ka visādi citādi tie divi cilvēki citās jomās ir baigi pieklājīgi vai toleranti.
tai vecenei es laikam būtu pateikusi, lai viņa vācās uz to savu Krieviju un mauro tur.
Arī daudzi latvieši ir baigie cūkas. tikai par to daudz mazāk runā.
16.09.2013 17:15 |

Reitings 8187
Reģ: 27.12.2009
Ir gadījies gan pieturās, gan autobusos,ka jautā kaut ko krieviski, atbilde ir vienkārša- es krieviski nerunāju.Un tad nu ir atkarīgs no indivīda- vai nu pēkšņi parādas latviešu valodas prasmes vai nu kaut ko nomurmina.
Ar tik agresīviem kadriem gan,par laimi, nav nācies kontaktēties.
16.09.2013 17:16 |

Reitings 70
Dotajā gadījumā problēma nevis latvietis-krievs, bet vienkārši tante atrada uz ko var savu slikto noskaņojumu "izlādēt"! Nepievērs uzmanību, vēl jo vairāk tas ir sabiedriskais transports, tur var satikt dažādus dīvaiņus! Aizmirsti un novēli tam cilvēciņam labu laimi!

Runājot par attieksmi, ļoti pozitīva, daudz draugu un paziņu krievi, kas perfekti labi runā latviešu valodā! Latvijas gadījumā, manuprāt, latvieši-krievi ir uzpūsta problēma, un dažādi pavisam aplami stereotipi! Cilvēka būtību nenosaka tautība, bet gan audzināšana, izglītība, dzīves pieredze un sociālais statuss..
16.09.2013 17:17 |

Reitings 2342
Libra, tad par ko stress? Ja slikto runātprasmi uzlabot nebija nepieciešamība, tad neredzu arī vajadzību pēc sūdzībām par to, kā sabiedrības vairākums viņu uztver. Cilvēkam ir tieksme radīt pašam sev problēmas.
16.09.2013 17:19 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits