Krievi,to attieksme pret latviešiem

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Sveikas!

Tad nu man šodien uznāca pārdomas par krieviem Latvijā.

Gadījās situācija - lai brauktu mājās,stāvu rindā.

Viens busiņš aiziet pilns,es sanāku pirmais cilvēks rindā uz nākamo. Nekas,nolemju piesēst ~1m attālumā no turienes,kur tikko stāvēju,jo tomēr kāds brīdis būs jāgaida.

Pēc laiciņa pienāk busiņš,es jau piecēlos kājās,taisos kāpt pirmā,man pieiet priekšā tā,kas stāvēja aiz manis un krieviski paziņo "jūs kāpsiet tikai pēc manis". Tad nu būdama labā omā,atbildēju - ""nu okay" un šī vēl turpina,saka - "izdomāja līst man priekšā,dāmīte atradusies". Es saglabāju mieru,normālā tonī atbildēju - "es atvainojos,bet jūs labi zināt,ka stāvēju jums priekšā nevis aizmugurē,es tikai uz mirkli biju apsēdusies". Šī man sāk bļaut virsū krievu valodā,ka pati esmu vainīga,ka biju apsēdusies un man vispār vairs neesot vietas rindā. Nu WTF,bet ne jau par to visu ir stāsts.

Tātad,to visu cik varēju,tik laidu gar ausīm,nu iekāpām abas busā,kamēr viņš pildās ar tautu,šī man turpina bļaut virsū kaut ko krieviski,es MIERĪGI atbildēju "es atvainojos,bet es nesaprotu krievu valodu,ja jums kas sakāms,sakiet to valsts valodā" un tajā brīdī man likās,ka šī man tūlīt bezmaz kraus ar kaut ko :D

Turpinājumā dzirdēju frāzes - citēju - "ko vēl ne! Mūžam latviski vārdu neteikšu",
"ja jau tu nesaproti krievu valodu,tu laikam esi debīla",
kā arī kronis visam - "jau jau tu (t.i. latvietis kā tāds) reiz savā valstī ielaidi mūs krievus,tad tagad ciet klusu,maita,runāšu kādā valodā gribēšu" un vēl kaudze nekulturālu teikumu,un viss,saprotams,pa russki.

Es atturējos vispār vairāk ko bilst,bet viens krievu džeks tik no aizmugures viņai pakaļ "praviļna,praviļna govoritje".

Nu viss tas,protams,bija viens liels WTF,bet....

Jums arī ir nācies saskarties ar šādu klaju rupjību?
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?
Vai es te viena tāda esmu,kurai to gadījies redzēt?

Galvenais,ka nav jau pirmā reize,ka dzirdu krievu tautības cilvēkus,esam nepieklājīgus tieši pret latviešiem. Turklāt,nu okay,ja tā sieviete būtu bijusi vēl vecā kaluma padomju laika cilvēks,bet viņai bija ap 30-35,ne vairāk!

Ar vienvārdsakot,vēlos tikai vēl piebilst,ka absolūti NEizjūtu nekādu naidu pret krieviem,man pašai ir daudzi šīs tautības paziņas,kuri ir tiešām lieliski cilvēki; Viņi savā starpā runā krieviski,bet arīdzan apzinās,kurā valstī dzīvo un to ciena. Šis viss tikai mani uzvirzīja uz nelielām pārdomām!
16.09.2013 16:00 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Tos, kuri runā latviski, es par okupantiem neuzskatu. Tāpēc viņi var šo argumentu neminēt. Cilvēks, kas integrējas, vairs nav okupants, jo okupants pēc definīcijas ir tas, kas uzspiež savu varu. Bet to saprast laikam viņiem par grūtu, tāpēc vieglāk dzīvot savā kapsulā - ne šis, ne tas.
16.09.2013 16:41 |

Reitings 11698
Reģ: 29.11.2012
Es vispār neesmu pret krieviem. Man draugs ir krievs un viņa ģimene tāpat.
Bet nu vecās krievu ķoķas (man ar latviešu ķoķām nav bijusi saķeršanās ) ir baigās bezkauņas. Atceros,kā viena krievu ķoķa man sabiedriskajā uzdirsa. Es kā ne Rīdziniece neatļāvos neko viņai pateikt, bet brālis viņai attiecīgi pateica. Pus busiņš piekrita un ķoķa turpināja turpināt, bet tikai sev zem deguna....
16.09.2013 16:41 |

Reitings 1557
Reģ: 09.05.2013
Neesmu ievērojusi konkrētas tautības agresijas pārsvaru, bet piekritīšu Margo - ir vnk vietas, kurās uzturas daudz cilvēku ar zemu iltelekta un kultūras līmeni. Negribētu to sasaistīt ar tautību. Esmu piedzīvojusi agn latviešu, gan krievu agresiju dažādās situācijās :)

un tiem idiotiem, kas man kaut ko saka krieviski

Šis citāts man liek uzdot to pašu jautājumu:

Tad jau no mana jautājuma jāveido papildus jautājums - kādā jēgā cilvēki kopumā ir palikuši tik riebīgi? Goda vārds,vēl pāris gadus atpakaļ es šādi attieksmi nejutu it nemaz.
16.09.2013 16:44 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Īstenībā, daudziem krievvalodīgajiem vecīšiem dzīve nav bijusi medus maize. Diezgan nesen drauga vecmamma kādā valsirdības brīdī padalījās ar savu stāstu. Viņa ir krievvalodīgā. Latviski saprot, bet runā diezgan slikti. Pēc tautības viņa ir vāciete. Kad viņai bija 4 gadi, viņu ģimeni - mammu ar 7 bērniem - izsūtīja no Vācijas uz Ukrainu. Tur viņa arī uzauga. Jaunībā nonāca Latvijā un apprecējās ar latvieti, palika te dzīvot. Viņai ļoti sāp sirds, ka viņa vienmēr ir bijusi nevēlamā - Padomju laikos katru nedēļu viņu sauca uz nopratināšanu, jo viņa tak ir vāciete - ienaidniece. Bet tagad viņa citu acīs ir okupante, jo runā krievu valodā, ir nepilsone.

Protams, neviens nelaimīgais dzīvesstāsts neattaisno bekaunību un rupjību pret citiem.
16.09.2013 16:45 |

Reitings 848
Reģ: 14.04.2010
Tie ir daži krievu tautības pārstāvji, kuriem nav manieries, tas arī viss, noteikti visu neabsolutizētu uz visu grupu.
16.09.2013 16:46 |

Reitings 2342
Reģ: 29.01.2009
Neizprotu šīs diskusijas jēgu... Tu fotogrāfē to, ko vēlies atcerēties un atkal redzēt, pieraksti, to, ko nevēlies aizmirst, bet kādēļ ieliec zelta rāmī šo situāciju un vēl par to tīksminies? Pati saproti, ka sabiedrība ir dažādu indivīdu kopums, tad par ko stress?
16.09.2013 16:47 |

Reitings 1440
Libra,žēl šīs sievietes.

Es cienu šādus cilvēkus,kuriem patiesi dzīve nav bijusi viegla,BET nesaprotu tos,kuri šeit ir gājuši vidusskolā,universitātē - respektīvi tos,kuri ir vēl salīdzinoši jauni - un kuri absolūti atsakās mācīties un lietot latviešu valodu.
16.09.2013 16:48 |

Reitings 1440
ctn, runa NAV par konkrēto situāciju,bet par attieksmi kopumā. Kašķi nemeklēju,ar šo diskusiju tikai taujāju jūsu domas un,vai kādam ir gadījies līdzīgi.
16.09.2013 16:49 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
es pret jebkuru krievvalodīgo daudz vēlīgak izturos, ja viņš cenšas runāt latviski.
darba vienreiz bija gadījums, kad es zvanu klientam, precizēju lietas, protams, runaju krieviski, jo viņš ir krievs un man vajadzīgs :D un viņš vienā brīdī man saka - man neērti, ka jūs runājat ar mani krieviski, bet es savā dzimtajā valodā. davai, tad es runāšu latviski! un mums tik foršs kontakts radās - iesmējām par visādam kļūdam viens otram, rakstījam e-pastus utt. Un pret tādiem cilvekiem man ir respect. Pret tiem, kas visu mūžu te nodzīvojuši un nesaprot ne vārda (man tiešām vienalga- izsūtītie, iebraukušie vai izbēgušie), es nekad nespēšu izturēties cienīgi. pieklājīgi noteikti, ja pret mani ta izturēsies, bet ne ar cieņu.
16.09.2013 16:49 |

Reitings 2342
Jaunībā nonāca Latvijā un apprecējās ar latvieti, palika te dzīvot. Viņai ļoti sāp sirds, ka viņa vienmēr ir bijusi nevēlamā - Padomju laikos katru nedēļu viņu sauca uz nopratināšanu, jo viņa tak ir vāciete - ienaidniece. Bet tagad viņa citu acīs ir okupante, jo runā krievu valodā, ir nepilsone.

Neizskatās, ka tante ir gribējusi integrēties, būt savējā..
16.09.2013 16:50 |

Reitings 158
Reģ: 24.07.2013
Patīkamām, nekašķīgām krievu omītēm laipni atbildu krieviski, taču ar agresīvām babuļām nenāk ne prātā runāt krieviski.
16.09.2013 16:51 |

Reitings 11698
Reģ: 29.11.2012
Pimeēram mana drauga tēvs ar mani nerunā, jo viņam kauns,ka nemāk izteikties latviešu valodā. Tāpēc viņš ar mani nerunā vispār :D
16.09.2013 16:52 |

Reitings 1440
un viņš vienā brīdī man saka - man neērti, ka jūs runājat ar mani krieviski, bet es savā dzimtajā valodā. davai, tad es runāšu latviski!

Šis man šķiet burvīgs piemērs :)

Reitings 2342
Un ko Tev tas dos, manhattanite? :) Palīdzēs iemācīties neuzņemt ikdienas negācijas? Diezin vai..

Es pret rupekļiem izturos vai nu vienaldzīgi, vai arī atbildu pieklājīgi - ir grūti būt rupjam pret pieklājīgu cilvēku, neizskatoties pēc muļķa..

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Es cienu šādus cilvēkus,kuriem patiesi dzīve nav bijusi viegla,BET nesaprotu tos,kuri šeit ir gājuši vidusskolā,universitātē - respektīvi tos,kuri ir vēl salīdzinoši jauni - un kuri absolūti atsakās mācīties un lietot latviešu valodu.

Ja tāds jauns krievs nerunā latviski, ne vienmēr tas nozīmē to, ka viņš neprot. Tas tikai nozīmē, ka viņam ir tīri ērti arī nerunāt - krievu valodu saprot, ģimenē runā krieviski, draugi no krievu vides utt., viņam tā ikdienā (un veikalos) nav nepieciešamības to latviešu valodu izmantot, tomēr zināt to zin.
16.09.2013 16:53 |

Reitings 1557
Reģ: 09.05.2013
Mana ome vispār ir poliete, bet vienreiz, kad viņa, parunājusi pagalmā ar savām krievu tautības kaimiņienēm, iegāja veikalā un palūdza kādu puisi krieviski (iespaidojoties no sarunas ar krievu kaimiņienēm) viņai pieturēt durvis (mana ome staigā ar diviem kruķīšiem), viņš viņai latviski atcirta: "Ej un savam krievu Vaņam prasi, lai tev durvis pietur, okupantu atlieka".

Šis piemērs nav tāpēc, lai parādītu, ka arī latvieši mēdz būt debīli, šis piemērs norāda uz to, ka daudzas problēmas tiek saistītas ar valodu un tautību. Bet tas ir muļķīgi.
16.09.2013 16:55 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
ctn,
Neizskatās, ka tante ir gribējusi integrēties, būt savējā..

Ko gan nozīmē "būt savējā"? Iet lēkāt tautas dejas?
16.09.2013 16:55 |

Reitings 1440
Es pret rupekļiem izturos vai nu vienaldzīgi, vai arī atbildu pieklājīgi - ir grūti būt rupjam pret pieklājīgu cilvēku, neizskatoties pēc muļķa..

Es jau arī biju pieklājīga,nebļāvu taču viņai pakaļ,centos saglabāt vēsu prātu,kā jau vienmēr :)

Vienīgais norādīju,lai runā valsts valodā,taču būtu absurdi tajā saskatīt ko sliktu.
16.09.2013 16:56 |

Reitings 158
Reģ: 24.07.2013
Ko gan nozīmē "būt savējā"? Iet lēkāt tautas dejas?

Prast valsts valodu - latviešu.
16.09.2013 16:57 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Ctn, agrāk tāda lieta kā integrācija nepastāvēja. Padomju laikos vai deviņdesmitajos gados integrācija bija ļoti aktuāla lieta? To, kas bija nepieciešams ikdienai un darbam, viņa zina. Mūsdienās, kad integrācija un naturalizācija ir aktuālas lietas, vecai, gandrīz aklai sievietei tas vairs nav dienaskārtībā.
Vispār, tā nav mana dzīve un es neesmu tiesīga ne to iztirzāt, ne apspriest. Es vienkārši gribēju pateikt to, ka ne visi krievvalodīgie te ir nonākuši aiz laba prāta, vēloties atņemt mums latviešiem mūsu valsti.
16.09.2013 16:57 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits