Krievi,to attieksme pret latviešiem

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Sveikas!

Tad nu man šodien uznāca pārdomas par krieviem Latvijā.

Gadījās situācija - lai brauktu mājās,stāvu rindā.

Viens busiņš aiziet pilns,es sanāku pirmais cilvēks rindā uz nākamo. Nekas,nolemju piesēst ~1m attālumā no turienes,kur tikko stāvēju,jo tomēr kāds brīdis būs jāgaida.

Pēc laiciņa pienāk busiņš,es jau piecēlos kājās,taisos kāpt pirmā,man pieiet priekšā tā,kas stāvēja aiz manis un krieviski paziņo "jūs kāpsiet tikai pēc manis". Tad nu būdama labā omā,atbildēju - ""nu okay" un šī vēl turpina,saka - "izdomāja līst man priekšā,dāmīte atradusies". Es saglabāju mieru,normālā tonī atbildēju - "es atvainojos,bet jūs labi zināt,ka stāvēju jums priekšā nevis aizmugurē,es tikai uz mirkli biju apsēdusies". Šī man sāk bļaut virsū krievu valodā,ka pati esmu vainīga,ka biju apsēdusies un man vispār vairs neesot vietas rindā. Nu WTF,bet ne jau par to visu ir stāsts.

Tātad,to visu cik varēju,tik laidu gar ausīm,nu iekāpām abas busā,kamēr viņš pildās ar tautu,šī man turpina bļaut virsū kaut ko krieviski,es MIERĪGI atbildēju "es atvainojos,bet es nesaprotu krievu valodu,ja jums kas sakāms,sakiet to valsts valodā" un tajā brīdī man likās,ka šī man tūlīt bezmaz kraus ar kaut ko :D

Turpinājumā dzirdēju frāzes - citēju - "ko vēl ne! Mūžam latviski vārdu neteikšu",
"ja jau tu nesaproti krievu valodu,tu laikam esi debīla",
kā arī kronis visam - "jau jau tu (t.i. latvietis kā tāds) reiz savā valstī ielaidi mūs krievus,tad tagad ciet klusu,maita,runāšu kādā valodā gribēšu" un vēl kaudze nekulturālu teikumu,un viss,saprotams,pa russki.

Es atturējos vispār vairāk ko bilst,bet viens krievu džeks tik no aizmugures viņai pakaļ "praviļna,praviļna govoritje".

Nu viss tas,protams,bija viens liels WTF,bet....

Jums arī ir nācies saskarties ar šādu klaju rupjību?
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?
Vai es te viena tāda esmu,kurai to gadījies redzēt?

Galvenais,ka nav jau pirmā reize,ka dzirdu krievu tautības cilvēkus,esam nepieklājīgus tieši pret latviešiem. Turklāt,nu okay,ja tā sieviete būtu bijusi vēl vecā kaluma padomju laika cilvēks,bet viņai bija ap 30-35,ne vairāk!

Ar vienvārdsakot,vēlos tikai vēl piebilst,ka absolūti NEizjūtu nekādu naidu pret krieviem,man pašai ir daudzi šīs tautības paziņas,kuri ir tiešām lieliski cilvēki; Viņi savā starpā runā krieviski,bet arīdzan apzinās,kurā valstī dzīvo un to ciena. Šis viss tikai mani uzvirzīja uz nelielām pārdomām!
16.09.2013 16:00 |

10 gadi
Reitings 1221
Reģ: 07.06.2009
Man ir bijusas sadas situacijas. IENISTU lielako dalju krievu,tiesham,ir dziljs naids. Esmu sastapusies ar daudz jaukiem,forshiem krieviem, mentalitate vinjiem ari citreiz daudz labaka,skaljaka un man pa pratam ka latvieshiem, bet nu..
VINJI IR BEZKAUNIGI.
Ta man ir lielaka sape.
16.09.2013 16:26 |

Reitings 7743
Reģ: 29.01.2009
*purpina
16.09.2013 16:27 |

10 gadi
Reitings 1221
Reģ: 07.06.2009
+ es saprotu it ka, ko man saka,varu ari atbildet,ja vajag,bet neskatos nekadas krievu filmas un tiem idiotiem, kas man kaut ko saka krieviski,ari atbildu, ka dzivoju LV.
16.09.2013 16:28 |

Reitings 5481
Reģ: 17.08.2010
Esmu novērojusi, ka ir daļa krievu, kuri gaida to brīdi, kad māte Krievija nāks Latviju atkal okupēt. Tas, manuprāt, ir briesmīgi. Skumji, ka ar tādiem ir jāelpo viens gaiss.

un ja nāktu okupēt, diez vai šķirotu - šis ir latvietis, šis ir krievs. Ņemtu visus pēc kārtas uz stobra... ko tad teiktu?!
16.09.2013 16:28 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Paši vainīgi tie latvieši, kas krieviem palīdz nemācīties valodu. Valodu iemācās tad, kad savādāk nevar. Tātad viņi var tā iztikt. Es tikai domāju, cik grūtai jābūt dzīvei, ja viss ir nesaprotamā valodā - visi uzraksti, dokumenti, viss! Un tā dzīvot katru dienu daudzus gadus un nemaz neko neiemācīties?
16.09.2013 16:29 |

Reitings 110
Reģ: 29.06.2013
manhattanite, vai tu veidotu analoģisku tēmu par latviešiem, ja saskartos ar kādu rupju latviešu tautības sievieti? Un vai patiešām nekad neesi ar rupjām latvietēm saskārusies?
16.09.2013 16:29 |

10 gadi
Reitings 10290
Tas man šķiet tikai norma, ka Latvijā lielākā daļa cilvēku ir neapmierināti ar savu dzīvi un apkārt notiekošo, tāpēc vienmēr visi ir kašķīgi un sašļukuši. Un saprast jau var, no vienas puses.

nepiekrītu.
man parasti gadās laipni cilvēki praktiski visur.
protams, ir arī izņēmumi, bet pārsvarā viss ok.
par pasta darbinieces, kurām gan jau maksā bišķi virs minimālās, ir laipnas.
16.09.2013 16:30 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Es parasti neeju un nekasos par "runā valsts valodā!!!!". Man ir svarīgs mans laiks, tāpēc, ja ir vajadzība, pāreju uz krievu valodu.

Man ir sava taktika - ja nevēlos ar kādu cilvēku runāt, kurš iesāka ar mani sarunu krieviski, tad atbildu latviski. Ja vēlos kontaktēties pati, atbildu krieviski.

Tad jau no mana jautājuma jāveido papildus jautājums - kādā jēgā cilvēki kopumā ir palikuši tik riebīgi? Goda vārds,vēl pāris gadus atpakaļ es šādi attieksmi nejutu it nemaz.

Nezinu, manuprāt, vienmēr tādi bijuši. Pirmkārt, jāpiekrīt, ka tā ir cilvēku suga neatkarīgi no tautības, otrkārt, ja kaut kāds šīs sugas pārstāvis, piemēram, anglis pasmaidīs un noliks klusībā, tad šeit nesmaidīs un noliks skaļi - atšķirības lielas jau nav, tāpat riebīgums pastāv.

Reitings 1440
Esmu sastapusies ar daudz jaukiem,forshiem krieviem, mentalitate vinjiem ari citreiz daudz labaka,skaljaka un man pa pratam ka latvieshiem, bet nu..
VINJI IR BEZKAUNIGI.

+

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
es esmu iecietīga, bet es pēdējā laikā vispār kļūstu diezgan šovinistiska pret šo tautu. lai gan man ir draugi un kolēģi krievu tautības, nepazīstamie man vnk sāk reāli izraisīt riebumu. īpaši tie, kas pat Paldies nejēdz latviski pateikt.
pēdējais gadījums bija, kad griežoties krustojumā pa kreisi, mani pa to pašu kreiso pusi apdzina 2 dūdas baltā Ļeksusā, un blakussēdētaja man parādīja tuk-tuk pie deniņiem un nobļāvās "dura" :D tā arī nesapratu, KO es izdarīju, izgriežoties no stāvvietas uz ielas, lai šitā uzvestos.

vienreiz braucām uz Bolderājas pludmali autobusā ar draugiem. viens džeks sēdēja, mēs tāvejām blakus, viņam blakus kaut kāda tante sēdēja. pie durvīm viena sieviete viņam pajautā kko krieviski, viņš saka - atvainojiet, es nesaprotu krieviski, varat, lūdzu, latviski atkārtot? ak dieenin, tā blakussēdētāja pa visu autobusu sāka kliegt, kā ta mēs nezinam valdou, kā mēs varam mācīties angliski un nemācītes krieviski, ka tā ir necieņa pret valsti un valodu. ka viņai meita ir krieviete, eksāmenus nolikusi labak par latviešiem, un ka mēs esam nekauņas, ka nemākam sievietei krieviski atbildēt utt utt. Uz mūsu sakāmo, ka pati jau arī tad varēja izrādīt cieņu pret valsti, kurā dzīvo, un iemācīteies valodu, šī rupji mums atbildēja, ka viņai to nevajag un valsts neko labu nav devusi. man reāli gribējās viņai maukt ar kaut ko un tas puisis beigās viņai pateica, ka viņa sēž nepareizajā autobusā - vajadzējis sēsties ekspresī uz Maskavu :D

10 gadi
Reitings 10290
Nu, es arī atbildu krieviski, ja saruna ir pa tēmu un kāds man kaut ko jautā.
bet ja rupji brauc virsū, nejūtu motivāciju ar viņu mīļi krievu valodā aprunāties.
16.09.2013 16:32 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
manhattanite muļķībias, Amerikai nav oficiālās valodas. Gribi - apkalpo kaut vai ķīniešu valodā.

Lohi ir pilnīgi visās valstīs, kultūrās.
16.09.2013 16:32 |

Reitings 1440
ak dieenin, tā blakussēdētāja pa visu autobusu sāka kliegt, kā ta mēs nezinam valdou, kā mēs varam mācīties angliski un nemācītes krieviski, ka tā ir necieņa pret valsti un valodu. ka viņai meita ir krieviete, eksāmenus nolikusi labak par latviešiem, un ka mēs esam nekauņas, ka nemākam sievietei krieviski atbildēt utt utt

pie komentāra beigām,sasmējos :D Bet tiešām,tādi viņi nu ir.
16.09.2013 16:33 |

Reitings 7743
Bet tieši tādēļ, ka visi tik īgni, rūpju pilnām sejām, es biežāk esmu sākusi smaidīt, kādam palīdzēt, palaist, parunāties. Ne īsti tipiski man, bet tas man pielipis no citiem pozitīviem cilvēkiem. Ir taču patīkama sajūta, ja kāds palīdz nevis paiet garām un noskatās vai pagrūž malā un pārlec pāri, ja bez jautāšanas palaiž pa priekšu (lai gan dažās vietās būtu jālaiž tā vai tā), ja cilvēki biežāk lieto lūdzu un paldies.
16.09.2013 16:33 |

Reitings 1440
manhattanite muļķībias, Amerikai nav oficiālās valodas. Gribi - apkalpo kaut vai ķīniešu valodā.

Nu labi,Francijā,Vācijā,tak vienalga,kurā valstī.
16.09.2013 16:34 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Tā tante to par sevi teica? :D
16.09.2013 16:34 |

Reitings 437
Reģ: 01.09.2013
Kādu laiku atpakaļ sanāca kontakts ar krievu tautības večiņu. Viņa stāstīja par savu jaunību, kā liela daļa pensionāru ir nokļuvuši šeit Latvijā. Vācieši daudzus krievus sagūstīja un atveda uz Latviju - koncentrācijas nometnēm. Pēc kara, tie kas palikuši dzīvi, vēlējās braukt atpakaļ uz dzimteni - Krieviju, taču daudzi radi bija nogalināti, īpašumi izpostīti un Krievija "atpakaļ negaidīja" savus tautiešus, jo tie bijuši Vāciešu gūstā. Arī Latvijā viņus uzskata par "okupantiem". Ja godīgi man cilvēciski žēl tos cilvēkus, kuriem tā pa īstam nav vietas, kur gaida. Iespējams, tādēļ uz vecumu tādi kašķīgi uz visu pasauli.
Sabiedriskā transportā, ir nācies dzirdēt daudzus kašķīgus, dzīves neapmierinātus un reizēm pat rupjus pensionārus, gan krievus gan latviešus. Vienārši krievi ir temperamentā asāki kā latvieši.
16.09.2013 16:36 |

Reitings 1440
Vienārši krievi ir temperamentā asāki kā latvieši.

Zelta vārdi.
16.09.2013 16:37 |

Reitings 1283
Reģ: 02.09.2012
Vienīgie krievvalodīgie, kas izraisa manī dziļu nepatiku ir urlas (+ visi pārējie pārlieku bravūrīgie krievu sportiski ar aliņu rokās). Lūk, ar tiem man regulāri rodas kaut kādas problēmas un piedzīvojumi.
16.09.2013 16:39 |

Reitings 1440
manhattanite, vai tu veidotu analoģisku tēmu par latviešiem, ja saskartos ar kādu rupju latviešu tautības sievieti? Un vai patiešām nekad neesi ar rupjām latvietēm saskārusies?

Esmu saskārusies arī ar rupjām latvietēm,BET latviete nekad mani nav tā nolamājusi,man pat savā ziņā patīk,ka latvietis neizies no rāmjiem,varbūt purpinās,bet nebļaus tev pakaļ pa visu autobusu un nelietos tādu daudzumu necenzētu vārdu. (Vismaz pēc manas pieredzes)
16.09.2013 16:40 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits