Krievi,to attieksme pret latviešiem

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Sveikas!

Tad nu man šodien uznāca pārdomas par krieviem Latvijā.

Gadījās situācija - lai brauktu mājās,stāvu rindā.

Viens busiņš aiziet pilns,es sanāku pirmais cilvēks rindā uz nākamo. Nekas,nolemju piesēst ~1m attālumā no turienes,kur tikko stāvēju,jo tomēr kāds brīdis būs jāgaida.

Pēc laiciņa pienāk busiņš,es jau piecēlos kājās,taisos kāpt pirmā,man pieiet priekšā tā,kas stāvēja aiz manis un krieviski paziņo "jūs kāpsiet tikai pēc manis". Tad nu būdama labā omā,atbildēju - ""nu okay" un šī vēl turpina,saka - "izdomāja līst man priekšā,dāmīte atradusies". Es saglabāju mieru,normālā tonī atbildēju - "es atvainojos,bet jūs labi zināt,ka stāvēju jums priekšā nevis aizmugurē,es tikai uz mirkli biju apsēdusies". Šī man sāk bļaut virsū krievu valodā,ka pati esmu vainīga,ka biju apsēdusies un man vispār vairs neesot vietas rindā. Nu WTF,bet ne jau par to visu ir stāsts.

Tātad,to visu cik varēju,tik laidu gar ausīm,nu iekāpām abas busā,kamēr viņš pildās ar tautu,šī man turpina bļaut virsū kaut ko krieviski,es MIERĪGI atbildēju "es atvainojos,bet es nesaprotu krievu valodu,ja jums kas sakāms,sakiet to valsts valodā" un tajā brīdī man likās,ka šī man tūlīt bezmaz kraus ar kaut ko :D

Turpinājumā dzirdēju frāzes - citēju - "ko vēl ne! Mūžam latviski vārdu neteikšu",
"ja jau tu nesaproti krievu valodu,tu laikam esi debīla",
kā arī kronis visam - "jau jau tu (t.i. latvietis kā tāds) reiz savā valstī ielaidi mūs krievus,tad tagad ciet klusu,maita,runāšu kādā valodā gribēšu" un vēl kaudze nekulturālu teikumu,un viss,saprotams,pa russki.

Es atturējos vispār vairāk ko bilst,bet viens krievu džeks tik no aizmugures viņai pakaļ "praviļna,praviļna govoritje".

Nu viss tas,protams,bija viens liels WTF,bet....

Jums arī ir nācies saskarties ar šādu klaju rupjību?
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?
Vai es te viena tāda esmu,kurai to gadījies redzēt?

Galvenais,ka nav jau pirmā reize,ka dzirdu krievu tautības cilvēkus,esam nepieklājīgus tieši pret latviešiem. Turklāt,nu okay,ja tā sieviete būtu bijusi vēl vecā kaluma padomju laika cilvēks,bet viņai bija ap 30-35,ne vairāk!

Ar vienvārdsakot,vēlos tikai vēl piebilst,ka absolūti NEizjūtu nekādu naidu pret krieviem,man pašai ir daudzi šīs tautības paziņas,kuri ir tiešām lieliski cilvēki; Viņi savā starpā runā krieviski,bet arīdzan apzinās,kurā valstī dzīvo un to ciena. Šis viss tikai mani uzvirzīja uz nelielām pārdomām!
16.09.2013 16:00 |

Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?

Jā! It īpaši vecās krievu vecenes :D
16.09.2013 16:13 |

Reitings 1440
Margo,hmm... ar latviešiem man gan nekad tā nav sanācis,bet piekrītu marchixai,protams,ka katrā tautā jau gadās,vienkārši ar šo tautību,manuprāt, laikam ir grūtāk runāt un kaut ko risināt.

Marilyn,++
Man šādi ir vienā veikalā netālu no mājām,pārdevēja laipna,bet latviski NEKO nesaprot,es nepārspīlēju. Kad viņai ko pārjautāju,šī atbild,ka latviski nerunā,prostitje pozhalujsta :D
16.09.2013 16:14 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Ā, tu jau te esi. :D

Reitings 7743
Reģ: 29.01.2009
Es vairāk nesaprotu to, kāpēc latviešus,kas nezin krievu valodu nepieņem darbā, bet krievus,kas nezin latviešu valodu - pieņem?

Kā bija tas teiciens, ka saskaņa ir tikai tad, ja latvietis ar krievu runā krieviski, ja krievam ar latvieti jārunā latviski, tad viņi, lūk, ir apspiesti un nesaprasti.
Man nav problēmu runāt krieviski, agrāk to arī darīju, tagad līdz pēdējam stāvu un runāju latviski un tādā pašā valodā arī sagaidu atbildi, ja esmu attiecīgās iestādēs, kur ir jāzin šī valoda. Pēdējā laikā tas sāk vairāk tracināt.

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Nu, es no planšetes, sorry. :D
16.09.2013 16:15 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Varu padalīties savā novērojumā - krievu kundzītes gados nudien nevar salīdzināt ar latviešu omītēm, kā nakts pret dienu. Latviešu tautības omītēm vienmēr dodu vietu sabiedriskajā, kamēr krievietēm - nu jau vairs ne, jo viņu uzvedība sabiedriskajā transportā a la 'jums visiem būs aši man izbrīvēt vietu' man nešķiet adekvāta
16.09.2013 16:15 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Starpcitu, nesen poliklīnikā mani latviešu tante nolamāja pēdējiem vārdiem , jo neļāvu viņai lūrēt manā makā, stāvēju pie registratūras un veicu maksājumu, a ši bez numuriņa lien manā lodzīņā , kad palūdzu atkāpties solīti atpakaļ, daudz ko jaunu par sevi uzzināju.
16.09.2013 16:17 |

Reitings 1440
Tad jau no mana jautājuma jāveido papildus jautājums - kādā jēgā cilvēki kopumā ir palikuši tik riebīgi? Goda vārds,vēl pāris gadus atpakaļ es šādi attieksmi nejutu it nemaz.
16.09.2013 16:19 |

Reitings 1283
Reģ: 02.09.2012
Es parasti neeju un nekasos par "runā valsts valodā!!!!". Man ir svarīgs mans laiks, tāpēc, ja ir vajadzība, pāreju uz krievu valodu.

Nedaudz ne pa tēmu, bet man nav saprotama Latvijā dzīvojošo cilvēku tendence visur stāties rindās/baros, lai tiktu pirmajiem. Gan pie autobusiem, gan lidmašīnās, kur jau ir rezervētas vietas. Sportiskais gars?
16.09.2013 16:20 |

Reitings 158
Reģ: 24.07.2013
Esmu novērojusi, ka ir daļa krievu, kuri gaida to brīdi, kad māte Krievija nāks Latviju atkal okupēt. Tas, manuprāt, ir briesmīgi. Skumji, ka ar tādiem ir jāelpo viens gaiss.

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
weee, tu jau nezini, vai bija īsta latviete, varbūt jauktene vai pārlatviskota :D Protams, ka arī lv tantes gadās visādas.

Reitings 11429
Reģ: 02.07.2013
Vispār es vairs par neko nebrīnos kas notiek Latvijā. Tas man šķiet tikai norma, ka Latvijā lielākā daļa cilvēku ir neapmierināti ar savu dzīvi un apkārt notiekošo, tāpēc vienmēr visi ir kašķīgi un sašļukuši. Un saprast jau var, no vienas puses.

Tāpat krievi,krievi,krievi.. daudzi te ir piedzimuši,uzauguši,mācijušies. Ir tādi,kas principa pēc nerunā latviski, bet ir tādi,kas ļoti perfekti runā latviešu valodā. Man draugi daži ir krievi, nu super cilvēki ! Dažs labs krievs ir superīgāks cilvēks, nekā dažs latvietis! Un mani krievu draugi visi runā latviski.

Piekrītu tam,ka kā krievs, tāpat latvietis ir kašķīgs un taisa skandālus.

Reitings 9917
man nav saprotama Latvijā dzīvojošo cilvēku tendence visur stāties rindās/baros, lai tiktu pirmajiem. Gan pie autobusiem, gan lidmašīnās, kur jau ir rezervētas vietas.

Tikt pirmajam pa durvīm, ja nu lidmašina aizlido, autobuss nepagaida .... :D :D
16.09.2013 16:22 |

Reitings 3743
Reģ: 31.01.2009
Nu, krievu tautības cilvēki vienkāršī jūtas EKSTREMĀLI apbižoti par to, ka krievu valoda nav pieņemta kā otrā valsts valoda. Šo aizvainojumu var novērot visur.
Bet par kašķīgiem tieši krieviem- nē, neesmu ievērojusi. Tas vienkārši ir tāds cilvēku tips- nepārtraukti dirsties un kasīties par sīkumiem. Laikam tas viņus ārkārtīgi pozitīvi uzlādē atlikušajai dienai. Latviešu pensionāres neatpaliek no tavas satiktās kundzītes.
16.09.2013 16:22 |

Reitings 8407
Nedaudz ne pa tēmu, bet man nav saprotama Latvijā dzīvojošo cilvēku tendence visur stāties rindās/baros, lai tiktu pirmajiem. Gan pie autobusiem, gan lidmašīnās, kur jau ir rezervētas vietas. Sportiskais gars?
'

Vēl trakāk esmu ievērojusi tieši krievu tautības cilvēki veido rindas tur, kur vispār rindas nav jāveido - piemēram, Lido - pieej, paņem ēdienu un tālāk, bet nē, stāv kaut kādās mistiskās rindās visi pēc kārtas, bet ja neveido rindu, tad ēdienu pat ārtāk var dabūt.

Trakāk ar rindām bija vēl Turcijā, tur arī pilns ar krieviem, bet tās rindas pēc ēdiena bija briesmīgas, saķēros ar vienu vēl par frī - tur neviens nebija, eju pakaļ, šī sāk bļaut, ka nestāvu rindā, pateicu, ka viņai nemaz nav frī uz šķīvja, lai tik liek, ka ļauju, tad viņu vīrs aizvāca. :D

Bet latviešiem tā rindu veidošana, tad no vecajiem laikiem iegājusies.
16.09.2013 16:23 |

Reitings 11429
Reģ: 02.07.2013
Tad jau no mana jautājuma jāveido papildus jautājums - kādā jēgā cilvēki kopumā ir palikuši tik riebīgi? Goda vārds,vēl pāris gadus atpakaļ es šādi attieksmi nejutu it nemaz.

Nu bet mīļā sirds, paskaties kas notiek apkārt. Pensionāriem vispār ir apgriezts viss,ko vien var apgriezt. Par ko viņiem priecāties? Tāpēc jau arī ir nelaimīgi un neapmierināti. Tāpat kā visi pārējie cilvēki. Man šķiet,ka tie,kas strādā labā darbā un daudz maz normāli dzīvo, tie ir tā normālā cilvēku daļa, kas ir sašutusi par tiem, kas dzīvo nabadzībā un neapmierinātībā.
Tāpat autore, tu noteikti esi salīdzinoši apmierināta ar savu dzīvi, ne? Darbā viss ok, alga pietiekoša ,lai dzīvotu, izklaidētos, iepirktos.

Neapmierināts cilvēks vienmēr būs dusmīgs un kašķīgs.
16.09.2013 16:25 |

Reitings 9917
Nerea, nu protams, bet viņa kliedza skaidrā latviešu valodā... nu slimi cilvēki ir visur ... ko tādiem padarīsi...!?
Es pēdējā laikā cenšos viņus visus neņemt pie sirds , draugs savukārt tieši otrādi, ja manā klātbūtnē, kāds ko rupju atļaujas ( ja tas konkrēti skar mani ), spers zibeņus gaisā :D :D

Reitings 7743
weee, oj, es no latviešiem arī bieži visu ko par sevi uzzinu, vislabāk man patīk to cilvēku sejas izteiksmes, kad aizrādu, ka man taisnība. :D Bieži vien pietiek norādīt uz milzīgu uzrakstu un pajautāt, vai māk lasīt, vai arī - vai viņaprāt rindā esmu nostājusies prieka pēc, lai visus garām laistu, bet vienādi puprina zem deguna abu tautību cilvēki. :D

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Rinda ir padomju laiku firmas zīme, kas automātiski turpinās.
16.09.2013 16:26 |

Reitings 1440
Es tikai vienmēr padomāju - kaut vai Amerikā,neviens taču tevi veikalā apkalpojot, neuzdrīkstēsies uzrunāt,piemēram,poliski? OK,runā ģimenē,draugu lokā kā gribi,bet ir vietas - veikali,iestādes,skolas- kur nu NEdrīkst nerunāt valsts valodā.

Man šādi ir arī skolā,daudzi skolotāji tā starp citu mums ir stāstījuši,ka lielākā daļa krievu tautības skolēnu atnāk uz stundu,skolotājs ko skaidro un šie pēc tam paziņo - paskaidrojiet to visu man,lūdzu,krieviski?

Tiešām traucē,ka daudzi jau to pieņem kā normu,ka šeit dzīvojot,viņi var runāt tikai un vienīgi savā valodā,bet mums ir jāsamierinās un jāpielāgojas.
16.09.2013 16:26 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits