Krievi,to attieksme pret latviešiem

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Sveikas!

Tad nu man šodien uznāca pārdomas par krieviem Latvijā.

Gadījās situācija - lai brauktu mājās,stāvu rindā.

Viens busiņš aiziet pilns,es sanāku pirmais cilvēks rindā uz nākamo. Nekas,nolemju piesēst ~1m attālumā no turienes,kur tikko stāvēju,jo tomēr kāds brīdis būs jāgaida.

Pēc laiciņa pienāk busiņš,es jau piecēlos kājās,taisos kāpt pirmā,man pieiet priekšā tā,kas stāvēja aiz manis un krieviski paziņo "jūs kāpsiet tikai pēc manis". Tad nu būdama labā omā,atbildēju - ""nu okay" un šī vēl turpina,saka - "izdomāja līst man priekšā,dāmīte atradusies". Es saglabāju mieru,normālā tonī atbildēju - "es atvainojos,bet jūs labi zināt,ka stāvēju jums priekšā nevis aizmugurē,es tikai uz mirkli biju apsēdusies". Šī man sāk bļaut virsū krievu valodā,ka pati esmu vainīga,ka biju apsēdusies un man vispār vairs neesot vietas rindā. Nu WTF,bet ne jau par to visu ir stāsts.

Tātad,to visu cik varēju,tik laidu gar ausīm,nu iekāpām abas busā,kamēr viņš pildās ar tautu,šī man turpina bļaut virsū kaut ko krieviski,es MIERĪGI atbildēju "es atvainojos,bet es nesaprotu krievu valodu,ja jums kas sakāms,sakiet to valsts valodā" un tajā brīdī man likās,ka šī man tūlīt bezmaz kraus ar kaut ko :D

Turpinājumā dzirdēju frāzes - citēju - "ko vēl ne! Mūžam latviski vārdu neteikšu",
"ja jau tu nesaproti krievu valodu,tu laikam esi debīla",
kā arī kronis visam - "jau jau tu (t.i. latvietis kā tāds) reiz savā valstī ielaidi mūs krievus,tad tagad ciet klusu,maita,runāšu kādā valodā gribēšu" un vēl kaudze nekulturālu teikumu,un viss,saprotams,pa russki.

Es atturējos vispār vairāk ko bilst,bet viens krievu džeks tik no aizmugures viņai pakaļ "praviļna,praviļna govoritje".

Nu viss tas,protams,bija viens liels WTF,bet....

Jums arī ir nācies saskarties ar šādu klaju rupjību?
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?
Vai es te viena tāda esmu,kurai to gadījies redzēt?

Galvenais,ka nav jau pirmā reize,ka dzirdu krievu tautības cilvēkus,esam nepieklājīgus tieši pret latviešiem. Turklāt,nu okay,ja tā sieviete būtu bijusi vēl vecā kaluma padomju laika cilvēks,bet viņai bija ap 30-35,ne vairāk!

Ar vienvārdsakot,vēlos tikai vēl piebilst,ka absolūti NEizjūtu nekādu naidu pret krieviem,man pašai ir daudzi šīs tautības paziņas,kuri ir tiešām lieliski cilvēki; Viņi savā starpā runā krieviski,bet arīdzan apzinās,kurā valstī dzīvo un to ciena. Šis viss tikai mani uzvirzīja uz nelielām pārdomām!
16.09.2013 16:00 |

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Nu lai nerunā, bet tad lai nesūdzas, ka viņiem neatbild vai aizsūta stacijas virzienā, jo latvietim ir tiesības neatbildēt krieviski. Ja izskaustu šo latviešu tieksmi izpatikt un pāriet uz krievu valodu, tad nekas šiem cilvēkiem neatliktu kā prast UN runāt latviski, ja vēlas, lai viņus sadzird un palīdz.
16.09.2013 23:00 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Ja izskaustu šo latviešu tieksmi izpatikt un pāriet uz krievu valodu

Es labprāt izskaustu latviešu tieksmi pāriet uz angļu valodu, arī savu tieksmi. Just saying.

:D
16.09.2013 23:02 |

Reitings 132
Reģ: 08.02.2013
Man nupat gadījās ļoti līdzīgs gadījjums, tikai veikalā rindā pielīda priekšā. Uz manu jautajumu - ko viņa dara, atbildēja (protams krieviski, ka es, dura, vai, ka neredzeju, ka viņa tur jau bija, kad es pienācu. Bet es labi zinu, ka man ar prātu viss ok, vnk negribēja stāvēt garajā rindā).
Es biju nogurusi un pat neko neteicu pretī, babka turpināja vārīties.
Nē, es neiesnīstu krievus. Man besī cilvēki, kam vnk nav smadzeņu.
16.09.2013 23:02 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Ja izskaustu šo latviešu tieksmi izpatikt un pāriet uz krievu valodu

Es, piemēram, atbildu citkārt krieviski, lai uzlabotu savas nu jau ne tik labās krievu valodas zināšanas, kādas man bija senāk, nevis, lai kādam izpatiktu.. Tā kā.. tāda nedaudz slimīga attieksme, tā rusofobija.
16.09.2013 23:05 |

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
Liene - latvietis Tu esi arī tad, ja uzskati sevi par tādu - Tev taisnība, ne jau asins sastāvu mēs šeit analizējam. Arī Kirils Antonovs var būt latvietis, bet Jānis Zaķis - nezināt ne vārda latviski. Visa sāls ir attieksmē.

Tad jau Tavs apgalvojums "Latvija ir latviešiem" ir saknē aplams (kam Tu pati arī piekrīti) vai arī paskaidro, ko Tu ar šo vārdu salikumu esi domājusi ?
Kamdēļ ar šādām spēcīgām frāzēm vispār ir "jāmētājas"? Tas ir tāpat kā pateikt, ka visi latvieši atbalstīja nacismu Otrā pasaules kara laikā utt utml. Kāpēc ir jāvairo stereotipi un aprobežotība!?
16.09.2013 23:13 |

Reitings 437
Reģ: 01.09.2013
Bija man vienreiz gadījums, kad krievu tūrists jautāja, kālab nerunāju ar viņu krieviski (sazinājāmies angliski).

Izskatās, ka Tev personīga nepatika pret krievu valodu, krieviem, kā tādiem, ja jau reiz demonstratīvi sarunājāties angliski.
16.09.2013 23:39 |

Reitings 50
Reģ: 07.03.2010
Man personīgi ir pazīstami krievu tautības cilvēki, - laikam tie inteliģentie, - runā ar mani latviski, ir patīkami labi cilvēki (ir divas labas draudzenes), bet viņi visi iet uz 9. maija svinībām, un viņos visos ir tas nacionālais jautājums iekšā, es ar viņiem par politiku cenšos nerunāt (jo aizskarot šo jautājumu es nevarētu teikt ka teiksim vēlēšanās balsoju par , piemēram, -nacionālo apvienību, jo tas radītu asu diskusiju un iespējams ne tik draudzīgu vairs to vidi), jo lai cik viņi nebūtu forši cilvēki ikdienā par savu Russiju stāvēs un kritīs. Turklāt ne tikai man praksē, bet arī no citiem ir dzirdēts, ka krievu tautības cilvēki, kuri necieš runāt latviski, mūsu latviešu valodu sauc par - suņu valodu! Nekad neesmu sapratusi kāpēc izmanto šo terminu.... bet ir bijuši gadījumi, ka krievu tautības cilvēks apvainojas, ka saruna uzsākta latviešu valodā, lai gan es jau sākumā nemaz nezinu viņš LV vai RU, jo ne visi staigā trenuškās .. :D
16.09.2013 23:43 |

Reitings 50
Reģ: 07.03.2010
Ā, un vēl gadījums pozitīvais. Sanāca komunikācija ar vīrieti ap gadiem 50, krievu tautības, kurš vairāk kā pusmūžu nodzīvojis Francijā, uz Latviju pa šiem gadiem ne vienu reizi neatbrauca, jo vīrieša dzīve bija tur, pirms tam dzīvojis Latvijā, bija ieradies uz 7 dienām, lai apglabātu savu māti šeit. Latviešu valodu vēl nebija aizmirsis un ļoti centās ar mani komunicēt latviski, bet tad atvainojās un palūdza, vai viņš var pāriet uz krievu valodu, jo viņam tā vieglāk izteikties... un es teikšu - visu cieņu!
16.09.2013 23:50 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Debaessolme.
Piekritu tev. Viss ir atkarigs no audzināšanas un no vides kurā cilvēks dzīvo, apdrozās...
17.09.2013 00:11 |

Reitings 2797
Reģ: 16.09.2013
Nezinu, tā laikam ir pašu vaina, bet nav gadījies uz tādiem uzrauties, vai iesaistīties šādos starpgadījumos. No latviešu tautības cilvēkiem biežāk gadās šādas nepatīkamas, nopurpinātas piezīmes.
Izlasīju līdz 9. lapai, apnika jo jau radās pietiekami daudz iespaidu.
1. Jūs paši veidojat attieksmi. Kas liedz noignorēt šādus žultainus cilvēkus, aizgriezties un viss?Kādēļ kaut kas jāatbild par valsts valodu un tml? Nu kamdēļ? Un tie, kas par veiksmīgu joku uzskata Maskavas vilciena pieminēšanu, nu pretīgi cilvēki. Un tad vēl brīnās par attieksmi.
2. Man ir pazīstami daudzi krievvalodīgie cilvēki. Un saziņa ir tāda, kurš runā latviski, kurš krieviski, katrs pēc savām iespējām un varēšnas, vēlēšanās. Un tā kā es neuzskatu, ka man par sliktu nāk vēl kādu valodu zināt, trenēties, dažkārt runāju krieviski, dažkārt, latviski. Un nekad nav nekādu problēmu, ja es, vai otrs kaut ko nesaprotam, visādi var censties izskaidrot. Viss ir tikai attieksmes jautājums.
3. Krievu un latviešu vīriešus ( ja nerunājam par nelabvēlīgo ģimeņu vīriešiem, dzērājiem, narkomāniem, kas sastopami abās tautībās) vispār nevar salīdzināt. Kaut vai, attieksme klubos. Piemērs. Aizejot uz latviešu klubu, pienāks nekopts, kārtīgi iereibis vīrietis, aliņš rokā (pats lētākais protams), izteiks pāris trulas frāzes un vēl atļausies apvainoties, ja pēc tam negribēsi iet ar viņu kaut kur aiz stūra pamīcīties... Turklāt, tas viss tiek pasniegts ar tādu bravūru un it kā visām sievietēm tagad būtu jākrīt pie šī indivīda kājām. Un tas nav tikai manis vienīgās novērojums.
Tieši vīrieši latvieši man šķiet daudz rupjāki un nepieklājīgāki, kā krievu tautības cilvēki.
17.09.2013 00:18 |

Reitings 2797
Turklāt, nezinu, ja uz ielas pienāk piemēram tūrists no Krievijas, nedomāju, ka viņš šeit vēlēsies atgriesties, ja katrs otrais cilvēks, pie kā viņš vēršās, atbild - runā latviski, te ir Latvija! Lielisks iespaids par valsti un tautību kā tādu.
Vai arī katram ārzemniekam, kas angliski cenšas kaut ko pajautāt, uzzināt, jūs atbildat, lai vispirms iet un iemācās latviešu valodu un tad brauc uz Latviju?
17.09.2013 00:23 |

Reitings 21
Reģ: 29.01.2009
Bija man vienreiz gadījums, kad krievu tūrists jautāja, kālab nerunāju ar viņu krieviski (sazinājāmies angliski).

Izskatās, ka Tev personīga nepatika pret krievu valodu, krieviem, kā tādiem, ja jau reiz demonstratīvi sarunājāties angliski.

Ko nozīmē demonstratīvi?? Man vienreiz bija situācija, kad jauns čalis pienāca autostāvvietā klāt un jautāja par maksu krieviski. Diezgan ātri sapratu, ka viņš neko nesaprot latviski un ir no Krievijas nevis Latvijas krievs. Loģiski, ka atbildēju angliski, jo krieviski tiešām slikti runāju. Normāla komunikācija izveidojās.

Kādēļ kaut kas jāatbild par valsts valodu un tml?

Nu ne jau visi atbild! Un parasti vienkārši pasaka, ka krieviski nerunā. Bet bieži vien otra puse ir tā, kas sāk kaut ko runāt par valodām utt. Un, Diāna, atbilde par tavu jautājumu par ārzemniekiem augstāk.

Katrā ziņā, mana attieksme ir tāda, ka biznesā/darbā mēģinu runāt klienta valodā (tas ir bizness). Bet ir jābūt arī pretimnākšanai.
Ikdienā...ja saprotu un varu atbildēt, nav problēmas, bet pārsvarā atbildu latviski. Ja tad tas kādam sagādā problēmas un nedod dievs vēl sāk apvainot, tad nav arī problēmas pasaku ko domāju par tādiem indivīdiem.
Ja es aizbrauktu dzīvot uz citu valsti, pēc iespējas ātrāk mēģinātu iemācīties viņu valodu (ko esmu arī darījusi). Ir jārespektē valsts kurā dzīvo, nevis n-tos (pat desmitus gadus) jāturas pie tā, ka lūk! es nerunāšu latviski!

Sorry, sanāca palags!
17.09.2013 00:39 |

Reitings 10509
Turklāt, nezinu, ja uz ielas pienāk piemēram tūrists no Krievijas, nedomāju, ka viņš šeit vēlēsies atgriesties, ja katrs otrais cilvēks, pie kā viņš vēršās, atbild - runā latviski, te ir Latvija! Lielisks iespaids par valsti un tautību kā tādu.
Vai arī katram ārzemniekam, kas angliski cenšas kaut ko pajautāt, uzzināt, jūs atbildat, lai vispirms iet un iemācās latviešu valodu un tad brauc uz Latviju?
/quote]
njā. Es tiešām nezinu vai es jebkad gribētu atgriezties Anglijā, Vācijā, Polijā, Itālijā... ja man kāds kādā no šim valstīm pajautātu vai es runāju viņu valsts valodā! :D
Viena lieta ir tūristi kuriem nav jāzin tās valsts valoda kurā viņi viesojās, bet inteliģents cilvēks cenšās iemācīties vismas pāris vārdus : labdien, uzredzēšanaos, paldies...
Savukārt cilvēkam, kurš visu dzīvi ir nodzīvojos kādā valstī, vai domā apmesties uz dzīvi kādā valstī. Manuprāt ir pašaprotami zināt tās valst valodu. Ja vien viņš neplāno lasit zemenes un dzīvot savā komūnā.
17.09.2013 00:44 |

Reitings 10509
allie +
17.09.2013 00:46 |

Reitings 2797
Aizbraucot uz Vāciiju, Franciju, Itāliju es domāju, ka runājat angliski, ja kaut kas nepieciešams? Un ja uz ielas tad, kad censtos piemēram atrast transportu vai kādu iestādi jums atbildētu, lai lasies uz savu zemi vai iemācies valsts valodu vispirms, kāds būtu iespaids? Par to iet runa!

Un atgādināšu, ka viss atkarīgs no pašu attieksmes. Jo būs tādi, kas vnk principa pēc nerunās latviski, un frāzes par vilcienu uz Maskavu situāciju nemainīs. Bet tad, kad valodu saprotam un otrs neko nesaka pretī piemēram par saziņu, kad viņš runā krieviski, bet tu latviski, un abi viens otru saprot, jo, krievam būs grūti runāt latviski, un tev krieviski- kāpēc ir vajadzīgi šie stulbie principi?
Piemēram, angļu valodu mācos padsmit gadus, likumus zinu ideāli un problēmu sarunāties it kā nav, bet vārdu krājums nav pilnīgs, un latviešu valoda ir ļoti sarežģīta, tāpēc cilvēks viņu var saprast, bet varbūt grūti runāt, un kamēr nebļauj virsū, lai runā ar viņu krieviski, principa pēc, jo tā jābūt, neredzu nekādas problēmas.
17.09.2013 02:35 |

Reitings 7743
Reģ: 29.01.2009
Kur jūs veikalos esat redzējušas, ka pārdevējas nemāk latviski? Es gan neesmu bijusi Daugavpilī, bet Rīgā man nekad nav sanācis ko tādu redzēt. Man vienmēr atbild latviski. Jā, dažreiz tā latviešu valoda nav tik raita, bet tas man netraucē.

Aizbrauc uz kādu mikrorajonu, nez, piemēram, uz to pašu Vecmīlgrāvi. Mazajās maximās, kas nav centrā, arī bieži vien ar lielām acīm skatās virsū, ja uzdod pat elementāru jautājumu, pašai tādi gadījumi bijuši, ka pa pus veikalu sabļaustās ar citām krievietēm un par visām kopā nesaprot, ko es prasu, lai gan - tie bija elementārākie jautājumi. Tirgus.
Cita runa, ja cilvēks vismaz saprot, ko jautā, bet atbildēt neprot vai vismaz cenšas.
17.09.2013 02:53 |

Reitings 2797
Nu un vismaz cenšas saprast, ko tu saki, nevis rīko skandālu.
Nezinu, Rīgā patiešām nav gadījies sastapt šādas pārdevējas, pat centrāltirgū ja laipni pajautā, tad vismaz cenšas atbildēt.
Pat Daugavpilī ir vietas, kur centīsies atbildēt latviski.
17.09.2013 03:00 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Nav gadījies tā ne ar vienu salekties. Es perfekti pārzinu kā latviešu, tā krievu valodu (bez akcenta) un komunikācija ar krieviem man nesagādā problēmas.

Nelasīju gan visu diskusiju, bet godīgi sakot mani šausmīgi tracina šitā frāze "runājiet, lūdzu, latviski!" vai "valsts valodā" u.tml. Tas nav pieklājīgi, manuprāt. Ja nesaproti valodu, tad nesaproti un viss. Paklusē vai ej prom.
Kā noprotu, autore lieliski saprata visu, tāpēc nafig bija jāizmet frāze par valsts valodu?... Galu galā ir jāciena krievi kā jebkuri cittautieši, kuri ļoti iespējams nemaz nav vietējie, bet kā tūristi no Krievijas, Ukrainas vai Baltkrievijas. Sastopoties ikdienā ar kādu krievu, nekad nevari zināt, no kurienes tieši viņš ir un purkšķēt par latviešu valodu ir nepieklājīgi.
Ja tik ļoti gribās, lai valstī būtu tikai latviešu valoda, tad jāuzvedās kā franči. Kamēr franciski kaut pāris vārdus nepateiksi, pret tevi izturēsies kā pret tukšu vietu. Taču neviens neaizrāda, ka jārunā franciski.
17.09.2013 03:38 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Neon- atceros savas mammas vaardus,kad viesojos Riigaa-vina teica,ka tagad letini kasaas ar krieviem,driiz buus ieksaa musulmaani ,kaa jau visaas valstiis-tad buus tiesam ,ko redzeet...Es kaadreiz domaaju,ka letini ar to savu-valstina maza,gribam buut tikai latviesi utt.nekur taalu netiks!Francuuziem ar to ir loti laba pieredze,varbuut arii citaas valstiis!Tie nu tiesaam nebuus tie ,kuri maacisies to muusu valodu!Buus vien jaapielaagojas savaa valstii arii viniem:D.Zinu,ka tas skan sausmiigi,bet taa buus...!
17.09.2013 04:49 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Es te tā lasu, lasu. Apbrīnoju to attieksmi - krieviski, tad uzreiz kašķis. Vakarā sanāca interesanta situācija - es iegāju vietējā veikalā (Piebildīšu, ka viesojos netālu no Rēzeknes), palūdzu dažas lietas, runāju latviski. Biju pārsteigtam kad pārdevēja krievu valodā apjautājās vai es saprotu ko viņa runā, jebšu vēlos, lai viņa mani apkalpo angliski. Sakarā ar to, ka vietējie visi runā krievu valodā, valsts valodu viņa nezinot. Atbildēju viņai viņas dzimtajā valodā, jo meitene nosarka un nokaunējās par valodas nezināšanu. Pēcāk, lasot diskusijas turpinājumu, sapratu, ka ļoti daudzām te ir pārāk agresīva attieksme. Tā vien šķiet, ka viņas pašas ir gatavas provocēt strīdu, lai gan krievvalodīgais vienkārši kāda pārpratuma pēc ir trāpījies asāks tonis.
Jā, ir indivīdi visādi, bet ne jau tikai krievvalodīgie tādi ir.
17.09.2013 04:50 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits