Krievi,to attieksme pret latviešiem

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Sveikas!

Tad nu man šodien uznāca pārdomas par krieviem Latvijā.

Gadījās situācija - lai brauktu mājās,stāvu rindā.

Viens busiņš aiziet pilns,es sanāku pirmais cilvēks rindā uz nākamo. Nekas,nolemju piesēst ~1m attālumā no turienes,kur tikko stāvēju,jo tomēr kāds brīdis būs jāgaida.

Pēc laiciņa pienāk busiņš,es jau piecēlos kājās,taisos kāpt pirmā,man pieiet priekšā tā,kas stāvēja aiz manis un krieviski paziņo "jūs kāpsiet tikai pēc manis". Tad nu būdama labā omā,atbildēju - ""nu okay" un šī vēl turpina,saka - "izdomāja līst man priekšā,dāmīte atradusies". Es saglabāju mieru,normālā tonī atbildēju - "es atvainojos,bet jūs labi zināt,ka stāvēju jums priekšā nevis aizmugurē,es tikai uz mirkli biju apsēdusies". Šī man sāk bļaut virsū krievu valodā,ka pati esmu vainīga,ka biju apsēdusies un man vispār vairs neesot vietas rindā. Nu WTF,bet ne jau par to visu ir stāsts.

Tātad,to visu cik varēju,tik laidu gar ausīm,nu iekāpām abas busā,kamēr viņš pildās ar tautu,šī man turpina bļaut virsū kaut ko krieviski,es MIERĪGI atbildēju "es atvainojos,bet es nesaprotu krievu valodu,ja jums kas sakāms,sakiet to valsts valodā" un tajā brīdī man likās,ka šī man tūlīt bezmaz kraus ar kaut ko :D

Turpinājumā dzirdēju frāzes - citēju - "ko vēl ne! Mūžam latviski vārdu neteikšu",
"ja jau tu nesaproti krievu valodu,tu laikam esi debīla",
kā arī kronis visam - "jau jau tu (t.i. latvietis kā tāds) reiz savā valstī ielaidi mūs krievus,tad tagad ciet klusu,maita,runāšu kādā valodā gribēšu" un vēl kaudze nekulturālu teikumu,un viss,saprotams,pa russki.

Es atturējos vispār vairāk ko bilst,bet viens krievu džeks tik no aizmugures viņai pakaļ "praviļna,praviļna govoritje".

Nu viss tas,protams,bija viens liels WTF,bet....

Jums arī ir nācies saskarties ar šādu klaju rupjību?
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?
Vai es te viena tāda esmu,kurai to gadījies redzēt?

Galvenais,ka nav jau pirmā reize,ka dzirdu krievu tautības cilvēkus,esam nepieklājīgus tieši pret latviešiem. Turklāt,nu okay,ja tā sieviete būtu bijusi vēl vecā kaluma padomju laika cilvēks,bet viņai bija ap 30-35,ne vairāk!

Ar vienvārdsakot,vēlos tikai vēl piebilst,ka absolūti NEizjūtu nekādu naidu pret krieviem,man pašai ir daudzi šīs tautības paziņas,kuri ir tiešām lieliski cilvēki; Viņi savā starpā runā krieviski,bet arīdzan apzinās,kurā valstī dzīvo un to ciena. Šis viss tikai mani uzvirzīja uz nelielām pārdomām!
16.09.2013 16:00 |

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
Latvija - latviešu tautas mājas

Sallija, jau saknē nepareizs domu gājiens. Sanāk tiem, kuri nav latvieši Latvija nevar būt dzimtene vai tēlaini izsakoties - mājas? Par to es tieši runāju iepriekš, ka problēma slēpjas attieksmē - daudzi krievvalodīgie nevar sagremot, ka PSRS laiki ir beigušies uz neatgriešanos, bet savukart daudzi latvieši aplami uzskata, ka Latvija ir tikai latviešiem! Absurds!
16.09.2013 22:06 |

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Tev taisnība, diemžēl nav. Taču viņiem nav absolūti nekādu tiesību iebilst, ja latvietis atbild latviski un nevēlas/neprot atbildēt krieviski. Latvietim ir tiesības (un, manuprāt, arī pienākums, ja vēlas ko mainīt esošajā situācijā) runāt latviski un iebilst, ja otrs atsakās pāriet uz latviešu valodu.
16.09.2013 22:07 |

10 gadi
Reitings 3710
Reģ: 29.01.2009
Šādi uzvedas arī latvieši. Vienīgi parasti latvieši met ārā citus apvainojumus, jo apvainojumi par valodu tad ir nevietā.

Ir bijuši gadījumi, kad kaut ko jautā un es nesaprotu krieviski, tad arī pasaku, ka nerunāju krieviski. Vienreiz kaut ko gan sāka tante purpināt pie sevis, uz ko viņai angliski atbildēju, ka varam runāt arī angliski, vāciski, ja ir vēlme..neko- šī aizgāja :D
16.09.2013 22:07 |

Reitings 6037
Nē, Liene, Latvija IR latviešiem, latviska Latvija ir tas, par ko cīnos un cīnīšos, cik vien būs manos spēkos. Tieši tāpēc iebilstu pret tālāku Latvijas izpārdošanu ārvalstniekiem (ķīnieši, krievi - uzturēšanās atļauju tirdzniecība), ka mūsu tauta ir maza - vēl vienu kolonistu vilni mums nevajag, pietiek jau ar tiem, kas ir. Tieši par tiem viņus arī uzskatu - tos, kas neintegrējas, bet turpina dzīvot savā impērijas pasaulītē ar uzrakstiem Russia uz muguras un austrumu kaimiņa karogiem automašīnās...
16.09.2013 22:16 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Tev taisnība, diemžēl nav. Taču viņiem nav absolūti nekādu tiesību iebilst, ja latvietis atbild latviski un nevēlas/neprot atbildēt krieviski. Latvietim ir tiesības (un, manuprāt, arī pienākums, ja vēlas ko mainīt esošajā situācijā) runāt latviski un iebilst, ja otrs atsakās pāriet uz latviešu valodu.

Piedod, bet, manuprāt, tas ir neiecietības paraugs.. Pēc manām domām, jebkuram cilvēkam ir tiesības neoficiālā vidē runāt jebkādā valodā, bet nav tiesības to pieprasīt no citiem. Tātad krievs var runāt krieviski sabiedriskajā, bet nevar pieprasīt, lai to dara citi. Latvietis var runāt latviski, bet nevar iebilst, ja otrs atsakās pāriet uz latviešu valodu. Citādi sanāk nevienlīdzība, uz ko es arī krieva vietā apvainotos.
16.09.2013 22:18 |

Reitings 158
Reģ: 24.07.2013
Liekas, daudziem ir totāls aizvainojums uz krieviem kā tautu, nevis DAĻU tās, kura atsakās runāt latviski, alkst pēc PSRS laikiem, Krievijas karogiem uz katra stūra utt.. Piekritīsiet tak, ka nav absolūti visi krievi tie sliktie. Ir pietiekami daudz krievu, kuri pilnīgi apzinās kur dzīvo, lieliski runā latviski un piedalās pārējā, kas saistīts ar Latviju.
16.09.2013 22:18 |

Reitings 1701
Tieši par tiem viņus arī uzskatu - tos, kas neintegrējas, bet turpina dzīvot savā impērijas pasaulītē ar uzrakstiem Russia uz muguras un austrumu kaimiņa karogiem automašīnās...

Tas ir tik šaurs uzskats par krieviem.. Kā jau teicu, ne visi ir šāda tipa, bet arī ne visi ir pilnībā integrējušies. Ir cilvēki viducītī, kuri šos apvainojumus ņem pie sirds, jo viņiem Latvija ir tikpat lielas mājas, cik tev, iespējams, daži pat nodzīvojuši šeit daudz ilgāk kā tu.
16.09.2013 22:20 |

Reitings 131
Reģ: 03.06.2011
Varbūtība, ka tevi piečakarēs latvietis ir gandrīz tikpat liela kā varbūtība, ka tevi piečakarēs krievs vai žīds. Varbūt krieviski runājošie dēļ mentalitātes ir agresīvāki, bet "pa seju var norauties" kā no krieviski runājošajiem tā no latviešiem.
16.09.2013 22:28 |

Reitings 5075
Reģ: 19.04.2013
Tavu penteri nelasiju, bet diskusijas nosaukums jau vien liecina, ka nekas cits galvina nesez.
16.09.2013 22:33 |

Reitings 6037
Kāda, pie velna, nevienlīdzība? Es arī neuzskatu, ka būtu jāpastāv kādai "vienlīdzībai" šajā jautājumā. Formāli ar to problēmu nav - viņi var mācīties, strādāt, tāpat kā latvieši - cilvēktiesības pārkāptas netiek. Bet latvietim nav pienākums zināt krievu valodu, lai tādam atbildētu. Bija man vienreiz gadījums, kad krievu tūrists jautāja, kālab nerunāju ar viņu krieviski (sazinājāmies angliski). Es jautāju viņam, vai tad, ja aizbraukšu uz Krieviju, daudzi cilvēki runās ar mani latviski? Viņš atbildēja, ka viņi ar mani gan krieviski tad runās. Kāds sasniegums! Un, Tavuprāt, ja es tur aizbraukusi, gribētu, lai cilvēki, kuriem nav pienākums zināt latviešu valodu, tomēr runātu ar mani latviski, es varētu iebilst un apvainoties?

Kā jau minēju, esmu nacionāliste, manus uzskatus droši vien mērenie latvieši sauc par radikāliem, bet mani tas neinteresē. Neesmu liberāle, kam tolerance ir svēta.
16.09.2013 22:38 |

Reitings 6037
Ir cilvēki viducītī, kuri šos apvainojumus ņem pie sirds, jo viņiem Latvija ir tikpat lielas mājas, cik tev, iespējams, daži pat nodzīvojuši šeit daudz ilgāk kā tu.

Ak, nabaga krievi, ka latvieši viņus tā apspiež.

Uz tiem, kas runā (prot) latviski, neslavina Krieviju un PSRS, tas viss neattiecas un viņi var droši neņemt to pie sirds. Man pašai ir zināmi krievi, kas ir lojāli Latvijai, nekādu problēmu.
16.09.2013 22:42 |

Reitings 1701
Bet latvietim nav pienākums zināt krievu valodu, lai tādam atbildētu

Es to arī neapstrīdu, ko, manuprāt, diezgan gaiši norādīju savos iepriekšējos komentāros:
Pēc manām domām, jebkuram cilvēkam ir tiesības neoficiālā vidē runāt jebkādā valodā, bet nav tiesības to pieprasīt no citiem.

;)

Tikai tu vērs visu principu kā "visi dzīvnieki ir vienlīdzīgi, bet daži dzīvnieki ir vienlīdzīgāki par citiem", jo piepeši latvietis gan var pieprasīt neoficiālā vidē, lai citi runā latviski.. Vai kādam angļu tūristam arī to pieprasīsi? ..
16.09.2013 22:43 |

Reitings 1701
Uz tiem, kas runā (prot) latviski, neslavina Krieviju un PSRS, tas viss neattiecas un viņi var droši neņemt to pie sirds. Man pašai ir zināmi krievi, kas ir lojāli Latvijai, nekādu problēmu.

Redzi, atkal galējības. Vai nu krievs, kas slavina Krieviju un PSRS vai krievs, kas ir lojāls Latvijai. Kāpēc neredzi vidusceļu - cilvēks, kuram saknes ir slāvu tautības, bet kurš dzīvo Latvijā, netaisās no šejienes braukt prom, taču nelec tautas dejas ritmos vai nedzied "Saule, Pērkons, Daugava" un atļaujas sabiedriskā transportā runāt krieviski? Tādi arī pastāv. Pie kura tipa viņiem sevi skaitīt - pie PSRS slavinošajiem (kaut viņi to neslavina) vai pie lojālajiem (kaut gan viņi savā brīvajā laikā, t.sk. sabiedriskā transportā, runā krieviski)?
16.09.2013 22:45 |

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
Nē, Liene, Latvija IR latviešiem, latviska Latvija ir tas, par ko cīnos un cīnīšos, cik vien būs manos spēkos.

Ok, cīnies. Bet tā cīņa izklausās pēc nenobrieduša prāta maksimālismu, kurš neskatās uz lietām reāli.
Ko, tavuprāt, darīt tiem daudzajiem tūkstošiem nelatviešu un puslatviešu, kuri dzīvo Latvijā (kas sastāda domājams 75%, ja ne vairāk, no Latvijas sabiedrības)? Tu tagad ar vienu neveiklu frāzi esi pateikusi: "Jūs neesat vēlami šeit".

Ir BŪTISKA atšķirība starp "Latvija ir latviešiem" un " Latvija ir tiem, kuri mīl šo zemi, tiem, kuri gatavi stāvēt un krist par šīs zemes vērtībam, kultūru un labklājību, tiem, kuri gatavi ziedot savu nākotni un zināšanas un nav svarīgi esi latvietis, polis vai krievs - Latvija ir Tavas mājas".
16.09.2013 22:48 |

Reitings 6037
Bet ja šis latvietis nezina angļu valodu, tad, loģiski, ka viņš arī nerunās ar šo tūristu angliski.

Viss stāsts par to, ka latvietim nav pienākums zināt krievu valodu, krievam - Latvijas pilsonim - ir gan pienākums zināt latviešu valodu, jo citādi - kā gan viņam pienākas pilsonība? Tur arī atšķirība, kāpēc krievam nav tiesību apvainoties, ja latvietis arī neformālā vidē runās ar viņu latviski.
16.09.2013 22:50 |

Reitings 131
Reģ: 03.06.2011
Sallija skaidrā valodā uzrakstījusi, ka viņa ir nacionāliste līdz kaulam, ko tad ķēpāties!
16.09.2013 22:50 |

Reitings 1701
"Latvija ir tiem, kuri mīl šo zemi, tiem, kuri gatavi stāvēt un krist par šīs zemes vērtībam, kultūru un labklājību, tiem, kuri gatavi ziedot savu nākotni un zināšanas un nav svarīgi esi latvietis, polis vai krievs - Latvija ir Tavas mājas".

+++

Un absolūti nav svarīgi, kādā valodā runā un kādas kultūras iezīmes, tradīcijas šis cilvēks savā brīvajā laikā piekopj.
16.09.2013 22:51 |

Reitings 6037
Margo - lai tak savā starpā runā kaut ķīniski, ja vēlas. Runa ir par mijiedarbību ar latviešiem, jo tad viņiem vienkārši IR jāmāk runāt valsts valodā, citādi ne par kādu lojalitāti nevar būt runa.
16.09.2013 22:53 |

Reitings 1701
Margo - lai tak savā starpā runā kaut ķīniski, ja vēlas. Runa ir par mijiedarbību ar latviešiem, jo tad viņiem vienkārši IR jāmāk runāt valsts valodā, citādi ne par kādu lojalitāti nevar būt runa.

Un ja viņi PROT runāt, bet izvēlas nerunāt, piemēram, veikalā latviski? Tās ir viņu tiesības.
16.09.2013 22:55 |

Reitings 6037
Liene - latvietis Tu esi arī tad, ja uzskati sevi par tādu - Tev taisnība, ne jau asins sastāvu mēs šeit analizējam. Arī Kirils Antonovs var būt latvietis, bet Jānis Zaķis - nezināt ne vārda latviski. Visa sāls ir attieksmē.
16.09.2013 22:57 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits