augstākā izglītība - obligāta?

10 gadi
Reitings 904
Reģ: 09.11.2009
Šodien satiku sen neredzētu paziņu, pie tējas tases sākām pļāpāt par dzīvi un darbu, un biju pārsteigta cik daudz viņa sasniegusi pa šiem pāris gadiem. Viņai tikai nesen palika 24 gadi, bet jau bija iekārtojusies dzīvē, ar stabilu darbu, labu atalgojumu, laimīga un tas viss - bez augstākās izglītības.
Tas man lika domāt, ka augstākās izglītības nozīme mūsdienās ir nedaudz pārspīlēta. Mans kaimiņš strādā mašīnas servisā, kaut ieguvis 2 augstākās izglītības. Protams, ka prestižā darbā tevi bez ''papīra'' nepieņems, bet ja ar laiku vari izsisties uz augšu arī bez tā, tad kāpēc mācīties?
Kādas ir jūsu domas? ir kāda, kas strādā bez augstākās izglītības, kā veicas vai neveicas? Man kā esošajai studentei interesē paklausīties kā iet tālāk dzīvē :D
14.09.2013 16:52 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
es jau ne pirmo reizi piefiksēju, ka Tu savu viedokli un pieredzi pasniedz kā visobjektīvāko

Mani vienmēr smīdinājuši cilvēki, kas par to, ko paši dara, citiem aizrāda.
Pie kam:
1) Mans viedoklis balstās uz pašas pieredzi, kamēr Tavs uz kaut kādu "viena tante teica"
2) Kamēr es neizslēdzu varbūtību, ka var būt arī savādāk, Tu kategoriski pastāvi uz savu, balstoties uz augstāk minēto argumentu. Es arī zinu cilvēkus, kas ir dabūjuši labu darbu bez diploma, bet tādu nav daudz, pie kam šeit meitenes, ne viena vien, minēja, ka bez diploma pie sava darba nebūtu tikušas, kas jau ir pietiekami spēcīgs pretarguments Tavam izteikumam, par to, ka nav svarīgi, kādā veidā zināšanas ir iegūtas, bet Tu joprojām turpini pārliecināt, ka taisnība ir tikai Tev.

P.S. Par objektīvu viedokli sauc tādu, kurš ir spējīgs apskatīt un pieņemt dažādas versijas bez vispārinājumiem, to visu pamatoti argumentējot. Neviens Tev neliedz uzskatīt manu viedokli par nepareizu, bet, šajā jautājumā, Tavu par pareizu es sākšu uzskatīt tad, kad Tu spēsi argumentēt pamatoti, kāpēc tikai Tev ir taisnība un pārliecināsi visus, ka diploms viennozīmīgi nav vajadzīgs.
16.09.2013 15:48 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Manuprāt, es visnotaļ loģiski savu viedokli pamatoju, minot arī piemērus savā paziņu lokā, kuru ir daudz - tas tā kā būtu "viena tante teica"? Turklāt, komentāros lieku uzsvaru uz sev tuvo IT jomu - dažas lapas iepriekš es piekritu, ka zināmās jomās diploms ir nepieciešams. Ja Tu būtu arī lasījusi, nevis tikai rakstījusi, varbūt pamanītu :) Lai Tev jauka diena :)

P.S. Pati savu darbu dabūju, kad man vēl nebija diploma - tikai 1 studiju gads aiz muguras, bez garantijas, ka vēlēšos turpināt. Tā ka..
16.09.2013 15:52 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Par profesionālo izglītību, ko min Winterra, nemācēšu spriest, bet vai gadījumā tur kvalitāte, apgūtā pielietojamība un tehniskais nodrošinājums neklibo vēl stiprāk, nekā "parastajā" augstākajā?

57days, viss atkarīgs arī no skolas, kurā profesiju apgūst (un es nerunāju par arodskolām vai prof. vsk.), bet universitātēs pārsvarā viss ir vienādi! Un es no pieredzes šobrīd runājot saku, ka profesijā uj, uj, uj ko var iemācīties, tikai specifiskāk - konkrēti savai jomai, ko mācās. Un vienlaicīgi paskatoties uz to, ko dara līdzīgie augstskolu solos, nezinu, smieties vai raudāt par to, kāds sviests tur notiek. Vai tiešām izcilas jomas zināšanas un profesijas izzināšana var tikt vērtēta zemāk par akadēmiskajiem teoriju darbiem, kur liek iziet vienu mēnesi praksi labi ja? Hm..
16.09.2013 15:54 |

Reitings 2494
Reģ: 29.01.2009
Ja galva uz pleciem un mazliet veiksme - tad domāju, ka augstākā izglītība nav obligāta...
16.09.2013 15:56 |

Reitings 895
Reģ: 14.04.2010
Ja vēlies strādāt par ārsti, skolotāju, advokāti vai vēl dažās profesijās, tad - jā, izglītība ir obligāta. Vismaz es nelaistu bērnu skolā, kur skolotājiem pašiem ir 9klašu izglītība un negribētu nonākt pie ārsta, kuram nav diploma.
Man pašai ir augstākā izglītība un bez tās es nebūtu pat tuvumā nonākusi darbam, kuru strādāju. Turklāt, visiem manā ģimenē ir izglītība un tā man jau kopš bērnības ir pasniegta kā vērtība, nevis kā ''kaut kāds papīrs ko pakārt uz naglas''.
Pēdējā laikā man ļoti krīt acīs tā izplatītā izglītības un studējošo noniecināšana. Tas ir kaut kāds jauns modes kliedziens - nievāt augstskolas un tajās studējošos, jo galvenais taču ir kaut ko muhļīt un bez izglītības var iztikt jo kaimiņu Antons Kartons par miljonāru kļuvis ar 5klašu izglītību?
16.09.2013 15:59 |

Reitings 10333
Reģ: 21.07.2011
Pēdējā laikā man ļoti krīt acīs tā izplatītā izglītības un studējošo noniecināšana. Tas ir kaut kāds jauns modes kliedziens - nievāt augstskolas un tajās studējošos, jo galvenais taču ir kaut ko muhļīt un bez izglītības var iztikt jo kaimiņu Antons Kartons par miljonāru kļuvis ar 5klašu izglītību?

+++++
It īpaši šajā diskusijā.
16.09.2013 16:01 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Winterra, ir arī Latvijā viena otra tiešām laba akadēmiskā programma. Un ir arī cilvēki, kam šīs programmas ir ļoti piemērotas, jo viņi no sirds vēlas nodarboties ar pētniecību, zinātni. Un priekš tam visa tā teorija ļoti noder.

Izcilas jomas zināšanas un profesijas izzināšana tiešām ļoti daudzos gadījumos ir daudz vērtīgāka lieta, nekā kaut kāds nebūt traļi vaļi bakalauriņš (un tādu pie mums ir daudz). Bet ieslīgt galējībās un apgalvot, ka akadēmiskā izglītība viennozīmīgi nekam neder, manuprāt, arī īsti pareizi nav.

Ir arī jāatceras, ka pat šodien labs amatnieks vai elektriķis pelna labāk, nekā vairums sekretārīšu ar bakalauru. Tāpēc noniecināt praktisko darbu darītājus algas dēļ vien ir muļķīgi.
16.09.2013 16:05 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Gribēju teikt, ka katram jāizvēlas tas, kas atbilst interesēm un spējām. Labāk būt par lielisku automehāniķi nekā sliktu inženieri.
16.09.2013 16:07 |

Reitings 7408
Vai tiešām izcilas jomas zināšanas un profesijas izzināšana var tikt vērtēta zemāk par akadēmiskajiem teoriju darbiem, kur liek iziet vienu mēnesi praksi labi ja?

Diemžēl šī te parādība ir ļoooti izplatīta. Tas tāpēc, ka tādu, kam bez izglītības būtu izcilas zināšanas, ir ļoti maz. Lielākā daļa iemācās pašus pamatus un domā, ka jau zin visu.
Tajā pat laikā, tieši tik pat bēdīga situācija ir arī augstskolās, jo liela daļa studējošo izvēlas profesiju nevis pēc tā, kas pašiem patīk, bet tāpēc, ka konkrētajā nozarē var labi pelnīt. Tikai retais mācās to, kas tiešām patīk un padodas.
Laikā, kad es pabeidzu vidusskolu, lielākā daļa skrēja studēt ekonomiku, jo tobrīd tā bija ļoti pieprasīta lieta. Tagad daudzi šīs nozares "speciālisti" ir naudas lietām saskaras tikai lielveikalu kasēs. Tie, kas mācījās, jo pašiem interesēja un padevās, strādā savā nozarē. Tie, kas mācījās, jo tā ir "kruta", strādā kur nu sanāk. Ja kaut kas ir iemācīts ķeksīša pēc, nekur tālu netikt nevienā nozarē.

Uz šo te pamudina tādi veiksmes stāsti, kā augstāk minētais Brensons, IT jomu ir "aizcūkājis" Džobss, vairāk šobrīd nevaru atcerēties, bet bija vēl šādi gadījumi. Un tad liekas, ka to var visi. Mums te pa laikam uz pārrunām atnāk tādi, kas pašmācības ceļā mācījušies. Vienu paņēmām, tiešām puisim talants, bet pārējie... Džobss gadiem sēdēja garažā, kamēr uztaisīja pirmo Apple datoru. Mūsdienās neviens ne ar ko tādu pasauli vairs pārsteigt nespēj, bet bļaustās, ka skolā neies, jo Džobsam redz, sanāca.
16.09.2013 16:18 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Šobrīd esmu darba meklējumos. Pilnīgi visos sludinājumos, kuri mani interesē, ir prasīta augstākā izglītība. Es nevaru iedomāties, ko es darītu ar vidusskolas izglītību. Būtu pārdevēja vai viesmīle? Man augstākā izglītība vienmēr ir bijusi obligāta.

Es nezinu, kur apkārt ir tie veiksmes stāsti, kad cilvēks bez izglītības ir sasniedzis virsotnes. Mani klases un skolas biedri, kuri nekur tālāk nemācījās, ir vai Anglijā kā viesmīļi un apkopēji, vai tepat strādā par pārdevējiem veikalos. Jā, varbūt vienam no tūkstoša izdodas izsisties arī ar nekādu izglītību, bet tā noteikti nav parasta prakse, kuru var uzskatīt par normu. Tie ir izņēmumi.
16.09.2013 16:24 |

Reitings 7408
Es nezinu, kur apkārt ir tie veiksmes stāsti, kad cilvēks bez izglītības ir sasniedzis virsotnes.

Atcerējos vietējo varoni - Šlesers, kurš gan cits! :D
16.09.2013 16:27 |

Reitings 6245
Reģ: 19.08.2009
Es nevaru iedomāties, ko es darītu ar vidusskolas izglītību. Būtu pārdevēja vai viesmīle?

Es kā reizi esmu TIKAI ar pliku vidējo profesionālo un strādāju banku sfērā :)!
Konkrētajai bankai atlase bija nevis pēc diplomiem, bet pēc pieredzes, pēc spējām sevi parādīt, pēc intelektuālā līmeņa, pēc varēšanas grupu pārrunās parādīt sevi, paust savu viedokli utt. ;) Tā kā viss nav vienozīmīgs!
Tagad gan skatos uz augstākās pusi, jo tomēr to gribās un varu atļauties mācīties bez kredītiem :) !
16.09.2013 17:00 |

Reitings 6245
Reģ: 19.08.2009
Ui, nepiebildu, ka esmu no bankas prom, jo sadzemdēju bērnus,pārvācos uz mazpilsētu, filiāles šeit nav, bet, kaut darba meklējumos aktīvi vēl neesmu iesaistījusies, esmu pieprasīta :D Trīs piedāvājumus (2 no tām citās bankās) esmu palaidusi garām, jo vēl gribas padirnēt pa māju!
16.09.2013 17:03 |

Reitings 675
Reģ: 07.09.2012
Man augstākā izglītība ir obligāta, lai ko nu tur citi uzskatītu. Man vajag tās zināšanas, man vajag to izglītības līmeni, un galu galā man vajag arī socializēšanos. Un ja godīgi, man vajag to diplomu.
Nekāds Brensons un Džobs mani neiedvesmo un neinteresē. Es esmu es, un man ir savas prasības un vajadzības, kuras varu piepildīt, ja ir nauda. Nauda man ir pateicoties izglītībai. Tā kā turpinu sevi pilnveidot, un darbā par to esmu ieminējusies, tas manu kvalifikāciju uzreiz paceļ citā līmenī.
16.09.2013 17:10 |

Reitings 1579
Reģ: 04.04.2013
Agrākajos laikos, ja painteresējas kredītus ļoti reti, kuram piešķīra un noteikumi stingrāki bija.
16.09.2013 17:10 |

Reitings 848
Reģ: 14.04.2010
Mans subjektīvais viedoklis, zināšanas, kuras iegūstu studējot neviens man nevar atņemt, nešķiroju cilvēkus pēc izglītības, bet tomēr man ir svarīgi, lai cilvēks spētu iedvesmot pārējos, lai būtu ši te motivācija pēc savas pašizaugsmes. Protams ir svarīgarī dzīves skola un pieredze.
16.09.2013 17:13 |

Reitings 3350
Es nevaru iedomāties, ko es darītu ar vidusskolas izglītību. Būtu pārdevēja vai viesmīle?

Lai ari, cik man no ta butu kauns, man vispar nacas 12. klases februari pariet uz vakarskolu un to pabeigt. Bet tas man netrauceja sasniegt visu, ko sasniedzu.

Protams, es jutu, ka man butu nepieciesama augstaka izglitiba, bet tikai tapec, ka 26 gados saprau, ko es velos darit sava profisionalaja zinjaa. Pec skola sbeigsanas man bija abspluti tuksa bilde, aizgaju studet marketingu un pamatigi aplauzos.
16.09.2013 17:27 |

Reitings 7743
Es zinu daudzus veiksmes stāstus, kur cilvēks ap pliku pamatskolu ir ticis tālāk nekā citi ar augstskolas diplomu. Zinu arī cilvēkus ar augstāko, kuri strādā veikalā. Daudz ir atkarīgs no paša - meitene pēc vidusskolas sāka strādāt nelielā uzņēmumā ar necilu algu, tagad krietni pakāpusies pa karjeras kāpnēm, ar darbu un centību apliecināja sevi, tagad pelna iespaidīgi, vadības labā roka. Daudz nosaka arī veiksmes faktors - būt īstajā laikā un vietā, satikt īstos cilvēkus. Ar pamatsk. izgl. sēdēt stūrī un raudāt, ka nav darba - vai strādāt, uzkrāt pieredzi, zināšanas un izsisties augstāk. Ar augstsk. diplomu var strādāt ne tik izcilus darbus, par kādiem sapņoja, bet tomēr - strādāt, iegūt pieredzi, lai nav ''pliks'' diploms, jo daudzi skatās uz pieredzi, prasmēm, ne diplomu. Nu, var jau iet bravūrīgi pa ielām un kladzināt, ka man, lūk, ir diploms, bet visi maitas, neviens nemaksā miljonu, kas pienākas ar šo diplomu kabatā.
Cilvēks arī bez diploma var sasniegt daudz, tas ir mans uzskats, bet es nenolieku tos, kuriem ir vēlme, vajadzība pēc augstākās, kā arī - nenolieku tos, kuriem tās nav. Dzīve ir gara, mācīties var paspēt vienmēr, ne visiem tā ir vajadzība, kamēr citiem tas ir dzīves mērķis.
Murgaini sanāca.
16.09.2013 17:29 |

Reitings 4298
Manuprāt, studijas nevis palīdz kļūt par speciālistu savā jomā, bet palīdz kļūt par speciālistu dzīvē - iemāca patstāvību, iemāca strādāt garas darba stundas, strādāt pa naktīm, lai paspētu izpildīt darbus termiņus, iemāca "sarunāt" ar kursabiedriem, pasniedzējiem par termiņu pagarināšanu, par palīdzēšanu, iemāca "mācēt iziet no situācijas", iemāca strādāt komandā, iemāca plānot savu laiku utt.
16.09.2013 18:56 |

10 gadi
Reitings 865
Reģ: 12.02.2011
es nesaku, ka augstākā izglīti ir vai nav mūsdienās vajadzīga, bet skatoties no darba devēja puses kāpēc pieņemt darbā kādu, kuram nav augstākā, ja jau apkārt staigā daudzi ar augstāko
16.09.2013 19:00 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits