augstākā izglītība - obligāta?

10 gadi
Reitings 904
Reģ: 09.11.2009
Šodien satiku sen neredzētu paziņu, pie tējas tases sākām pļāpāt par dzīvi un darbu, un biju pārsteigta cik daudz viņa sasniegusi pa šiem pāris gadiem. Viņai tikai nesen palika 24 gadi, bet jau bija iekārtojusies dzīvē, ar stabilu darbu, labu atalgojumu, laimīga un tas viss - bez augstākās izglītības.
Tas man lika domāt, ka augstākās izglītības nozīme mūsdienās ir nedaudz pārspīlēta. Mans kaimiņš strādā mašīnas servisā, kaut ieguvis 2 augstākās izglītības. Protams, ka prestižā darbā tevi bez ''papīra'' nepieņems, bet ja ar laiku vari izsisties uz augšu arī bez tā, tad kāpēc mācīties?
Kādas ir jūsu domas? ir kāda, kas strādā bez augstākās izglītības, kā veicas vai neveicas? Man kā esošajai studentei interesē paklausīties kā iet tālāk dzīvē :D
14.09.2013 16:52 |

Reitings 1220
Reģ: 28.08.2013
bet vērojot viņu darbu, liekas ka viņas to papīru ir nopirkušas vai kādam atsūkājušas lai to dabūtu
:D labi pateikts
tieši to pašu varētu teikt, ka ja ir dabūjušas darbu. :D
16.09.2013 09:14 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Protams, ka nav obligāta, kas gan vispār ir obligāts. BET ir jāsaprot, ka tie gadījumi, kad Saša ar pamatskolu kļuva miljonārs - ir retums, ne bieža parādība. Bet es gan zinu konkrēti cilvēku, kas ar videni izsitās - nav miljonārs gan, bet es domāju, ka arī 6tk mēnesī pelnīt nav slikti..
16.09.2013 09:22 |

Reitings 870
Reģ: 13.09.2012
Arī bez augstākās var gāzt kalnus. Tie, kas tā nedomā, negrib cīnīties un censties sasniegt virsotni.
16.09.2013 09:24 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Atkarībā no jomas. Ne visiem amatiem vajadzīga augstākā izglītība, jo ne visi strādā intelektuālu darbu. Katram jādara tas, kas vislabāk padodas. Nezinkāpēc pārāk daudzi domā, ka viņiem jāstudē, lai gan patiesībā viņi nav intelektuālā tipa cilvēki. Tas tikai tāpēc, ka ir intelektālo darbu kults, bet neaizmirsīsim, ka viss jau turās uz fiziskā darba darītāju pleciem.
16.09.2013 09:49 |

Reitings 6037
Reģ: 10.08.2011
Obligāta Latvijā ir tikai pamatskolas izglītība, viss pārējais - pēc paša vēlēšanās un mērķiem.

Es izvēlējos augstāko, jo tāda bija mana iekšējā pārliecība un vēlēšanās.
16.09.2013 09:53 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
viss jau turās uz fiziskā darba darītāju pleciem

Muļķības, tā ir mijiedarbība. Vispirms ir jāizdomā ar savu intelektu KĀ to pareizāk darīt - fiziski, vajadzīgas ir abas puses un vienmēr.
16.09.2013 09:53 |

Reitings 11698
Reģ: 29.11.2012
Man rados ir vīrietis,kas ar 9.klašu izglītību ir izsities. Māju sev no nulles uztaisīja, nopirka zejmi, iekārtoja māju...nekā viņam un viņa ģimenei netrūkst. viņš dara darbu par ko bija sapņojis kopš bērnības un dzīvo cepuri kuldams...
16.09.2013 10:00 |

Reitings 5954
_paris, jā, bet mana doma bija tāda, ka visi nevar būt intelektuāļi, jo tad pazudīs pamats. Tāpēc man arī liekas dīvaini, ka visi iet studēt pēc skolas, jo rodas disbalanss. Tomēr pēc tam izrādās, ka daudzi no studētgribētājiem tomēr procesā saprot, ka viņiem tuvāks kāds cits darbs, un studijas pamet. Bet augstskola jau mazliet nopelnījusi :D
16.09.2013 10:02 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
mans viedoklis ir, ka augstākā izglītība nav tikai papīrs, ja ej studēt to, ko vēlies studēt. tas, protams, padziļina zināšanas un sniedz plašāku redzējumu uz izvēlēto sfēru, bet tāpat iemāca domāt, domāt, domāt, analizēt, paplašina kopējo redzesloku uz apkārtējo pasauli un sniedz daudz iespēju.

tas, vai cilvēks kaut ar 10 maģistra grādiem strādā par direktoru vai automehāniķi, ir tikai un vienīgi atkarīgs no viņa paša. vienam varbūt tas direktora amats nav pašmērķis un augstskola ir tikai palīgs pilnveidošanās ceļā, otrs var izmācīties piecās skolās un būt tāds jefiņš, ka galu galā arī strādās par minimālo.
16.09.2013 10:08 |

Reitings 15092
Reģ: 29.01.2009
Kādreiz biju pārliecināta, ka bakalaurs ir obligāts, tagad domas esmu mainījusi. Bija jādomā, kur iefīrēt brāli pēc 9.klases, kuram videne vispār neinteresēja. Pierunājām uz arodeni un čalis, kurš uz skolu vienmēr ir gājis sakostiem zobiem, tagad apmierināts un saka, ka viņam pat patīkot.

Ja pēc 5 vai 10 gadiem viņš izdomās, ka grib augstāko, es tikai atbalstīšu, bet ja izkruķīsies dzīvē ar vidējo - profesionālo, arī ļoti priecāšos. Man nešķiet, ka tie tūkstoši, kas papīra dēļ ir pabeiguši tos pašus ekonomistus vai vadībniekus ir ar lielāku potenciālu kā kādas profesijas pārstāvji bez bakalaura, bet ar smadzenēm un pieredzi.
16.09.2013 10:11 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
augstaka izglitiba attista domasanu. tas ka vinu pielieto ir atkarigs no tevis pasa. ir profesijas, kur tu nevari bez ta papira.bet ir ari ka man-tav diploms(un ne ekonomista vai jurista) plauktina.
16.09.2013 10:17 |

Reitings 5954
Marta, ne tikai domāšanu, bet arī gribasspēku, uzņēmību un pacietību :)
16.09.2013 10:23 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
ari tas.
16.09.2013 10:32 |

Reitings 1205
Reģ: 21.05.2012
Drauga māsai nav augstākās izglītības, bet viņa pelna līdz 1000Ls mēnesī un viņas vīrs bez augstākās pelna līdz 2000Ls - un viņiem ir ļoti lieli uzkrājumi mērojami tūkstošos.

Lielāka daļa cilvēku kurus es pazīstu ar diplomu sēž mājās, jo darbu atrast nevar.

Tāpēc vispirms vajag padomāt kur to diplomu liksi un kur pēc augstskolas strādāsi, nevis modes pēc skriet un mācīties, kaut pats nemaz neesi pārliecināts vai tā profesija interesē.

Arī daudzi uzņēmēji ir sākuši savu biznesu bez augstākās izglītības un tagad ir miljonāri. :)
16.09.2013 10:38 |

Reitings 420
Reģ: 09.07.2013
Nu tikai nevajag tagad nemācīties augstskolā...

Jā, var dzīvē izsisties arī bez augstākās izglītības (kā jau minēja, izņēmums ir medicīna, skolotājs, zinātne u.c.), taču ir jābūt ļoti talantīgam, gudram, apveltītam ar īpašām spējām saredzēt izdevību tur, kur citi no neredz, būt riskantam, ar labu loģisko domāšanu u.c.

Diemžēl, šīs spējas piemīt ne tik daudziem (retajam).

Un jāatcerās, ka tagad NAV 70 vai 80 gadi - lielo iespēju laiks, kad pietika ar lielu vēlmi kaut ko darīt. Arī R. Brensonam nav izgliitiibas, S. Džobs nepabeidza augstāko izglītību, tomēr viņi bija "īpaši" un dzīvoja īpašā laikā, kad Pasaulē valdīja mazliet citi noteikumi.

Un diez vai Brensons, ja viņš dziivotu tagad, 2013 gadā, un būdams 17. gadus jauns, UK atvērtu mūzikas ierakstu veikalu un pelnītu lielu naudu ar šo veikalu un paštaisītu avīžu rakstiišanu. Un diez vai tagad, tieši šajā laikā viņš spētu atvērt mūzikas ierakstu kompāniju, kurai būtu līgumi ar šā brīža vispelnošākajiem mūziķiem. Un diez vai tagad viņš varētu bankai prasīt miljonus, lai veidotu pamatu visam tam, kas viņam ir.

Rezumē - tagad ir citi laiki. Nežēlīgi. Un ja vien neesi apveltīts ar iipašām spējām un vēlmi, ej un labāk atsēdi savu augstskolu un iegūsti to nelaimigo papīreli!!!
16.09.2013 10:52 |

Reitings 420
Reģ: 09.07.2013
Jāpiemin, ka Brensons bija nabags (ne ļoti, bet ģimenei nebija īpaši daudz naudas) un pirmsākumos nebija nekādu kontaktu. Tikai ideja un karsta vēlme kaut ko darīt!
16.09.2013 10:54 |

Reitings 155
Reģ: 06.03.2012
Protams, ka augstākā izglītība nav obligāta. Bet tā interesanti sanāk - laikā, kad katrs it kā cīnās par sevi un daudzējādā ziņā ir pret citu problēmām un nelaimēm vienaldzīgs, tomēr atrod brīdi, kad "piekasīties" citu cilvēku izglītības līmenim.
Varbūt, lai vērstu par labu radušos situāciju ar santehniķu, elektriķu vai citu ne-intelektuālā darba darītāju trūkumu, beidzot ir jāatver acis un jābeidz skatīties uz šiem cilvēkiem "no augšas"? Kaut vai runājot ar jaunieti, kurš gatavojas absolvēt pamatskolu un plāno iestāties profesionālajā vidusskolā, nemēģināt pārliecināt, ka "bez augstākās jau viņš nekas nebūs.. " Viss ir pavisam vienkārši - nav jau svarīgi, kāda ir cilvēka izglītība, bet svarīgi vai viņam ir talants savā jomā. Varbūt labāk, lai jaunietis kļūst par labu, loģiski domājošu santehniķi nevis par bezdarbnieku ar pāris augstākajām izglītībām jomās, kuras mākslīgi radītas augstskolas profesoru sanāksmē?
16.09.2013 10:58 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
:) ļoti Tev piekrītu!

Vēl atceros diskusiju, kur tika jautāts vai labāk pabeigt vidusskolu vai stāties arodskolā. Un te nu lielāka daļa bļāva, ka arodvidusskola ir kaut kas tāds šausmīgs, bez maz vai karjeras gals.
16.09.2013 12:14 |

Reitings 3599
Reģ: 05.09.2012
Obligata tā nav. Katrs tomēr var izvēlēties mācīties talāk vai nē. Ir cilvēki, kas ebz augstākās ir daudz sasnieguši.

Piemēram mani, bez augstakās izglītības darbā nebūtu ņēmuši...., tā šefs, kādu laiciņu, kad biju nostrādajusi, arī pateica.
16.09.2013 13:50 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Alexxa, es jau ne pirmo reizi piefiksēju, ka Tu savu viedokli un pieredzi pasniedz kā visobjektīvāko :)

Tā nu sagadījies, ka man ir daudz draugu un paziņu, kuri strādā IT jomā, pašas darbs ar to daļēji ir saistīts. Tīri statistikai - pazīstu 4 programmētājus, kuriem ir tikai vidusskolas izglītība, kādus 6, kuriem ir vidējā profesionālā un ļoti daudzus, kuri augstskolā ir nomuļļājuši gadu, pusotru, bet nav redzējuši jēgu pabeigt. 90% no viņiem ir lieliski darbinieki, labi programmētāji un inteliģenti cilvēki, ar kuriem vienmēr raisās patīkamas, interesantas sarunas. Pelna ļoti labi. Un darba devēji neskatījās viņu izglītības līmeni, bet iedeva testa uzdevumu, kurā bija jāpierāda, ka prot to, ko stāsta. Diploma trūkums netraucē viņiem pildīt savus pienākumus, dabūt paaugstinājumus un algas pielikumu.
Ja Tu kaut nedaudz painteresētos par to, ko augstskolās pasniedz (konkrēti IT jomā, bet ne tikai), tad varbūt saprastu, kāpēc vērtīgāks ir darbinieks, kurš pašmācības ceļā ekselenti apguvis C++ un Java, nevis skolas solu deldējis putlūriņš, kuram dzina galvā Paskālu un C, kurus mūsdienās praktiski vairs neizmanto.
Svarīgas ir zināšanas - tas, kā tās ir iegūtas, jau ir sekundāri. Ikdienā reizēm gadās saskarties ar cilvēkiem, kuri vērtē citus pēc diploma esamības vai neesamības fakta, vecuma, darba pieredzes..ko lai saka, aprobežoti ļautiņi - viņu augstākās izglītības diploms tur nespēj līdzēt.
16.09.2013 15:27 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits