augstākā izglītība - obligāta?

10 gadi
Reitings 904
Reģ: 09.11.2009
Šodien satiku sen neredzētu paziņu, pie tējas tases sākām pļāpāt par dzīvi un darbu, un biju pārsteigta cik daudz viņa sasniegusi pa šiem pāris gadiem. Viņai tikai nesen palika 24 gadi, bet jau bija iekārtojusies dzīvē, ar stabilu darbu, labu atalgojumu, laimīga un tas viss - bez augstākās izglītības.
Tas man lika domāt, ka augstākās izglītības nozīme mūsdienās ir nedaudz pārspīlēta. Mans kaimiņš strādā mašīnas servisā, kaut ieguvis 2 augstākās izglītības. Protams, ka prestižā darbā tevi bez ''papīra'' nepieņems, bet ja ar laiku vari izsisties uz augšu arī bez tā, tad kāpēc mācīties?
Kādas ir jūsu domas? ir kāda, kas strādā bez augstākās izglītības, kā veicas vai neveicas? Man kā esošajai studentei interesē paklausīties kā iet tālāk dzīvē :D
14.09.2013 16:52 |

Reitings 160
Reģ: 09.01.2013
manuprāt augstākās izglītības vajadzība mūsdienās ir ļoooooti pārspīlēta.. jo to darbu, kuru tgd es daru, lai tiktu strādāt obligāti vajadzēja diplomu par augstāko izglītību..tai pat laikā šo pašu darbu dara cilvēks ar pamatskolas izglītību, kurš ir piņeemts darbā kādus 10 gadus iepriekš.. tā kā..
15.09.2013 23:09 |

Reitings 1853
Reģ: 27.01.2011
piemērs no dzīves, divas māsas, viena ar augstāko izglītību, dzīvo kaut kādos dziļos laukos, ar vīru knapinās, tam jāstrādā no rīta līdz naktij 7 dienas nedēļā bezmazvai, lai tika nodrošinātu kaut cik normālu dzīvi. viņa to diplomu var tik piekārt pie sienas smukumam, otra māsa nav pat vidusskolu beigusi, bet ir ļoti labs darbs ar diezgan labu algu Latvijas līmenim. tāpat zinu vēl cilvēkus kas ar tikai vidusskolu strādā labu darbu un saņem labu algu. vai vēl viens piemērs, kur kādā firmā pienem jaunas darbinieces, itkā ar augstāko izglītību, bet vērojot viņu darbu, liekas ka viņas to papīru ir nopirkušas vai kādam atsūkājušas lai to dabūtu. daudz ko nezin un nemāk kas pēc būtības viņai būtu jāzin ja reiz to augstskolu pabeigusi, to profesiju apguvusi un to diplomu dabūjusi.
nesaku ka mācīties nevajag un augstākā izglītība neko nedod. bet domāju ka svarīgāk ir piertādīt sevi darbos nevis tikai ar papīru, jo tiešām daudzi tai augstskolā tik atsēž vai vispār nav skaidrs ko viņi tur dara...tas papīrs neko daudz nepierāda.
15.09.2013 23:14 |

10 gadi
Reitings 137
Reģ: 17.07.2012
Nelasīju gan iepriekšējos komentārus un varbūt atkārtošos, bet uzskatu, ka augstākā izglītība ir obligāta tikai šādu iemeslu pēc - tas paplašina cilvēka redzesloku, pieredzi un veido cilvēka inteliģenci.. Es nesaku, ka nevar būt inteliģents ar vidusskolas izglītību, bet, manupār, mācoties augstkolā, tas ir cits līmenis.
Bet runājot par darbiem - pilnīgi viss ir atkarīgs no cilvēka paša, nav svarīgi kāda izglītība, galvenais ir gribasspēks, inteliģence un loģiskā domāšana ;)
16.09.2013 00:05 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Sundance, inteliģence vai nu ir, vai nu nav - augstskola to neizveido ;) Pieredze, režīms, prasību pildīšana, jauna informācija (kuru pamatā students tomēr sameklē un apgūst pats) - to var "izbaudīt" augstskolā, bet ne jau iegūt inteliģenci un kaut kā mistiski paplašināt redzesloku. Tās nav īpašības, kuras tiek aktīvi attīstītas skolas solā.
16.09.2013 00:25 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Ai, baigi daudz biju sarakstījusi, bet viss pazuda, tāpēc izvilkšu vidējo aritmētisko un teikšu, ka obligāta nav, bet ir vēlama, tikai ne ar pašmērķi tādēļ nopelnīt naudu, bet gan intelektuāli attīstīties. Augstākā izglītība automātiski nenozīmē veiksmīgu karjeru un tās trūkums cilvēku nenoraksta. Izglītoties var dažādi.
16.09.2013 00:27 |

10 gadi
Reitings 5929
Reģ: 29.01.2009
Ai, baigi daudz biju sarakstījusi, bet viss pazuda, tāpēc izvilkšu vidējo aritmētisko un teikšu, ka obligāta nav, bet ir vēlama, tikai ne ar pašmērķi tādēļ nopelnīt naudu, bet gan intelektuāli attīstīties. Augstākā izglītība automātiski nenozīmē veiksmīgu karjeru un tās trūkums cilvēku nenoraksta. Izglītoties var dažādi.

+
16.09.2013 00:34 |

10 gadi
Reitings 137
Reģ: 17.07.2012
delusion,

nepiekritīšu jau nu gan..inteliģence veidojas dzīves laikā, ar to nepiedzimst ;) Un vai tad augstskolā visu dienu sēž solā un kā dārzenis knibina savā kladītē? Nē. Augstskolā ir iespēja iegūt milzum daudz informāciju, zināšanas, iespējas, iepazīt citus cilvēkus, uzskatus un vēl miljoniem lietas, kas paplašina redzesloku. Vidusskolā cilvēkiem šādas intereses vienkārši vēl nav.
16.09.2013 00:48 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
delusion, ceru, ka pati esi tikusi pie darba IT jomā šādā veidā, lai gan pēc komentāriem labi redzams, ka ne par sevi runā. Viens no 10 000 šādi tiks pie darba, jo:
1) Lielākoties atlases tomēr notiek pēc diplomiem un pieredzes, nevis pēc testiem.
2) Ļoooti bieži šie "testi" tiek taisīti nevis, lai pārbaudītu darbiniekus, bet, lai gūtu bezmaksas darbaspēku. Pati pāris reizes esmu uz tādiem uzrāvusies

Ir diezgan muļķīgi uzskatīt, ka augstākā izglītība automātiski nozīmē inteliģenci, zināšanas un paaugstina cilvēka vērtību.

Tāpat ir diezgan daudz cilvēku bez izglītības, kas sajēdz tikai pašus pamatus, bet sauc sevi par IT speciem. Zinu, ka būs skaļi teikts, bet, ja tādu nebūtu, es pelnītu daudz mazāk.
Domāju, ka tā ir ne tikai manā jomā. Ja cilvēki ir
studiju gadus ir truli atsēdējuši, špikojuši un šmaukušies, un tagad nenormāli lepojas ar iegūto papīrīti

tad viņi arī
strādā mašīnas servisā, kaut ieguvis 2 augstākās izglītības

P.S: Protams, pastāv iespēja, ka kāda ir izsitusies pati, bet lielākoties
tikai nesen palika 24 gadi, bet jau bija iekārtojusies dzīvē, ar stabilu darbu, labu atalgojumu

ir caur priekšnieka gultu.
16.09.2013 00:51 |

Reitings 5516
Vispār iedomājos, ka pirms gadiem 50 un nedaudz vairāk, šāda tipa diskusijas nosaukums ASV varētu būt "Balta ādas krāsa - vai obligāta?" Nesaku, ka tā ir diskriminācija, bet tomēr. Nav īsti korekti vērtēt cilvēkus pēc diploma esamības, neesamības. Tagad jau tā iegūšana pat neliecina par mērķtiecību, jo ik katrs lohs var paņemt SEBā kredītu un nobumbulēt 3 s čem ta gadus un skaitīsies krutais bakalaurs. Uz to jau arī tas viss tiek tendēts - ņemiet kredītus, mācieties, savādāk mirsiet badu. Un uz to uzķeras i pašas augstskolas, i darbā ņēmēji, i topošie studenti un viņu vecāki. Protams, es jau nerunāju par kaut kādām akadēmiskajām profesijām vai zinātni, tomēr tie mārketinga speciālisti un PRisti ar augstāko izglītību izraisa smaidu, jo nereti vienkāršs cilvēks to darbu var izdarīt daudz labāk un ne jau čerez gultu, kā te izteicās. Ļoti komplicēta tēma katrā ziņā.
16.09.2013 01:01 |

Reitings 7408
Ance, ir profesijas kur var un ir kur nevar bez diploma. Tāpat joprojām eksistē pirktie diplomi un es nevienā mirklī neesmu teikusi ka 100% visas, kurām ar karjeru ir veicies, ir bijušas priekšnieka gultā. Tikai skatoties, kādas nāk uz darba intervijām, tur 90% tiešām cer izbraukt ar to, ko daba ir iedevusi, ja reiz galvā nekā nav.

ik katrs lohs var paņemt SEBā kredītu

viennozīmīgi, bet
nobumbulēt 3 s čem ta gadus un skaitīsies krutais bakalaurs
,
Tur vēl tomēr jāiegulda laiks un jāparāda zināšanas. Pat, ja esi maksas grupā, tāpat vari izlidot, ja esi nesekmīgs.

Un kāda Tev pašai ir izglītība?
16.09.2013 01:22 |

Reitings 5516
Un kāda Tev pašai ir izglītība?

Un kāda tam ir nozīme? :D
Vidējā, ja tik ļoti vēlies zināt. Diemžēl vai par laimi man tā dēļ nav kompleksi un nav arī problēmas atrast normāli atalgotu darbu.

Par to darbu un zināšanām... Zini visādi, es redzu kādu darbu un zināšanas "iegulda" mana "draudzene" savā izglītība un saprotu, kāpēc tik daudzi darba devēji sūkstās par jaunajiem augstskolu absolventiem, kas atnāk ar krutajiem diplomiem, bet realitātē ir ne bū, ne bē.

Es jau neteicu, ka izglītība NAV vajadzīga. Mans uzskats tomēr ir, ka tā ir vajadzīga pašattīstībai, nevis karjeras izveidei. Ideālā variantā es gribētu mācīties ko citu, nevis savu izvēlēto profesiju, jo neredzu jēgu mācīties to, kas man jau tāpat padodas - labāk papildināt praktiskās zināšanas un apgūt nepieciešamo teoriju procesā, nekā vispirms apgūt teoriju un tikai tad, kad tā jau ir aizmirsta, to sākt pielietot.
16.09.2013 01:32 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
nobumbulēt 3 s čem ta gadus un skaitīsies krutais bakalaurs

,
Tur vēl tomēr jāiegulda laiks un jāparāda zināšanas. Pat, ja esi maksas grupā, tāpat vari izlidot, ja esi nesekmīgs.

Ir dazjaadi diplomi. Ir diplomi, kurus redzot, pirmaa doma ieshaujaas praataa - na haljavu dabuuts (piemeeram, no mazpaziistamas skolas, lielaakaa dalja online diplomu vai no augstskolas ar sliktu reputaaciju), tie ir kaa kakjim zem astes un taa iipashnieki praktiski ir zemaakaa plauktinjaa pie potenciaalaa darba deveeja kaa cilveeks x, kuram nav attieciigaas izgliitiibas, bet ir labs CV ar bagaatu darba pieredzi attieciigajaa sfeeraa vai kursh var pieraadiit savas speejas, atskaitoties par ieprieksh paveiktajiem projektiem. Turklaat zinu kaudzi cilveeku, kam ir pat doktora graadi vienaa jomaa, bet straadaa pilniigi citaa, un turklaat sekmiigi, jo vinjiem ir uz to talants.
16.09.2013 01:33 |

Reitings 5516
Pardon, man ir nepabeigta augstākā. Biju uz veselām 3 lekcijām LU SZF, kur tiku budžetā, painteresējos par turpmāko studiju plānu un izņēmu dokumentus. Negrasījos tur tērēt savu laiku.
16.09.2013 01:33 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Tā nav nepabeigta augstākā :D
16.09.2013 01:48 |

Reitings 7408
Ance, nesaku jau, ka bez darba paliksi - savu vietu pasaulē atrod visi, bet Tavs komentārs parāda, ka nezini, ka augstskolā nevar tikai bumbulēt 3 - 4 gadus. Ir kaut kas arī jāiemācās, citādi izlidosi. Ja šķiet, ka vēlies mācīties ko citu, tā arī dari - tas Tev nāks par labu. Es arī pēc pirmā gada augstskolā sapratu, ka kaut kas nav un sāku mācīties ko citu - to, kas tiešām patīk. Ja mācies ar gariem zobiem, tad kaut aspirants, bet labuma nebūs. Lai Tev izdodas :)
16.09.2013 01:49 |

Reitings 5516
Elizabete, ne tā izteicos, pardon.

Alexxa, vai tad es saku, ka augstkolā bumbulē visi? Ja es personīgi nepazītu tādus bumbulētājus augstskolas beidzējus, es tā nerunātu. Vienkārši nenoliedzami ir grūtās galvas/slinķi, kas kaut kā izslīd cauri augstskolai knapi sekmīgi, ir tie, kam ir augstas atzīmes, bet diploms taču visiem vienāds, ne?
16.09.2013 01:54 |

Reitings 7408
Ance, augstskolas diplomam nāk līdzi papīri, kas parāda, kurš mācījās, kurš bumbulītis. Pie kam, piekrītu Kristai - visu skolu diplomi neskaitās vienlīdz labi. Mans arī nav no atzītāko gala, bet palīdzēja rekomendācijas no prakses vietām :)
16.09.2013 02:18 |

Reitings 3350
Reģ: 29.01.2009
Es nedomaju, ka augstaka izglitiba ir tas, kas iekarto tevi darba. Ta vienkarsi paplasina tavu redzesloku, apmaca, attista.
Man personigi nav augstakas izglitibas, bet tas nav traucejis man veidot karjeru un stradat labos darbos. Tas individuali, jo ir tachu cilveki, kam izglitiba ir vieniagais vinu trumpis ( nekomunikabli, kautrigi).
16.09.2013 02:24 |

Reitings 5516
bet palīdzēja rekomendācijas no prakses vietām

Lūk, tagad mēs esam uz viena viļņa. Domāju, ka tas ir tieši tas, kas lielākoties nosver svaru kausus no viena absolventa uz citu. Es pati arī tagad praksējos sevis izvēlētajā profesijā, lai saprastu, kas ir kas, un palielinātu savas iespējas strādāt jau labāk atalgotu darbu šajā sfērā paralēli mācībām augstskolā, ko es plānoju darīt, kad bērnu palaidīšu dārziņā.
16.09.2013 02:44 |

Reitings 554
Reģ: 26.08.2013
Kā kuram tā ir obligāta, vai nav. :)

Sākumā saproti, kas tev patīk, un ko vēlies darīt, un pēctam - kā ar to nopelnīt, un vai tam vajag to augstāko :)

Man, piemēram, pagaidām nav izdevies atrast tādu augstskolas programmu, kas patiešām interesē, un ko vēlētos mācīties. Un tāpat par dzīvi nesūdzos, un par darbu ne tik. Daru to, kas man patīk, un pelnu ~900 mēnesī.Un tas NAV caur priekšnieka gultu. Jo pati sev esmu priekšniece. Haha. :)

Tā kā viss atkarīgs no situācijas, un jāsāk domāt ārpus rāmjiem "tā ir pareizi". :)
16.09.2013 06:48 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits