Geji

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Lasot diskusiju par vīriešiem-narcisiem, nolēmu izveidot gejiem veltītu tematu. Uzreiz jāatzīst, ka nepazīstu tik daudzus gejus, lai varētu izdarīt kādus vispārinājumus, tādēļ varu vadīties tikai no savas ierobežotās pieredzes. Uzsveru, ka viss manis rakstītais uzskatās tikai par statistiski-vidējo, proti, attiecināts pret ļaušu grupu, nevis konkrētu indivīdu.
Vispirms jāvienojas, ko saprotam ar jēdzienu "gejs". Tradicionāli ar to tiek apzīmēti homoseksuāli orientēti vīrieši, kaut arī es nepazīstu nevienu geju, kurš kaut reizi dzīvē nebūtu iesaistīts heteroseksuālās attiecībās. Šis fakts liecina, ka patiesībā seksuālās orientācijas jēdziens ir visai nosacīts un robežas starp homo- un heteroseksualitāti - izplūdušas. Manuprāt, mēs visi esam vairāk vai mazāk biseksuāli - tos, kuri vairāk sliecas par labu pretējā dzimuma partneriem, dēvējam par heteroseksuāļiem; tos, kas sliecas par labu savam dzimumam - par gejiem. Protams, ir sastopami arī "tīrie" biseksuāļi, bet, lai cik tas nebūtu paradoksāli, tādu tomēr ir relatīvi maz. Lielu lomu spēlē arī kultūra un tradīcijas, kas lielā mērā modificē mums dabiski piemītošo seksualitāti, taču tēmas apjoma ierobežojuma dēļ neizplūdīšu garākā iztirzājumā.

Atļaušos sniegt savu subjektīvo vērtējumu par man pazīstamajiem gejiem, atļaušos sākt ar tiem piemītošajām pozitīvajām īpašībām, salīdzinot ar viņu heteroseksuāli orientētajiem brāļiem. Manuprāt, geji ir pieklājīgāki, laipnāki, pozitīvāk noskaņoti, smaidīgāki, asprātīgāki. Heteroseksuāli vīrieši bieži aizmirst sievietei, piemēram, atvērt durvis, taču geji tādā ziņā, manuprāt, ir daudz uzmanīgāki. Arī savā starpā tie retāk ir rupji, vulgāri, tiesa, bieži vien viņu stāstītās anekdotes ir neiedomājami rupjas. Šeit gan jāņem vērā, ka Rīgas geju kopiena ir visai šaura, tādēļ vairums cits citu pazīst.
Kas man ļoti patīk gejos, ir viņu atvērtība visam jaunajam, neparastajam, atšķirīgajam. Ja hetero kompānijā paziņotu, ka esmu veģetārietis, liela varbūtība, ka saņemšu izbrīnas pilnus jautājumus, iespējams, arī pārmetumus vai izsmiešanu, taču geji šādu faktu uztveru ar pilnīgu toleranci un sapratni.
Man ļoti patīk geju rūpība un uzmanība pat sīkumos. Esmu saņēmis pašu gatavotas apsveikumu kartiņas no viena puiša; man pietiek palūkoties uz elektroniskā pasta vēstuli, lai par 80% būtu pārliecināts ka tās autors ir gejs - nevainojama interpunkcija, ortogrāfija, atbilstoša leksika.
Manuprāt, geji vienkārši ir brīvāki no aizspriedumiem, no kā izriet vairums šo pozitīvu īpašību.

Saprotams, ka jāparunā arī par to trūkumiem. Es domāju, ka geju pāru attiecības nav tik ilgstošas kā hetero pāriem - viņi biežāk maina partnerus, kas izraisa paaugstinātu STS risku, kā arī emocionāli iztukšo cilvēku. Gejiem daudz biežāk raksturīgas dažādas pašdestruktīvas darbības, piemēram, alkoholisms. Jā, ja salīdzinām alkoholiķu, narkomānu, azartspēļu atkarīgo skaitu uz 100 000 iedzīvotāju, tad, manuprāt, geju grupā šādu atkarīgo personu ir vismaz 10 reižu vairāk nekā hetero grupā. Domāju, ka tas lielā mērā saistīts ar sabiedrības aso nosodījumu viņu dzīvesveidam, neiecietību, pašu ģimeņu naidīgo attieksmi u.tml.
Geji bieži vien mēs būt pārlieku emocionāli, nesavaldīgi, pat histēriski. Atceros, ka reiz devos kopā ar vienu savu paziņu uz SPA, bet viņš visu procedūras laiku (vairāk nekā stundu) bez apstājas sūkstījās par savu partneri. Biju gatavs viņam aizsiet muti.
Personīgi man nepatīk geju ģērbšanās stils, bet tas, protams, ir ļoti subjektīvi. Kopā apģērbu ar saviem paziņām-gejiem iegādāties nevaru, jo viņi visu laiku kritizē manu stilu, ka, viņuprāt, tas esot pārāk pelēks, formāls utt. Savukārt es viņiem atbildu, ka, manuprāt, viņi ģērbjas kā geji, un tad sākas smiekli. :)
Nebūsim naivi - arī geju vidū sastopami rupji, primitīvi, nekopti un rupji vīrieši - izņēmumi iespējami it visur.

Kā jūs domājat, kur esmu iepazinies ar šiem jaukajiem gejiem? Klubā "XXL"? Nē, sporta klubos. Jā, jā, daudzas meitenes pa nenojauš, cik daudziem no tiek skaistajiem un muskuļotajiem puišiem viņas ir pilnīgi vienaldzīgas.

Par lesbietēm gan nepratīšu neko komentēt, jo savā mūžā esmu saticis tikai dažus pārus - vienīgi varu teikt, ka šīs dāmas nemaz neatgādina meitenes no "pieaugušo filmās" redzamajām.

Es domāju, ka mūsu sabiedrība nav tik nobriedusi, pieaugusi, lai spētu pieņemt homoseksualitāti. Ir jāpaiet ilgam laikam, jānomainās vairākām paaudzēm, pirms spēsim cilvēku vērtēt kā personību, prātu, talantu, nevis seksualitāti.

Piezīme: pats sevi uzskatu par heteroseksuāli orientētu, jo līdz šim man nav bijis neviens homoseksuāls sakars; arī veģetārietis neesmu - garšo gaļas produkti. Daži no maniem hetero pazīstamajiem vīriešiem ir jautājuši, v ai arī es pats gadījumā neesot gejs vai vismaz bi, taču mana atbilde allaž bijusi noliedzoša. Jā, kopā ar gejiem ir jautri un interesanti, taču, manuprāt, ir lietas, kuras attiecībās man spēj sniegt tikai sieviete - esmu vecmodīgs pēc geju uzskatiem. Savukārt skaistumkopšanai un vīrieša rūpēm par savu ārieni, manuprāt, nav nekāda sakara ar seksuālo orientāciju

Kāds ir jūsu viedoklis par šiem cilvēkiem?
09.08.2013 12:01 |

Reitings 1613
Reģ: 09.03.2010
vaboleens hahaha :D tiesi ta. Ja runa aiziet lidz seksam ar sievieti, dazreiz var pamanit nepatiku :D Vienreiz pat viens iekliedzas " Fuj! Es pat nevaru iedomaties, ko es varetu darit ar pussy!"
09.08.2013 19:33 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Man ir pāris paziņas geji. Netraucē. Tiešām jautri cilvēki :)
Protams, ir nedaudz dīvaini, ja aizrādījums par to, ka kombinēt jaunās kurpes ar pagājušās sezonas somiņu ir modes noziegums, jāsaņem no vīrieša...
Par praidu gan man nekas labs nav sakāms. Kam tāda izrādīšanās? No tā jau sabiedrība pret viņiem nesāk izturēties labāk, bet tieši pretēji - vieni vienīgi konflikti. Tajā pat laikā jāsaka, ka apbrīnoju tos, kas atrod brīvu laiku, lai dotos uz pasākumu, kurš pēc būtības ir viņiem nesaistošs, lai tikai iemestu kādam no dalībniekiem ar tomātu.
Sabiedrībai būs vajadzīgs ilgs laiks, lai samierinātos ar to, ka tādi cilvēki eksistē. Tieši tā - samierinātos, jo vienmēr būs tie, kas brīnīsies par to, kā kaut kas tāds var eksistēt. Ir pašai gadījies apdomāt, kā šis te jautājums būtu pareizi jāpasniedz bērnam, lai viņš nesamulstu no tā, kā tad īsti ir pareizi, tajā pat laikā nenosodot homoseksuāļus.
09.08.2013 19:42 |

Reitings 893
Alexxa, pilnīgi piekrītu Tev! Arī es nekādā veidā neatbalstu Baltijas praidu. Manuprāt, lēts un bezgaumīgs pasākums, kad nu nekādi neveicina toleranci sabiedrībā pret seksuālajām minoritātēm.
09.08.2013 19:45 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Mēs sakām, kam praidu, labāk nebūs u.c. Bet tai pat laikā cita komunikācija nelīdz un pasaules mērogā skatoties, palīdz gan. Hetero saka - man pret gejiem nekā nav, ja vien es viņu neredzu, tie neizrāda savas jūtas uz ielas, nesadodas rokās, nerunā par to. Nudien, nekādu pretenziju.
09.08.2013 19:49 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Par praidu gan man nekas labs nav sakāms. Kam tāda izrādīšanās? No tā jau sabiedrība pret viņiem nesāk izturēties labāk, bet tieši pretēji - vieni vienīgi konflikti.

Jo sabiedrība vairāk protestēs, jo biežāk būs praidi. Tas nav risinājums. Tos visbiežāk organizē tur kur ir lielāka sabiedības neiecietība. Tā būs tikai cīņa ar vējdzirnavām.

Ja pret izturēsies vienaldzīgi un nepievērsīs uzmanību - praidiem vairs nebūs jēga. Ir organizācijas kurs izmanto praidus (protestējot) ar mērķi vervēt sev piekritējus.
09.08.2013 19:54 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Praidu jautājumā piekrītu _paris.
Man interesanta liekas runāšana par "homoseksuālisma propagandēšanu", kas no vienas puses ir vārdiska atbalsta izteikšana, bet no otras - homoseksuālu pāru publiska sadošanās rokas, skūpsts un citas maiguma izpausmes. Kad to dara heteroseksuāli pāri, tad gan nevienam neienāk prātā attiecināt uz to vārdu "propaganda". Tieši tā iemesla dēļ, ka tas ir absurds.
Vispār viss šis process ir tieši tas pats, kas sieviešu emancipācija un melnādaino pāriešana no "otrās šķiras pilsoņiem" normālā statusā. Tas ir jāsāk ar paziņojumu "lūk, te mēs esam, esam pelnījuši tādas pašas tiesības kā pārējie". Tas nekad nav noticis bez pretestības, bet diez vai kāds tagad pateiktu, ka sievietēm nevajadzēja piešķirt balsstiesības.
09.08.2013 20:04 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Tā ir katra brīva izvēle, ar ko gulēt. Tomēr uzskatu homoseksuālismu par novirzi no normas. To nevajadzētu atbalstīt, censties iestāstīt sabiedrībai, ka tas ir ''normāli'', rīkot praidus... manuprāt.
09.08.2013 20:07 |

Reitings 16391
Jo vairāk sabiedrība akceptēs šīs minoritātes, jo vairāk tādu būs.
Pati neesmu lasījusi.. bet zinātnieki est sapētījuši, ka tikai 1% par tādiem piedzimst :)
09.08.2013 20:09 |

Reitings 893
cormeum, par citiem nezinu, bet es gan saglabātu savu heteroseksuālo orientāciju arī tad, ja geju īpatsvars sasniegtu kaut 30% no visas populācijas.
09.08.2013 20:15 |

Reitings 16391
Klusais smaids, Tu esi cita paaudze.. es domāju, ka riska grupa ir tagad bērni :) Agrāk šīs lietas necentāš tik ļoti popularizēt, manuprāt :)
09.08.2013 20:21 |

Reitings 192
Reģ: 15.06.2013
Nu ne jau tas, ka bērniem ir vairāk pieejama informācija par faktu kā tādu, ka eksistē arī tādi attiecību modeļi, tagad pieaugs homoseksuāli orientētu bernu/pusaudžu skaits. Tas taču nav tik vienkārši, ak dievs :D, kur tik arhaiski aizspriedumi, pat māņticība gandrīz :D
09.08.2013 20:30 |

Reitings 16391
Es zinu reālu piemēru par ģimeni, kura atbalsta homoseksuālismu.. un voilaa viņu dēls sāk ietusēt ar čaļiem.. Ok.. varbūt viņš salasījās internetā :) Varbūt tā ir nejauša sakritība. Katrā ziņā tagad vecāki nav par to stāvā sajūsmā..
09.08.2013 20:33 |

Reitings 192
Respektīvi, ne jau tas būs tas katalizātors, kas heteroseksuāli orientētu pusaudzi pārvērtīs pretējā lauka spēlētājā. It kā tāda informācija būtu kā narkotikas, kas izskalo smadzenes :D Drīzāk mazāk cilvēku necenstos tēlot to, kas nav, lai tikai nebūtu tava minētā novirze no normas, tavuprāt.
09.08.2013 20:33 |

Reitings 16391
Nu jā.. varbūt viņš piedzima par geju? Tāpat kā daudzi cilvēki piedzimst būt resni?
09.08.2013 20:36 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Alise, no tā, ka bērni zin, ka tādi homoseksuāļi eksistē, viņi uzreiz par tādiem nekļūst. Toties tas, kā tas tiek pasniegts, tiešām izskatās pēc kaut kādas propogandas un bez maz modes kliedziena, kas liek pusaudžiem apjukt un domāt, ka viņi var būt arī nestandarta. Nav jau tā, ka neviens tāds nav, bet zinu ne vienu vien "lezbieti", kas par tādu kļuvusi pēc neveiksmīgas heteroseksuālas pieredzes.
09.08.2013 20:39 |

Reitings 192
Labi, neesmu psihologs, tādas zinātnes nesaista, bet kopumā tas taču liekas muļķīgi, ka tiešām tā varētu tagad sākt masveidā notikt :D. Neticu, ka kaut kas tā rodas no nekā. Tad jau tā varētu teikt arī par dažāda cita veida informāciju, ka tagad var ietekmēt bērnu, tas kļūs par slepkavu vai vēl sazin ko :D. Ja kādu tas pamudinās, tad ne jau bez iemesla. Jo taču, ja mums ar psihi viss kārtībā, mēs taču neejam atveidot reportāžu sižetus vai filmu sižetus dzīvē utt., kas saistīti ar slepkavībām utt.
09.08.2013 20:39 |

Reitings 445
Reģ: 05.02.2009
KS - Tu esi gejs? Ja atbilde būs pozitīva, man vismaz sirds būs mierīga, jo citu izskaidrojumu taviem stulbajiem spriedelējumiem neredzu
09.08.2013 20:40 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
cormeum, man patīk parasti tavas domas, bet apšaubu to zinātnisko pētījumu, padomā, kā gan tādu var veikt, cik tad homoseksuāli ir aptaujāti un kā to var pierādīt?! Neticu.
09.08.2013 20:50 |

Reitings 893
Alexxa, es domāju, ka to "geju propagandu" vairāk piesauc homofobi. Nezin, Rīgā nemanu īpaši bieži kādus publiskus pasākumus, kuros vīrieši maigotos. Tāpat neesmu arī masu medijos izjutis kādus slēptus aicinājumus mainīt seksuālo orientāciju. Klubos vienīgi skūpstās meitenes, bet nesaprotu, kādēļ vīrieši šo faktu tik kaismīgi nenosoda?

Nikola, izlasi, lūdzu, manis rakstītās tēmas nobeigumu!
09.08.2013 20:53 |

Reitings 16391
_paris.. ja godīgi.. es arī īsti nesaprotu kā tāds pētījums tika veikts. Man to teica draudzene, viņa ir ārste, apķērīga meitene, parasti lasa nopietnus pētījumus.. Protams, mans koments izklausās kā - viena tante teica.. bet likās visai interesants un pieminēšanas vērts forumā :)
09.08.2013 20:55 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!