Nelielas pārdomas par dzimumu lomām un standartiem sabiedrībā

 
Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Ietekmējoties no diskusijas par kāju apmatojuma likvidāciju, nolēmu izveidot tēmu, kas veltīta valdošajiem stereotipiem par dzimumu uzvedības modeļiem skaistumkopšanas un ārienes aspektā, kā sabiedrībā akceptētajiem vīriešu maskulanitātes principiem.
Mana personīgā pārliecība, ka visi cilvēki ir vienlīdzīgi, izpaužas arī šajā jautājumā, taču domāju, ka vispirms mums būtu jāmēģina vismaz ieskicēt vīrišķības definīcija. Atsaucoties uz bioloģiskās antropoloģijas atziņām, varam iesākumā definēt anatomiskās atšķirības star abiem dzimumiem, no kurām izriet arī atšķirīgie standarti, pēc kuriem tiek vērtēti konkrētā dzimuma pārstāvji. Nav nekāds noslēpums, ka statistiski cilvēku vīrišķajam dzimumam piemīt lielāks augums, augstāks kaulu blīvums, lielāks plaušu tilpums, biezāka āda utt. Sīku atšķirību ir ļoti daudz, un vairums norāda, ka vīrieša ķermenis evolucionāri ir vairāk piemērots spēkam un izturībai. Saprotams, ka, raugoties dzīvnieku pasaulē, ikviena mātīte izvēlas stiprāko, veselīgāko tēviņu, tādējādi nodrošinot labākos iespējamos pēcnācējus - tā darbojas dabiskā izlase.
Attīstoties cilvēku sabiedrībai, pieauga arī partnera izvēles selektivitāte, taču vēl arvien fiziskais spēks bija vadošais motīvs, jo tikai šis faktors spēja pasargāt no ienaidniekiem, iegūt (nomedīt) pārtiku u.tml. Cik noprotu, daudzas mūsdienu sievietes atsaucas tieši uz šo laikmetu, kad nepieciešams pamatot savu vīrišķā skaistuma etalonu. Tikai, cienītās dāmas, man uzreiz rodas jautājums - ja jau sievietes izvēlas savus partnerus, tīri dzīvnieciski instinktu vadītas (kvalitatīvs ģenētiskais materiāls, labi pēcnācēji), tad, sekojot šai loģikai, vīriešiem būtu jāizvēlas ļoti sievišķīgas sievietes, kuru ķermenis ir vislabāk piemērots bērnu dzemdēšanai un dzīvei skarbos apstākļos: masīvas (blīvāki, izturīgāki kauli), ar platiem gurniem (vieglāk dzemdēt), spēcīgas (arī augu vākšana tajos laikos prasīja ievērojamu fizisko spēku un izturību). Sakiet, vai pazīstat daudz vīriešu, kuriem tāds būtu sievietes ideāls? Neapšaubāmi, ka sastopami arī tādi, taču uzdrošināšos apgalvot, ka tas drīzāk uzskatāms par izņēmumu un vairākuma gaume ir tendēta uz "mazāk izturīgām" sievietēm. Interesanti, ka kādreiz, kā jau minēju, arī sievišķība tika asociēta ar veseliem pēcnācējiem, jaunību, spēku un izturību. Kādēļ gan mūsdienās reti vairs kurš sievišķību saista ar spēku - sievietes taču dēvē par "vājo dzimumu" -, bet vīriešiem joprojām tiek izvirzītas noteiktas fiziskās formas prasības?
Attīstoties sabiedrībai, kļūstot arvien komplicētākai tās struktūrai, sociālajām funkcijām un hierarhijai, spēka jēdziens lielā mērā transformējās un kļuva par apzīmējumu varai, proti, indivīda nefiziskajam spēkam un iespējām ietekmēt citus, izmantojot sev doto varu. Kā varu iegūt? Saprotams, ka iesākumā tas tika panākts, lietojot fizisko spēku, taču arvien pieaugošā dzīves sarežģītība radīja jaunu spēka veidu - prātu. Lai adaptētos mainīgās vides apstākļiem un izdzīvotu, bieži vien ar fizisko izturību vien bija par maz, tādēļ labākais līdzeklis, kas cilvēkiem līdz pat šai dienai piemīt, ir to prāts, kognitīvās spējas. Saprotams, ka cīņā par izdzīvošanu un varu mentālais spēks ātri vien izkonkurēja fizisko, tādēļ arī vīrišķības definīcijai vajadzēja mainīties, un tā mainījās. Jāņem gan vērā, ka fiziskais spēks ir vieglāk pamanāms, jo tomēr saistīts ar indivīda ārieni, kuru, kā zināms, allaž ieraugām pirmo.
No mūsdienu viedokļa raugoties uz cilvēcēs attīstību, jāsecina, ka, no vienas puses, vēstures gaitā esam piedzīvojuši fantastisku progresu, bet, no otras puses, nekur īpaši tālāk par alu cilvēkiem savā attīstībā neesam nokļuvuši. Manuprāt, iemesls ir tāds, ka evolūcija īpaši nepūlas mainīt iepriekš izveidoto, bet drīzāk pievieno jau esošajam jaunas funkcijas un iespējas. Domāju, ka cilvēks tam ir labs piemērs - esam saglabājuši visus savus primitīvos refleksus, instinktus, lai arī daudzi no tiem izdzīvošanai primāri jau sen vairs nav nepieciešami, piemēram, zosādas reflekss.

Kādus secinājumus varam izdarīt, izejot no iepriekšminētā?

Pirmkārt, cilvēks veidojies ilgstošā evolūcijas procesā, tādēļ mums sastopamas arī daudzas rudimentāras iezīmes, no kurām viena, manuprāt, varētu būt potenciālo partneru vērtēšanas kritēriji tieši sievietēm. Nav taču nekas slikts vai nosodāms, ja sievieti saista fiziski attīstīsi vīrieši! Taču nelaime vien tāda, ka jau sen nedzīvojam alās, arī attiecības starp cilvēkiem ir ļoti komplicētas, tādēļ, izvēloties potenciālo partneri, ir svarīgi nevadīties tikai pēc saviem primitīvajiem instinktiem, bet gan novērtēt vīrieša personību, prātu un raksturu. Otrs aspekts varētu būt sieviešu zemapziņā esošā vēlme saistīt varu ar spēku un vīrišķību. Latvijā monarhu ir visai maz, tādēļ par varas rīku daudzi uzskata finanšu resursus, un, protams, ka daļēji tā ir taisnība. Taču aicinu cilvēkus nebūt tik primitīviem. Ne vienmēr naudas apjoms ir tieši proporcionāls personības cilvēciskajām kvalitātēm, turklāt sievietēm nekas neliedz pašām dzīvē apliecināt sevi, iegūt neatkarību un materiālo labklājību. Saprotams, ka tas prasa daudz darba un pūļu, bet es cienu vienīgi tos cilvēkus, kas nebaidās grūtību. Šeit nonākam pie otrās sadaļas.

Otrkārt, visi cilvēki ir vienlīdzīgi. Jā, vienlīdzīgi, nevis vienādi. Ja sieviete vēlas, lai vīrietis būtu fiziski spēcīgs (kā mednieks), tad būtu tikai loģiski, lai arī viņa pati būtu fiziski spēcīga un prastu, piemēram, ģērēt dzīvnieku ādas - varbūt tas ir pārspēlējums, taču ceru, ka manu domu sapratāt. Arī sociālā, ekonomiskā, politiskā aspektā esmu pārliecināts par abu dzimumu vienlīdzību. Manuprāt, sievietes nav pelnījušas nekādas īpašas tiesības tikai tādēļ, ka ir sievietes. Protams, tas nenozīmē, ka atbalstu nepieklājību, rupjību vai vardarbību pret sievietēm.

Treškārt, kā mēs varētu definēt sievišķības un vīrišķības jēdzienus mūsdienās? Manuprāt, šie abi jēdzieni būtībā ir identiski - ja cilvēkam piemīt prāts, briedums, rakstura stingrība, principi, mērķi savā dzīvē, tad šādu vīrišķā dzimuma cilvēku dēvēsim par vīrišķīgu, bet sievišķā - par sievišķīgu. Uzsvēršu vēlreiz, ka, manuprāt, sievišķībai nav nekāda sakara ar vājumu un bezpalīdzību - tādi ir vienīgi bērni, man šķiet.

Ceturtkārt, vai vīrietis kļūst mazāk vīrišķīgs, ja, piemēram, rūpējas par savu ārieni? Vēlētos uzdot pretjautājumu - vai, jūsuprāt, sieviete zaudē daļu savas sievišķības un šarma, ja vada automašīnu vai uzņēmumu? Jau trešajā sadaļā vienojāmies, ka vīrišķīgs ir prāts un briedums. Ja vīrietim piemīt visas šīs īpašības un vienlaikus viņš aizraujas ar skaistumkopšanu - tas, manuprāt, viņu padara pat vēl vīrišķīgāku, jo apliecina vīrieša cieņu pret savu ķermeni, kā arī drosmi nesekot kaut kādiem arhaiskiem stereotipiem.

Piektkārt, varētu padomāt, ka esmu bijis kritisks pret Māti Evolūciju, sakot, ka tā nepūlas labot iepriekšējo, bet, no otras puses, tad taču ir lieliski! Mēs katrs esam cilvēks - viens vesels, saprātīgais un dzīvnieciskais. Vienlaikus spējam gan just primitīvos instinktus un gūt baudas, gan arī izprast pasauli un apkārt notiekošo procesu likumsakarības. Spējam izjust iekāri un vienlaikus spējam just baudu no sava partnera cilvēcības, komunikācijas ar viņu. Uzdrošinos apgalvot, ka mēs būtu tik daudz zaudējuši bez savas dzīvnieciskās puses - prāts būtībā ir sauss un racionāls; savukārt bez cilvēciskā aspekta mēs neatšķirtos no visiem pārējiem dzīvniekiem.

Būsim cilvēki, pilnveidosim sevi, mācīsimies, attīstīsimies, nebaidīsimies grūtību, baudīsim sev atvēlēto laiku, nesatraucoties par kādiem stereotipiem, un dzīvosim tā, lai mēs justos brīvi!
01.08.2013 13:39 |
 
Reitings 772
Reģ: 04.07.2013
Vai man vienīgajai kretinē viņa profila bilde>? :D
01.08.2013 14:34 |
 
Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Klusais smaids, aizej vienreiz, uzvelc kleitu un nomierinies! Apsolam skaļi nesmieties, uztvert kā vājo dzimumu, lai tu nejustos apvainojies, ka tikai sievietes tā tiek dēvētas, un varbūt pat atradīsies kāds vai kāda, kas tev restorānā vakariņas uzsauks. Visas problēmas atrisināsies un nevajadzēs vairs te izpausties.
01.08.2013 14:35 |
 
Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Vega, KS gatavojas izdot pats savu žurnālu - Ilustrēto smaidu.

Es gar zemi!! :D

Bet ja nopietni - KS, izveido savu blogu (rekur, nosaukumu tev pat izdomāja), publicējies tur un atpestī mūs no savām nelielām pārdomām.
01.08.2013 14:35 |
 
Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Ja pretējie dzimumi spēj iepazīties, iemīlēties, aprecēties un laist pasaulē bērnus, tad viss ir kārtībā.
Spalvains tēviņs vai mātīte ar lielām gūžā – tam vairs nav nozīmes.
01.08.2013 14:41 |
 
10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
..vīriešiem būtu jāizvēlas ļoti sievišķīgas sievietes (tavuprāt, lieliem gurniem, spēcīgas) ...

Vīriešiem nav "būtu", viņš vienkārši izvēlas. Cik meitenes nepārdzīvo par saviem gurniem un izteikti sievišķīgo augumu?! Otrkārt, tas, ka kačoks grib sev blakus trauslāku, apzīmē, ka pats KAČOKS GRIB APLIECINĀT SAVU VĪRIŠĶĪBU.

.. vīriešiem joprojām tiek izvirzītas noteiktas fiziskās formas prasības ...

Vīriešiem nekas netiek izvirzīts, viņi paši izvēlas. Vai arī parādi vīrieti, kuru piespiež sieviete!?

.. arī viņa pati būtu fiziski spēcīga ..


Daudz kur citur pasaulē, kuri nedzīvo pēc rietumu kultūras "labākajām" tradīcijām, tā arī ir.

Ai, apnika, izsaku līdzjūtību tev, vīrietim, kurš lemts tik grūtai un sarežģītai dzīvei, kurš nevar atrast sievieti ne ar miljoniem kontā, ne superbodiju - jo galvā tukšums.
01.08.2013 14:41 |
 
10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Ātri rakstīju, atvainojos par savām kļūdām.
01.08.2013 14:43 |
 
Reitings 479
Reģ: 04.07.2013
Nu cik var ? Tu kaut ko citu arī dari , ja neskaita sēdēšanu šajā forumā ?

Vega, KS gatavojas izdot pats savu žurnālu - Ilustrēto smaidu.

Labs ! :D
01.08.2013 14:44 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Es labprat, iespejams, pat kaut ko komentetu, vet sis bija vienkarsi gars monolgs par temu. Daudz kur varetu pat piekrist.
01.08.2013 14:49 |
 
Reitings 11698
Reģ: 29.11.2012
vaksēts politiķis ar mēnešreizēm.
01.08.2013 14:51 |
 
Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Vīriešiem nav "būtu", viņš vienkārši izvēlas. Cik meitenes nepārdzīvo par saviem gurniem un izteikti sievišķīgo augumu?! Otrkārt, tas, ka kačoks grib sev blakus trauslāku, apzīmē, ka pats KAČOKS GRIB APLIECINĀT SAVU VĪRIŠĶĪBU.

Atvaino, vai esi sapratusi manis rakstītā jēgu? Būtībā doma bija tāda - ja sievietes vēlas kvalitatīvus vīriešus labiem pēcnācējiem, tad vīriešiem būtu jāvēlas arī atbilstošas sievietes ar noteiktām fiziskajām pazīmēm, kas liecinātu par to spēju daudz dzemdēt. Es taču primitivizēju šeit!
Ja jau spēcīgs vīrietis vēlēsies blakus trauslu sievieti, kaut arī no bioloģijas viedokļa tas nav saprātīgi, kādēļ sievietes gan tik akli seko bioloģijai un izvēlas "stiprāko"?

Vīriešiem nekas netiek izvirzīts, viņi paši izvēlas. Vai arī parādi vīrieti, kuru piespiež sieviete!?

Nudien? Manuprāt, vai puse Cosmo.lv lietotāju tīksminās par, viņuprāt, skaistiem vīriešu augumiem. Tikai nesaki, ka šī sieviešu attieksme nerada spiedienu uz vīriešiem!

Daudz kur citur pasaulē, kuri nedzīvo pēc rietumu kultūras "labākajām" tradīcijām, tā arī ir.

Kāds sakars aizvēsturei ar mūsdienām? Jā, ir kultūras, kurās arī tagad pastāv matriarhāts, bet nesaprotu, ko tas pierāda.


Man nav īsti skaidra, dāmas, jūsu loģika - pašas klikšķiet uz šīs saites, lasāt manis rakstīto, komentējat un paziņojat, lai "atpestīju jūs no savām nelielajām pārdomām". Manuprāt, dažas dalībnieces nudien šo forumu sākušas uztvert pārlieku nopietni, turklāt lasīt manas diskusijas nevienai nav uzlikts par pienākumu, tādēļ, ja jums kaut kas tajās nepatīk, lūdzu, esiet laipnas un nelasiet!
Ir patīkami saņemt vēstules no cilvēkiem, kas izsaka savus komentārus par manis rakstīto.
01.08.2013 14:54 |
 
Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
Redzot, ka šīs diskusijas nav auglīgas, bet tikai personīgi apvainojumi, ne pa tēmu spriedelējumi, jautājums - kāpēc tu turpini tās taisīt, jo iemesls - padiskutēt- kā redzams vairs nedarbojas, bet kas tad? Nu kā viens privātskolotājs, kurš nejauši savā datorā ieraudzīja atvērtu Cosmo lapu var tā saslimt ar to? Ko tu gribi panākt?
01.08.2013 14:57 |
 
Reitings 772
Reģ: 04.07.2013
Man nav īsti skaidra, dāmas, jūsu loģika - pašas klikšķiet uz šīs saites, lasāt manis rakstīto, komentējat un paziņojat, lai "atpestīju jūs no savām nelielajām pārdomām". Manuprāt, dažas dalībnieces nudien šo forumu sākušas uztvert pārlieku nopietni, turklāt lasīt manas diskusijas nevienai nav uzlikts par pienākumu, tādēļ, ja jums kaut kas tajās nepatīk, lūdzu, esiet laipnas un nelasiet!

Piekrītu Smaidam, ir jābeidz rakstīt komentāri un nevar ļauties provokācijai. :D
01.08.2013 14:57 |
 
Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Ilustrētais smaids :D :D :D :D


01.08.2013 15:00 |
 
Reitings 710
Reģ: 16.04.2013
tldr
01.08.2013 15:03 |
 
Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Redzot, ka šīs diskusijas nav auglīgas, bet tikai personīgi apvainojumi, ne pa tēmu spriedelējumi, jautājums - kāpēc tu turpini tās taisīt, jo iemesls - padiskutēt- kā redzams vairs nedarbojas, bet kas tad?

Vai Tu patiešām domā, ka kaut mirkli uztveru nopietni šos "personīgos apvainojumus"? Redzot, ka dažas no manām lielākajām "kritiķēm" pašas nemaz īsti nepārvalda rakstītprasmi, es tikai pasmaidu.
Kādēļ rakstu? Nezinu, kliedēju garlaicību un sarakstos ar dažām Cosmo.lv dalībniecēm privāti.
Lūdzu, neuztveriet šo visu tik nopietni!
01.08.2013 15:06 |
 
10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Ja jau spēcīgs vīrietis vēlēsies blakus trauslu sievieti, kaut arī no bioloģijas viedokļa tas nav saprātīgi, kādēļ sievietes gan tik akli seko bioloģijai un izvēlas "stiprāko"?

Klau, tu sāc ļoti putroties, jautāšu vēl pēc skaidrojuma pa punktiem.
Bet vai tu saproti, ka tā ir vīrieša izvēle, sākt lenkt to ar platajiem gurniem vai skaliņu? Tad tev ir jāmāca vīrieši, lai VIŅI izvēlas "saprātīgi". Sanāk, ka sievietes IR saprātīgākas un meklē pēc fiziskās kvalitātes. Ko tu gribi, lai vēl pēc kā izvēlas? Kurš dzimums, tavuprāt, šobrīd dara pareizi? Jo tie ir dažādi; ja noliedz abus, tad gribi, lai vīriešiem tiek smukākā, bet sievietes neizbrāķē ņergas.

Manuprāt, vai puse Cosmo.lv lietotāju tīksminās par, viņuprāt, skaistiem vīriešu augumiem. Tikai nesaki, ka šī sieviešu attieksme nerada spiedienu uz vīriešiem!


Mēs nevēlamies ar viņiem uzreiz likties gultā. Bet tev arī ir augstas prasības pret sievietes izskatu (!), tas nerada uz viņām spiedienu?
01.08.2013 15:10 |
 
Reitings 132
Reģ: 08.02.2013
ok, ja Tu visām atbildi, kādēļ neatbildi uz manu jautājumu? :D

radās velviens jautajums - kapēc tieši cosmo.lv forumā notiek tava verbālā caureja?
01.08.2013 15:11 |
 
Reitings 132
Reģ: 08.02.2013
Kādēļ rakstu? Nezinu, kliedēju garlaicību un sarakstos ar dažām Cosmo.lv dalībniecēm privāti.

Šitam neticu vispār. Tu tik bieži to piemini. Tad nosauc, kuras Tev tā raksta? :D un tak saraksties ar viņām :D
01.08.2013 15:15 |
 
Reitings 134
Reģ: 10.07.2013
Es neuzskatu, ka šādiem bioloģiskiem principiem var piemērot striktu loģiku. Cilvēka izvēli attiecībā uz pretējo dzimumu ļoti ietekmē tas, ko viņš redz pa televizoru, datorā, žurnālos. Kā arī pagājušajā gadsimtā bija tāds periods, kad priekšroka tika dota apaļīgākām sievietēm. Domāju, ka cilvēka izvēle un gaume sen jau vairs nebalstās uz bioloģiskiem principiem, bet vairāk uz dažādu ārējo faktoru ietekmi. Kā arī gaume atšķiras, ņemot vērā to, ka ir sievietes kurām tieši patīk vāji un kaulaini vīrieši.
01.08.2013 15:16 |
 
10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Vai vīrietis kļūst mazāk vīrišķīgs, ja, piemēram, rūpējas par savu ārieni?

Es nebūšu tik kategoriska kā dažas citas, jā, man patīk kopti vīrieši. Taču šīs nianses starp gejismu un vīršķību ir it kā nelielas, bet tai pat laikā milzīgas. Sportisti, tu saki? Salīdzināsim. Deivids Bekhems. Skūts, vaksēts, frizēts, nosauļots, grimmēts utt. Bet no viņa izstaro vīrišķība, galants, ieturēts stils, uzvedība, ar jauku ģimeni, četriem bērniem. Un otrā pusē Krištianu Ronaldu. Geju paraugs. Lecīgs, augstprātīgs, arī tikpat ārišķīgs, bet gejisks.
01.08.2013 15:17 |
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits