Seksuāli transmisīvās slimības (STS)

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Ietekmējoties no diskusijas par vīriešu veselību, nolēmu izveidot savējo, kas veltīta seksuāli transmisīvajām slimībām jeb STS. Nav nekāds noslēpums, ka ļoti daudz jaunu cilvēku mūsdienās ir inficēti ar ureaplazmu, gardinerellām (gardnerelloze), trihomonām (trihomoniāze), hlamīdijām (hlamidioze) un gonokokiem (gonoreja). Tiesa, kaut arī nepatīkamas, visas iepriekšminētās STS ir pilnīgi izārstējamas.
Pēdējos 15 gados arvien lielāku izplatību gūst cilvēka papilomas vīrus jeb CPV. Šīs slimības īpatnībā ir tāda, ka CPV gļotādās veido mazas kārpiņas jeb kondilomas, kuras arī pēc vīrusa izzušanas pašas neizzūd, bet jālikvidē ar ķirurģiskām vai ķīmiski-fizikālām metodēm (piemēram, piesaldēšana) - tas nudien nav patīkami. Šī STS īpaši bīstama ir sievietēm, jo CPV vīruss strauji izraisa izmaiņas dzemdes gļotādas šūnās, kas rada augstu ļaundabīgo audzēju saslimšanas risku. Apmeklējiet ginekologu vismaz reizi gadā un pieprasiet, lai jums tiktu paņemta dzemdes kakla onkocitoloģiskā uztriepe!
Saprotams, ka paši bīstamākie vīrusi ir visiem zināmas vīrushepatīts un HIV; lai arī tikai HIV tiek uzskatīts par neārstējamu, tomēr praksē arī vīrushepatīts ļoti grūti padodas ārstēšanai.
Interesanti, ka sifiliss gan kļūst mazāk populārs mūsdienās.

Diskusijas tēmas sakarā vēlētos veikt mazu aptauju.
Sakiet, cienījamās dāmas, kāda ir jūsu pieredze STS aspektā?
Vai esat pašas bijuša inficētas ar kādu slimību? Vai varbūt jūsu partneris?
Vai izvēlaties drošu seksu gadījuma sakaros vai ar mazāk pazīstamu pastāvīgo partneri?
Vai Jūs un jūsu partneris regulāri veic STS pārbaudes?

Atbildēšu uz saviem uzdotajiem jautājumiem.
Pats nekad neesmu bijis inficēts ar kādu no STS, bet, cik zinu, tad vienai manai partnerei bijusi ureaplazma. Protams, piekopām drošu seksu, tādēļ izvairījos no inficēšanās.
Esmu viennozīmīgs droša seksa atbalstītājs. Jūs iedomāties nespējat, no kādām problēmām un pārdzīvojumiem jūs spēj pasargāt mazais gumijas izstrādājums! Šobrīd intīmas attiecības neesmu veidojis jau ilgāku laiku, taču uzskatu, ka tas būtu tikai saprotami, ja abi partneri, uzsākot kopdzīvi, pārbaudītu savu reproduktīvo veselību.
Cienīsim paši savu un savu partneru veselību un rūpēsimies par to!
30.07.2013 22:18 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Vai Jūs un jūsu partneris regulāri veic STS pārbaudes?

Ja abi partneri ir reiz pārbaudījušies un ''tīri''.. kāda jēga ir veikt regulāras STS pārbaudes? :D Uzticības pārbaude? :D
31.07.2013 09:08 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
cormeum

Krieviem ir tāds foršais sākamvārds: Doverjaj, no proverjaj. Cik labs nebūtu cilvēks, tu nekad nevari būt 100% droša, ka viņš neatnes kaut ko. Piemēram, B hepatītu no zobārsta.

Runājot par tēmu - STS nekad nebija. Jau 6 gadus ir pastāvīgais partneris, kurš nodeva visas analīzes un tagad arī nesaprot jēgu, priekš kam jāveic pārbaude? KAut gan es gribētu, lai mēs abi aizietu.
31.07.2013 09:14 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Klusais Smaids, esmu visai pārliecināta, ka nekļūdos un Ureaplazma, un Gardinella - tās nevar saukt par STS! Saukt ureaplazmu par STS.. informācijas trūkums.
31.07.2013 09:15 |

Reitings 13796
Bet es esmu domājusi līdzīgā plaknē, respektīvi, tu iepazīsties ar cilvēku - sievieti/vīrieti, veido to seksuālo kontaktu, bet neviens taču pie otra nenāk ar ārsta izziņu. Protams, prezervatīvs, bet ja pienāk tas mirklis, kad labprāt tu tomēr nomainītu prezervatīvu uz citu kontracepcijas metodi, tad sanāk tāds neveiklais moments - mīļais, tev taču nav HIV, vai ne? Un, ja ņem vērā cik % vīriešu apmeklē ārstu, atbilde būs - jā, jā, esmu vesels, bet bez seguma. Kā zināms HIV var nepamanīt gadiem. Nu tāds tricky variants, tu vari uzticēties, bet tas nedod garantiju.
31.07.2013 09:19 |

10 gadi
Reitings 10604
Reģ: 16.07.2009
paris, tieši tā.
Redz, ka tomēr Klusais arī var aizšaut galīgi garām ar savu informāciju. :D
31.07.2013 09:20 |

Reitings 16391
Ar gardenellu domas dalās.. daļa speciālistu apgalvo, ka STS, citi īsti neatzīst. Pētījumi rāda, ka, ārstējot abus partnerus, recidīvi mazinoties.
Ureaplazma mūsdienās līdz noteiktai koncentrācijai var tikt arī atzīta par normu. Pārsniedzot noteiktu robežu (arī sūdzību gadījumā), to vajadzētu ārstēt.
31.07.2013 09:20 |

Reitings 893
Cukurvāvere, ureaplazmozi es tomēr vairāk pieskaitu STS, lai arī vairuma cilvēku organismā šis mikroorganisms ir atrodams un neizraisa nekādas sūdzības. Taču šie mikroorganismi tiek nodoti arī dzimumceļā, radot varbūtību, ka radīs iekaisumus u.tml. komplikācijas cilvēka uroģenitālajā sistēmā.
Citēju mediķa atbildi no portāla Delfi.lv:
venēriskā slimība?
Atbild dr. Gunta Frīdenberga, sadarbībā ar “Libresse”: Mikoplazmas un ureaplazmas ir mikroorganismi, kuri, tāpat kā hlamīdijas, dzīvo sieviešu un vīriešu dzimumtraktā un urīnceļos. Inficēties ar šīm saslimšanām iespējams dzimumdzīves ceļā, tāpēc tās sauc par seksuāli transmisīvām vai venēriskām slimībām. Ja Jūsu ārsts pēc analīžu rezultātiem nolems, ka nepieciešama ārstēšana, tā būs vajadzīga arī Jūsu dzimumpartnerim.
31.07.2013 09:22 |

10 gadi
Reitings 10604
Iespraukšu vēlreiz šeit to savu info jeb pieredzi ar draudzeni - viņa dzīvoja un nezināja, ka 4 gadus ir inficēta ar HIV.. Tā kā...
31.07.2013 09:22 |

Reitings 16391
Pie vainas ir arī info trūkums... reiz dzirdēju 2 puišu sarunu. Viens saka: ''nodevu asinsanalīzes''.. esmu tīrs, vesels, man arī neuzrādās STS!
Izrādās.. viņš uztaisījis tikai pilnu asins ainu :)
Prieks, ka klusais smaids ir izglītots šajā jomā :)
31.07.2013 09:24 |

Reitings 13796
KS - man zināmie ārsti uraplazmu noteikti nesauc par STS. Bet nu, ja jau G.Frīdenberga sadarbībā ar Libresse tā apgalvo.. :D
31.07.2013 09:25 |

Reitings 1951
Reģ: 17.03.2009
Es varu pievienoties Klusā smaida viedoklim, par to, ka pāriem būtu jāveic reproduktīvās veselības pārbaude pirms dzimumdzīves uzsākšanas bez prezervatīva. Manuprāt, ir tikai normāli, ja cilvēki izturas atbildīgi pret savu veselību. Būsim reāli, vidējam indivīdam ir pietiekama seksuālā bagāža, līdz ar to sirdsmieram un drošībai pārbaudes abiem partneriem, vismaz reizi gadā ir nepieciešamas.

Ir tāds teiciens: березоново бог бережет Manuprāt, ļoti iederīgs!
31.07.2013 09:26 |

10 gadi
Reitings 10604
kas tevis pieminētais "berezonov" nozīmē? :D man šķiet, bija savādāk.
31.07.2013 09:30 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Ne, neesam veikusi parbaudes, mans virietis mani nekrapj, kopa esam 8 gadus. :)
31.07.2013 09:36 |

Reitings 1951
Reģ: 17.03.2009
*береженого
31.07.2013 09:39 |

Reitings 893
Pie vainas ir arī info trūkums... reiz dzirdēju 2 puišu sarunu. Viens saka: ''nodevu asinsanalīzes''.. esmu tīrs, vesels, man arī neuzrādās STS!

Nerunāju par konkrēto gadījumu, taču ļoti daudzas STS patiešām iespējams diagnosticēt, izmantojot asinsanalīzes, tas ir, pārbaudot antivielu klātbūtni pret konkrēto mikroorganismu. Zinu, ka šādi var atklāt sifilisu, hlamīdijas, gonoreju u.c. STS.

Runājot par ureaplazmu, iedomāsimies, ka vīrietis apsaldējas, viņa urīnpūslī savairojas mikroorganismi un rodas cistīts - urīnpūšļa iekaisums un uretrīts - urīnizvadkanāla iekaisums. Ja dzimumakta laikā netiks lietots prezervatīvs, sievietei ir varbūtība inficēties ar šīm baktērijām, tādēļ tā tiks uzskatīta par STS, manuprāt.
31.07.2013 09:50 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Klusais smaids

Pilnā asinsaina ir eritrocitu un visu asinsķermenīšu skaits asinīs. Uz STS vajag speciālas asinsanalīzes, nevis pilno asinsainu :)))
31.07.2013 09:55 |

Reitings 893
julenok, tas jau ir pats par sevi saprotams! Tādēļ rakstu, ka asinīs jānosaka specifiskās antivielas pret konkrēto mikroorganismu.
31.07.2013 10:04 |

Reitings 772
Reģ: 04.07.2013
Savu vīrieti nekrāpju, ceru, ka viņš mani arī nē. Bet nekad ne par ko nevari būtu pārliecināts. Par iespējām inficēties esam runājuši, tāpēc, ja būs tāds cūka, kam kāja paslīdēs- tad lai paslīd ar prezervatīvu. Man jau vairākus gadus ir viens un tas pats partneris, nekādu problēmu līdz šim nav bijis. Arī, ja būtu viena, tad neguļu ar kuru katru. bet vispār baisi, ja tā padomā!
31.07.2013 10:36 |

Reitings 893
Jāpiekrīt Mirdzai - ja aizdomājas par šo tēmu, kļūst nedaudz baisi.
31.07.2013 11:49 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
tur jau tā lieta, ka tās pašas kondilomas infekcija uzturās asinīs un var iznākt uz ādas pat pec gadiem 3, kad jau jauna ģimene izveidota, krāpts arī nav, bet infekcija , kura līdz šim bijusi neaktīva nu ir kļuvusi aktīva.
31.07.2013 13:16 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits