Abortu tēmai veltīta diskusija

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Neauglības tēmai veltītā diskusija manī radīja vēlmi apspriest jautājumu, kādēļ daudzi un daudzas nosoda abortus? Uzskatu, ka noteiktās situācijās aborts ir labākais un pareizākais risinājums. Protams, jādomā ar galvu, jāizvēlas piemērota kontracepcijas metode un tā atbilstoši jālieto, tomēr, cik man zināms, pilnīgi droša no nevēlamas grūtniecības nepasargā neviena. Ja tomēr nevēlamā grūtniecība ir iestājusies un partneri apzinās, ka kādu iemeslu dēļ nespēs kvalitatīvi pildīt vecāku pienākumus, manuprāt, aborts ir saprātīgākā izeja.
Iedomāsimies kaut vai divus tīņus, kuri nokļuvuši kļūmīgā situācijā. Meitene varētu dzemdēt, bet kā viņa apvienos mazuli ar vidusskolu un augstākās izglītības iegūšanu pēc tam? Jā, daudzas oponēs, ka tas ir iespējams, un tehniski viņām taisnība. Iespējams ir daudz kas, bet vai vajadzības - lūk, pareizais jautājums, manuprāt. Uzskatu, ka šādā situācijā meitenei labāk veikt abortu, iegūt izglītību, izveidot karjeru, paralēli veidojot attiecības ar konkrēto puisi. Kad abi būs nostabilizējušies savās dzīvēs, izveidojuši vairākus gadus ilgu kopdzīvi, iepazinuši viens otru ikdienā, tad arī var plānot kopīgu bērniņu.
Man šķiet, ka bieži vien aborts nodara daudz mazāku kaitējumu nekā negribēts bērns.
Tām, kuras apbalvos par drausmīgajām komplikācijām, neauglības iespējamību pēc aborta, varu oponēt, ka pareizi veikts aborts ir ļoti drošs. Mūsdienās Latvijā pieejams arī medikamentozais aborts, kurš gan lietojams tikai pašā grūtniecības sākumstadijā, taču risks šai metodei ir ļoti zems - varat pameklēt klīniskos pētījumus.
Noslēgumā, lai nedaudz mīkstinātu šo tēmu, piebildīšu, ka atbildība, manuprāt, jāuzņemas abiem. Uzskatu, ka vīrietim ir morāli jāatbalsta sieviete, jāpalīdz viņai pārvarēt bailes, nevis panikā jābēg. Savukārt sievietei svarīgākais ir racionāli apsvērt un kritiski pajautāt sev pašai, vai viņa patiesi vēlas bērnu tajā brīdī un ar to vīrieti? Jo bērns - tā ir liela atbildība.
Svarīgi ir neklausīties visādus aprobežotus morāles lasītājus un pasaules glābējus, ka aborts esot slepkavība u.tml. Ja sekojam viņu loģikai, tad arī mehāniskā spirāle ir tādi pati slepkavība, jo neļauj dzemdē ieligzdoties apaugļotajai olšūnai.
Moralizētāji, lūdzu, esiet laipni un sadedzinieties uz sārta!
Kā es rīkotos, ja mana šobrīd neesošā draudzene paziņotu, ka ir bērna gaidībās? Domāju, ka uztvertu to visai mierīgi. Ja attiecības ar to sievieti būtu nopietnas, tad, iespējams, arī bildinātu, taču savos 20 gados, kamēr vēl studēju, noteikti būtu uzstājis uz abortu.
30.07.2013 12:59 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
*uzskatu
*nodarbojas
30.07.2013 16:15 |

Reitings 893
...kā jau teicu esmu pret abortiem un uzksatu , ka cilvēkam , kurš no darbojas ar seksu ir jābūt gatavam bērnam.

Sesilla, manuprāt, Tavs viedoklis ir pretrunīgs un nepiemērots dzīvei - kā zināsi, ka esi gatava bērnam ar cilvēku, ar kuru Tev nekad nebūs bijis seksuālu attiecību? Pēc Tevis sacītā sanāk, ka sekss ir pieļaujams tikai ar tādu partnerī, ar kuru esi gatava bērniem.
Kā rīkosies, ja pēc seksa konstatēsi, ka viņš Tev absolūti nav piemērots, taču nevēlama grūtniecība tomēr būs iestājusies? Hipotētisks piemērs.
30.07.2013 16:24 |

Reitings 8189
Atbildību var uzņemties divi cilvēki arī neēsot kopā kā pāris, bet tomēr atbalstot gan emocionāli , gan materiāli, ne tā?
30.07.2013 16:29 |

Reitings 893
Protams, var, taču es tomēr sliecos par labu viedoklim, ka bērnam nepieciešami abi vecāki, kuri ir kopā arī kā pāris.
30.07.2013 16:32 |

Reitings 8189
Es arī domāju , ka bērnam ir nepieciešami abi vecāki.. bet nu labāk jau tad audzināt abiem savstarpejā cieņā, nevis veikt abortu..
30.07.2013 16:35 |

Reitings 434
Reģ: 02.07.2012
Man mājās čivina-gribam kristiba s,gribam mazbērnu ...Bērnu jau vajag ,bet vel 26 gados neesmu vel izdzivojusi visu dzivi ,un kopā ar viru ari tikkai 1 laulibas gadu ....NU jau zāles nelietošu ,bet nu tā ir liela atbildiba ja mani izvarotu ,vai nevaretu bērnam visu sniegt tad tik tiešām labāk abortu.
30.07.2013 16:35 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Bērnam vēlāk noteikti ļoti forši uzzināt, ka "gadījās, mamma ar tēti patiesībā nemīlēja viens otru, bet čiki briki gan niezēja".
30.07.2013 16:38 |

Reitings 893
grecia, tādēļ arī uzskatu, ka, lai domātu par bērniem, nepieciešama stabilitāte gan katra partnera dzīvē, gan viņu kopējās attiecībās.
30.07.2013 16:42 |

10 gadi
Reitings 2587
Un otra galējība - arī pēc bērna piedzimšanas darbs, karjera un nauda ir svarīgākas par augošu cilvēciņu, atstājot viņu pieaugam vai nu vienam vai ar ne to labāko kompāniju no ielas. Normāli tomēr būtu, ja vīrietim ir stabila alga un māmiņa pie pirmās izdevības tomēr neskrien atpakaļ uz darbu, lai nodrošinātu "vienlīdzību".
30.07.2013 16:58 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Mani bērni nāca pasaulē kad bija diezgan smagi finansiāli apstākļi. Mēneša pabalsts 36 LVL un man darbs arī nebija diezko naudīgais. Tā bija vairāku gadu garumā. Tas bija kā pārbaude mūsu attiecībām un kā jaunai ģimenei. Kopā tikām pāri visām nedienām un grūtībām. Tas bija ka labs rūdījums mūsu ģimenei un turpmākām attiecībām.
Nevajag baidīties no grūtībām un problēmām, tā būs laba pieredze un pārbaude, kam tikai ar īsto cilvēku var iziet cauri.
30.07.2013 17:07 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
smiekli nāk "visu sagādāt, īstais brīdis utt", pa tiem 9mēn viss var mainīties pr visiem 180grādiem, nekad nebūs īstā brīža, nekad. Arī kara laikā dzima bērni, arī juku laikā un ha, visi izauguši. Nav nozīmes vai pēdējais iPhone ir bērnam, bet gan no audzināšanas.
30.07.2013 17:07 |

10 gadi
Reitings 2587
Nevajag baidīties no grūtībām un problēmām, tā būs laba pieredze un pārbaude, kam tikai ar īsto cilvēku var iziet cauri.

Kā tad galu galā ir - kurš pirmais bēg, piemēram, no nevēlamas grūtniecības? Un kā lai pirms tam zina, "īstais" cilvēks bēgs vai nebēgs. Šādi meklējot, var sanākt pieci "īstie" un pieci reāli (bērni).
30.07.2013 17:13 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
pag...tu tak biji firmas direktors. sanak, ka kados padsmit gados jau biji!oho! nu gan apgriezieni.

nekas, saksies skola, beigsies berniem vasaras brivlaiks un sis tavas provokativas diskusijas beigsies.

ja nu tomer velies par temu, tad tu nekur nesaskati emocionalo aspektu sai slepkavibai, jo savadak to nevar nemaz nosaukt. pietam ir jadoma ar galvu, lai padsmit gados stavokli nepaliktu.
30.07.2013 18:43 |

Reitings 893
Allaž gaidu Marta(tā forša) komentārus, jo viņas valoda un rakstības stils mani fascinē.
30.07.2013 18:46 |

Reitings 88
Reģ: 30.07.2013
Uzskatu, ka ir daudz attaisnojošo apstākļu, kas varētu attaisnot abortu, bet vecāku bezatbildība noteikti nav viens no tiem. Nedomāju, ka man ir tiesības kādu nosodīt, katrs tomēr dzīvo pēc saviem standartiem, taču manā skatījumā galvenais aspekts ir finansiālais stāvoklis. Jo grūtniecība, bērna skološana, pārtika, dzīvesvieta un visas pārējās izmaksas ir ļoti dārgas un mums visiem ir zināms, ka mūsu valsts nespēj nodrošināt šīs lietas ar savu pabalstu (pat vidējā izglītība ir nosacīti bezmaksas) un ja nespēj nodrošināt bērnam pat primārās vajadzības, tad kādēļ ir jādzemdē? Kādēļ jāmoka bērns? P.s. arī pajukušas attiecības manā skatījumā nav pietiekami labs iemesls abortam.
30.07.2013 19:04 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Abortus atbalstu tad, ja ir beerns negribeets no sievietes puses. Vienaa daljaa gadiijumu, ieraugot ziidainiiti, sieviete izmainaas, bet otra dalja beernu vaino par sabojaatu dziivi, taadaa veidaa radot nelaimiigu un kompleksu pilnu cilveeku. Ja sieviete patieshaam grib patureet beerninju, pat vislielaakaa nabadziiba nebuus skjeerslis, tieshi otraadi. Atbildiiba par beernu ir ljoti liels stimuls ciiniities divtik spariigaak dziivee, lai speetu nodroshinaat beernam pienaaciigus apstaakljus.
30.07.2013 19:11 |

Reitings 893
Manuprāt, pats svarīgākais tomēr ir laikus domāt par kontracepcijas metodēm, lai pēc tam nebūtu jāraud rūgtas asaras, gaidot rindā pie ginekologa kabineta durvīm.
30.07.2013 20:29 |

Reitings 8189
Neviena kontracepcijas metode nav 100% droša, arī uz tablešu instrukcijā tika rakstīts 99% vai 99, 9%..
31.07.2013 09:48 |

Reitings 893
Sesilla, kontracepcijas metožu efektivitātes (drošības) salīdzināšanai procentu vietā mēdz lietot arī Perla indeksu.

Ja skatām perorālos kontracepcijas līdzekļus sievietēm, tad, pareizi tos lietojot, varbūtība iestāties grūtniecībai ir aptuveni 0,3% (procentus izsaka , vadoties pēc grūtniecību skaita uz 100 sievietēm gada laikā, kuras lieto konkrēto kontracepcijas metodi). Savukārt prezervatīviem - 2%.
31.07.2013 10:02 |

Reitings 870
Reģ: 13.09.2012
Klusais smaids, uz prātā vājākiem nav jēga apvainoties ;)
31.07.2013 12:27 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)