Abortu tēmai veltīta diskusija

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Neauglības tēmai veltītā diskusija manī radīja vēlmi apspriest jautājumu, kādēļ daudzi un daudzas nosoda abortus? Uzskatu, ka noteiktās situācijās aborts ir labākais un pareizākais risinājums. Protams, jādomā ar galvu, jāizvēlas piemērota kontracepcijas metode un tā atbilstoši jālieto, tomēr, cik man zināms, pilnīgi droša no nevēlamas grūtniecības nepasargā neviena. Ja tomēr nevēlamā grūtniecība ir iestājusies un partneri apzinās, ka kādu iemeslu dēļ nespēs kvalitatīvi pildīt vecāku pienākumus, manuprāt, aborts ir saprātīgākā izeja.
Iedomāsimies kaut vai divus tīņus, kuri nokļuvuši kļūmīgā situācijā. Meitene varētu dzemdēt, bet kā viņa apvienos mazuli ar vidusskolu un augstākās izglītības iegūšanu pēc tam? Jā, daudzas oponēs, ka tas ir iespējams, un tehniski viņām taisnība. Iespējams ir daudz kas, bet vai vajadzības - lūk, pareizais jautājums, manuprāt. Uzskatu, ka šādā situācijā meitenei labāk veikt abortu, iegūt izglītību, izveidot karjeru, paralēli veidojot attiecības ar konkrēto puisi. Kad abi būs nostabilizējušies savās dzīvēs, izveidojuši vairākus gadus ilgu kopdzīvi, iepazinuši viens otru ikdienā, tad arī var plānot kopīgu bērniņu.
Man šķiet, ka bieži vien aborts nodara daudz mazāku kaitējumu nekā negribēts bērns.
Tām, kuras apbalvos par drausmīgajām komplikācijām, neauglības iespējamību pēc aborta, varu oponēt, ka pareizi veikts aborts ir ļoti drošs. Mūsdienās Latvijā pieejams arī medikamentozais aborts, kurš gan lietojams tikai pašā grūtniecības sākumstadijā, taču risks šai metodei ir ļoti zems - varat pameklēt klīniskos pētījumus.
Noslēgumā, lai nedaudz mīkstinātu šo tēmu, piebildīšu, ka atbildība, manuprāt, jāuzņemas abiem. Uzskatu, ka vīrietim ir morāli jāatbalsta sieviete, jāpalīdz viņai pārvarēt bailes, nevis panikā jābēg. Savukārt sievietei svarīgākais ir racionāli apsvērt un kritiski pajautāt sev pašai, vai viņa patiesi vēlas bērnu tajā brīdī un ar to vīrieti? Jo bērns - tā ir liela atbildība.
Svarīgi ir neklausīties visādus aprobežotus morāles lasītājus un pasaules glābējus, ka aborts esot slepkavība u.tml. Ja sekojam viņu loģikai, tad arī mehāniskā spirāle ir tādi pati slepkavība, jo neļauj dzemdē ieligzdoties apaugļotajai olšūnai.
Moralizētāji, lūdzu, esiet laipni un sadedzinieties uz sārta!
Kā es rīkotos, ja mana šobrīd neesošā draudzene paziņotu, ka ir bērna gaidībās? Domāju, ka uztvertu to visai mierīgi. Ja attiecības ar to sievieti būtu nopietnas, tad, iespējams, arī bildinātu, taču savos 20 gados, kamēr vēl studēju, noteikti būtu uzstājis uz abortu.
30.07.2013 12:59 |

Reitings 472
Reģ: 11.07.2010
chanely, arī lauku dzērājām, kuru viens pēc otra par savu mammu izvēlējušies 6 mazuļi, ir viss nepieciešamais, ko sniegt bērnam? Sevišķi rūpes, mīlestība, klātbūtne, padomus, harmoniska atmosfēra mājās?
30.07.2013 14:00 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Ja sāc nodarboties ar dzimattiecībām tad ņem vērā visus riskus. Tas pats kad sāc braukt ar auto – ir jāuzņemās atbildība par piedalīšanos satiksmē.

Man aug meita un ja viņai gadītos palikt stāvoklī nevēlamā laikā, es būtu pret aboru. Pieņemtu , atbalstītu un palīdzētu viņai un viņas bērnam jebkurā gadījumā. Gan jau paspēs dzīvē visu sasniegt arī bez abortiem.

Vairāk tādus vīriešus! :)
30.07.2013 14:06 |

Reitings 670
Reģ: 03.10.2010
cik cilvēku tik viedokļu.
kutelīga tēma, jo kādai tas noteikti aizies līdz sirdij. neteikšu konkrēti,ka aborts ir slikts vai labs - mana attieksme ir neitrāla. jo neviens nekad nevar zināt kā dzīvē iznāks. ja man niecīgos padsmit gados pēkšņi bērns rastos - aborts būtu mana vienīgā izeja, jo nezinu par ko un kādiem līdzekļiem bērnu uzturētu, un negribu lai viņam par maz mīlestības tiktu. tagad ja būtu, padomātu vēl.
30.07.2013 14:06 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Esmu pret. Man tas liekas pretīgi.
30.07.2013 14:08 |

Reitings 7743
Reģ: 29.01.2009
meitenes, liecieties taču mierā! Kamēr jūs komentēsiet viņa sviestainos palagus, tikmēr arī tiks štancēti jauni... Pašas iesaistās visās provokācijās un tad brīnās, kapēc šamais nepazūd no cosmo...

+++
30.07.2013 14:08 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
un parasti jau tomēr pie noasiņošanas vainojami ārsti, manuprāt.

Parasti asiņošanas sagādā problēmas arī ārstiem (tiesa.. mazākas nekā pacientiem).. bet tomēr.. asiņošanas gadījumā viņiem parādās stresaina situācija, kas jācenšas apturēt.. tāpēc .. visi cenšas pēc ķirurģiskām manipulācijām ļoti rūpīgi pārbaudīt, vai viss ir izdarīts kā nākas. Asinsvads diemžēl nevar pateikt - klau, es tūdaļ/drīzumā/vēlāk plīsīšu..
Tici man.. ārsti ir ieinteresēti nesagādāt pacientam komplikācijas.. :)
30.07.2013 14:13 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Ari es busu to starpa, kas piekritis .
30.07.2013 14:14 |

10 gadi
Reitings 2151
Reģ: 31.01.2012
gļēvuļiem un zaķupastalām es vispar ieteiktu izmantot pašapmierināšanās metodes!

Tātad tu uzskati, ka ar seksu jānodarbojas tikai tad, kad cilvēks ir gatavs bērnam? Muļķības kaut kādas. Ir cilvēki, kas vispār bērnu negrib. Ko tagad? Ar seksu nenodarboties vispār?
30.07.2013 14:19 |

Reitings 895
Reģ: 14.04.2010
Neatbalstu abortu nevienā gadījumā.

Tiešām? Tātad, ja sievieti izvaro un tā rezultātā viņa paliek stāvoklī tu nosodītu viņas izvēli nepaturēt tā izdzimteņa bērnu, ''bērniņš viņu izvēlējies''? Nopietni???

Es esmu par izvēli - ja sieviete grib taisīt abortu, tā ir viņas izvēle. Labāk aborts, nekā negribēts un nemīlēts bērns, vai kārtējais bomžu bērns, kuram māte nevar nodrošināt ne normālu pārtiku, ne arī tālākas attīstības iespējas(normālu iešanu skolā utt). Es uzskatu, ka ar mīlestību vien nepietiek - ar to bērnu nevar pabarot, apģērbt un skolā palaist. Ja pati būtu palikusi stāvoklī un redzētu, ka nespēšu uzturēt bērnu, izvēlētos abortu. Vēlos laist bērnu pasaulē tad, kad varu viņam dot visu labāko, nodrošināt skološanu, ārpusskolas nodarbības utt.
Tāpat nelaistu bērnu pasaulē, ja pastāvētu 80% + iespējamība, ka viņš būs ar pataloģijām vai slims. Protams, nepaturētu, ja bērns būtu ieņemts vardarbīgā ceļā, jo negribētu visu mūžu sev acu priekšā atgādinājumu par to, kas notika.
30.07.2013 14:19 |

Reitings 2295
Ar to "viss nepieciešamais" es nebiju domājusi sabiedrībā ierasto (tur rūpes, labus apstākļus), bet gan to, ko tieši tai konkrētajai dvēselītei vajag, iespējams, tie ir tieši tādi smagi apstākļi. Tas, viss, protams, ir skumji un sāpīgi, te daudz var diskutēt.
Tāpēc vienmēr bijusi par to, lai bērniņa radīšana būtu apzināta. Bet, tā kā notiek visādi, tad vismaz gulēt ar to, no kura nav bail palikt stāvoklī. Novēlu, kaut nevienai nenāktos nonākt šādā situācijā un pieņemt tik smagu lēmumu.
30.07.2013 14:22 |

Reitings 893
Patīkami, ka šeit sastopamas tik daudzas saprātīgas daiļā dzimuma pārstāves.
30.07.2013 14:35 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
cupcake2, uzskatu, ka - ja cilvēks sāk nodarboties ar seksu viņam ir jābūt gatavam arī visām to izrietošajām sekām. Un mazgadīgajiem gultā tiešām kopā nav ko darīt, jo diez vai 16 gadu vecumā kāds puišelis spēs sniegt meitenei atbalstu , kas tai nepieciešams.
30.07.2013 14:59 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Tika un vienīgi manas domas par sevi pašu - atbalstu un nenosodu šīs sievietes, taču pati nekad, nekad negribētu, lai nāktos to pārbaudīt. Lai arī jebkāds būtu bērniņš, slims vai pēc izvarošanas, emocionālā trauma visdrīzāk ir nesalīdzināma ar medicīniskām komplikācijām. Bet, no otras puses, jo izglītotāks un nodrošinātāks cilvēks, šai gadījumā konkrēti sieviete, jo lielāka iespēja izvēlēties bezbērnu dzīvi vai minimālu bērnu skaitu.

Vīrietim, protams, jāuzņemas arī atbildība, taču vienpusēja uzstāšana uz abortu ir nāvesspriedums arī attiecībām, īsākā vai ilgākā periodā, sievietei to būs grūti piedot.
30.07.2013 15:05 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Es atbalstu sievietes tiesības izvēlēties par labu abortam, ja viņa to uzskata par nepieciešamu. Es gan neuzskatu, ka materiālais stāvoklis, ja vien nav nu tiešām nožēlojams, būtu kaut kāds arguments. Pirmkārt, tas, ka tagad pelni tūkstoti, nenozīmē, ka pēc trīs gadiem varbūt strādāsi par minimālo. Nu, to nevar tā paredzēt. Tā to "īsto brīdi" var gaidīt līdz sirmam vecumam, un tas, manuprāt, nav prātīgi. Otrkārt, arī jaunie vecāki var studēt un virzīties pa karjeras kāpnēm. Es mammai piedzimu 22 gadu vecumā, viņa pēc vēl pamanījās izstudēt un tagad ir tiesnese. Ar tēvu līdzīgs stāsts. Kad es biju pavisam maza, viņi strādāja puķu kioskā. Mana bērnība bija samērā pieticīga, un jā, vecāki man nevarēja nopirkt Xbox Kinect'am līdzvērtīgu mantu, ko pagājušajā dzimšanas dienā saņēma mans mazais pusbrālis (vēlais bērns), bet kas par to?
Es piekrītu, ka bērnu vajadzētu audzināt tad, ja var atļauties viņam nepieciešamās lietas un ja pašam ir kaut kāds personības briedums, bet nevajag jau iet galējībās. Dzemdēt pēc 30 - manā skatījumā to nevajag uzskatīt par mērķi. Fiziski tas var būt arī diezgan riskanti, un man šķiet, ka tajā vecumā uztaisīt pārtraukumu karjerā ir grūtāk nekā aiziet no kāda jaunības gadījuma darbiņa. Nevajag domāt, ka pienāks mistiskais 30 gadu vecums, dzīvē iestāsies pilnīgs miers un visi apstākļi ideāli sagrozīsies bērna ieņemšanai - tā nebūs. Tāpat būs visur jāskrien, jādara, jānoķer aiz astes vēl kāds mērķis.
30.07.2013 15:17 |

Reitings 893
Sesilla, ko Tu iesaki ar frāzi, ka cilvēkam jābūt gatavam visām no tā izrietošajām sekām? Tavuprāt, diviem cilvēkiem jāapprecas tikai tādēļ, ka iestājusies nevēlama grūtniecība? Manuprāt, arī spēja vienoties par abortu ir atbildības uzņemšanās forma un rēķināšanās ar sekām.
30.07.2013 15:18 |

Reitings 57
Reģ: 23.06.2013
Tātad tu uzskati, ka ar seksu jānodarbojas tikai tad, kad cilvēks ir gatavs bērnam? Muļķības kaut kādas. Ir cilvēki, kas vispār bērnu negrib. Ko tagad? Ar seksu nenodarboties vispār?

Var nosiet olvadus un problēma atrisināta.

Galīgi neatbalstu abortu kā kontracepcijas metodi, tāpat kā pusaudžu seksu, ko te minēja autors. Bērniem tomēr nevajadzētu spēlēt pieaugušos. Pati pirmo seksuālo pieredzi ieguvu salīdzinoši vēlu, kad jau biju ārā no mājas un ne jau tāpēc, ka piekrišanas nebija vai mamma neļāva ballēties. Tas tomēr ir kaut kas nopietns - sekss. Manuprāt, tas saistīts ar pilnīgu uzticēšanos un atdošanos partnerim. Mūsdienās gan tas ir, atvainojos, nodrāzts un ir pieņemts par normu gulēt ar cilvēkiem, kas pat nepatīk tikai baudas dēļ. Bet es jau ieklīdu citā tēmā.

Tomēr es daļēji arī piekrītu autoram, ka aborta jautājumu nevajadzētu uztvert kategoriski. Ir situācijas, kurās nestrādā gribu/negribu princips, bet gan varu/nevaru. Pirmajā gadījumā absolūti neatbalstu abortus, jo ja jau negribas bērnus, tad nevajag darīt TO vai arī vajag parūpēties, lai bērnu nebūtu (jau minēju olvadu nosiešanu, ir arī analoga procedūra vīriešiem kā zināms). Tomēr galējā trūkumā bērniem arī nebūtu jāaug, arī slimiem bērniem vieglāk būtu, ja viņu nebūtu, tāpēc uzskatu, ka ir arī adekvāti iemesli abortu veikt.
30.07.2013 15:19 |

Reitings 57
Reģ: 23.06.2013
Un, jā - vīrietim šī jautājuma izlemšanā ir ierosināšanas tiesības, tomēr pats lēmums jāpieņem sievietei, kā arī jārēķinās ar iespējamajām sekām.
30.07.2013 15:21 |

10 gadi
Reitings 1207
a tev gadījumā nebija 30 gadi???
30.07.2013 15:34 |

Reitings 2295
cupcake, ja negrib bērnus, bet grib seksu, ir taču tantra ;)
30.07.2013 15:59 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Es labāk neteikšu neko šajā sakarā vairs, jo nav vērts..kā jau teicu esmu pret abortiem un uzksatu , ka cilvēkam , kurš no darbojas ar seksu ir jābūt gatavam bērnam. Neatbalstu izlaidību un gulēšanu ar ko pagadās utt..
30.07.2013 16:14 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)