Abortu tēmai veltīta diskusija

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Neauglības tēmai veltītā diskusija manī radīja vēlmi apspriest jautājumu, kādēļ daudzi un daudzas nosoda abortus? Uzskatu, ka noteiktās situācijās aborts ir labākais un pareizākais risinājums. Protams, jādomā ar galvu, jāizvēlas piemērota kontracepcijas metode un tā atbilstoši jālieto, tomēr, cik man zināms, pilnīgi droša no nevēlamas grūtniecības nepasargā neviena. Ja tomēr nevēlamā grūtniecība ir iestājusies un partneri apzinās, ka kādu iemeslu dēļ nespēs kvalitatīvi pildīt vecāku pienākumus, manuprāt, aborts ir saprātīgākā izeja.
Iedomāsimies kaut vai divus tīņus, kuri nokļuvuši kļūmīgā situācijā. Meitene varētu dzemdēt, bet kā viņa apvienos mazuli ar vidusskolu un augstākās izglītības iegūšanu pēc tam? Jā, daudzas oponēs, ka tas ir iespējams, un tehniski viņām taisnība. Iespējams ir daudz kas, bet vai vajadzības - lūk, pareizais jautājums, manuprāt. Uzskatu, ka šādā situācijā meitenei labāk veikt abortu, iegūt izglītību, izveidot karjeru, paralēli veidojot attiecības ar konkrēto puisi. Kad abi būs nostabilizējušies savās dzīvēs, izveidojuši vairākus gadus ilgu kopdzīvi, iepazinuši viens otru ikdienā, tad arī var plānot kopīgu bērniņu.
Man šķiet, ka bieži vien aborts nodara daudz mazāku kaitējumu nekā negribēts bērns.
Tām, kuras apbalvos par drausmīgajām komplikācijām, neauglības iespējamību pēc aborta, varu oponēt, ka pareizi veikts aborts ir ļoti drošs. Mūsdienās Latvijā pieejams arī medikamentozais aborts, kurš gan lietojams tikai pašā grūtniecības sākumstadijā, taču risks šai metodei ir ļoti zems - varat pameklēt klīniskos pētījumus.
Noslēgumā, lai nedaudz mīkstinātu šo tēmu, piebildīšu, ka atbildība, manuprāt, jāuzņemas abiem. Uzskatu, ka vīrietim ir morāli jāatbalsta sieviete, jāpalīdz viņai pārvarēt bailes, nevis panikā jābēg. Savukārt sievietei svarīgākais ir racionāli apsvērt un kritiski pajautāt sev pašai, vai viņa patiesi vēlas bērnu tajā brīdī un ar to vīrieti? Jo bērns - tā ir liela atbildība.
Svarīgi ir neklausīties visādus aprobežotus morāles lasītājus un pasaules glābējus, ka aborts esot slepkavība u.tml. Ja sekojam viņu loģikai, tad arī mehāniskā spirāle ir tādi pati slepkavība, jo neļauj dzemdē ieligzdoties apaugļotajai olšūnai.
Moralizētāji, lūdzu, esiet laipni un sadedzinieties uz sārta!
Kā es rīkotos, ja mana šobrīd neesošā draudzene paziņotu, ka ir bērna gaidībās? Domāju, ka uztvertu to visai mierīgi. Ja attiecības ar to sievieti būtu nopietnas, tad, iespējams, arī bildinātu, taču savos 20 gados, kamēr vēl studēju, noteikti būtu uzstājis uz abortu.
30.07.2013 12:59 |

Reitings 893
andas, nemaz nepūlos noliegt, ka manis veidotās diskusijas ir provokatīvas, taču mans mērķis nav nevienu izsmiet, bet gan diskutēt.
To godu veidot diskusiju par celulīta izplatību 20-gadnieču vidū atstāšu Skaļajam Smaidam - šķiet, tā būtu tieši viņa gaumē.

Ja vēlaties oponēt, tad, lūdzu, dariet to, bet konstruktīvi, nevienu personīgi neaizskarot!
30.07.2013 13:17 |

Reitings 893
Medikamentozais aborts nav nemaz tik ''nevainīgs'' kā domājam. Ja pēc tam tur lejā viss ''neiztīrās'', jāveic ''klasiskais'' aborts.

Pilnīgi piekrītu.

Neuglība ir iespējama aborta komplikācija.. neatkarīgi no tā cik pareizi, nepareizi veikts. Visas ķirurģiskās manipulācijas speciālisti cenšas veikt pēc labākās sirdsapziņas.. ne vienmēr var paradzēt rezultātu. Reizēm viss tiek skaisti ''iztīrīts'' un - bums - asiņošana.. infekcija..

Piekrītu, ka risks pastāv, taču ļoti zems mūsdienās. Arī dzemdēt ir risks, ja tā skatāmies. Mēdz taču sievietes, piemēram, noasiņot līdz nāvei ārstu paviršības dēļ.
30.07.2013 13:21 |

Reitings 3966
Reģ: 29.01.2009
Tu mani reāli kaitini ar saviem garajiem postiem. Raksti grāmatas.
+ vēl ir blogi. :)

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Bieži vien tā situācija, kad meitenei iestājas grūtniecība, ne vienmēr ir tik dramatiska, ka pirmā doma, kas iešaujas prātā ir.. aborts (izvarošanas, absolūta nabadzība). Bieži vien iemesli ir - mammai nepatiks, nav pabeigtas studijas..
Studijas un skolu ir iespējams pabeigt, ja ir pieteicies mazulis (novērojums).. protams, daudz ir atkarīgs arī no mātes rakstura.
Ja sieviete aizraujas dikti ar karjeru.. pēc 35 viņa jau attapsies ka ir riska grupā pirmajai grūtniecībai :) Kas ir papildus stress topošajiem vecākiem.

Tie tādi daži piemēri.. lai tēmu varētu papētīt no citas puses :)

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Mēdz taču sievietes, piemēram, noasiņot līdz nāvei ārstu paviršības dēļ.

Jūtu, ka Tev patīk ārstiem uz varžacīm kāpt. Asiņošana bieži vien noris neatkarīgi no tā, cik rūpīgi darbojies ārsts. Turklāt dzemdību asiņošanas mēdz būt ļoti stipras...tāpēc arī diezgan bīstamas..
30.07.2013 13:25 |

Reitings 772
Reģ: 04.07.2013
Šī ir tāda sarežģīta tēma ar daudz viedokļiem, bet ir grūti spriest, kam ir un kam nav taisnība. Neņemos spriest par citiem, es apbrīnoju daudzas sievietes par viņu lielo drosmi dzemdēt un uzņemties atbildību par bērnu gadījumos, ja vīrietis izlēmis pamest ģimeni un neiesaistīties audzināšanas procesos utml.
Runājot tieši par sevi, tad kopš vidusskolas gadiem, esmu zinājusi, ka nevēlos grūtniecību agrā jaunībā, jo gribu izbaudīt dzīvi, iegūt atbilstošu izglītību, nodrošināt nākotni, atrast piemērotu dzīvesbiedru un tikai pēc šiem punktiem domāt par ģimenes paplašināšanu. Šobrīd arī uz to pamazām virzos, es nevēlētos dzemdēt- zinot, ka bērnu nespēšu pabarot, apģērbt, izskolot. Man nepieciešamas garantijas. Nākotnē vēlos sniegt savam bērnam to labāko. Visas sievietes manā radu saimē pirmo ir dzemdējušas ap 30, arī es plānoju uz to vecumu, jo patlaban zinu, ka neesmu tam īsti gatava, trūkst tās atbildības sajūtas, bēran ir jābūt tomēr gaidītam- tādās ģimenes manurpāt, ir daudz laimīgākas.
30.07.2013 13:27 |

Reitings 893
cormeum, es to teicu tikai kā piemēru, ka dzīvē viss saistīts ar zināmu risku - ne tikai aborti. un parasti jau tomēr pie noasiņošanas vainojami ārsti, manuprāt.
30.07.2013 13:28 |

Reitings 827
Reģ: 06.06.2013
Ko tādu var uzrakstīt tikai vīrietis.
Pirmkārt, kā jau te rakstīja, komplikāciju esamība vai neesamība nav atkarīga tikai no tā, cik labi veikts aborts. Vienmēr jau abortu taisa pēc labākās sirdsapziņas, bet lielu lomu spēlē arī konkrētā sieviete - cik viņai laba imunitāte, kāds rēzuss (jā, arī tas.. cik zinu, asinis ir rēzuss negatīvs un neiedzers kaut kādas tur zāles, tad visticamāk bērnu vairāk nebūs). Arī Tevis pieminētās, it kā nekaitīgās, vielas, ko iedzerot it kā bērns izkrīt un sieviete laimīga dzīvo tālāk, nav nemaz tik nekaitīgas, jo ar savu sastāvu un vielām šačakarē visu sievietes organismu (nu nevar viela, kas palīdz mirt mazai radībai, būtu pavisam nekaitīga pašai sievietei).
Otrkārt. Sieviete ir sieviete. Mana draudzene uztaisīja abortu, kad vēl mācījās vidusskolā. Tad tas likās vienīgais un pareizais risinājums. Jau ir pagājuši daudzi gadi, bet viņa nu jau domā, ka varbūt to bērnu vajadzēja paturēt, nožēlo.. Skaita, cik viņam būtu gadi.. Domā vai tā būtu meitene vai zēns.. tas ir psiholoģiskais moments, kuru Tev kā vīrietim nesaprast, bet kas sievietei ir ļoti, ļoti smags.

Kopumā es priecājos, ka man ir draugs. Respetīvi, neesmu meklēšanās procesā un man nav ne mazākā iespēja sasaistīties ar vīrieti, kam ir tāda domāšana, kā Tev.
30.07.2013 13:29 |

Reitings 893
Šoreiz pilnīgi piekrītu Mirdzas viedoklim.
30.07.2013 13:29 |

Reitings 972
Reģ: 18.02.2011
Mans uzskats, ka abortam jābūt bezmaksas, lai nedzemdē tās kuras nevar atļauties uztaisīt abortu (dzērājas, narkomānes, bezpajumtnieces utt)
30.07.2013 13:35 |

Reitings 125
Reģ: 29.07.2013
Principā neatbalstu abortu. Pati nespētu to izdarīt.(runa nav par gadījumiem, kad bērnam ir atklāta slimība utt.)
Par pārējiem - katrs dzīvo savu dzīvi pats. Ja cilvēks spēj sadzīvot ar to, ko ir izdarījis, tad, lai rīkojas...
Nav vērts kādam uzbāzt savus uzskatus. Nav vērts cerēt, ka kāds mainīsies, ja mēs kratīsim ar pirkstu un teiksim :" Tu rīkojies ļoti slikti!"
Daļa taisnības šajā palagā ir. Arī es esmu par to, ka sievietei ir jāiegūst izglītība. (cik augstu kāpt, to izlemj katra pati). Jo darba tirgū vīrietim bez izglītības ir mazliet vieglāk, nekā sievietei bez izglītības. Nu nevaram mēs iet strādāt gaterī, vai par kādu krāvēju utt.
30.07.2013 13:36 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Es dzoši zinu ka mana sieva (pirms tam) būti pret jebkurā gadījumā ( izņēmums – auglim konstatētas pataloģijas).
Pat ja es tikko būtu ar viņu iepazinies es būtu pret abortu un uzņemtos atbildību par sekām.
Ja sāc nodarboties ar dzimattiecībām tad ņem vērā visus riskus. Tas pats kad sāc braukt ar auto – ir jāuzņemās atbildība par piedalīšanos satiksmē.

Man aug meita un ja viņai gadītos palikt stāvoklī nevēlamā laikā, es būtu pret aboru. Pieņemtu , atbalstītu un palīdzētu viņai un viņas bērnam jebkurā gadījumā. Gan jau paspēs dzīvē visu sasniegt arī bez abortiem.
30.07.2013 13:36 |

10 gadi
Reitings 1513
Atverot diskusiju - saprotu, ka autors ir "Klusais smaids".
Tāpat kā visas citas iepriekšējās reizes nemaz nesāku lasīt.
Be šoreiz gan gribas ierakstīt - jūs visas tā cepjaties par šī autora tēmām, diskusija aiziet negatīvās sliedēs, lielākajai daļai šis autors kaitina..
Kāpēc jūs vispār komentējat šī autora tēmas?!

Es tiešām nesaprotu? Vienkāršāk ir ignorēt un miers!
Tāpat kā tajā diskusijā par grūtniecību, kur viņš ielīda.. Visas viena pēc otras cepās un tas izraisa ar vien jaunus komentārus no viņa puses.
Manuprāt, labāk ir ignorēt, ja pašām nepatīk.

Viss, izteicu savu viedokli.
30.07.2013 13:40 |

Reitings 5075
Reģ: 19.04.2013
Geniala ideja par abortu bez maksas- katra otra ietu telot narkomani un dzeraju. Un ne vienmer tim narkomaniem, dzerajiem dzimst berni dauni.
30.07.2013 13:48 |

Reitings 33
Reģ: 23.07.2013
No vienas puses var piekrist un var nepiekrist.
Kā jau minēja Mirdza:
es nevēlētos dzemdēt- zinot, ka bērnu nespēšu pabarot, apģērbt, izskolot. Man nepieciešamas garantijas. Nākotnē vēlos sniegt savam bērnam to labāko.

Mani vecāki to man nespēja sniegt, biju nelaimīga, jo negaidīta. Tapēc savam bērnam gribu tikai visu to labāko. Lai viņš nāktu pasaulē tad, kad es un mans partneris tam būtu gatavi gan finansionāli, gan garīgi.
Arī ne visas meitenes nāk no ģimenēm, kurās vecāki vienmēr atbalstīs un tapēc viņas izvēlas abortu nevis paturēt bērniņu. Bet ja puisis uz to ieciklējas - aborts un viss tas manuprāt ari nav normāli.
Padomājat kas būtu ļaunāk - piedzemdēt negaidītu bērnu un ielikt viņu bērnu namā vai uztaisit abortu un ieņemt bērnu kad esi tam nobriedusi.
Es protams neslavēju abortu, bet manuprāt tas nav nekas nosodāms.
30.07.2013 13:49 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
Es nestātos dzimumattiecībās ar vīrieti no kura bērnus kā tādus negribētu. Ja no konkrētā vīrieša bērnus negribētu nekādā situcācijā, tad viņš nav tā vērts lai ar viņu gulētu. Savukārt ja tikai situācija ir nevēlama, tad tas vienmēr ir risināms un esmu tam piemērs. Pirmajam bērnam piesakoties bija ļoti spiedīgi finansiālie apstākļi un nebija īpašas cerības uz gaismu tuneļa galā, bet dažu mēnešu laikā viss izmainījās un pirms bērna piedzimšanas varējām atļauties jaunu mājvietu, nopirkt mašīnu un protams bērnam visu nepieciešamo.

Atstājot maliņā visus morāles aspektus, ja latvieši (jebkura taura) kādu dienu vēlas būtu varena tauta un valsts, pirmkārt ir jāplaukst demogrāfiski, otrkārt ir jāciena sava kultūra un vērtības. Ja pirmā un otrā nav, nebūs arī spožas nākotnes. Aborts par labu karjerai vai finansēm ir īslaicīgs "ieguvums" individuālā līmenī, bet raugoties uz to ilgtermiņā tas ir zaudējums gan individuālā līmenī, gan tautas nākotnes perspektīvām.
30.07.2013 13:50 |

Reitings 472
Reģ: 11.07.2010
Mi amor, ne vienmēr dzimst dauņi, bet par kādiem cilvēkiem viņi izaug? Kāds ir viņu devums līdzcilvēkiem, sabiedrībai? Prognoze ir ļoti bēdīga.

Šajā tēmā piekrītu autoram un Mirdzai. Nesaku, ka pati skrietu taisīt abortu, ja īsti negribētu bērnu, bet nekad nevērsies mute nopelt sievietes, kurām ir drosme vai tik liela bezizeja, lai pieņemtu šādu lēmumu. Katrs pats esam noteicējs pār savu ķermeni un dzīvi.
30.07.2013 13:52 |

Reitings 2295
Neatbalstu abortu nevienā gadījumā.
Ja bērniņš ir izvēlējies tevi par savu mammu, tas nozīmē, ka tu vari viņam sniegt to, kas nepieciešams. Tas nav nejaušs negadījums tāpat vien, no kura tikpat ātri vien varētu tikt vaļā.
Un sekas... neauglību varētu pieskaitīt pie maigākajām sekām.
30.07.2013 13:52 |

Reitings 3031
Man aug meita un ja viņai gadītos palikt stāvoklī nevēlamā laikā, es būtu pret aboru. Pieņemtu , atbalstītu un palīdzētu viņai un viņas bērnam jebkurā gadījumā. Gan jau paspēs dzīvē visu sasniegt arī bez abortiem.

Oho!!! Cik patīkami atsvaidzinošs viedoklis. Tēvs ar lielo burtu. Kaut vairāk būtu tādu vecāku kas savus bērnus atbalsta, no tā iegūtu visi.
30.07.2013 13:55 |

Reitings 3031
es nevēlētos dzemdēt- zinot, ka bērnu nespēšu pabarot, apģērbt, izskolot. Man nepieciešamas garantijas. Nākotnē vēlos sniegt savam bērnam to labāko.

Tev nepieciešams dokuments, kas to visu garantē 18 gadu garumā? Kāds naivums. Garantijas nav nekam šajā dzīvē. Ja tik ļoti bail no visa kas varētu gadīties, tad jau ne tikai bērnus bail laist pasaulē, bet arī pašiem dzīvot.
30.07.2013 13:59 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (2)