Mans šīvakara piedzīvojums restorānā

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Labvakar!

Nesen atgriezos no tikšanās ar kādu cilvēku un uzskatu, ka jums varētu būt interesanti dzirdēt dažas šī procesa detaļas. Neieslīgšu sīkumos, jo šo personu pazīstu vien dažas dienas; esam tikai pāris reizes komunicējuši darba jautājumos, tādēļ mani patiešām pārsteidza viņas negaidītais zvans šovakar un aicinājums satikties.
Saprotams, steidzīgi savedu kārtībā savu ārieni un pusstundas laikā jau sēdēju automašīnā, un devos pēc ziediem. Lai arī viņa mani aicināja, tomēr, manuprāt, būtu bijis nepieklājīgi ierasties tukšām rokām. Protams, ziedus izvēlējos neitrālus.
Satikāmies Vecrīgā, uzdāvināju ziedus, un viņa man piedāvāja doties uz restorānu. Mani patīkami pārsteidza viņas tālredzība, ka jau bija rezervējusi galdiņu, tādēļ varēju atstāt automašīnu restorāna stāvvietā.
Izvēlējāmies maltīti, pasūtījām to, gaidījām un mierīgi tērzējām. Maltīte īstenībā bija itin baudāma - vispār man tīk turienes virtuve.
Pēc aptuveni stundu ilgas maltītes un glāzes vīna gaidīju, kad viņa palūgs rēķinu viesmīlim, taču mana vakariņu biedre vilcinājās. Beigās rēķinu palūdzu es, delikāti uzsverot, ka vēlos dalītus rēķinus. Biedres sejas izteiksme nekavējoties izmainījās - šķita, ka esmu viņu aizskāris personīgi un smagi apvainojis. Viņa samaksāja savu daļu skaidrā naudā, nemaz nepalūkojoties uz mani. Kad izgājām no restorāna un es piedāvāju transportu līdz viņam mājām, mana biedre atcirta, ka viņai vēl esot plāni šovakar Vecrīgā un neatvadījusies aizgāja.
Kā jūs komentētu notikušo?
Manuprāt, viņa aicināja mani, tādēļ viņas pienākums bija segt mūsu abu rēķinus, turklāt mans rēķina jau nemaz nebija tik liels - aptuveni 45 lati. Izrādīju savu labo gribu un samaksāju savu rēķinu, taču principā nemaksātu par viņu, jo viņa bija tā, kas mani aicināja. Kādas ir jūsu domas?

Nedaudz ārpus konteksta, bet Politika.lv nesen publicēts interesants raksts par dzeramnaudām:
http://politika.lv/article/dzeramnaudas-maksasana-vai-aitisma-pazime
Kāds ir jūsu viedoklis par tām?

Kā vienmēr aicinu jūs uz konstruktīvu, pieklājīgu diskusiju, iztiekot bez personiskiem apvainojumiem!
27.07.2013 20:19 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Vai tad 45 lati skaitaas viens no visdaargaakajiem restoraaniem riigaa, alko reekjinaa ieskaitot?

Tas ne mazākajā mērā nebija svarīgākais, ko ar savu komentāru gribēju pateikt.
28.07.2013 00:07 |

Reitings 3966
Reģ: 29.01.2009
kad būs nākamais tikpat garš stāsts, jeb varbūt nākamai reizei kko īsāku. :D
28.07.2013 00:38 |

Reitings 893
Atvainojos, bet tikai tagad izlasīju jūsu rakstīto pēdējo stundu laikā!
Priecājos, ka tik daudzas piekrīt manam uzskatam, ka maksā tas, kurš aicina, un tam nav nekāda sakara ar dzimumu. Dāma pati mani uzaicināja uz to restorānu, tādēļ viņai bija pienākums maksāt par mums abiem, manuprāt. Atkārtošos, ka, ja viņai nebūtu bijis naudas, varēja taču mani uzaicināt kaut uz "Lido".
Uzskatu, ka 45 lati par vakariņām restorānā nav tas lielākais rēķins. Protams, cenšos nešķērdēt naudu, bet attiecībā uz sevi jau arī tik taupīgs nemaz neesmu. :)
28.07.2013 00:40 |

Reitings 2295
Nelāga situācija...

Sieviete rīkojās nesmuki, pati uzaicinot un pēc tam gaidot, lai cits apmaksā visu. Turklāt vēl izvēloties tik dārgu restorānu.
Bet arī vīrietis - tā kā nebija iepriekš noskaidrotas maksāšanas detaļas - varēja pacensties izvēlēties kaut nedaudz lētākus ēdienus un dzērienus.

Būtībā uzskatu, ka maksā tas, kurš aicina. Šajā gadījumā - sieviete. Bet uzaicināmais rūpējas, lai tam maksātājam nebūtu pārāk lieli tēriņi.

Kad mani ir aicinājuši uz randiņiem, praktiski nekad neesmu maksājusi.
Bet esmu arī pati aicinājusi un esmu arī apmaksājusi vakariņas vīrietim - nekādu problēmu.
28.07.2013 00:48 |

Reitings 893
Pilnīgi piekrītu chanely.
28.07.2013 00:50 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Būtībā uzskatu, ka maksā tas, kurš aicina. Šajā gadījumā - sieviete. Bet uzaicināmais rūpējas, lai tam maksātājam nebūtu pārāk lieli tēriņi.

Tas ir elastiigs jautaajums. Studentu un skolas gados maksaa tas, kam ir nauda. Jaunieshi un draugi - atkariibaa no taa, kursh uzaicinaaja, ja ir liela ienaakumu plaisa un bagaatais uzaicina nabago uz shiku vietu, maksaa bagaatais, bet ja notiek tikshanaas starp ljoti labi situeetu viirieti (cik sapratu, autors pat ljoti labi pelna) vecumaa no 30 un tikpat labi situeetu sievieti (peec autora izteikumiem uzreiz tapa skaidrs, ka vinjsh satiekaas tikai ar taadaam sievieteem, kas pelna kaa vinjsh), izmaksaashana ir nevis naudas jautaajums, bet gan dzentlmenisks zjests. Daudzas varbuut sashokeeja taa summa kas tika apeesta, bet ja jau autors taadu cenu atziist par normaalu, tas noziimee ka abiem diviem taadas cenas ir pa kabatai un nekaadu robu budzjetaa neiesitiis. Taapeec shajaa gadiijumaa es teiktu, ka viirietim ir jaamaksaa, ja vien vinjsh neveelaas sievietei likt saprast, ka vairs neveelaas iet uz randinjiem ar vinju. Kaa jau ieprieksh Cataleya mineeja, noteiktas klases restoraanos, uz kuriem iet tikai noteiktas klases cilveeki, vispaar nepieljauj domu, ka sieviete vareetu maksaat, taapeec sievietei tiek pasniegta eedienkarte bez cenaam, jo tas piederaas pie labaa tonja.
28.07.2013 01:13 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Man liekas ,ka sieviete soreiz izriikojaas loti nesmuki.Pirmkaart pasuutiija daargu restoraanu,otrkaart uzreiz peec tam aizgaaja,paraadot ar to,ka otrs cilveeks vispaar vinai neko nenoziimee...Muusu pusee ir nerakstiits likums,kurs aicina ,tas maksaa,bet es arii nevaru iztureet to pauzi ,ka taa otra puse( soreiz nesenie ciemini) vilcinaas-iznemu savu karti un samaksaaju!Nervi netur!:DViirs vienmeer smejaas par so gaajienu!
28.07.2013 01:14 |

Reitings 893
...izmaksaashana ir nevis naudas jautaajums, bet gan dzentlmenisks zjests.

Taapeec shajaa gadiijumaa es teiktu, ka viirietim ir jaamaksaa, ja vien vinjsh neveelaas sievietei likt saprast, ka vairs neveelaas iet uz randinjiem ar vinju

krista, ja tā rīkotos, tad pazemotu sievieti, jo būtu seksists - neļautu sievietei realizēt savas tiesības un ignorētu dzimumu līdztiesības principu. Tas būtu līdzīgi, it kā es paziņotu, ka sievietei nav nepieciešams piedalīties Saeimas vēlēšanās, jo balsošu viņas vietā.
28.07.2013 01:29 |

Reitings 9169
krista, ja tā rīkotos, tad pazemotu sievieti, jo būtu seksists - neļautu sievietei realizēt savas tiesības un ignorētu dzimumu līdztiesības principu.

Tu starp citu neesi veel jo projaam taa arii atbildeejis uz manu jautaajumu par to, vai piekriiti tam, ka pamperu mainja, celshanaas naktiis, lai aukleetu mazo sadalei, maajas uzkopshanai ir jaabuut 50:50. Ja esi gatavs njemt pats pusgadu beernukopshanas atvaljinaajumu, lai sievai pashai viss gads nav jaaseezj maajaas ar beernu, gludinaat pats savus kreklus un ieguldiit maajas darbos tieshi tikpat stundu cik sieviete, neskjirojot pienaakumus, bet darot visu peec kaartas taapat, kaa to dara sieviete, tad cepuri nost, taa ir patiesa vienliidziiba. Ja nee, tad esi vienkaarshi izmantotaajs, kursh maskeejaas aiz lozunga par liidztiesiibu.
28.07.2013 01:41 |

Reitings 893
...vai piekriiti tam, ka pamperu mainja, celshanaas naktiis, lai aukleetu mazo sadalei, maajas uzkopshanai ir jaabuut 50:50...

Kāds tam sakars ar maksu par maltīti? Vai tad ar katru sievieti, ar ko satiekos, veidošu ģimeni? Neredzu loģiku.
Starp citu, ir daudz vīriešu, kas izvēlas bērnu kopšanas atvaļinājumu, kamēr sieviete strādā.
28.07.2013 01:50 |

Reitings 9169
Veel jo projaam izvairies no atbildes. :) Sakars ir vistieshaakais, gan maltiites izmaksaashana, gan stereotipiska lomu sadale ir pretrunaa ar dzimumu liidztiesiibu un piederaas pie taa saucamaa vecmodiigaa dziives uzskata, jebshu tu atljauj sievietei buut liidztiesiigai tikai finansiaali? Ja gribi liidztiesiibu, tad arii tai jaabuut liidz galam visaas jomaas, ne tikai tur, kur tikai viirietim ir izdeviigi.
28.07.2013 01:56 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Klusais smaids, mani arī interesē atbilde uz Kristas pēdējo jautājumu. Konkrēta atbilde, nevis izvairīšanās.
28.07.2013 01:56 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Vai šīs vakariņas bija kā sievišķīga interese par tevi no viņas puses? Beigās bija arī abpusēja? Ja jā, tad saprotams, ka viņa bija vīlusies, ka flirts nav izdevies (viņas priekšstats un ilūzija par to), tomēr, ja tikai lietišķas vakariņas, katrs var maksāt par sevi.
28.07.2013 01:57 |

Reitings 893
Uzskatu, ka katram partnerim jādara tas, kas viņam labāk padodas, un tam nav sakara ar dzimumu. Tradicionāli Latvijas ģimenēs ēst gatavo sieviete, bet ir taču lieliski pavāri-vīrieši. Ja sievietei draugs būtu pavārs, kādēļ nevarētu gatavot viņš?
Savukārt, ja sieviete ir automehāniķa izglītība, bet vīrietis ir mākslinieks, uzskatu, ka būtu saprātīgāk, ja par ģimenes automašīnu rūpētos sieviete.
Pārstājiet, lūdzu, iedalīt cilvēkus pēc dzimuma! Ne jau dzimumam ir nozīme, bet cilvēka personībai.
28.07.2013 02:01 |

Reitings 893
Es nezinu, grecia, mēs tikai tērzējām.
28.07.2013 02:02 |

Reitings 9169
Atkal izvairiishanaas. Ja sievietei padodaas gan maajas uzkope, gan beerna audzinaashana, gan eest gatavoshana labaak par tevi, taatad tu nekaa nedariisi maajaas, bet turpinaasi pieprasiit par visu maksaat uz puseem? Kaapeec maksaajot par visu uz puseem, kaadam buutu jaaiegulda vairaak stundas maajsaimnieciibaa un gjimenee tikai taapeec vien, ka otrs ir izdomaajis, ka nav tik talantiigs. Vispaar domaa, taadas mulkjes apkaart meetaajaas?
28.07.2013 02:06 |

Reitings 893
Joprojām nesaprotu, kāds sakars bērna kopšanai ar attiecībām, jo manā bijušajā laulībā, piemēram, bērnu nemaz nebija.
Uzskatu, ka arī par bērnu jārūpējas abiem partneriem, jo tas ir abu bērns, nevis tikai sievietes.
28.07.2013 02:16 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Paarlasiiju visu veelreiz...Man liekas,ka sajaa gadiijumaa tas bija normaali,ka prasiiji reekinu sadaliit uz puseem,jo vina bija tikai tava pazina,otrkaart vina bija jau pasuutiijusi galdinu restoraanaa.Man liekas,ja restoraans bija padaargs ( peec Latvijas skalas).
Vienmeer atceros savu gaajienu uz loti daargo restoraanu Sanfrancisko ,kur beigaas bija jaasamaksa 600$(bijaam 4 cilveeki)-neskatoties uz to ,ka mani aicinaaja,un taa bija mana dzimsanas diena,aicinaataaji atlaava samaksaat muusu pusei(manam viram):D
28.07.2013 02:16 |

Reitings 1852
Man mazliet likās smieklīgi tas fakts, ka meitenes šokējas par autora atstāto summu RESTORĀNĀ! 45Ls /personai tas ir ok, ņemot vērā, ka pasūtīts vīns utt.

Brīnos tāpēc, ka lielākā daļa te lielās ar saviem biezajiem draugiem, dārgajām šmotkām utt. Rodas jautājums - vai tad jūs visas ar savām brendotajām mantām ejat ēst uz lētajām ēstuvēm un 50 Ls restorānā jums liekas astronomiska summa?

Autoram - es uzskatu pareizi, ka dalījāt summu uz pusēm.
1kārt, neesat tik labi pazīstami
2kārt, VIŅA tevi aicināja uz restorānu.
28.07.2013 02:23 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Šodien/rīt gaidām diskusiju - viņš, nelietis tāds, neapmaksāja manas vakariņas ..

Klau, intereses pēc, kā pēc etiķetes dara vīrieši, kuri dodas darījuma vakariņās (te nav runa par dzerstiņu vietējā barā)? Katrs par sevi vai maksā tas, kurš uzaicina?
28.07.2013 02:23 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits