Kritisks skatījums uz Latvijā sastopamajiem vīriešiem

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Labrīt!

Saprotams, ka arī šodiena neatšķiras no vakardienas - joprojām garlaikojos birojā, šobrīd ieturu vieglas brokastis un prātoju, kā kliedēt garlaicību.

Savas iepriekš veidotās diskusijas par dzimumu vienlīdzību kontekstā esmu saņēmis krietnu devu visai bargas kritikas - neviena vien Cosmo.lv foruma dalībniece man gan publiski, gan privātā sarakstē pārmetusi sieviešu nīšanu un vīriešu šovinismu, tādēļ, lai nogludinātu iepriekšējās diskusijas radītos asumus, šoreiz piedāvāju kritiski paraudzīties uz mūsdienu vīriešiem. Uzreiz vēlos piebilst, ka vīriešus ikdienā aplūkoju no draugu un paziņu viedokļa, taču uzdrošinos apgalvot, ka kaut nedaudz, bet tomēr pazīstu viņus.

Ja neiebilstat, sākšu ar piemēru par kādu puisi, kuru agrāk pazinu itin labi. Viņš studējis LU EVF, kur ieguvis bakalaura grādu, bet ne par to ir šis stāsts. Pēc vectēva nāves mūsu stāsta varonis mantojumā ieguva pusi domājamās daļas no dzīvokļa Rīgas centrā, ļoti labā vietā. Dzīvoklis bija viens, tādēļ dalījums reālajās daļās nebija iespējams, un tika panākta vienošanās, ka mūsu varonis savu daļu pārdos otram kopīpašniekam. Pēc darījuma noslēgšanas viņš, ne mirkli nevilcinoties, devās uz autosalonu un pasūtīja jaunu premium klases vieglo automašīnu, motivējot savu izvēli ar nepieciešamību baudīt dzīvi tieši jaunībā. Visu piedāvātie racionālie argumenti šāda darījuma neizdevīgumam - straujais transportlīdzekļa vērtības kritums un augstā amortizācija - netika uzklausīti, un jau pēc diviem mēnešiem mūsu stāsta varonis pārvietojās ar patiesi valdzinoša izskata transportlīdzeklī. Gāja laiks, un mūsu varoņa ikdiena vairāk līdzinājās nepārtrauktam eiforijas stāvoklim: darbs kredītiestādē, teicams atalgojums, ceļojumi, regulāra izklaides klubos un liels skaits īstermiņa draudzeņu. Saprotams, lai nodrošinātu viņa statusam atbalsošu dzīves līmeni, nepārtraukti bija nepieciešama stabila naudas plūsma, jo apetīte rodas ēdot, bet arī pieklājīgais atalgojums tomēr nespēja nodrošināt visas izklaižu vajadzības. Šajā situācijā tika pieņemts, viņaprāt, ļoti loģisks lēmums - izmantot kredītiestāžu darbiniekiem pieejamās kredītlīnijas.
Pieņemu, ka likumsakarīgo nobeigumu šim skaistajam stāstam varat iedomāties - sākoties ekonomikas lejupslīdei, tika zaudēts darbs; vairs nebija iespējams pildīt savas kredītsaistības; tika zaudēts ar hipotekārās kreditēšanas palīdzību iegūtais dzīvoklis, atņemta automašīna.
Kādēļ rakstu jums šo neiedomājami banālo stāstu?
Pirmkārt, tādēļ, ka lieka didaktika nekad nenāk par ļaunu, taču galvenokārt tāpēc, ka stāsts lieliski portretē vidusmēra Latvijas vīrieti, tā aprobežotību, bravūru, tuvredzību, iedomību, alkatību, tieksmi pēc vieglas naudas, slinkumu un nepacietību.

Apzinos, ka savos secinājumos ne tikai par sievietēm, bet arī par vīriešiem esmu visai skarbs. Ar pilnu atbildību varu paziņot, ka, manuprāt, lielākais vairums Latvijā dzīvojošo vīriešu ir muļķi, un es nebaidos to pateikt skaļi. Tā vietā, lai domātu par ilgtermiņa attīstību, investētu, ieguldītu, krātu, tie izšķērdē līdzekļus, nedomājot par nākotni, vēlas visu uz uzreiz, nespēj racionāli, kritiski domāt. Turklāt tos pārņēmis kaut kāds bērnišķīgs sacensību gars, vēlme pārspēt vienam otru bieži vien ar visai apšaubāmiem sasniegumiem.

Kāds visu šo ne laimju iemesls? Manuprāt, pavisam vienkāršs - vīriešiem, tāpat kā sievietēm, mūsdienās katastrofāli trūkt izglītības. Jā, zinu, ka Latvijā ir ļoti augts studējošo īpatsvars attiecībā pret kopējo populāciju, taču es nerunāju šeit par formālo statistiku, bet tādu, kas attīsta prātu un veido personību. Atcerieties kaut vai savus vidusskolas gadus - cik jūsu klasē bija tādu skolēnu (pieņemsim, ka puišu, bet dzimumam šeit īstenībā nav nozīmes), kas rūpīgi mācījās to pašu ķīmiju, fiziku, matemātiku, piedalījās olimpiādēs, guva tajās godalgotas vietas? Bet cik bija tādu, kas smēķēja, lietoja alkoholu, "tusēja", slikti mācījās? Un kuri meiteņu acīs kotējās augstāk?

Uzskatu, ka pieaugušo puišu un vīriešu vidū novērojamas tieši tās pašas tendences - reti kurš prot un vēlas domāt racionāli, kritiski, analizēt, salīdzināt, mācīties, attīstīt, būt pacietīgam. Tā vietā vīrieši rīkojas pēc manis jau apkratītā modeļa. Jāsecina, ka sievietei ir ļoti grūti, gandrīz neiespējami 20-gadnieku vecuma grupā atrast nopietnu, nobriedušu, atbildīgu puisi, bet, kas attiecas uz 30-gadnieku grupu, tad daudzi tajā jau ir precēti vai izveidojuši attiecības.

Bet tagad jautājums dāmām - vai jūs vispār vēlētos veidot attiecības ar saprātīgu un nobriedušu vīrieti? Pirms steidzaties kaismīgi atbildēt apstiprinoši, padomājiet, ka saprātīgs vīrietis BMW X6M vietā pārvietosies ar mazlietotu Hyundai Getz dīzeli, jo ekonomiski tas ir daudz izdevīgāk; jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas.
23.07.2013 10:23 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Tomēr viens kopsaucējs sanāca :D Nu jā, ir jāiekrāj, bet vienkārši tava modelētā situācija bija pārspīlēta - ka jādzīvo ar vecākiem u.c.
24.07.2013 09:49 |

Reitings 893
Nevajag taču uztvert tik burtiski, ka obligāti jādzīvo pie vecākiem vai jābrauc ar lietotu Hyundai Getz! Jā, tas ir pārspīlējums. Rakstīju šo tikai kā piemēru, kā ilustrāciju, lai uzsvērtu, ka apdomīgi cilvēki bieži vien apkārtējiem šķiet pelēki un mietpilsoniski.
24.07.2013 09:54 |

Reitings 158
Reģ: 29.01.2009
Manuprāt, rūpējas tikai par mājdzīvniekiem un personām ir īpašām vajadzībām.

nu tas atkarīgs no tā, ko katrs uzskata par rūpēm.

apdomīgi cilvēki bieži vien apkārtējiem šķiet pelēki un mietpilsoniski.

šim laikam piekritīšu.
24.07.2013 11:36 |

Reitings 893
Vega, manuprāt, atkarīgs no tā, ko katrs saprot ar rūpēm - ja ar rūpēm saprotam emocionālu atbalstu, padomu došanu, uzklausīšanu, tad tas ir normālu attiecību pamatā, savukārt, ja ar rūpēm saprotam nepelnītu naudas līdzekļu piešķiršanu savam partnerim vai ļaušanu nestrādāt bez attaisnojošiem iemesliem, šķērdēt savu vai kopīgos pāra līdzekļus, tad es to dēvētu par saimnieka-parazīta attiecību modeli.
24.07.2013 11:55 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
kā tad lai izskaidro fenomenu, ka ir daudzi vīrieši, kas nevēlas, lai viņu sieviete strādā. ja tas ir izdevīgi tikai sievietēm-''zeltracēm'', sanāk, ka mums ir tik daudz vīriešu-mazohistu, kas vēlas kļūt par parazīta saimniekiem?
24.07.2013 12:11 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
kā tad lai izskaidro fenomenu, ka ir daudzi vīrieši, kas nevēlas, lai viņu sieviete strādā. ja tas ir izdevīgi tikai sievietēm-''zeltracēm'', sanāk, ka mums ir tik daudz vīriešu-mazohistu, kas vēlas kļūt par parazīta saimniekiem?

Izskaidro ar to ka Klusais smaids nemaz nespēj uzturēt pat parazītu, kur nu vel sievieti!
24.07.2013 12:14 |

Reitings 158
saimnieka-parazīta attiecību modeli.

šis modelis nav pareizs nevienā virzienā (sieviete - vīrietis, vīrietis - sieviete, vai pat pieauguši bērni - vecāki),

bet brīžiem liekas, ka sanāk tā, ka šajās diskusijās pat netiek pieļauta doma, ka kāds varētu palīdzēt savējiem, visur tiek meklēti iemesli, lai otru uzskatītu par parazītu.
24.07.2013 12:15 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Jā, tas ir pārspīlējums. Rakstīju šo tikai kā piemēru, kā ilustrāciju, lai uzsvērtu, ka apdomīgi cilvēki bieži vien apkārtējiem šķiet pelēki un mietpilsoniski.

Tu re kā... A es nemaz nezināju, ka māja Baltezerā un kabriolets padara cilvēku par kolorītu brīvdomātāju. Man, naivajai, likās, ka cilvēka interesantums slēpjas tajā, ka viņš/a piešķir sarunai dzīvīgumu ar saviem izteikumiem, ka viņam/ai ir kādas neparastas intereses, sava nostāja dažādos jautājumos utt.
24.07.2013 12:17 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Man pat nav tevis žēl. Jo stingrāki būs tavi uzskati, jo vairāk es cerēšu, ka tev pa ceļam gadīsies tikai mantrausīgas un vīriešus veikli ar pirkstu tinošas sievietes, lai viņām izdodas :D Redzēsim, kurš ir "spēcīgāks" :D
24.07.2013 12:18 |

Reitings 17280
...un runājot par parazītēm. Tipisks "Latvijā sastopamais vīrietis" pēc maniem novērojumiem tiešām bieži vien baidās no tā, ka sieviete varētu sākt vēlēties NEPELNĪT NAUDU, t.i., nestrādāt algotu darbu. Riskējot tikt pasūtīta reģistrēties ārzemju iepazīšanās saitos, es tomēr piebildīšu, ka ir valstis un reģioni, kur tāda paranoja par šo tēmu nav sastopama.

Bet es atkal nesaprotu, kur ir jēga tā cepties par šo jautājumu? Var taču iepazīšanās sākumā izvērtēt sievieti, un izvēlēties attiecības veidot ar tādu, kas arī uzskata, ka sievietei ir svarīgi strādāt (gan savu, neatkarīgu ienākumu dēļ, gan tāpēc, lai nepārvērstos par garlaicīgu mājsaimnieci utt.)

Lai jau tās, kas grib būt sievas un mātes un pievērsties tikai ģimenei, nu lai jau tās sievietes izvēlas citi vīrieši. Katram "puzlim" vajag tieši SAVU ideālo otro pusi :)
24.07.2013 12:25 |

Reitings 893

Kā tas nākas, ka daudzi vīrieši dzīvo pāri saviem līdzekļiem? Kā tas nākas, ka daudzi neatzīst savu vājumu, ievainojamību? Jo sabiedrība ir tiem iepotējusi, ka tas tiek uzskatīts par vīrišķīgu uzvedības modeli. Sava prāta un kritiskās domāšanas viņiem nav, taču pašapziņa ir milzīga, tādēļ par katru cenu cenšas uzsvērt vīrišķību: esmu īsts vecis, mana sieva nestrādā; rūpējos par viņu!
Manuprāt, tā ir vienkārša aprobežotība.

Izskaidro ar to ka Klusais smaids nemaz nespēj uzturēt pat parazītu, kur nu vel sievieti!

Tik loģisku argumentāciju, manuprāt, lieto sākumskolā, izsmejot kāda lieko svaru.

Tu re kā... A es nemaz nezināju, ka māja Baltezerā un kabriolets padara cilvēku par kolorītu brīvdomātāju. Man, naivajai, likās, ka cilvēka interesantums slēpjas tajā, ka viņš/a piešķir sarunai dzīvīgumu ar saviem izteikumiem, ka viņam/ai ir kādas neparastas intereses, sava nostāja dažādos jautājumos utt.

Lasi uzmanīgāk - nesaku, ka apdomīgs cilvēks ir pelēks un mietpilsonisks, bet tikai šķiet vairumam sabiedrības tāds. Manuprāt, tieši tāds cilvēks ir interesantāks par vairumu to, kas uzdzīvo un izšķiež savus līdzekļus.

Man pat nav tevis žēl. Jo stingrāki būs tavi uzskati, jo vairāk es cerēšu, ka tev pa ceļam gadīsies tikai mantrausīgas un vīriešus veikli ar pirkstu tinošas sievietes, lai viņām izdodas :D Redzēsim, kurš ir "spēcīgāks" :D

Mani "aptīt ap pirkstu"? To es vēlētos redzēt. :)
24.07.2013 12:25 |

Reitings 158
taču pašapziņa ir milzīga, tādēļ par katru cenu cenšas uzsvērt vīrišķību: esmu īsts vecis, mana sieva nestrādā; rūpējos par viņu!

Kaut kā neiet kopā, manuprāt, ja cilvēkam ir vispār pašapziņa, tad viņš necenšas īpaši uzsvērt - redz, cik es bagāts, re, ko es varu.
24.07.2013 12:34 |

Reitings 17280
Lasi uzmanīgāk - nesaku, ka apdomīgs cilvēks ir pelēks un mietpilsonisks, bet tikai šķiet vairumam sabiedrības tāds.

Lasu uzmanīgi, un joprojām nesaprotu - vai tiešām kabriolets liek vairumam sabiedrības domāt, ka kabrioletā braucošais jaunietis ir baigi interesants? Ka bagāts - jā, to gan vairums padomā, bet ka viņš būtu ne-mietpilsonisks, to nu gan nez vai. Ne-mietpilsoniskumu drīzāk piedēvēs garmaitainam frīkam ar noplukušu ģitāru, nevis D&G "iebrendētam", izrādīties gribošam "jaunbagātniekam". Tieši tieksme uzskatīt materiālo par primāro visos laikos ir tikusi uzskatīta par mietpilsonisku (spriežot pēc daiļliteratūras).
24.07.2013 12:34 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Prikols ir tajā, ka "tīšana ap pirkstu" no sākuma ir jāierauga :D Bet es to attiecinu uz visiem šīs nepieaugušāš vīriešu sugas pārstāvjiem, kas te cosmo pēdējā laikā pārņēmuši. Es tiešām ceru, ka pēc labas "mācības" jūs sievietēm vairs netuvosieties. Labi mums un acīmredzot ideāls modelis jums.
24.07.2013 12:35 |

Reitings 893
Kaut kā neiet kopā, manuprāt, ja cilvēkam ir vispār pašapziņa, tad viņš necenšas īpaši uzsvērt - redz, cik es bagāts, re, ko es varu.

Šeit, vārdu "pašapziņa", acīmredzot, vajadzēja likt pēdiņās, jo es to drīzāk biju domājis bravūras kontekstā.

Lasu uzmanīgi, un joprojām nesaprotu - vai tiešām kabriolets liek vairumam sabiedrības domāt, ka kabrioletā braucošais jaunietis ir baigi interesants?

Ko nu kurš saprot ar "interesants". Ja vakarā pie kluba piebrauksi ar dārgu kabrioletu, cacām noteikti šķitīsi daudz interesantāks nekās tas cilvēks, kas uz turieni devis ar velosipēdu - runāju no vīriešu viedokļa.
Manuprāt, gan zīmolu vergi, gan frīki īstenībā ir ar sevi neapmierināti ļautiņi, kuri izmisīgi vēlas ar kaut ko asociēties, pie kaut kā piederēt, proti, abas grupas vieno vēlme atšķirties no parastajiem cilvēkiem, tādēļ abi ir neiedomājami parasti. :)

Prikols ir tajā, ka "tīšana ap pirkstu" no sākuma ir jāierauga

Domāju, ka šādas tendences ātri spēju pamanīt pretējā dzimuma uzvedībā. Par citiem man grūti spriest.
24.07.2013 12:47 |

Reitings 541
Reģ: 17.01.2013
ļaušanu nestrādāt bez attaisnojošiem iemesliem

Es kā sieviete iznēsāju TAVUS bērnus.
Es kā sieviete turpinu TAVU dzimtu.
Es kā sieviete audzinu TAVUS bērnus, kas ir vai kam būtu jābūr cilvēka dzīves lielākajam lepnumam.

Un man ir jālūdz atļauja nestrādāt? Jāiesniedz zīme ar "kavējuma" attaisnojumu?

Man visu laiku šķita ( jo man tā saka) , ka sieviete ir vīrieša dzīves rota, jēga un siltums, nevis slinks padotais.
24.07.2013 12:53 |

Reitings 895
Reģ: 14.07.2013
Bērnu iznēšana un audzināšana nav nekāds attaisnojums nestrādāt, ja tie nav vismaz 7 bērni.
24.07.2013 13:00 |

Reitings 893
ligavina, tagad tiešām smaidu, lasot Tevis rakstīto.

Es kā sieviete iznēsāju TAVUS bērnus.

Vai Tu kā sieviete visu mūžu iznēsā bērnus, proti, esi staigājošs inkubators? Arī attiecibu sākumā, tikko uzsākot kopdzīvi?

Es kā sieviete turpinu TAVU dzimtu.

Ne tikai manu, bet arī savu - bērns satur vienādu daudzumu ģenētiskās informācijas no abiem vecākiem. Vai Tu spētu turpināt savu dzimtu bez vīrieša?

Es kā sieviete audzinu TAVUS bērnus, kas ir vai kam būtu jābūr cilvēka dzīves lielākajam lepnumam.

Un vīrietis bērnus neaudzina? Žēl, ka Tevi uzaudzināja mamma viena - daudz esi zaudējusi.

Man visu laiku šķita ( jo man tā saka) , ka sieviete ir vīrieša dzīves rota, jēga un siltums, nevis slinks padotais.

Sieviete - vīrieša rota? Jā, ja to pērk par naudu kā, piemēram, juvelierizstrādājumu. Kā dēvējam sievietes, kura pērkamas par naudu?

Tev, tāpat kā vīrietim, ir jāstrādā un jāpelna, jāiegulda sava puse pāra vai ģimenes kopbudžetā.
24.07.2013 13:05 |

Reitings 541
Nu, ja jums produkti paši no tirgus nāk mājās, zupa katlā uzrodas pēc burvju nūjiņas mājiena, veļa pati lec veļasmašīnā, grīdu līdz spīdumam izlaiza suņi, piemajas mauriņš nekad neizaug garāks par 5 cm, puķu dobēs nesaaug nezāles un bērni kopš 3 gadu vecuma ir pilnībā patstāvīgi eksistēt varoši, tad es tiešām apskaužu šādas brīnumģimenes,
24.07.2013 13:06 |

Reitings 541
Arī attiecibu sākumā, tikko uzsākot kopdzīvi?

Attiecību sākumā vīrietim uz kakla nesēžu, dzīvoklī neievācos, kleitas pērku pati. Un principā - neveidoju attiecības aiz "nav kas uztur". Bet ar vēlmi dzīvot ar šo konkrēto cilvēku kopā.

Kā dēvējam sievietes, kura pērkamas par naudu?

Kas tas par sviestu? Kopš kura laika tas darbs, ko sieviete dara mājās, ir bezvērtīgs?
24.07.2013 13:14 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits