Kritisks skatījums uz Latvijā sastopamajiem vīriešiem

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Labrīt!

Saprotams, ka arī šodiena neatšķiras no vakardienas - joprojām garlaikojos birojā, šobrīd ieturu vieglas brokastis un prātoju, kā kliedēt garlaicību.

Savas iepriekš veidotās diskusijas par dzimumu vienlīdzību kontekstā esmu saņēmis krietnu devu visai bargas kritikas - neviena vien Cosmo.lv foruma dalībniece man gan publiski, gan privātā sarakstē pārmetusi sieviešu nīšanu un vīriešu šovinismu, tādēļ, lai nogludinātu iepriekšējās diskusijas radītos asumus, šoreiz piedāvāju kritiski paraudzīties uz mūsdienu vīriešiem. Uzreiz vēlos piebilst, ka vīriešus ikdienā aplūkoju no draugu un paziņu viedokļa, taču uzdrošinos apgalvot, ka kaut nedaudz, bet tomēr pazīstu viņus.

Ja neiebilstat, sākšu ar piemēru par kādu puisi, kuru agrāk pazinu itin labi. Viņš studējis LU EVF, kur ieguvis bakalaura grādu, bet ne par to ir šis stāsts. Pēc vectēva nāves mūsu stāsta varonis mantojumā ieguva pusi domājamās daļas no dzīvokļa Rīgas centrā, ļoti labā vietā. Dzīvoklis bija viens, tādēļ dalījums reālajās daļās nebija iespējams, un tika panākta vienošanās, ka mūsu varonis savu daļu pārdos otram kopīpašniekam. Pēc darījuma noslēgšanas viņš, ne mirkli nevilcinoties, devās uz autosalonu un pasūtīja jaunu premium klases vieglo automašīnu, motivējot savu izvēli ar nepieciešamību baudīt dzīvi tieši jaunībā. Visu piedāvātie racionālie argumenti šāda darījuma neizdevīgumam - straujais transportlīdzekļa vērtības kritums un augstā amortizācija - netika uzklausīti, un jau pēc diviem mēnešiem mūsu stāsta varonis pārvietojās ar patiesi valdzinoša izskata transportlīdzeklī. Gāja laiks, un mūsu varoņa ikdiena vairāk līdzinājās nepārtrauktam eiforijas stāvoklim: darbs kredītiestādē, teicams atalgojums, ceļojumi, regulāra izklaides klubos un liels skaits īstermiņa draudzeņu. Saprotams, lai nodrošinātu viņa statusam atbalsošu dzīves līmeni, nepārtraukti bija nepieciešama stabila naudas plūsma, jo apetīte rodas ēdot, bet arī pieklājīgais atalgojums tomēr nespēja nodrošināt visas izklaižu vajadzības. Šajā situācijā tika pieņemts, viņaprāt, ļoti loģisks lēmums - izmantot kredītiestāžu darbiniekiem pieejamās kredītlīnijas.
Pieņemu, ka likumsakarīgo nobeigumu šim skaistajam stāstam varat iedomāties - sākoties ekonomikas lejupslīdei, tika zaudēts darbs; vairs nebija iespējams pildīt savas kredītsaistības; tika zaudēts ar hipotekārās kreditēšanas palīdzību iegūtais dzīvoklis, atņemta automašīna.
Kādēļ rakstu jums šo neiedomājami banālo stāstu?
Pirmkārt, tādēļ, ka lieka didaktika nekad nenāk par ļaunu, taču galvenokārt tāpēc, ka stāsts lieliski portretē vidusmēra Latvijas vīrieti, tā aprobežotību, bravūru, tuvredzību, iedomību, alkatību, tieksmi pēc vieglas naudas, slinkumu un nepacietību.

Apzinos, ka savos secinājumos ne tikai par sievietēm, bet arī par vīriešiem esmu visai skarbs. Ar pilnu atbildību varu paziņot, ka, manuprāt, lielākais vairums Latvijā dzīvojošo vīriešu ir muļķi, un es nebaidos to pateikt skaļi. Tā vietā, lai domātu par ilgtermiņa attīstību, investētu, ieguldītu, krātu, tie izšķērdē līdzekļus, nedomājot par nākotni, vēlas visu uz uzreiz, nespēj racionāli, kritiski domāt. Turklāt tos pārņēmis kaut kāds bērnišķīgs sacensību gars, vēlme pārspēt vienam otru bieži vien ar visai apšaubāmiem sasniegumiem.

Kāds visu šo ne laimju iemesls? Manuprāt, pavisam vienkāršs - vīriešiem, tāpat kā sievietēm, mūsdienās katastrofāli trūkt izglītības. Jā, zinu, ka Latvijā ir ļoti augts studējošo īpatsvars attiecībā pret kopējo populāciju, taču es nerunāju šeit par formālo statistiku, bet tādu, kas attīsta prātu un veido personību. Atcerieties kaut vai savus vidusskolas gadus - cik jūsu klasē bija tādu skolēnu (pieņemsim, ka puišu, bet dzimumam šeit īstenībā nav nozīmes), kas rūpīgi mācījās to pašu ķīmiju, fiziku, matemātiku, piedalījās olimpiādēs, guva tajās godalgotas vietas? Bet cik bija tādu, kas smēķēja, lietoja alkoholu, "tusēja", slikti mācījās? Un kuri meiteņu acīs kotējās augstāk?

Uzskatu, ka pieaugušo puišu un vīriešu vidū novērojamas tieši tās pašas tendences - reti kurš prot un vēlas domāt racionāli, kritiski, analizēt, salīdzināt, mācīties, attīstīt, būt pacietīgam. Tā vietā vīrieši rīkojas pēc manis jau apkratītā modeļa. Jāsecina, ka sievietei ir ļoti grūti, gandrīz neiespējami 20-gadnieku vecuma grupā atrast nopietnu, nobriedušu, atbildīgu puisi, bet, kas attiecas uz 30-gadnieku grupu, tad daudzi tajā jau ir precēti vai izveidojuši attiecības.

Bet tagad jautājums dāmām - vai jūs vispār vēlētos veidot attiecības ar saprātīgu un nobriedušu vīrieti? Pirms steidzaties kaismīgi atbildēt apstiprinoši, padomājiet, ka saprātīgs vīrietis BMW X6M vietā pārvietosies ar mazlietotu Hyundai Getz dīzeli, jo ekonomiski tas ir daudz izdevīgāk; jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas.
23.07.2013 10:23 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Un, sieviete nevadās kā tu saki TIKAI pēc instikitem, šis ir viens konkrēts, tātad arī tava teorija der, vecis drīkstētu izvēlēties vienu instinktu un tam ļauties :D
23.07.2013 12:22 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Ja sekosim tiem, tad secināsim, ka vīrieši vispār nav monogāmi, bet vēlas apaugļot iespējami vairāk sieviešu

Labi, ka ir Islāms :D
23.07.2013 12:26 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
iedomājies situāciju - Tu ļoti vēlies ģimeni, bērnus, bet pretī ir divi vīrieši - viens, kādu tu noraksturoji (nauda, māja, stabils darbs) - bet nav mīlestības, bet otrs, kuru tu no sirds esi iemīlējusi, bet viņam ir gandrīz nekas.
Joprojām ņemsi to ar naudu, piespiedīsi sevi viņu iemīlēt?

Nezinu par Elizabeti, bet es noteikti izvēlētos pirmo vīrieti, jo zinu ka mīlestība var itin viegli pagaist sastopoties ar skarbo dzīves realitāti. Man paziņa bija situācijā ka viņas vīrietis sēdēja mājās jo 150 Ls priekš viņa bija pārāk mazs atalgojums, kamēr viņa strādāja par 60 Ls. Bija bērns. Nu i nafig tādu mīlestību!
23.07.2013 12:30 |

Reitings 3031
Ja sekosim tiem, tad secināsim, ka vīrieši vispār nav monogāmi, bet vēlas apaugļot iespējami vairāk sieviešu

Labi, ka ir Islāms

Lai cik tas nebūtu paradoksāli, bet musulmaņu vīrieši monogāmākie pasaulē. :D
23.07.2013 12:33 |

10 gadi
Reitings 1915
Reģ: 23.04.2011
Atcerieties kaut vai savus vidusskolas gadus - cik jūsu klasē bija tādu skolēnu (pieņemsim, ka puišu, bet dzimumam šeit īstenībā nav nozīmes), kas rūpīgi mācījās to pašu ķīmiju, fiziku, matemātiku, piedalījās olimpiādēs, guva tajās godalgotas vietas?

Aptuveni puse klases - gan puiši, gan meitenes. Mācījāmies, braucām uz olimpiādēm, pierādījām sevi. Tādā pašā sastāvā sporta stadiona krūmos kopā pīpējām un klasesvakaros šņabi dzērām. Žēl, ka tavi paziņas nemācēja sabalansēt mācības un izklaidi.

jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas

Dzīvei pie vecākiem nav tikai ēnas puses.
23.07.2013 12:36 |

Reitings 16391
Lai cik tas nebūtu paradoksāli, bet musulmaņu vīrieši monogāmākie pasaulē.

++

Eiropā valda uzskats, ka temperamenta dēļ viņi ir ''dzīvnieciskāki''.. vairāk padotos instinktiem..
Mans novērojums: viņiem ir spēcīgāki principi un vairāk respektē ģimeniskās vērtības..
23.07.2013 12:39 |

Reitings 3031
Mans novērojums: viņiem ir spēcīgāki principi un vairāk respektē ģimeniskās vērtības..

++
Pat ļoti spēcīgi. Un pret dzīves grūtībām arī izturīgāki. Pie tādas dzīves kāda tā ir dažās Islāma valstīs, rietumnieki būtu pakārušies, bet viņi ir dzīvespriecīgi, labsirdīgi, pacietīgi un ar vienu sievu mūža garumā lai gan reliģija atļauj 4 sievas un neierobežotu skaitu verdzeņu.
23.07.2013 12:51 |

Reitings 16391
Viņiem, protams, eksistē tā daudzsievība arī reāli. Bet bieži vien tādās ģimenēs arī sieviešu uzskati atšķiras. Tās sievietas viena otru uztver kā ģimenes locekli, mīl, rūpējas viena par otru, palīdz darbos. Turklāt.. bez sievas atļaujas.. apprecēt otru nemaz nav juridiski iespējams (vismaz dažās valstīs tā ir ) :)
23.07.2013 12:56 |

Reitings 414
Reģ: 03.02.2013
Ui, jēzus, kā Tev patīk ņemties.
Kad pirmo reizi uzdūros Tevis rakstītajam, izklausījies pēc copy-paste mana bijušā. Līdzīgi uzskati - viss uz pusēm un godīgi, "Tu varētu ievākties pie manis, lai man lētāki komunālie" (dzīvoklis viņam no ģimenes un jau tā īre nebija jāmaksā), un "es Tev kaut ko nopirku, tagad Tava kārta", tai pat laikā čīkstot bēdu stāstu par savu bijušo, kas tērējās tikai sev, kad viņam pašam īslaicīgi bija švakāk ar naudiņām.

Nav nekāda vaina - ir sievietes, kuras cīnās par to vienlīdzību un tas arī tas, ko viņas saņem. Ir tādas, kuras tas apmierina.

Problēma ir attieksmē - ja Tevī nav vēlmes parūpēties par to sievieti, tad.. tad nafig Tev sievieti? Te jau, šķiet, Paris iepriekš teica (moš kļūdos), ka dzīšanās pēc naudas patiesībā ir dzīšanās pēc drošības - vai vīrietis ir gudrs? Vai strādīgs? Vai prot apieties ar naudu? Vai viņam blakus varu justies droši - gan fiziski, gan emocionāli, gan finansiāli? Vai viņš varēs parūpēties par mani un maniem bērniem?

Protams, ir tādas, kurām tiešām vajag tikai rotas un mašīnas, bet nu.. Nav tik traki, kā jums šķiet.
Un nākamreiz, kad škiet, ka sievietei no Tevis vajag tikai naudu, padomā - moš Tev vienkārši nav nekā cita, ko viņai dot?
23.07.2013 12:58 |

Reitings 16391
Un pret dzīves grūtībām arī izturīgāki. Pie tādas dzīves kāda tā ir dažās Islāma valstīs, rietumnieki būtu pakārušies

Arī piekrītu..

Lasīju interviju ar Beslana sievu.. Viņa rakstīja par to kā atšķiras latvieši un čečeņi. Latvieši grūtībās noslēdzas, norobežojas, čečeņi saliedējas un viens otram cenšas izpalīdzēt. Kaut kā šis salīdzinājums mani ''paķēra''. Saliedējoša attieksme padara arī tautu stiprāku.. :)
23.07.2013 13:00 |

Reitings 414
Reģ: 03.02.2013
Aptuveni puse klases - gan puiši, gan meitenes. Mācījāmies, braucām uz olimpiādēm, pierādījām sevi. Tādā pašā sastāvā sporta stadiona krūmos kopā pīpējām un klasesvakaros šņabi dzērām. Žēl, ka tavi paziņas nemācēja sabalansēt mācības un izklaidi.

++

Viens no trakākajiem vidusskolas ballīšzvēriem šobrīd savā agrajā vecumā jau ir ļoti labs nozares speciālists, jo viņš prata izbalansēt gan atpūtu, gan mācīšanos.

Bieži vien, tieši tie, kas visu laiku pavada tikai grāmatās, ir zaudētāji, jo, izejot reālajā dzīvē, ir apjukums, jo ne viss notiek tā, kā māca skolā.
23.07.2013 13:02 |

Reitings 3031
cormeum
Nesen nejauši YouTube uzdūros Saūdijad prinča Al-Waleed bin Talal ceturtās sievas intervijai CNN kur viņa aizstāvēja sieviešu tiesības un es pie sevis domāju, viņa ir ceturtā!!! sieva bet uzstājas kā sieviešu tiesību propagndētāja un nesūdzas par daudzsievību. Es to domāšanas veidu saprast nevaru, bet pieņemu ka var būt arī citādāk. :)
23.07.2013 13:06 |

Reitings 3031
čečeņi. Latvieši grūtībās noslēdzas, norobežojas, čečeņi saliedējas un viens otram cenšas izpalīdzēt.

Čeneni vispār īpaši cieti rieksti. Viņus sakaut var tikai citi čečeni.
23.07.2013 13:11 |

Reitings 16391
Morgan le Fay, es ari nespēju sevi iedomāties dzīvojam ar vēl kādu ''sievu''.. bet, ja man apkārt būtu pilns ar tādām ģimenēm, radu sievietēm līdzīgs liktenis.. ko var zināt.. varbūt man tā domāšana būtu arī citāda :D
23.07.2013 13:14 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Ir pietiekami daudz NEmusulmaņu ģimeņu, kur ir sieva (vienīgā un "kvēli mīlētā"), un vīram - vēl vairākas mīļākās, kuras viņš uztur. Sieva ir informēta, viņu tas nesatrauc (kamēr sabiedrībā vīrs ar savām brūtēm nerādās). Labi, atšķirība tur, ka sievietes nedzīvo zem viena jumta un viena otrai kartupeļus vārīt nepalīdz. Bet visādi citādi - nu kur ir tā ģeniālā atšķirība?
23.07.2013 13:17 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Elizabete, iedomājies situāciju - Tu ļoti vēlies ģimeni, bērnus, bet pretī ir divi vīrieši - viens, kādu tu noraksturoji (nauda, māja, stabils darbs) - bet nav mīlestības, bet otrs, kuru tu no sirds esi iemīlējusi, bet viņam ir gandrīz nekas.
Joprojām ņemsi to ar naudu, piespiedīsi sevi viņu iemīlēt?

Nu, bet protams, ka es netaisītu bērnus ar vīrieti, ko nemīlu un ar kuru negribu pavadīt kopā savu mūžu. Bet tāpat es to nedarītu situācijā, kad neesmu pārliecināta par nākotni.
Esmu izbaudījusi romāniņu ar vīrieti, kam dzīve nekad nebūs stabila, bet solījumi ui, ui kādi -- nu nē, paldies :)
23.07.2013 13:17 |

Reitings 108
Reģ: 10.09.2012
Ja virietis nav spejigs atrast tadu darbu, kur alga ir pietiekosa ne tikai, lai nodrosinatu visas primaras vajadzibas, bet pietiktu ari visadam blakus lietam, kas padara dzivi baudamaku, tad man ar tadu nav pa celam. Un tik ilgi kamer bus tas sievietes Latvija, kuram pietiek ar tuksu gaisu un ir tiri labi partikusas no milestibas vien, tik ilgi ari bus tie slinkie viriesi, kuriem cina par labaku dzivi ir kaut kas pilnigi svess. Francija lielaka dala viriesu ir gatavi no adas list lauka, lai pieraditu sievietei, ka ir stabils un specigs partneris, jo sievietes seit ir arkartigi paslepnas un kaut kadiem nikuliem pat virsu neskatas. Taja pasa laika, tadi nikuli Latvija dzivo cepuri kuldami, jo vienmer atradisies kada, kurai pietiek vien ar pliku milestibu.
23.07.2013 13:19 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Vismonogāmākie vīrieši ir hinduisti. Nu tas tā off topic :D
23.07.2013 13:21 |

Reitings 583
Reģ: 28.03.2012
Man izskataas, ka autors smagi dirsh par to, ka dziivo maajaa, bijusii sieva braukaa ar X6. Te ir izveidojis pasacinju par privaatskolnieci, kura vinju uzceela debesiis, kaa tik iejuutiigu, superiigu chali, kursh bija tik ceels, ka neatnjeema nevainiibu. Tagad gaida, kad visas privaati rakstiis, lai vareetu iepaziities, bet visas taas negaacijas pret cacaam un pret turiigiem ljaudiim ir, jo pats nespeej ne cacas gultaa dabuut, ne atljauties paarticiigu dziivi. Un visticamaak ir bezdarbnieks, kas cauraam dienaam seezh maajaas un kasa olas. Un shaads dziives skatiijums ir izveidojies tikai taapeec, ka nespeej uztureet nevienu sievieti. Re ku Klusais smaids raksturojums:
Pirms steidzaties kaismīgi atbildēt apstiprinoši, padomājiet, ka saprātīgs vīrietis BMW X6M vietā pārvietosies ar mazlietotu Hyundai Getz dīzeli, jo ekonomiski tas ir daudz izdevīgāk; jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas.
Nu iepaziities jau ar taadu labpraat vareetu, kaapec gan ne, bet, ja zem visa sleepies Tu ar saviem uzskatiem- nee, paldies.:D
23.07.2013 13:22 |

Reitings 16391
nu kur ir tā ģeniālā atšķirība?

Tur arī ir tā ģeniālā atšķirība. Viņas kopā mizo kartupeļus, palīdz rūpēties par kārtību un audzināt bērnus, ada zeķes..
Turklāt.. nesaņem nosodījumu no apkārt esošās sabiedrības :) Tas attiecīgajās valstīs skaitās normāli, nevis pazemojoši. Vīrietis nav ''maukuris'' un sievietes nav ''nožēlojamās'' :D
23.07.2013 13:24 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits