Kritisks skatījums uz Latvijā sastopamajiem vīriešiem

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Labrīt!

Saprotams, ka arī šodiena neatšķiras no vakardienas - joprojām garlaikojos birojā, šobrīd ieturu vieglas brokastis un prātoju, kā kliedēt garlaicību.

Savas iepriekš veidotās diskusijas par dzimumu vienlīdzību kontekstā esmu saņēmis krietnu devu visai bargas kritikas - neviena vien Cosmo.lv foruma dalībniece man gan publiski, gan privātā sarakstē pārmetusi sieviešu nīšanu un vīriešu šovinismu, tādēļ, lai nogludinātu iepriekšējās diskusijas radītos asumus, šoreiz piedāvāju kritiski paraudzīties uz mūsdienu vīriešiem. Uzreiz vēlos piebilst, ka vīriešus ikdienā aplūkoju no draugu un paziņu viedokļa, taču uzdrošinos apgalvot, ka kaut nedaudz, bet tomēr pazīstu viņus.

Ja neiebilstat, sākšu ar piemēru par kādu puisi, kuru agrāk pazinu itin labi. Viņš studējis LU EVF, kur ieguvis bakalaura grādu, bet ne par to ir šis stāsts. Pēc vectēva nāves mūsu stāsta varonis mantojumā ieguva pusi domājamās daļas no dzīvokļa Rīgas centrā, ļoti labā vietā. Dzīvoklis bija viens, tādēļ dalījums reālajās daļās nebija iespējams, un tika panākta vienošanās, ka mūsu varonis savu daļu pārdos otram kopīpašniekam. Pēc darījuma noslēgšanas viņš, ne mirkli nevilcinoties, devās uz autosalonu un pasūtīja jaunu premium klases vieglo automašīnu, motivējot savu izvēli ar nepieciešamību baudīt dzīvi tieši jaunībā. Visu piedāvātie racionālie argumenti šāda darījuma neizdevīgumam - straujais transportlīdzekļa vērtības kritums un augstā amortizācija - netika uzklausīti, un jau pēc diviem mēnešiem mūsu stāsta varonis pārvietojās ar patiesi valdzinoša izskata transportlīdzeklī. Gāja laiks, un mūsu varoņa ikdiena vairāk līdzinājās nepārtrauktam eiforijas stāvoklim: darbs kredītiestādē, teicams atalgojums, ceļojumi, regulāra izklaides klubos un liels skaits īstermiņa draudzeņu. Saprotams, lai nodrošinātu viņa statusam atbalsošu dzīves līmeni, nepārtraukti bija nepieciešama stabila naudas plūsma, jo apetīte rodas ēdot, bet arī pieklājīgais atalgojums tomēr nespēja nodrošināt visas izklaižu vajadzības. Šajā situācijā tika pieņemts, viņaprāt, ļoti loģisks lēmums - izmantot kredītiestāžu darbiniekiem pieejamās kredītlīnijas.
Pieņemu, ka likumsakarīgo nobeigumu šim skaistajam stāstam varat iedomāties - sākoties ekonomikas lejupslīdei, tika zaudēts darbs; vairs nebija iespējams pildīt savas kredītsaistības; tika zaudēts ar hipotekārās kreditēšanas palīdzību iegūtais dzīvoklis, atņemta automašīna.
Kādēļ rakstu jums šo neiedomājami banālo stāstu?
Pirmkārt, tādēļ, ka lieka didaktika nekad nenāk par ļaunu, taču galvenokārt tāpēc, ka stāsts lieliski portretē vidusmēra Latvijas vīrieti, tā aprobežotību, bravūru, tuvredzību, iedomību, alkatību, tieksmi pēc vieglas naudas, slinkumu un nepacietību.

Apzinos, ka savos secinājumos ne tikai par sievietēm, bet arī par vīriešiem esmu visai skarbs. Ar pilnu atbildību varu paziņot, ka, manuprāt, lielākais vairums Latvijā dzīvojošo vīriešu ir muļķi, un es nebaidos to pateikt skaļi. Tā vietā, lai domātu par ilgtermiņa attīstību, investētu, ieguldītu, krātu, tie izšķērdē līdzekļus, nedomājot par nākotni, vēlas visu uz uzreiz, nespēj racionāli, kritiski domāt. Turklāt tos pārņēmis kaut kāds bērnišķīgs sacensību gars, vēlme pārspēt vienam otru bieži vien ar visai apšaubāmiem sasniegumiem.

Kāds visu šo ne laimju iemesls? Manuprāt, pavisam vienkāršs - vīriešiem, tāpat kā sievietēm, mūsdienās katastrofāli trūkt izglītības. Jā, zinu, ka Latvijā ir ļoti augts studējošo īpatsvars attiecībā pret kopējo populāciju, taču es nerunāju šeit par formālo statistiku, bet tādu, kas attīsta prātu un veido personību. Atcerieties kaut vai savus vidusskolas gadus - cik jūsu klasē bija tādu skolēnu (pieņemsim, ka puišu, bet dzimumam šeit īstenībā nav nozīmes), kas rūpīgi mācījās to pašu ķīmiju, fiziku, matemātiku, piedalījās olimpiādēs, guva tajās godalgotas vietas? Bet cik bija tādu, kas smēķēja, lietoja alkoholu, "tusēja", slikti mācījās? Un kuri meiteņu acīs kotējās augstāk?

Uzskatu, ka pieaugušo puišu un vīriešu vidū novērojamas tieši tās pašas tendences - reti kurš prot un vēlas domāt racionāli, kritiski, analizēt, salīdzināt, mācīties, attīstīt, būt pacietīgam. Tā vietā vīrieši rīkojas pēc manis jau apkratītā modeļa. Jāsecina, ka sievietei ir ļoti grūti, gandrīz neiespējami 20-gadnieku vecuma grupā atrast nopietnu, nobriedušu, atbildīgu puisi, bet, kas attiecas uz 30-gadnieku grupu, tad daudzi tajā jau ir precēti vai izveidojuši attiecības.

Bet tagad jautājums dāmām - vai jūs vispār vēlētos veidot attiecības ar saprātīgu un nobriedušu vīrieti? Pirms steidzaties kaismīgi atbildēt apstiprinoši, padomājiet, ka saprātīgs vīrietis BMW X6M vietā pārvietosies ar mazlietotu Hyundai Getz dīzeli, jo ekonomiski tas ir daudz izdevīgāk; jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas.
23.07.2013 10:23 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Es nezinu, vai gluži var uzvelt visu vainu izglītībai. Protams, tajā arī ir robi.. nav normāli, ka tā ir tik viegli pieejama.

??? Interesants domu gājiens.

Manuprāt, Latvijā tieši ir problēma, ka tiešām LABA izglītība pie mums ir stipri grūti pieejama. A tādi traļi vaļi kantori, kur var iegūt kaut kādu nebūt "izglītību" (visos līmeņos), gan ir viegli pieejami.
23.07.2013 11:28 |

10 gadi
Reitings 150
Reģ: 15.05.2013
Es to visu iepriekšējo Klusā smaida epopeju neizlasīju. Autor, kādu priekšmetu Tu tam meitēnam mācīji?
23.07.2013 11:33 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Manuprāt, Latvijā tieši ir problēma, ka tiešām LABA izglītība pie mums ir stipri grūti pieejama.

Ok.. laba izglītība.. laikam jau jā.. jo vai tad LABAI izglītībai varētu būt viegli pieejama? :)
Labi.. neprecīzi izteicos. Pieejamība nebūs īstais apzīmējums. Arī Francijā ir uzniversitātes, kurās uzņem 99% studentu. To pabeidz 10%. °
Bet, manuprāt, LV, lai nepabeigtu augstskolu parasti ir ļoti smagi pie tā ''jāpiestrādā''
23.07.2013 11:33 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Klau, es kā meitene no mazpilsētas tomēr gribētu atgādināt, ka Rīga un Rīgas džungļu likumi nav visas Latvijas normālība. Un jā, es satiktos ar vīrieti, kuram šā brīža situācija varbūt nav spīdošākā, ir/nav jebkāda mašīna, ir/nav jebkāda dzīvesvieta, JA redzētu, ka viņš kā inteliģents cilvēks ŠOBRĪD sevī iegulda gandrīz maksimumu un ir ar skatu uz nākotni. Taču neba kaut kādas materiālas lietas gribu no viņa nākotnē nosūkt, es gribētu sev cilvēku blakus.

Esmu to gadu "rezultāts", kad ģimene skrēja pa 2-3 darbiem, lai bērnus uzturētu, diemžēl ar šādu pašu domu mana ģimene dzīvo joprojām. Tomēr es tāda neesmu. Nauda nedara laimīgu, un vieglāk ir nopelnīt daudz naudas nekā "nopelnīt" laimi.
23.07.2013 11:37 |

Reitings 266
Reģ: 04.03.2013
Nudien nezinu, kādā uzpūstā sabiedrībā dzīvo Klusais Smaids.

Laikam jāpiesit pie koka un jāsaka paldies par to, cik brīnišķīgi vīrieši mani ir apkārt.

++
Es Latvijā pārsvarā satieku izglītotus un saprātīgus vīriešus.
23.07.2013 11:40 |

Reitings 154
Reģ: 14.02.2011
Tev neapnīk tos palagus rakstīt, nu baigās problēmas Tev ir, ka darba laikā nav ko darīt :D
23.07.2013 11:47 |

Reitings 2264
Reģ: 16.02.2013
Esmu jauna, starp 25 un 30g un nemuzam netiktos ar tadu, kurs dzivo pie vecakiem.

Nu jā, jo tev nepieciešams bagāts vecis, kurš var uzdāvināt dārgu rotu, nevis uz pusi lētāku.
23.07.2013 11:58 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
EnergyDrink - Man atkal šķiet, ka sieviete vēlme pēc materiāli nodrošināta, stabila vīrieša, nav gluži sasitāma ar rotām, bet ar dabu. Ar to vai šis vīrietis(tēviņš) varēs nodrošināt ģimeni, bērnus? Tas ir ļoti reducēti, primitīvi un instinktu līmenī, bet tā ir, manuprāt.
23.07.2013 12:03 |

Reitings 893
_paris, es lūdzu! Kādi vēl instinkti!
Ja sekosim tiem, tad secināsim, ka vīrieši vispār nav monogāmi, bet vēlas apaugļot iespējami vairāk sieviešu…
23.07.2013 12:06 |

Reitings 13796
Smaid, nu principā jā. Tas ir jauki, ka cilvēki noliedz instinktus un uzskata sevi par neprātā attālinātiem no dzīvniekiem, bet gan reklāmas nozare, gan pat smaržu bizness norāda uz citu ainu.
23.07.2013 12:08 |

Reitings 13796
Patiesībā tu mani izbrīni, jo es pavisam 100% vados pēc sevis minētā - vai vīrietis varēs parūpēties par ģimeni un tas ir pavisam primitīvi. Pēc tam var arī būvēt skaistas pasakas.
23.07.2013 12:09 |

Reitings 2264
citāts bija attiecināts uz sancho un viņas pirm tam izveido diskusiju par to, ka viņas biezais, kurš var atļauties dārgu rotu, uzdāvināja uz pusi lētāku, kas viņu sadusmoja.

Anyway, manuprāt, lielākoties dzīšanās pakaļ naudai ir vieglas un skaistas dzīves meklējumi. Tev būs viss - skaista māja, eksotiskas ekskursijas, spīdīgas lietas, un pretī jādod tikai sekss. Lieliski, kāpēc sevi mocīt un melnu muti rukāt, vai nīkt birojā? Šim nauda izsīks, nu nekas, jāmeklē cits.
23.07.2013 12:14 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Arī es, līdzīgi kā _paris, vērtēju vīriešus pēc kritērija "vai ar viņu būtu prātīgi veidot ģimeni". No tā izriet arī tas, vai viņš spēj nopelnīt un apgādāt ne tikai sevi, bet arī vēl citus cilvēkus, vai viņš prot racionāli rīkoties ar naudu (un ar to es nedomāju Klusā smaida ieteikumu sarakstu) un vai viņā ir kaut kāda tēvišķuma deva. Esmu pārliecināta, ka tāds domu gājiens ir jebkurai sievietei, kura grib ģimeni un bērnus. Tu to, protams, vari uzskatīt par zeltraču un aprobežoto cacu domāšanas viedu, bet tas, visticamāk, mainīsies, kad pats sagribēsi šīs lietas.
23.07.2013 12:15 |

Reitings 5941
Reģ: 30.10.2009
Izlasiju tikai pirmo rindkopu.
Es domāju, ka tev vajadzētu citu darbu meklēt.
23.07.2013 12:16 |

Reitings 893
Redzi, _paris, ja sievietes nevēlas, lai vīrieši vadītos tikai pēc saviem instinktiem, tad arī sievietēm jāapslāpē savējie, kas tendēti uz partnera izvēli, vadoties pēc vīrieša vietas bara hierarhijā.
23.07.2013 12:17 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
ev būs viss - skaista māja, eksotiskas ekskursijas, spīdīgas lietas, un pretī jādod tikai sekss. Lieliski, kāpēc sevi mocīt un melnu muti rukāt, vai nīkt birojā?

Ja jau viss būtu tik vienkārši.. Manuprāt, Latvijā nav nemaz daudz tik turīgu puišu :)
23.07.2013 12:18 |

Reitings 2264
Elizabete, iedomājies situāciju - Tu ļoti vēlies ģimeni, bērnus, bet pretī ir divi vīrieši - viens, kādu tu noraksturoji (nauda, māja, stabils darbs) - bet nav mīlestības, bet otrs, kuru tu no sirds esi iemīlējusi, bet viņam ir gandrīz nekas.
Joprojām ņemsi to ar naudu, piespiedīsi sevi viņu iemīlēt?
23.07.2013 12:18 |

Reitings 13796
EnergyDrink - šis
skaista māja, eksotiskas ekskursijas, spīdīgas lietas, un pretī jādod tikai sekss. Lieliski, kāpēc sevi mocīt un melnu muti rukāt, vai nīkt birojā? Šim nauda izsīks, nu nekas, jāmeklē cits.
tik ļoti neatbilst manam tekstam par to, ka vīrietis jāizvēlas izvērtējot nākotni, viņa potenciālu, iespējas, vēlmes. Tavs piemērs ir klaja galējības, kas diez vai saista daudzas dāmas.
23.07.2013 12:19 |

Reitings 13796
Klusais smaids, es nedomāju, ka tu esi tik naivs! :) Lai vai kā, tā ir utopija, šo instinktu nevar apslāpēt, tas ir zemapziņā, tu vari man neticēt, vari oponēt, bet tā nu tas ir, cilvēki pa lielam ir dzīvnieki, kuriem riebjas to atzīt.
23.07.2013 12:21 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
saprātīgs vīrietis BMW X6M vietā pārvietosies ar mazlietotu Hyundai Getz dīzeli, jo ekonomiski tas ir daudz izdevīgāk; jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas.

Štrunts par mašīnu un ēšanu mājās, bet kaut kādā šaurā ūķī guļamrajonā es dzīvot negribu. Gribu normālu māju ar dārzu. Pret vīrieša vecākiem man nav iebildumu, bet tikai ar nosacījumu ka māja ir gana plaša ar vairākām vannas istabām.
23.07.2013 12:22 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits