Kritisks skatījums uz Latvijā sastopamajiem vīriešiem

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Labrīt!

Saprotams, ka arī šodiena neatšķiras no vakardienas - joprojām garlaikojos birojā, šobrīd ieturu vieglas brokastis un prātoju, kā kliedēt garlaicību.

Savas iepriekš veidotās diskusijas par dzimumu vienlīdzību kontekstā esmu saņēmis krietnu devu visai bargas kritikas - neviena vien Cosmo.lv foruma dalībniece man gan publiski, gan privātā sarakstē pārmetusi sieviešu nīšanu un vīriešu šovinismu, tādēļ, lai nogludinātu iepriekšējās diskusijas radītos asumus, šoreiz piedāvāju kritiski paraudzīties uz mūsdienu vīriešiem. Uzreiz vēlos piebilst, ka vīriešus ikdienā aplūkoju no draugu un paziņu viedokļa, taču uzdrošinos apgalvot, ka kaut nedaudz, bet tomēr pazīstu viņus.

Ja neiebilstat, sākšu ar piemēru par kādu puisi, kuru agrāk pazinu itin labi. Viņš studējis LU EVF, kur ieguvis bakalaura grādu, bet ne par to ir šis stāsts. Pēc vectēva nāves mūsu stāsta varonis mantojumā ieguva pusi domājamās daļas no dzīvokļa Rīgas centrā, ļoti labā vietā. Dzīvoklis bija viens, tādēļ dalījums reālajās daļās nebija iespējams, un tika panākta vienošanās, ka mūsu varonis savu daļu pārdos otram kopīpašniekam. Pēc darījuma noslēgšanas viņš, ne mirkli nevilcinoties, devās uz autosalonu un pasūtīja jaunu premium klases vieglo automašīnu, motivējot savu izvēli ar nepieciešamību baudīt dzīvi tieši jaunībā. Visu piedāvātie racionālie argumenti šāda darījuma neizdevīgumam - straujais transportlīdzekļa vērtības kritums un augstā amortizācija - netika uzklausīti, un jau pēc diviem mēnešiem mūsu stāsta varonis pārvietojās ar patiesi valdzinoša izskata transportlīdzeklī. Gāja laiks, un mūsu varoņa ikdiena vairāk līdzinājās nepārtrauktam eiforijas stāvoklim: darbs kredītiestādē, teicams atalgojums, ceļojumi, regulāra izklaides klubos un liels skaits īstermiņa draudzeņu. Saprotams, lai nodrošinātu viņa statusam atbalsošu dzīves līmeni, nepārtraukti bija nepieciešama stabila naudas plūsma, jo apetīte rodas ēdot, bet arī pieklājīgais atalgojums tomēr nespēja nodrošināt visas izklaižu vajadzības. Šajā situācijā tika pieņemts, viņaprāt, ļoti loģisks lēmums - izmantot kredītiestāžu darbiniekiem pieejamās kredītlīnijas.
Pieņemu, ka likumsakarīgo nobeigumu šim skaistajam stāstam varat iedomāties - sākoties ekonomikas lejupslīdei, tika zaudēts darbs; vairs nebija iespējams pildīt savas kredītsaistības; tika zaudēts ar hipotekārās kreditēšanas palīdzību iegūtais dzīvoklis, atņemta automašīna.
Kādēļ rakstu jums šo neiedomājami banālo stāstu?
Pirmkārt, tādēļ, ka lieka didaktika nekad nenāk par ļaunu, taču galvenokārt tāpēc, ka stāsts lieliski portretē vidusmēra Latvijas vīrieti, tā aprobežotību, bravūru, tuvredzību, iedomību, alkatību, tieksmi pēc vieglas naudas, slinkumu un nepacietību.

Apzinos, ka savos secinājumos ne tikai par sievietēm, bet arī par vīriešiem esmu visai skarbs. Ar pilnu atbildību varu paziņot, ka, manuprāt, lielākais vairums Latvijā dzīvojošo vīriešu ir muļķi, un es nebaidos to pateikt skaļi. Tā vietā, lai domātu par ilgtermiņa attīstību, investētu, ieguldītu, krātu, tie izšķērdē līdzekļus, nedomājot par nākotni, vēlas visu uz uzreiz, nespēj racionāli, kritiski domāt. Turklāt tos pārņēmis kaut kāds bērnišķīgs sacensību gars, vēlme pārspēt vienam otru bieži vien ar visai apšaubāmiem sasniegumiem.

Kāds visu šo ne laimju iemesls? Manuprāt, pavisam vienkāršs - vīriešiem, tāpat kā sievietēm, mūsdienās katastrofāli trūkt izglītības. Jā, zinu, ka Latvijā ir ļoti augts studējošo īpatsvars attiecībā pret kopējo populāciju, taču es nerunāju šeit par formālo statistiku, bet tādu, kas attīsta prātu un veido personību. Atcerieties kaut vai savus vidusskolas gadus - cik jūsu klasē bija tādu skolēnu (pieņemsim, ka puišu, bet dzimumam šeit īstenībā nav nozīmes), kas rūpīgi mācījās to pašu ķīmiju, fiziku, matemātiku, piedalījās olimpiādēs, guva tajās godalgotas vietas? Bet cik bija tādu, kas smēķēja, lietoja alkoholu, "tusēja", slikti mācījās? Un kuri meiteņu acīs kotējās augstāk?

Uzskatu, ka pieaugušo puišu un vīriešu vidū novērojamas tieši tās pašas tendences - reti kurš prot un vēlas domāt racionāli, kritiski, analizēt, salīdzināt, mācīties, attīstīt, būt pacietīgam. Tā vietā vīrieši rīkojas pēc manis jau apkratītā modeļa. Jāsecina, ka sievietei ir ļoti grūti, gandrīz neiespējami 20-gadnieku vecuma grupā atrast nopietnu, nobriedušu, atbildīgu puisi, bet, kas attiecas uz 30-gadnieku grupu, tad daudzi tajā jau ir precēti vai izveidojuši attiecības.

Bet tagad jautājums dāmām - vai jūs vispār vēlētos veidot attiecības ar saprātīgu un nobriedušu vīrieti? Pirms steidzaties kaismīgi atbildēt apstiprinoši, padomājiet, ka saprātīgs vīrietis BMW X6M vietā pārvietosies ar mazlietotu Hyundai Getz dīzeli, jo ekonomiski tas ir daudz izdevīgāk; jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas.
23.07.2013 10:23 |

Reitings 893
Hmmm, interesanti, Klusais smaids, bet tev nav ienacis prata, ka eksiste viriesi, kuriem naudas jautajums ir goda lieta, par kuru ar sievieti neruna?

Manuprāt, goda lieta būtu palīdzēt saviem vecākiem, kad tie vairs nespēj par sevi parūpēties, vai arī bērniem, kamēr mazi. Neredzu nevienu iemelsu, kādēļ jauna, vesela sieviete nespētu pati stāvēt uz savām kājām un būt vienlīdzīga ar vīrieti.

Personigi es naudu nesaskatu ka pasmerki, bet gan lidzekli. To, ka virietis, so lidzekli izmanto vai neizmanto attieciba pret mani, uzskatu par manieru, audzinasanas un attieksmes jautajumu.

Piekrītu, arī es vēroju, vai sieviete piedāvās samaksāt restorānā par sevi, un izdaru attiecīgus secinājumus.
25.07.2013 15:17 |

Reitings 414
Reģ: 03.02.2013
Piekrītu, arī es vēroju, vai sieviete piedāvās samaksāt restorānā par sevi, un izdaru attiecīgus secinājumus.

Tas, kurš aicina, tas maksā. Ja Tu aicini, viņai nav jāpiedāvājas par sevi maksāt, it īpaši, ja restorāns ir Tavas izvēles, par kura cenu piedāvājumu viņai nav informacijas.. Ja viņa ko tādu piedāvā, tad tas jau ir īpašs solis pretī Tev, nevis norma.
25.07.2013 15:20 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Klusais smaids, es speciāli ieliku piebildi par mīlošām, cieņas pilnām attiecībām. Attiecības ar jebkura dzimuma parazītu pēc definīcijas nav mīlošas, cieņas pilnas attiecības. Es vēlējos pateikt, ka manuprāt, ja cilvēks ir ar tevi no sirds (un nevis tāpēc, ka tev alga liela) un tu to tiešām jūti, ka tā ir, ka tādā situācijā spiest uz briesmīgo vienlīdzību nav nepieciešams. Bet protams, sadaļa "no katra pēc iespējām" nozīmē, ka b/d audzinātāja komunālajos un pārtikā piedalās ar lielāko daļu savu ienākumu. Vai vismaz, ja stundu ziņā strādā mazāk, uzņemas lielāko daļu mājas darbu.
25.07.2013 15:22 |

Reitings 772
Reģ: 04.07.2013

:D :D :D
Tādas aitas arī ir? :D Labi, pat manai pacietībai jau ir pienācis gals un ir apnikusi tava provakācija.
25.07.2013 15:24 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Padomāju vēl par šo tik daudz izmuļļāto tēmu un nonācu pie secinājuma, ka viss ir atkarīgs no audzināšanas.
Manai māsai ir 40 gadi. Viņa nav strādājusi nevienu dienu savā mūžā, jo tas, ka viņa nestrādā ir viņas vīra goda jautājums. Ja viņa grib strādāt, vīrs to uztver kā mājienu, ka viņš nepietiekami pelna, lai varētu nodrošināt savu ģimeni. Jo viņam tā ir ieaudzināts. Tā dzīvo viņa vecvecāki, vecāki un brāļi.
Un tādu vīriešu nav mazums. Līdz ar to, ja vīrietim dikti jāskaita sievietes nauda, jācenšas sievieti mainīt, lai viņa pelnītu vairāk vai jāprasa līdzvērtīgu ieguldījumu, secinu, ka audzināšana bijusi hmm.... savādāka, vai vīrietis vienkārši ir skopulis.
25.07.2013 15:26 |

Reitings 17280
ja vīrietim dikti jāskaita sievietes nauda, jācenšas sievieti mainīt, lai viņa pelnītu vairāk vai jāprasa līdzvērtīgu ieguldījumu, secinu, ka audzināšana bijusi hmm.... savādāka, vai vīrietis vienkārši ir skopulis.

..., vai pamatīgi aplauzies iepriekšējās attiecībās, vai izmantošanu smagā pakāpē novērojis sev tuvu cilvēku attiecībās.
25.07.2013 15:30 |

Reitings 893
Libra, piekrītu par audzināšanas aspektu. Viss atkarīgs no vīrieša personības - vai tas dzīvo aizpagājušajā gadsimtā un akli seko arhaiskiem stereotipiem vai arī ir moderns, racionāli un kritiski domājošs.
Visu šo dienu laikā neviena no jums man tā arī nav spējusi racionāli pamatot, kādēļ sievietēm pienāktos kādas īpašas tiesības un priekšrocības. Jā, labi, ziedus kādreiz uzdāvinu, durvis atveru, roku pasniedzu un kažoku palīdu novilkt vai uzvilkt - visā pārējā esam vienlīdzīgi.
25.07.2013 15:40 |

Reitings 42
Reģ: 13.09.2012
Gaidam trešo cēlienu SKOLNIECE ATGŪST PROFILU.
Tikmēr atkārtojums pa vidu iztirzājumam
http://cosmo.lv/forums/topic/142267-iemilejusies-privatskolotaja-d/?sort=ASC&pnr=10
Negribu, lai padomājat, ka es idealizēju viņu. Viņam piemīt trūkumi, piemēram, viņš nav īpaši garš augumā, kaut kur manā garumā, bet es esmu 1,75 m ar papēžiem.
Viņam drausmīgi bieži zvana telefons. Bieži ir tā, ka nav paguvis pabeigt vienu sarunu, ka jau jāatbild uz nākošo.
Dzīvoklis viņām vispār nav iekārtots. Plikas sienas un kastes. It kā dzīvojot tur jau ilgāku laiku, bet nav pat izpakojis savas lietas.
25.07.2013 15:41 |

Reitings 772
Un kā ir tavā ģimenē? :D
mamma pie ķedes sēž?
25.07.2013 15:43 |

Reitings 772
Kur tad palika pie 1,90 garš? :D aiiiiii kāds pamatīgi vislaik iekrīt :D
25.07.2013 15:45 |

Reitings 893
Esmu 186 cm garš, nezinu, kādēļ viņa mani nodēvējusi par augumā mazu.
Telefons vakaros zvana bieži, bet dzīvoklis nemaz nebija mans, tādēļ jau arī neiekārtots.
25.07.2013 15:45 |

Reitings 17280
Es zinu "patīkami diskutēt" definīciju. Tas ir diskutēt bez personīgiem apvainojumiem un nevelkot augšā komentārus vecās diskusijās ;)
25.07.2013 15:47 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Un tu esi tas modernais, foršais vīrietis, bet tie, kam sieviete ir kaut kas īpašs un priviliģēts, ir arhaiski un stereotipu pārņemti :D Kārtējo reizi apstiprini, ka tev ir tikai divi viedokļi - tavējais un nepareizais. Un pareizi dzīvo tikai tu, pārējie ir jocīgi un nepareizi :D
Njā, te diskutēt tiešām nav vērts. Kamēr stereotipu pārņemtais, arhaiskais vīrietis pelna naudu un laiku pavada ar ģimeni, tikmēr modernais un racionālais bābu portālā virtuālām sievietēm cenšās iemācīt pasaules kārtību :D
25.07.2013 15:48 |

Reitings 772
tev baigā fantāzija tomēr :D tak pieradi, ka esi īsts, kur problēma :D kauns no saviem uzskatiem?kauns no tā, kā izskaties? kauns no tā, ka patiesībā esi aizvainots skuķis,kuram normāli veči nepievērš uzmanību?
25.07.2013 15:49 |

Reitings 42
Reģ: 13.09.2012
Kārtējais Bonapartiņš sameistarots. Trešo daļu, otrā paliek garlaicīga.
25.07.2013 15:50 |

Reitings 772
amēr stereotipu pārņemtais, arhaiskais vīrietis pelna naudu un laiku pavada ar ģimeni, tikmēr modernais un racionālais bābu portālā virtuālām sievietēm cenšās iemācīt pasaules kārtību

:D :D +
25.07.2013 15:50 |

10 gadi
Reitings 13520
Reģ: 29.01.2009
Klusais smaids,
nestāsti te pasakas, ka ESI vīrietis, ja īstenībā esi 18 skuķis, kurai ĻOTI PATĪK FANTAZĒT! Tavs rakstības stils nav izmainījies no pašas pirmās tavas diskusijas, izskatās ka tev reāli nav ko darīt (es jau saprotu - vasaras brīvlaiks! :D), bet nu izbeidz tēlot veci, tas ir baigi smieklīgi! :D

http://cosmo.lv/forums/topic/142267-iemilejusies-privatskolotaja-d/
25.07.2013 15:51 |

Reitings 893
Libra, nevienam neuzspiežu savu redzējumu, vienīgi dalos ar savu. Protams, šeit uzreiz parādās to diskutētāju līmenis, kuri jebkuru diskusiju, kad vies viņiem nav pa prātam, spēj reducēt līdz bezjēdzīgai tērgāšanai. Starp citu, Mirdzas rakstīto vairs nelasu.
25.07.2013 15:52 |

Reitings 17280
Libra, arī tavs viedoklis šajā brīdī ir drusku melnbalts.

Situācija manu radu lokā. Ģimene, viens skolas vecuma bērns. Vīrs pelna, būsim godīgi, nepietiekami. Brīžam ir bez darba. Abus ik pa laikam pabalsta puiša māte no pensijas un meitenes vecāki no iekrājumiem. Sieva, kas dzīvē nav strādājusi, nemaz nedomā par darba meklēšanu.

Labi, šobrīd atkal viņiem viss ir labi, viņš strādā labādarbā, i vecākiem var palīdzēt, i ceļojumā aizbraukt. Bet tīri tā no viedokļa ģimenes modelis, vai šāda attieksme no sievas puses bija pieņemama? Pozitīvais tēls - arhaiskais vīrs - neko nekad viņai nepārmeta, cik zinu.
25.07.2013 15:54 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Tas, ka rakstības stils nav izmainījies, tas ir tiesa. Arī meitenes veidolā šim "ono" patika rakstīt garus palagus. Teikumu uzbūve, gramatikas pareizība utt. tāda pati. Un tagad tās, kuras jau no pašas pirmās diskusijas teica, ka netic meitenes stāstam, var pasmaidīt un gandarīti pateikt, ka viņām bija taisnība. Skaidrs, ka šis ono nav vidusskolas vecumā un ka nav savu dzimumu izmainījis kopš pirmās diskusijas.
25.07.2013 15:57 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits