Kritisks skatījums uz Latvijā sastopamajiem vīriešiem

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Labrīt!

Saprotams, ka arī šodiena neatšķiras no vakardienas - joprojām garlaikojos birojā, šobrīd ieturu vieglas brokastis un prātoju, kā kliedēt garlaicību.

Savas iepriekš veidotās diskusijas par dzimumu vienlīdzību kontekstā esmu saņēmis krietnu devu visai bargas kritikas - neviena vien Cosmo.lv foruma dalībniece man gan publiski, gan privātā sarakstē pārmetusi sieviešu nīšanu un vīriešu šovinismu, tādēļ, lai nogludinātu iepriekšējās diskusijas radītos asumus, šoreiz piedāvāju kritiski paraudzīties uz mūsdienu vīriešiem. Uzreiz vēlos piebilst, ka vīriešus ikdienā aplūkoju no draugu un paziņu viedokļa, taču uzdrošinos apgalvot, ka kaut nedaudz, bet tomēr pazīstu viņus.

Ja neiebilstat, sākšu ar piemēru par kādu puisi, kuru agrāk pazinu itin labi. Viņš studējis LU EVF, kur ieguvis bakalaura grādu, bet ne par to ir šis stāsts. Pēc vectēva nāves mūsu stāsta varonis mantojumā ieguva pusi domājamās daļas no dzīvokļa Rīgas centrā, ļoti labā vietā. Dzīvoklis bija viens, tādēļ dalījums reālajās daļās nebija iespējams, un tika panākta vienošanās, ka mūsu varonis savu daļu pārdos otram kopīpašniekam. Pēc darījuma noslēgšanas viņš, ne mirkli nevilcinoties, devās uz autosalonu un pasūtīja jaunu premium klases vieglo automašīnu, motivējot savu izvēli ar nepieciešamību baudīt dzīvi tieši jaunībā. Visu piedāvātie racionālie argumenti šāda darījuma neizdevīgumam - straujais transportlīdzekļa vērtības kritums un augstā amortizācija - netika uzklausīti, un jau pēc diviem mēnešiem mūsu stāsta varonis pārvietojās ar patiesi valdzinoša izskata transportlīdzeklī. Gāja laiks, un mūsu varoņa ikdiena vairāk līdzinājās nepārtrauktam eiforijas stāvoklim: darbs kredītiestādē, teicams atalgojums, ceļojumi, regulāra izklaides klubos un liels skaits īstermiņa draudzeņu. Saprotams, lai nodrošinātu viņa statusam atbalsošu dzīves līmeni, nepārtraukti bija nepieciešama stabila naudas plūsma, jo apetīte rodas ēdot, bet arī pieklājīgais atalgojums tomēr nespēja nodrošināt visas izklaižu vajadzības. Šajā situācijā tika pieņemts, viņaprāt, ļoti loģisks lēmums - izmantot kredītiestāžu darbiniekiem pieejamās kredītlīnijas.
Pieņemu, ka likumsakarīgo nobeigumu šim skaistajam stāstam varat iedomāties - sākoties ekonomikas lejupslīdei, tika zaudēts darbs; vairs nebija iespējams pildīt savas kredītsaistības; tika zaudēts ar hipotekārās kreditēšanas palīdzību iegūtais dzīvoklis, atņemta automašīna.
Kādēļ rakstu jums šo neiedomājami banālo stāstu?
Pirmkārt, tādēļ, ka lieka didaktika nekad nenāk par ļaunu, taču galvenokārt tāpēc, ka stāsts lieliski portretē vidusmēra Latvijas vīrieti, tā aprobežotību, bravūru, tuvredzību, iedomību, alkatību, tieksmi pēc vieglas naudas, slinkumu un nepacietību.

Apzinos, ka savos secinājumos ne tikai par sievietēm, bet arī par vīriešiem esmu visai skarbs. Ar pilnu atbildību varu paziņot, ka, manuprāt, lielākais vairums Latvijā dzīvojošo vīriešu ir muļķi, un es nebaidos to pateikt skaļi. Tā vietā, lai domātu par ilgtermiņa attīstību, investētu, ieguldītu, krātu, tie izšķērdē līdzekļus, nedomājot par nākotni, vēlas visu uz uzreiz, nespēj racionāli, kritiski domāt. Turklāt tos pārņēmis kaut kāds bērnišķīgs sacensību gars, vēlme pārspēt vienam otru bieži vien ar visai apšaubāmiem sasniegumiem.

Kāds visu šo ne laimju iemesls? Manuprāt, pavisam vienkāršs - vīriešiem, tāpat kā sievietēm, mūsdienās katastrofāli trūkt izglītības. Jā, zinu, ka Latvijā ir ļoti augts studējošo īpatsvars attiecībā pret kopējo populāciju, taču es nerunāju šeit par formālo statistiku, bet tādu, kas attīsta prātu un veido personību. Atcerieties kaut vai savus vidusskolas gadus - cik jūsu klasē bija tādu skolēnu (pieņemsim, ka puišu, bet dzimumam šeit īstenībā nav nozīmes), kas rūpīgi mācījās to pašu ķīmiju, fiziku, matemātiku, piedalījās olimpiādēs, guva tajās godalgotas vietas? Bet cik bija tādu, kas smēķēja, lietoja alkoholu, "tusēja", slikti mācījās? Un kuri meiteņu acīs kotējās augstāk?

Uzskatu, ka pieaugušo puišu un vīriešu vidū novērojamas tieši tās pašas tendences - reti kurš prot un vēlas domāt racionāli, kritiski, analizēt, salīdzināt, mācīties, attīstīt, būt pacietīgam. Tā vietā vīrieši rīkojas pēc manis jau apkratītā modeļa. Jāsecina, ka sievietei ir ļoti grūti, gandrīz neiespējami 20-gadnieku vecuma grupā atrast nopietnu, nobriedušu, atbildīgu puisi, bet, kas attiecas uz 30-gadnieku grupu, tad daudzi tajā jau ir precēti vai izveidojuši attiecības.

Bet tagad jautājums dāmām - vai jūs vispār vēlētos veidot attiecības ar saprātīgu un nobriedušu vīrieti? Pirms steidzaties kaismīgi atbildēt apstiprinoši, padomājiet, ka saprātīgs vīrietis BMW X6M vietā pārvietosies ar mazlietotu Hyundai Getz dīzeli, jo ekonomiski tas ir daudz izdevīgāk; jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas.
23.07.2013 10:23 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Bet varbūt es pati noteikšu, kādi ienākumi man ir pietiekami?
25.07.2013 12:24 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Bet varbūt es pati noteikšu, kādi ienākumi man ir pietiekami?

Nemaz neiedomājies! :) Tikko kā tavi ienākumi ir mazāki, par 70% no viņējiem - šķiries! Tikko kā viņš paliek bez darba - pamet!

Citādi tavās attiecībās nebūs vienlīdzības, un tas ir ētiski nepareizi.
25.07.2013 12:32 |

Reitings 5954
57days, drausmas dzīvot tādā stresā :D
25.07.2013 12:33 |

Reitings 772
Reģ: 04.07.2013
Kā tava bijusī draudzene- vidusskolniece, turēja tev līdzi ienākumu ziņā? :D
25.07.2013 12:37 |

Reitings 893
Mirdza, vai ar to meiteni dzīvoju kopā? Manuprāt, būtu negodīgi no jaunas meitenes, kas tikai uzsāks studijas, prasīt to pašu, ko no izglītību ieguvušas sievietes. Turklāt tā meitene bija rūpīga un centīgi mācījās - šis fakts vien manī radīja cieņu pret viņu.

57days, nekad neesmu apgalvojis, ka abiem partneriem jāpelna vienādi, bet tikai izdevumi jādala uz pusi. Nezinu, kā Tu, bet es personiskajiem izdevumiem novirzu mazāk nekā 7% no kopējiem ikmēneša ienākumiem.
25.07.2013 13:04 |

Reitings 17280
Klusais smaids, diemžēl nesanāk ātrumā sameklēt diskusiju, bet par tēmu "izdevumi uz pusēm" pirms dažiem mēnešiem bija šeit interesanta problēma vienai meitenei.

Viņa ar draugu godīgi dalīja visus izdevumus uz pusēm, kā rezultātā viņai no algas palika pāri kapeikas, tā, ka reāli pat pie friziera aiziet vai kurpēm nesanāca, kur nu vēl, teiksim, zobārstam. Tajā pašā laikā dzīvoklis, kurā agrāk dzīvoja tikai draugs un tagad, viņi abi, īres ziņā bija ļoti dārgs. Draugs uzstāja uz 50% maksājumu, pārvākties nevēlējās. Un meitene pus pa jokam uzdeva jautājumu - ko darīt? Pārvākties vienai pašai uz lētāku dzīvokli, un turpmāk ar puisi atkal iet tikai uz randiņiem?

Tā "izdevumi uz pusēm" shēma ne vienmēr strādā. Arī objektīvie tēriņi abiem pārī var pamatīgi atšķirties, atkarībā no dzīvesveida. Ja b/d audzinātāja pārtiek no salātlapām un ūdens (grib būt skaista), bet būdīgais IT speciālists štopē karbonādi 3x dienā un dzer labu viskiju, tad kā tu iesaki dalīt izdevumus par pārtiku? Vilkt ārā kalkulatoru, čeku no RIMI un rēķināt?

Tas pats attiecas uz, piem, ceļojumiem. Viņa grib braukt uz Brazīliju, viņš, uz Portugāli. Braukt atsevišķi? Izvēlēties lētāko Eiropas variantu 50/50? Braukt uz Brazīliju kopā, bet viņš maksā tikai pusi portugāles brauciena cenas, viņa - pārējo? Nebraukt uz Brazīliju, jo viņš uzskata, ka tas ir par dārgu?

Ir tāda rupja frāze, santīmu pi*ējs. Tā es raksturotu to principiālo nostāju par izdevumu dalīšanu uz pusēm. Vai labāks nav vecais labais komunistu sauklis, ka "No katra pēc spējām, katram pēc vajadzības"? Vai pēc tā vadīties mīlošās, cieņas pilnās attiecībās nebūtu labāk?
25.07.2013 13:46 |

Reitings 17280
Atradu.

http://cosmo.lv/forums/topic/141166-rekinu-sadale/

kā Jūsuprāt vislabāk sadalīt maksājumus pārim, kur abi divi ir strādājoši cilvēki(algas atšķirība ir 200 Ls vīrieša labā). Ietekmējošie faktori vēl ir tādi, ka sieviete maksā ceļa izdevumus uz darbu, plus jāsāk maksāt studiju kredīts. Vienkārši, ja abi divi maksā līdzvērtīgi, tad no sievietes algas nepaliek pāri nekas Kā jūs mēģinātu dalīt?

tad jau sanāk, ka ja apprecies un vīrietis ir bagāts, jūs nevarat būt kopā, jo tu tik daudz nepelni Vai nedod Dievs, saslimsti un jāmirst nost, jo esi tikai tu un tava slimība, nevis kāda cita

Nu jā, tad jau jāšķirās, jo man jāiet uz sliktāku dzīvokli, kuru varēšu atļauties.
29.05.2013 15:41
25.07.2013 14:07 |

Reitings 893
Tā "izdevumi uz pusēm" shēma ne vienmēr strādā. Arī objektīvie tēriņi abiem pārī var pamatīgi atšķirties, atkarībā no dzīvesveida. Ja b/d audzinātāja pārtiek no salātlapām un ūdens (grib būt skaista), bet būdīgais IT speciālists štopē karbonādi 3x dienā un dzer labu viskiju, tad kā tu iesaki dalīt izdevumus par pārtiku? Vilkt ārā kalkulatoru, čeku no RIMI un rēķināt?

Uzskatu, ka arī dzīvesveids ir maināms un ir nepieciešams savstarpēji piemēroties. Saprotams, ja tiešām ir tik ievērojama atšķirība, piemēram, izdevumu pārtikas pozīcijā, tad attiecīgi jākoriģē arī abu partneru artava, proti, šajā situācijā vīrietim pienāktos maksāt vairāk, jo viņš arī vairāk tērē.

Tas pats attiecas uz, piem, ceļojumiem. Viņa grib braukt uz Brazīliju, viņš, uz Portugāli. Braukt atsevišķi? Izvēlēties lētāko Eiropas variantu 50/50? Braukt uz Brazīliju kopā, bet viņš maksā tikai pusi portugāles brauciena cenas, viņa - pārējo? Nebraukt uz Brazīliju, jo viņš uzskata, ka tas ir par dārgu?

Iedomājoties sevi šajā situāciā, es noteikti piekāpties sievietei un izvēlētos lētāko variantu (Portugāli), kuru arī segtu, dalot visus izdevumus uz pusēm.

Ir tāda rupja frāze, santīmu pi*ējs. Tā es raksturotu to principiālo nostāju par izdevumu dalīšanu uz pusēm. Vai labāks nav vecais labais komunistu sauklis, ka "No katra pēc spējām, katram pēc vajadzības"? Vai pēc tā vadīties mīlošās, cieņas pilnās attiecībās nebūtu labāk?

Ir tāda rupja frāze "parazīts". Tā es raksturotu to principiālo nostāju, ka uzliek par pienākumu savam parterim uzturēt parazītu un segt visus tā izdevumus. Ja vadīsimies pēc teiciena "No katra pēc spējām, katram pēc vajadzības", tad daudzi parazīti uzreiz paziņos, ka vienīgā to spēja ir zvilnēt mājās, bet vajadzības ir milzīgas.

Starp citu, ar Tevi ir patīkami diskutēt, 57days.
25.07.2013 14:24 |

Reitings 5954
Parasti jau partneris sedz izdevumus, jo pats tā grib, nevis otrs to pieprasa.
25.07.2013 14:27 |

Reitings 772
Klusais smaids, vai esi kādreiz atradis sievieti, kas domā līdzvērtīgi kā tu? Un kā dalīt summu 1, 01 Ls? Un pēc kāda principa izvēlēties viens otram dāvanas uz svētkiem? :D

Man, piemēram, sagādā prieku aizvest savu vīrieti kaut kur paēst vai uzsaukt kino, atpakaļ neprasu :D
25.07.2013 14:31 |

Reitings 893
Jā, Mirdza, es arī mēdzu uzdāvināt sievietei, piemēram, ziedus, bet pusi naudas par to atpakaļ neprasu. Runāju par izdevumu dalīšanu kopējam budžetam vai lielākiem tēriņiem, ne jau ziediem vai kinobiļetēm.
25.07.2013 14:34 |

Reitings 895
Reģ: 14.07.2013
Vai labāks nav vecais labais komunistu sauklis, ka "No katra pēc spējām, katram pēc vajadzības"?

Tas būtu afigenna. Man visu sieviete apmaksātu, super.
25.07.2013 14:38 |

Reitings 772
Klusais smaids, bet par komunālajiem runājot, man draugs biežāk mājās kā es-vairāk elektrības patērē, un arī dēļ biežajiem treniņiem- dušu apmeklē 2x dienā, kamēr es 1x, varbūt skaitītājs pie pakaļas jāpieliek? Nebūs jau godīgi, ka šis ies tecinās, bet es te maksāšu :D
25.07.2013 14:52 |

Reitings 893
Mirdza, varbūt sāksim dalīt arī to, par cik santīmu desmitdaļām kuram nodilst kurpes, dodoties uz tikšanos?
Nekļūsim taču smieklīgi! Uzdāvinu sievietei ziedus, kādu mazu dāvaniņu, bet komunālos maksājumus dalām uz pusi, savukārt izdevumus par pārtiku dalām tādā attiecībā, cik kurš aptuveni tērējam.
25.07.2013 14:57 |

Reitings 772
Bet es vienalga nesaprotu, kāpēc pārtikas izdevumi atkarībā no tā cik kurš patērē, bet komunālie redz uz pusēm. Tad dušā jāiet vienlīdzīgi :P
Nekļūsim taču smieklīgi!
-
savukārt izdevumus par pārtiku dalām tādā attiecībā, cik kurš aptuveni tērējam.
- tas jau ir smieklīgi.

Tad vēl jautājums, kā sadalīt par pārtiku, ja ēdam vienu un to pašu, bet es mazākās porcijās? Nebūtu godīgi, ka vecis apēd 1kg gaļas, kamēr es gramus 200 :D Tad arī kaut kā jāaprēķina.

Tu maz saproti, ka šādas attiecības lemtas neveiksmei jau sākumā?
25.07.2013 15:04 |

Reitings 1761
Reģ: 29.01.2009
Hmmm, interesanti, Klusais smaids, bet tev nav ienacis prata, ka eksiste viriesi, kuriem naudas jautajums ir goda lieta, par kuru ar sievieti neruna? T.i. virietim sagada prieku maksat par sievieti un piepildit vinas velmes ( saprata un iespeju robezas)?
Starp citu, skaists piemers tam ir tads, ka labakajos, augstas klases restoranos , ja ierodas paris , sievietem tiek pasniegta edienkarte... bez cenam. To sauc par eleganci :)
Personigi es naudu nesaskatu ka pasmerki, bet gan lidzekli. To, ka virietis, so lidzekli izmanto vai neizmanto attieciba pret mani, uzskatu par manieru, audzinasanas un attieksmes jautajumu.
Piebildisu, ka dzive nekad neko neesmu no viriesiem prasijusi , viss ir nacis pec vinu iniciativas.
25.07.2013 15:06 |

Reitings 893
Mirdza, manuprāt, Tavi jautājumi jau sāk kļūt bērnišķīgi un pat muļķīgi. Komunālie maksājumi ir fiksēti, un nav nozīmes, cik ilgi un bieži uzturies mājās, par siltumenerģiju, apsaimniekošanu, deratizāciju u.tml. ir jāmaksā fiksēta summa mēnesī. Jā, kopā doties dušā nemaz nav slikta doma - tā var ietaupīt ūdeni.

Kādēļ tik ļoti satraucies par manu attiecību likteni? Nesūdzos par savu dzīvi.
25.07.2013 15:10 |

Reitings 158
Reģ: 24.07.2013
Jā, kopā doties dušā nemaz nav slikta doma - tā var ietaupīt ūdeni.

Slimi. Tāpat kā pārējās Klusā smaida idejas.
25.07.2013 15:13 |

Reitings 772
Personigi es naudu nesaskatu ka pasmerki, bet gan lidzekli. To, ka virietis, so lidzekli izmanto vai neizmanto attieciba pret mani, uzskatu par manieru, audzinasanas un attieksmes jautajumu.
Piebildisu, ka dzive nekad neko neesmu no viriesiem prasijusi , viss ir nacis pec vinu iniciativas.

+++
Nevar uztraukties par to, kā NAV ;)
25.07.2013 15:13 |

Reitings 414
Reģ: 03.02.2013
Kamēr es te cepu vīrietim kūku, tikmēr visi joprojām cepās par tām naudas lietām.

Nu lai jau viņš ņēmās ar to savu naudu un savu sievieti, kā viņam sirdsapziņa atļauj. Neizmainīsim.
Mēs varam tikai beigt reaģēt uz provokācijām :)
25.07.2013 15:16 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits