Kritisks skatījums uz Latvijā sastopamajiem vīriešiem

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Labrīt!

Saprotams, ka arī šodiena neatšķiras no vakardienas - joprojām garlaikojos birojā, šobrīd ieturu vieglas brokastis un prātoju, kā kliedēt garlaicību.

Savas iepriekš veidotās diskusijas par dzimumu vienlīdzību kontekstā esmu saņēmis krietnu devu visai bargas kritikas - neviena vien Cosmo.lv foruma dalībniece man gan publiski, gan privātā sarakstē pārmetusi sieviešu nīšanu un vīriešu šovinismu, tādēļ, lai nogludinātu iepriekšējās diskusijas radītos asumus, šoreiz piedāvāju kritiski paraudzīties uz mūsdienu vīriešiem. Uzreiz vēlos piebilst, ka vīriešus ikdienā aplūkoju no draugu un paziņu viedokļa, taču uzdrošinos apgalvot, ka kaut nedaudz, bet tomēr pazīstu viņus.

Ja neiebilstat, sākšu ar piemēru par kādu puisi, kuru agrāk pazinu itin labi. Viņš studējis LU EVF, kur ieguvis bakalaura grādu, bet ne par to ir šis stāsts. Pēc vectēva nāves mūsu stāsta varonis mantojumā ieguva pusi domājamās daļas no dzīvokļa Rīgas centrā, ļoti labā vietā. Dzīvoklis bija viens, tādēļ dalījums reālajās daļās nebija iespējams, un tika panākta vienošanās, ka mūsu varonis savu daļu pārdos otram kopīpašniekam. Pēc darījuma noslēgšanas viņš, ne mirkli nevilcinoties, devās uz autosalonu un pasūtīja jaunu premium klases vieglo automašīnu, motivējot savu izvēli ar nepieciešamību baudīt dzīvi tieši jaunībā. Visu piedāvātie racionālie argumenti šāda darījuma neizdevīgumam - straujais transportlīdzekļa vērtības kritums un augstā amortizācija - netika uzklausīti, un jau pēc diviem mēnešiem mūsu stāsta varonis pārvietojās ar patiesi valdzinoša izskata transportlīdzeklī. Gāja laiks, un mūsu varoņa ikdiena vairāk līdzinājās nepārtrauktam eiforijas stāvoklim: darbs kredītiestādē, teicams atalgojums, ceļojumi, regulāra izklaides klubos un liels skaits īstermiņa draudzeņu. Saprotams, lai nodrošinātu viņa statusam atbalsošu dzīves līmeni, nepārtraukti bija nepieciešama stabila naudas plūsma, jo apetīte rodas ēdot, bet arī pieklājīgais atalgojums tomēr nespēja nodrošināt visas izklaižu vajadzības. Šajā situācijā tika pieņemts, viņaprāt, ļoti loģisks lēmums - izmantot kredītiestāžu darbiniekiem pieejamās kredītlīnijas.
Pieņemu, ka likumsakarīgo nobeigumu šim skaistajam stāstam varat iedomāties - sākoties ekonomikas lejupslīdei, tika zaudēts darbs; vairs nebija iespējams pildīt savas kredītsaistības; tika zaudēts ar hipotekārās kreditēšanas palīdzību iegūtais dzīvoklis, atņemta automašīna.
Kādēļ rakstu jums šo neiedomājami banālo stāstu?
Pirmkārt, tādēļ, ka lieka didaktika nekad nenāk par ļaunu, taču galvenokārt tāpēc, ka stāsts lieliski portretē vidusmēra Latvijas vīrieti, tā aprobežotību, bravūru, tuvredzību, iedomību, alkatību, tieksmi pēc vieglas naudas, slinkumu un nepacietību.

Apzinos, ka savos secinājumos ne tikai par sievietēm, bet arī par vīriešiem esmu visai skarbs. Ar pilnu atbildību varu paziņot, ka, manuprāt, lielākais vairums Latvijā dzīvojošo vīriešu ir muļķi, un es nebaidos to pateikt skaļi. Tā vietā, lai domātu par ilgtermiņa attīstību, investētu, ieguldītu, krātu, tie izšķērdē līdzekļus, nedomājot par nākotni, vēlas visu uz uzreiz, nespēj racionāli, kritiski domāt. Turklāt tos pārņēmis kaut kāds bērnišķīgs sacensību gars, vēlme pārspēt vienam otru bieži vien ar visai apšaubāmiem sasniegumiem.

Kāds visu šo ne laimju iemesls? Manuprāt, pavisam vienkāršs - vīriešiem, tāpat kā sievietēm, mūsdienās katastrofāli trūkt izglītības. Jā, zinu, ka Latvijā ir ļoti augts studējošo īpatsvars attiecībā pret kopējo populāciju, taču es nerunāju šeit par formālo statistiku, bet tādu, kas attīsta prātu un veido personību. Atcerieties kaut vai savus vidusskolas gadus - cik jūsu klasē bija tādu skolēnu (pieņemsim, ka puišu, bet dzimumam šeit īstenībā nav nozīmes), kas rūpīgi mācījās to pašu ķīmiju, fiziku, matemātiku, piedalījās olimpiādēs, guva tajās godalgotas vietas? Bet cik bija tādu, kas smēķēja, lietoja alkoholu, "tusēja", slikti mācījās? Un kuri meiteņu acīs kotējās augstāk?

Uzskatu, ka pieaugušo puišu un vīriešu vidū novērojamas tieši tās pašas tendences - reti kurš prot un vēlas domāt racionāli, kritiski, analizēt, salīdzināt, mācīties, attīstīt, būt pacietīgam. Tā vietā vīrieši rīkojas pēc manis jau apkratītā modeļa. Jāsecina, ka sievietei ir ļoti grūti, gandrīz neiespējami 20-gadnieku vecuma grupā atrast nopietnu, nobriedušu, atbildīgu puisi, bet, kas attiecas uz 30-gadnieku grupu, tad daudzi tajā jau ir precēti vai izveidojuši attiecības.

Bet tagad jautājums dāmām - vai jūs vispār vēlētos veidot attiecības ar saprātīgu un nobriedušu vīrieti? Pirms steidzaties kaismīgi atbildēt apstiprinoši, padomājiet, ka saprātīgs vīrietis BMW X6M vietā pārvietosies ar mazlietotu Hyundai Getz dīzeli, jo ekonomiski tas ir daudz izdevīgāk; jauna dzīvokļa vietā saprātīgs cilvēks labāk dos priekšroku dzīvei lētā dzīvoklītī, Rīgas guļamrajonā, vai pat pie vecākiem; restorānu un klubu vietā tāds cilvēks noteikti izvēlēsies ēst mājas.
23.07.2013 10:23 |

Reitings 893
Atvainojiet, ka neatbildēju, jo tikai nesen atgriezos no otrā darba! Savā labā cilvēks patiesi strādā daudz rūpīgāk.

Sanak ka b/d audzinatajas nedrikst saieties ar virieti, kurs plena vairak ka vina, ja vina vairak nevar/neprot nopelnit?

Ir liela atšķirība starp nespēju un nevēlēšanos veidot savu dzīvi, mācīties un attīstīt karjeru. Arī no pašas bērnudārza audzinātājas viedokļa daudz racionālāk būtu atrast labāk apmaksātu darbu, nevis paļauties tikai uz turīgāku vīrieti. Kā tad viņā rīkosies, ja attiecības izjuks kaut kādu iemeslu dēļ?

Zini, domāju, ka tiem vīriešiem, kam nauda nav faktors, ir pilnīgi vienalga, vai sieviete viņam blakus ir personības vai naudas dēļ .. kamēr viņš ir kopā ar šo sievieti laimīgs.

Manuprāt, vīrietim ir gan svarīgi, vai viņš veido attiecības ar mīlošu sievieti vai parastāko zeltraci, kas būtībā īpaši neatšķiras no prostitūtas manā izpratnē.

Ja ir tiešām forša sieviete - nav starpības, cik pelna.

Saprotams, ka sievietes ienākumiem nav nozīmes manās acīs. Svarīgākais ir viņas jūtas pret mani, personības īpašības, attieksme, vēlme attīstīt sevi.

Sievietei jāmaina sava izglītība un aicinājums, lai viņa varētu speciāli turēt līdzi vīrietim?

Ja attiecības izjūk, ko darīs sieviete, kurai nav laba amata, atalgojuma?

Un kā tad Tu iztelojies, ka viņa "iegūst izglītību citā jomā" - apmaksāsi viņas studijas?

Palīdzēšu ar padomiem, atbalstīšu mācību procesā, sniegšu palīdzību, rakstot bakalaura darbu utt.

Man, priekš cilvēka, ko mīlu, nav žēl un neskaitu.

Ja sniedz vīrietim arī materiālā ziņā to pašu, ko viņš dod Tev, tad tās ir ideālas attiecības. Abi rūpējaties viens par otru. Lieliski!

Neiet runa par naudu, bet par to, ka vīrietis uzskata par pienākumu un lepnumu nodrošināt savu sievieti, tālāk jau ģimeni, nevis skaistīt katru latu!

Savukārt es cienu tās sievietes, kurām ir līdžigi uzskati par saviem pienākumiem

Mierīgi. Ja tas, ko šis cilvēks darītu, būtu tiešām aicinājums un māksla, nevis keramikas rūķi.

Priecājos to dzirdēt.
24.07.2013 23:26 |

Reitings 158
Reģ: 29.01.2009
Vega izklausās inteliģenta, un ir patīkam lasīt viņas rakstīto.

Paldies par jaukajiem vārdiem! :)

Ietekmējoties no podnieku tēmas - Un kā ar situāciju, ka sākumā abi ir vienādi, godīgi sakot stipri maz saņemoši, virzoties uz augšu ir bijis tā, ka saņemu es vairāk (bet nu, salīdzinot ar dzirdētajiem standartiem, vienlga maz), bet vēlāk vīram ir veicies daudz labāk un šobrīd mani ienākumi nestāv līdzi viņam, lai gan abi esam studējuši cildinātās eksaktās zinātnes?
24.07.2013 23:29 |

10 gadi
Reitings 2083
Reģ: 01.08.2012
jāiet sašūt saplīsušais krūšturis, nav ko lasīt visu garo diskusiju.
24.07.2013 23:30 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Mainīt profesiju turīga vīrieša dēļ? Tādu absurdu dzirdu pirmo reizi. Un, šķiet, ka tādam vīrietim ir pofig, vai sieviete jūtas laimīga vai nē savā darbā, galvenais nauda. Slimi!
24.07.2013 23:41 |

Reitings 893
Vega, kāda gan nozīme, kuram no partneriem ir lielāki ienākumi? Man pilnīgi netraucētu, ja mana draudzene vai sieva pelnītu labāk par mani. Tas pat vēl vairāk stiprinātu cieņu pret viņu no manas puses.
Nekur neesmu apgalvojis, ka abiem partneriem jāspēj gūt vienādi ienākumi, bet gan to, ka abiem ir līdzvērtīgi jāiegulda kopējā budžetā un jārūpējas vienam par otru.
24.07.2013 23:43 |

10 gadi
Reitings 150
Reģ: 15.05.2013
Līdzvērtīgi jāiegulda budžetā... Ak, debess! Ja mani mīlētu tas podnieks un es mīlētu viņu, man būtu pilnīgi vienlaga, ka es maksāju lielāko daļu.
24.07.2013 23:47 |

Reitings 893
Baidos, ka Aizspogulijas uzskati sieviešu vidū negūs plašu atbalstu…
24.07.2013 23:49 |

10 gadi
Reitings 150
Es vienkārši zinu, ko nozīmē ļoti mīlēt un ko nozīmē mīlestību zaudēt. Nekādai naudai tur vairs nav nozīmes.
24.07.2013 23:52 |

Reitings 5954
Ja šis podnieks nedzīvotu uz mana rēķina, bet būtu spējīgs sevi uzturēt, es arī viņu profesijas dēļ neatraidītu.
24.07.2013 23:53 |

Reitings 158
Reģ: 29.01.2009
Man pilnīgi netraucētu, ja mana draudzene vai sieva pelnītu labāk par mani.

Tā bija sākumā, tagad ir otrādi, stipri otrādi. Vienkārši iedomājos cik stulbi būtu, ja vīrs man tagad liktu mainīt profesiju, lai tikai turētu līdzi.
Nav jau arī man slikti, bet ir mazāk, tomēr pieturos pie principa - atrodi darbu, kas tev patīk un tev nekad vairs nebūs jāstrādā. :)
24.07.2013 23:57 |

Reitings 414
Reģ: 03.02.2013
Arī no pašas bērnudārza audzinātājas viedokļa daudz racionālāk būtu atrast labāk apmaksātu darbu, nevis paļauties tikai uz turīgāku vīrieti.

Bet ja viņai patīk tas, ko viņa dara un viņa spēj dzīvot ar to naudiņu, ko nopelna - vienkārši nespēj dzīvot pēc Taviem standartiem? Nolaidīsies līdz viņas līmenim, vai liksi mainīt darbu, lai turētu līdzi Tev?

Ja attiecības izjūk, ko darīs sieviete, kurai nav laba amata, atalgojuma?

To varbūt atstāj viņas ziņā? Tev ir tik ļoti bail, ka sieviete sāks uz Tevi paļauties, kā uz atbalstu (arī finansiālu), ka labāk nebalsti viņu vispār? Bail tāpēc, ka zini, ka pametīsi/bail pašam pieķerties/bail, ka pametīs Tevi?
Iz sērijas, ka labāk neko kopīgu, lai nav, ko zaudēt.

Palīdzēšu ar padomiem, atbalstīšu mācību procesā, sniegšu palīdzību, rakstot bakalaura darbu utt.

Akdievs, točna kā mans bijušais :D
Mans jautājums gan bija par finansiālo pusi - pa kādu naudu gribi, lai Tava mīļotā mācās, ja reiz jau kaut ko citu ir izmācījusies un tagad ir finansiālās grūtībās? Un, labi, uzrakstīsi viņai to darbu.. Kāda jēga no izglītības Tavai sirdsmīļotajai, kuru viņa pati īsti nav ieguvusi?

Ja sniedz vīrietim arī materiālā ziņā to pašu, ko viņš dod Tev, tad tās ir ideālas attiecības. Abi rūpējaties viens par otru. Lieliski!

Ja Tu domā, ka mēs skaitam, kurš cik uz kuru iztērē, tad Tu rūgti maldies. Es ļoti labi apzinos, ka viņš uz mani tērē krietni vairāk, kā es uz viņu, kaut es nekad neesmu prasījusi un lieliski spēju parūpēties par sevi pati.. Te iet runa par principu, ka viņam nav žēl un arī man nav žēl, kaut mani līdzekļi ir mazāki. Galvenais ir doma, nevis fakts, cik kurš iztērē.

Tas, kas ir jāsaprot, ir fakts, ka nauda šajā dzīvē nav svarīga. Nu nav. Labi, neiesim galējībās - jā, vajag, izdzīvot, maksāt rēķinus, apģērbties, un nevajag noliegt tās ietekmi mūsu ikdienā, taču nevajag arī to pārvērtēt un likt augstāk par cilvēku attiecībām, citām vērtībām.

Savukārt es cienu tās sievietes, kurām ir līdžigi uzskati par saviem pienākumiem

Lūk, šis ir pats svarīgākais: sievietei nav pienākumu. un arī vīrietim nav pienākumu.
Tas, ko viņa Tevis labā dara - mīl, izrāda uzmanību, rūpējas, vienalga, kā - to viņa dara aiz labas gribas un nevis aiz pienākuma. Viņas pienākums nav mazgāt Tavas drēbes un taisīt Tev vakariņas, viņas pienākums nav iznēsāt Tavus bērnus un veltīt Tev savu laiku.
Tavs pienākums, attiecīgi, nav viņai kaut ko maksāt.

Cilvēki to dara, jo viņi vēlas otru iepriecināt, izrādīt uzmanību, padarīt laimīgu.. tā ir izvēle.
Tāpēc nevar būt runa par pienākumu dalīšanu.. Vai varbūt, ja jau rēķini uz pusēm, tad katrs arī tīra savu dzīvokļa pusi un gatavo arī katrs pats sev? ;)

Runājot par apgriezto situāciju un vīrieša uzturēšanu, viss ir atkarīgs no situācijas. Ja viņš slinko apzināti - nekad neuzturētu. Ja vīrietis dara kaut ko, ko mīl, tad sieviete, kas mīl viņu, es tai skaitā, atbalstīs.

Mana vecvecmāte savulaik rāvās trīs darbos, lai atbalstītu manu vecvectēvu viņa mākslinieciskajās izpausmēs, un šobrīd viņa darbus pērk pa milzu naudu un viņa vārds ir zināms visā Latvijā. Mīlestība, pacietība, sapratne. Tu kļūsti laimīgs no tā, ka Tavs mīļotais ir laimīgs.
24.07.2013 23:58 |

Reitings 893
Redziet, ir sastopamas arī sievietes, kas (vismaz vārdos) nav zeltraces un pašlabuma meklētājas - patīkami, Aizspogulija.

Nerea, es arī neatraidītu sievieti tikai tādēļ, ka viņas ienākumu līmenis ir zemāks par manējo.
24.07.2013 23:58 |

Reitings 414
Ak, otrajā citātā vidējā rindkopa ir mans komentārs.. kaut kāds gļuks, atvainojos.
24.07.2013 23:59 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Neesi iedomaajies, ka nemaz visiem nevajag to naudas zjuuksni? Kaut vai taa pati beernudaarza audzinaataaja - ne jau vinja viena ar savu algu nomirs badaa vai naaksies vinjai ubagot. Visticamaak, vinjai savai dziivei pilniigi pietiek. Ja vinjai vajadzeetu visas taas daargaas mashiinas, maajas, tad vinja nebuutu beernudaarza audzinaataaja, bet gan uznjeemeeja vai bankas direktore. Un ne jau deelj otra cilveeka ambiicijaam tagad vinjai buutu jaametaas studeet vai kaut ko gudrot kaa nopelniit naudu lietaam, bez kuraam vinja var mieriigi iztikt. Ja viirietim vajag vairaak naudas, tad lai pats arii iet un to nopelna, neuzgaazjot neko otram. Beigaas taapat izdomaas, ka ir labaak nosponsoreet savai beernudaarza audzinaataajai piemeeram labu celjojumu, jo tas ir svariigi VINJAM, jo vinjai ir labaak pashai aizbraukt ekskursijaa uz Tallinu, bet toties straadaat savu sirdsdarbu.
25.07.2013 00:00 |

Reitings 5954
Es arī neesmu zeltrace, jo tad es būtu kopā ar biezo, bet neesmu. Man biezie nepatīk tieši tāpēc, ka es pati neesmu biezā un viņš uz mani skatītos no augšas.
25.07.2013 00:02 |

Reitings 893
Vēl kāds svarīgs faktors ir ienākumu ne tikai relatīvais, bet arī absolūtais līmenis, piemēram, ja viena partera ienākumi mēnesī veidos, teiksim, Ls 200, bet otra - četras reizes vairāk jeb Ls 800, tad veidot kopdzīvi būs visai sarežģīti, taču, ja viena līmenis būs Ls 1000, bet otra - arī četras reizes vairāk jeb Ls 4000, tad šī atšķirība būs gandrīz nemanāma.
25.07.2013 00:03 |

Reitings 5954
Lai nu kā, mīlestībā šādas matemātiskas formulas nemaina neko!
25.07.2013 00:06 |

Reitings 414
Nerea, acīmredzami, kādam maina gan :D
25.07.2013 00:08 |

10 gadi
Reitings 150
Eh, Klusais Smaid, labāk pamēģini reiz pa īstam iemīlēties :)
25.07.2013 00:08 |

Reitings 5954
Nu man šādas matemātiskas attiecības izskatās ļoti bezdvēseliskas.
25.07.2013 00:10 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits