Vienlīdzība - veiksmīgu attiecību atslēga?

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Ietekmējoties no vairākās citās diskusijās paustajiem viedokļiem, vēlējos izveidot atsevišķu, kas veltīta tieši nosaukumā minētajai tēmai. Uzreiz vēlos piebilst, ka trulo cacu-zeltraču viedokļi man diez vai būs interesanti, kaut gan varat droši tos paust, lai vismaz es varētu pasmieties.

Vienlīdzību attiecībās vēlētos aplūkot vairākos aspektos:
1) emocionālā vienlīdzība - vai abu partneru jūtas vienam pret otru ir līdzīgas;
2) intelektuālā vienlīdzība - vai jūsu abu izglītība, zināšanas, erudīcija ir līdzīga;
3) materiālā vienlīdzība - vai jūsu ienākumu līmenis ir līdzīgs;
4) lemttiesību vienlīdzība - vai esat vienlīdzīgi, pieņemot lēmumus par jautājumiem, kas skar jūsu personīgo, pāra kopīgo, vai otra partnera dzīvi;
5) praktiskā vienlīdzība - vai sadzīvē darbus, pienākumus dalāt vienlīdzīgas daļās;
6) rūpju, uzmanības vienlīdzība - nezināju, kā precīzāk definē šo punktu, taču pamatdoma, domāju, jums ir skaidra;
7) izdevumu vienlīdzība - vai izdevumus, kas saistīti ar attiecību uzturēšanu, kopdzīvi, dāvanām u.tml. dalāt līdzīgās daļās.

Personīgi man šķiet, ka ideālās attiecībās vērojama vienlīdzība visos iepriekšminētajos aspektos. Protams, dzīve nav tikai melna un balta, tādēļ pilnībā apzinos, ka iespējamas veiksmīgas attiecības, kurās ne tuvu nepastāv vienlīdzība starp abiem partneriem. Piemēram, es domāju, ka spētu veidot stabilas, nopietnas attiecības ar sievieti, kura, iespējams, 2. aspektā ir pārāka par mani, izglītotāka, zinošāka - man tas nekādā veidā nebūtu šķērslis. Turklāt ne visa gudrība saistīta ar analītisko prātu – cilvēks, iespējams, nav tik spēcīgs finansēs vai tiesību zinātnēs, taču viņam piemīt izteikta sirds gudrība. Arī 3. aspekts man šķiet absolūti nebūtisks - nav svarīgi, vai potenciālā partnere ir uzņēmēja, turīga politiķa vai uzņēmēja meita, vidusmēra sieviete vai vienkārša studente no laukiem, manās acīs tas neko nemainītu. Uzskatu, ka visa attiecību veiksmes atslēga saistīta ar 1., 4., 6 un 7. aspektu:
jūtām jābūt līdzīgām, pretējā gadījumā viens no partneriem izjutīs emocionālu diskomfortu, tukšumu attiecībās;
abiem nepieciešamas vienādas tiesības pieņemt lēmumus, citādi drīz vien viens no partneriem kļūs par tirānu;
rūpes un uzmanība - šis aspekts, manuprāt, ir pašsaprotams;
visi izdevumu dalāmi vienādās daļās, pretējā gadījumā tas vairs nebūs veselīgs, bet gan saimnieka-parazīta attiecību modelis.

Priecāšos lasīt jūsu viedokļus, dalīšanos personīgajā pieredzē un konstruktīvu opozīciju. Gadījumā, ja jautāsiet, kādēļ jau no agra rīta esmu ielogojies Cosmo.lv, tad atbildēšu, ka šobrīd esmu spiests piedalīties neizsakāmi garlaicīgā uzņēmuma vadības sēdē, klausīties tehniskās daļas atskaiti par paveikto, tādēļ gluži vienkārši īsinu šeit laiku.
22.07.2013 09:06 |

Reitings 893
quote]Starp citu, kādam nolūkam izmantoji mazgadīgo skolnieci?

Par mazgadīgu uzskatāma 14 gadu vecumu nesasniegusi persona, bet tai meitenei jau bija 18 gadu, tādēļ, lūdzu, neizplati melus!
22.07.2013 18:11 |

Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
Un droši vien arī visām tu riebies, jo esam pieradušas, ka mums blakus ir dāsni un rūpīgi vīrieši, kuri uzskata, ka tas ir lepnums nodrošināt sievieti! Un visticamāk tu šo teikumu uztversi tā, ka pa vīriešu naudu tiek skraidīts uz SPA, saloniem un klubiem, jo neiederies šajā vīriešu kategorijā! :D
22.07.2013 18:14 |

Reitings 893
…sievietēm ir mazākas algas un ne tik labi ieņemamie amati…

Saprotams, jo cik sieviešu studē kādu nopietnu, darba tirgū pieprasītu profesiju, nevis kārtējo psiholoģiju, sabiedriskās attiecības, žurnālistiku utt.?

Paskaidro, lūdzu, kas ir tās cacas un zeltraces?!

Cacas - ar sliktu gaumi apveltītas, garīgi neattīstītas, ārišķīgas un aprobežotas sieviešu dzimuma pārstāves; zeltraces - sievietes, kas veidot attiecības ar mērķi gūt sev materiālu labumu no tām.
22.07.2013 18:18 |

Reitings 2542
Gan jau atradīsi tādu sievieti, te pat ir redzētas tādas dzelzs lēdijas, bet man kā sievietei, gribas, lai vīrietis emocionāli būtu stabilāks, kā es, racionālāks, lai būtu, kur patverties, ja dzīve par smagu. Tāpat, lai būtu drošība, man nevajag ne rotas par 1000ls vai ko, bet, lai būtu drošība, kurai vajadzīga nauda. Ir jau skaists tas tavs modelis, bet ir aizmirsts par vienu nozīmīgu lietu, par to, kas ir tad īsti ir sieviete un vīrietis. Dzimums tomēr ir kaut kāds noteicošais faktors! Pff, nu ne kaut kāds, bet ļoti milzīgs noteicošais faktors!
22.07.2013 18:20 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Souljagirl, nekas nav slikts, ja abas puses tas apmierina:) sliktums sākas tad, ja viena puse nav mierā ar kādu situāciju , vai vienai pusei kaut kas neapmierina:)
22.07.2013 18:23 |

Reitings 2542
Klusais smaids, katrs studē to, ko atzīst par labu esam! Pats izteicies citā diskusijā, ka visi nevar būt balto apkaklīšu darbinieki, bet, ja mans aicinājums ir gatavot ēst, ko tad? Esmu kārtējā pavāre ar profenes izglītību, vai kā tu to esi iedomājies? Ja ir ambīcijas un sirds tajā visā, ko dara, tad tāds psihologs, sabiedrisko att. speciālists sasniegs daudz vairāk, nekā kaut kāds IT, kurš nemācēs pat vienā valodā neko uzprogrammēt. Kaut kādi dīvaini tev tie uzskati!
22.07.2013 18:23 |

Reitings 2542
Cacas - ar sliktu gaumi apveltītas, garīgi neattīstītas, ārišķīgas un aprobežotas sieviešu dzimuma pārstāves; zeltraces - sievietes, kas veidot attiecības ar mērķi gūt sev materiālu labumu no tām.

Esmu ilgi šajā portālā, varu pateikt, ka nav īsta auditorija, kur savu naidu pret šādam dāmām izlikt, jo te tādu ir maz!
22.07.2013 18:26 |

Reitings 1997
Reģ: 30.06.2009
Ja man vīrietis pateiktu,ka man komunālie uz pusēm jādala es viņu pasūtītu tā krietni tālu.Diez vai viņš pats sev taisīs vakariņas pēc darba un diez vai sevišķi bieži iesaistīsies mājas uzkopšanā.Tad nu lai protās veikt savus vīrieša pienākumus-nest mājās naudu.
Tas tā ir pieņemts jau no alu laikmeta,tikai tad vīrieši no rīta devās medībās un vakarā nesa mājās to,ko dabūjuši.Sieviete pa to laiku gatavoja,vai savāca dabas veltis,kas nemūk prom.
22.07.2013 18:26 |

Reitings 8189
Klusais smaids, tu te apvaino dažas , ka esot labuma meklētājas..bet kādēļ tev viens no galvenajiem punktiem sievietei ir ieņemamais amats, un ko tad, ja cilvēkam sirdslieta ir tāda , kur nemaksā daudz? No taviem tekstiem strāvo aprēķins, tādēļ arī pateicu par to bērna dzemdēšanu. Protams ,ka saprotu, ka tas nav iespējams, bet dēļ tavas attieksmes tas izsprāga laukā. Tieši tādēļ , ka nauda man dzīvē nav galvenais tracina visa tā izglītības un ieņemamā amata svarīgums. Arī man ie laba izglītība, bet partnera izvēlē izglītība nespēlē nekādu lomu.
22.07.2013 18:27 |

Reitings 893
… man kā sievietei, gribas, lai vīrietis emocionāli būtu stabilāks, kā es, racionālāks, lai būtu, kur patverties, ja dzīve par smagu.…

Man drīzāk šķiet, ka vēl neesi nobriedusi kā personība, tādēļ drīzāk blakus nepieciešami vecāki, kas šādu funkciju pilda saviem bērniem.

Tāpat, lai būtu drošība, man nevajag ne rotas par 1000ls vai ko, bet, lai būtu drošība, kurai vajadzīga nauda.

Kas liedz nopelnīt naudu saviem spēkiem un nodrošināt sevi?

Dzimums tomēr ir kaut kāds noteicošais faktors! Pff, nu ne kaut kāds, bet ļoti milzīgs noteicošais faktors!

Vēlētos dzirdēt loģisku pamatojumu šim apgalvojumam. Kādas lietas mūsdienu sievietēm ir liegtas, bet pieejamas vīriešiem? Izglītība, iespēja veidot karjeru, darboties uzņēmējdarbībā, akadēmiskajā vai politiskajā vidē?
22.07.2013 18:30 |

Reitings 541
Reģ: 17.01.2013
ar dažām no Cosmo.lv lietotājām sarakstos privāti, un man viņās šķiet tik tiešām interesantas personības un patīkami cilvēki

Nu redz, saraksties privāti, bet publiski par sievietēm saki diezgan nepatīkamus vārdus, kuri aizskar arī mani, jo tā ir mētāšanās ar vārdiem, cilvēku iedalīšana kategorijās, viņu pat nepazīstot.
22.07.2013 18:30 |

Reitings 893
as tā ir pieņemts jau no alu laikmeta,tikai tad vīrieši no rīta devās medībās un vakarā nesa mājās to,ko dabūjuši.Sieviete pa to laiku gatavoja,vai savāca dabas veltis,kas nemūk prom.

Dažas ciltis, piemēram, praktizē kanibālismu? Tad to arī pārņemsim, jo kādreiz to uzskatīja par normu?
Mūsdienās vīriešiem un sievietēm ir līdzvērtīgas iespējas un tiesības, tādēļ arī attiecībās tiem jābūt līdzvērtīgiem gan tiesībās, gan pienākumos un atbildībā.

ligavina, kādēļ sevi pieskaiti cacu vai zeltraču kategorijai? Es jau runāju vispārīgi sievietēm, nevis par kādu konkrēti.
22.07.2013 18:36 |

Reitings 2542
Klusais smaids, pilnīgi vienalga, ar ko tas ir saistīts! Es izvēlos sev blakus vīrieti, ar kuru esmu drošībā! Gan fiziski, gan morāli! Tas arī viss. Man nav loģisks pamatojums, es saku, ka tā ir mana izvēle - GRIBU SEV BLAKUS VĪRIETI! Un tas nav nekas nosodāms, vai kaut kas apspriežams, ka, lūk, tas ir nepareizi, jo kaut kāds Klusais smaids tam nepiekrīt. Gan atradīsi sievieti, kura būs tāda, kādu vēlies! Tu esi man nepatīkams provokators un kaut kāds kašķa meklētājs, kuram riebjas sievietes! :D
22.07.2013 18:38 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Vienlīdzība ir viens no veiksmīgas kopdzīves nosacījumiem. Man nav problēmu visu savu naudu iztērāt rēķiniem, auto un dzīvokļa remontam. Zinu ka sievai ir nauda un tā ir kopēja. Viņa ir pietiekami apzinīga un nekad nešķiežās un nav bijis kad visu notērē līdz 0.
Muļķīgi ir strīdēties kur ko un cik kats ir maksājis un cik katram jātērē. Mums viss ir kopējs, domāju ka tā arī ģimenē ir jābūt.
22.07.2013 18:38 |

Reitings 2542
Mūsdienās vīriešiem un sievietēm ir līdzvērtīgas iespējas un tiesības, tādēļ arī attiecībās tiem jābūt līdzvērtīgiem gan tiesībās, gan pienākumos un atbildībā.

Ha, ha, ha! Stikla griesti pastāvējuši visos laikos un pastāv arī tagad! Kamēr biksēs krāns, tikmēr varens!
22.07.2013 18:39 |

Reitings 8189
Un kā tad uzvesties tava modelī, kad kāds aiziet uz veikalu? Atrāda mājās ceku? Un otrs atdod pusi, Klusais smaids?
22.07.2013 18:40 |

Reitings 893
Manuprāt, drīzāk andas ir jāpaaugas, jānobriest, jākļūst pašpietiekamai, neatkarīgai - lūk, tad viņa būs gatava nopietnām attiecībām, bet pagaidām lai padzīvojas vēl ar vecākiem, kas viņai liks justies drošībā un rūpēsies.
22.07.2013 18:41 |

10 gadi
Reitings 1725
Reģ: 14.06.2010
Šķiet, ka šajā diskusijā pat nav vērts ko argumentēt, jo domas dalās tāpat, un cilvēki ar pilnīgi atšķirīgiem uzskatiem reti kad nonāk pie kopsaucēja.
Vēlos tikai pateikt to, ka, manuprāt, veiksmīgas attiecības ir tādas, kurās abi jūtas harmoniski, necenšoties visur ieviest vienlīdzību, uzskaitīt viens otra ienākumu avotus un trīsreiz dienā nedomāt par to, ko un cik otrs cilvēks dod. Vismaz tā ir man. Savu vīrieti ļoti mīlu, cienu un respektēju. Un man pats galvenais ir sajūtas, ko viņš man sniedz. Viss pārējais ir otršķirīgs.. jo, ja esmu laimīga, tad netaisos lauzīt galvu par to, cik vienlīdzīgi katrā jomā esam.
22.07.2013 18:43 |

Reitings 893
Nē, Sesilla, vienu vakaru uz veikalu iepirkties dodas viens, citu - otrs. Ērti un vienkārši.
22.07.2013 18:44 |

Reitings 50
Reģ: 29.01.2009
Dāmas, ja sevi neuzskatāt par cacām, zeltracēm, tad kādēļ tik saasināti uztverat manis rakstīto?

Gribēju uzdot šo pašu jautājumu.

Mazliet pakomentējot par tēmu, jāpiebilst, ka pati nekad neesmu pārdzīvojusi par vīriešu-sieviešu vienlīdzību/nevienlīdzību, kaut kā mani šis jautājums nesatrauc, nav aktuāls, nejūtos apbižota un nejūtu nepieciešamību meklēt lielo taisnību, ir svarīgākas lietas, ar ko nodarboties :)
Man šķiet, ka ir jābūt elastīgiem, piemērs kaut vai par tiem pašiem maksājumiem - ja vīrietim sanāk labāk nopelnīt naudu, bet sievietei garšīgāk pagatavot vakariņas un abi spēj vienoties, ka dara to, kas katram labāk patīk un padodas (nevis sieviete ar riebumu iet uz darbu, lai tikai samaksātu savu rēķina pusi un vīrietis ar nepatiku gatavo, jo pēc kalnedāra taču ir viņa kārta), tad viss kārtībā, katrs no savas puses kaut ko iegulda un sanāk tā pati vienlīdzība. Var arī otrāk, tas jau no pašiem atkarīgs, pazīstu ģimenes, kur sieva ir galvenā pelnītāja, vīrs audzina mājās bērnu - nekādu poblēmu, visi laimīgi.
22.07.2013 18:45 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits