Vienlīdzība - veiksmīgu attiecību atslēga?

Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Ietekmējoties no vairākās citās diskusijās paustajiem viedokļiem, vēlējos izveidot atsevišķu, kas veltīta tieši nosaukumā minētajai tēmai. Uzreiz vēlos piebilst, ka trulo cacu-zeltraču viedokļi man diez vai būs interesanti, kaut gan varat droši tos paust, lai vismaz es varētu pasmieties.

Vienlīdzību attiecībās vēlētos aplūkot vairākos aspektos:
1) emocionālā vienlīdzība - vai abu partneru jūtas vienam pret otru ir līdzīgas;
2) intelektuālā vienlīdzība - vai jūsu abu izglītība, zināšanas, erudīcija ir līdzīga;
3) materiālā vienlīdzība - vai jūsu ienākumu līmenis ir līdzīgs;
4) lemttiesību vienlīdzība - vai esat vienlīdzīgi, pieņemot lēmumus par jautājumiem, kas skar jūsu personīgo, pāra kopīgo, vai otra partnera dzīvi;
5) praktiskā vienlīdzība - vai sadzīvē darbus, pienākumus dalāt vienlīdzīgas daļās;
6) rūpju, uzmanības vienlīdzība - nezināju, kā precīzāk definē šo punktu, taču pamatdoma, domāju, jums ir skaidra;
7) izdevumu vienlīdzība - vai izdevumus, kas saistīti ar attiecību uzturēšanu, kopdzīvi, dāvanām u.tml. dalāt līdzīgās daļās.

Personīgi man šķiet, ka ideālās attiecībās vērojama vienlīdzība visos iepriekšminētajos aspektos. Protams, dzīve nav tikai melna un balta, tādēļ pilnībā apzinos, ka iespējamas veiksmīgas attiecības, kurās ne tuvu nepastāv vienlīdzība starp abiem partneriem. Piemēram, es domāju, ka spētu veidot stabilas, nopietnas attiecības ar sievieti, kura, iespējams, 2. aspektā ir pārāka par mani, izglītotāka, zinošāka - man tas nekādā veidā nebūtu šķērslis. Turklāt ne visa gudrība saistīta ar analītisko prātu – cilvēks, iespējams, nav tik spēcīgs finansēs vai tiesību zinātnēs, taču viņam piemīt izteikta sirds gudrība. Arī 3. aspekts man šķiet absolūti nebūtisks - nav svarīgi, vai potenciālā partnere ir uzņēmēja, turīga politiķa vai uzņēmēja meita, vidusmēra sieviete vai vienkārša studente no laukiem, manās acīs tas neko nemainītu. Uzskatu, ka visa attiecību veiksmes atslēga saistīta ar 1., 4., 6 un 7. aspektu:
jūtām jābūt līdzīgām, pretējā gadījumā viens no partneriem izjutīs emocionālu diskomfortu, tukšumu attiecībās;
abiem nepieciešamas vienādas tiesības pieņemt lēmumus, citādi drīz vien viens no partneriem kļūs par tirānu;
rūpes un uzmanība - šis aspekts, manuprāt, ir pašsaprotams;
visi izdevumu dalāmi vienādās daļās, pretējā gadījumā tas vairs nebūs veselīgs, bet gan saimnieka-parazīta attiecību modelis.

Priecāšos lasīt jūsu viedokļus, dalīšanos personīgajā pieredzē un konstruktīvu opozīciju. Gadījumā, ja jautāsiet, kādēļ jau no agra rīta esmu ielogojies Cosmo.lv, tad atbildēšu, ka šobrīd esmu spiests piedalīties neizsakāmi garlaicīgā uzņēmuma vadības sēdē, klausīties tehniskās daļas atskaiti par paveikto, tādēļ gluži vienkārši īsinu šeit laiku.
22.07.2013 09:06 |

Reitings 158
Reģ: 29.01.2009
Man radās jautājums autoram (dēļ izteikuma, ka sievietei obligāti jāmaksā puse no komunālajiem) - vai tiešām var pastāvēt ģimenes dzīve, kurā viss tiek ideāli skaitīts. Visi čeki par pārtiku utt. Man rodas jautājums, vai tiešām vīrietim ir viegli dzīvot ar sievieti par kuru jādomā - vai tik šī nav uz mana rēķina šomēnes liekus 20 santīmus notērējusi?
22.07.2013 12:22 |

Reitings 158
Vispār man liekas, ka visās šajās diskusijās atklātā vai ne tik atklātā veidā izpaužas kaut kāds naids pret sieviešu dzimumu kā tādu. Kopš kura laika tas ir briesmīgs noziegums, ka jā, sievietes dažriz gribētu, lai viņas palutina, uzdāvina puķes utt. Bet nē izrādās vīrieši domā tā - nopirku viņai puķes 5 ls, tad lai viņa pie komunālajiem šomēnes 5 ls maksā vairāk... sviests...
22.07.2013 12:27 |

Reitings 893
Vega, kādēļ centies manu izteikumu novest līdz absurdam? Saprotams, ja santīmi nav jāskaita un čeki nav jāsalīdzina, taču, komunālo maksājumu rēķini, īres maksājumi, pārtikas pirkumi - visi šie izdevumi, manuprāt, jādala uz pusi, jo abi partneri gan ēd, gan dzīvo vienā miteklī.
22.07.2013 12:28 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
ta ir tipiskaka nabagu domasana, kas tev ir!
22.07.2013 12:31 |

Reitings 158
Nu, sacepos, jo te pilns ar diskusijām - "sievietes ir parazīti" un tamlīdzīgas. Sanāk, ka attiecības ir darījums?

P.S. Pagājušo mēnesi vīram bija jāiet apskate mašīnai (ar kuru brauc tikai viņš), nu es nomaksāju visus rēķinus un pārtiku. Citreiz, kad man ko vajag viņš samaksā. Man šķiet, ka šāda ir ģimenes dzīve. Kāpēc vispār dzīvot kopā ar cilvēku, kuru uzskata par potenciālo "parazītu"?
22.07.2013 12:35 |

Reitings 1707
Reģ: 31.07.2012
Mums ar vīru finansiālai modelis ir tāds, ka abi dod daļu savas algas kopējam ģimenes budžetam, atstājot brīvus līdzekļus arī sev.
Tas, cik daudz no savas algas dod katrs, ir atkarīgs no katra algas apjoma. Piemēram, ja viņš pelna vairāk, no viņa arī vairāk līdzekļu ienāks ģimenes naudiņā, no kuras tiek maksāti komunālie un ēdiens.
Bet nu, nav iespējams ikdienā sadzīvot ar katra santīma skaitīšanu un dalīšanu.
Protams, ir jomas, kurās vienlīdzība ir nepieciešama.
Domāju, ka 1.,2.,4.,6. punkti veiksmīgām attiecībām ir vissvarīgākie.
22.07.2013 12:37 |

Reitings 893
Par kādu naidu te tiek runāts? Sanāk, ka es ienīstu sievietes vai man ir kāds slēpts naids pret viņām, ja vēlos taisnīgumu un vienlīdzību attiecībās?
Dziļu nepatiku izjūtu vienīgi pret tām daiļā dzimuma pārstāvēm, kuras bez jebkāda loģiska pamatojuma ir iedomājušās, ka viņām kaut kas pienākas tikai tādēļ, ka ir sievietes. Saprotams, ka šāda pozīcija ir ērta - vīrietim mani jālutina, jādod kaut kādas atlaides, jo es, redziet, esmu sieviete. Ja kāds lūdz to loģiski pamatot vai uzdrošinās apšaubīt šo aksiomātisko apgalvojumu, tad viņš automātiski kļūst par sieviešu nīdēju. Tik tiešām ērtas pozīcija! :) Jums, mīļās dāmas, dotas visas tās pašas tiesības, kas vīriešiem, līdz ar to arī pienākumi ir identiski.

ta ir tipiskaka nabagu domasana, kas tev ir!

Nudien? Jāsecina, ka ar šo nabaga domāšanu dživē var daudz ko sasneigt, par ko arī ļoti priecājos. :)

Nu, sacepos, jo te pilns ar diskusijām - "sievietes ir parazīti" un tamlīdzīgas. Sanāk, ka attiecības ir darījums?

Vai tiešām uztver nopietni šos troļļus?
Attiecības ir darījums, taču nebūt ne tikai materiāls, manuprāt. Vai tad mīlestība, atbalsts, sapratne ir mērāmi naudā?
22.07.2013 12:41 |

Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
nē, nu tiešām vasaras brīvlaiks sācies ne tikai skolēniem :D
22.07.2013 12:43 |

Reitings 7781
zini...ja tu butu dzive tik daudz ko sasniedzis...
1. kur redzets, ka veiksmigi biznesa viriesi:
1.1 sez sieviesu klacu foruma un veido diskusijas
1.2 darba dienas pavada majas pie datora(neticu, ka uznemuma cilveki sez tik ilgi izklaides portalos)
1.3 alkst no sievietes sanemt
22.07.2013 12:46 |

Reitings 7781
pusi naudas par komunalajiem
22.07.2013 12:47 |

Reitings 893
Marta, vai varu pajautāt, kādu esi izglītību esi ieguvusi? Cilvēcīga ziņkāre.
Šobrīd mans ieņemamais amats būtībā ir saistīts ar darbību kāda valsts uzņēmuma valdē. Saprotams, ka par uzņēmuma darbības procesiem rūpējas tehniskā nodaļa, grāmatvedība utt., bet es esmu tikai politiski iecelta figūra, tādēļ vienīgais man darbs pienākums šeit ir būt - fiziski atrasties savā kabinetā, ko arī, protams, rūpīgi pildu. Darba laikā nesteidzīgi malkoju kafiju, paskatos filmas, padiskutēju Cosmo.lv un vēl citos portālos, jo brīvā laika man ir ļoti daudz. Saprotams, ka pagūstu arī nokārtot visas savas privātās lietas, kā arī ar savu personisko uzņēmumu saistītos jautājumus.
22.07.2013 12:58 |

Reitings 158
Dziļu nepatiku izjūtu vienīgi pret tām daiļā dzimuma pārstāvēm, kuras bez jebkāda loģiska pamatojuma ir iedomājušās, ka viņām kaut kas pienākas tikai tādēļ, ka ir sievietes. Saprotams, ka šāda pozīcija ir ērta - vīrietim mani jālutina, jādod kaut kādas atlaides, jo es, redziet, esmu sieviete. Ja kāds lūdz to loģiski pamatot vai uzdrošinās apšaubīt šo aksiomātisko apgalvojumu, tad viņš automātiski kļūst par sieviešu nīdēju. Tik tiešām ērtas pozīcija!

Nu par sieviešu dzimuma nīšanu nebija domāts, tas, ka mums ir kaut kādi pienākumi ģimenē, bet gan drīzāk tas, ka sieviešu forumā gandrīz katru dienu ir pāris disksiju, kurās var lasīt par to cik mēs sliktas un, ka vīriešiem par maz naudas dodam... :)

Bet nu labi, vismaz varu novērtēt, kā mums ir paveicies - viens otra makā santīmus neskaitam :)
22.07.2013 13:00 |

Reitings 433
Reģ: 06.12.2012
Man šķiet, ka pilnīga vienlīdzība, ja vien attiecības nav stingri balstītas uz materiālu aprēķinu un konkrētu mērķi noprecēt tikai konkrētas profesijas un ienākumu cilvēku, nav iespējama arī tāpēc, ka ne visās profesijās saņem vienlīdzīgi, līdz ar to tāda vienlīdzība puse uz pusi ne vienmēr ir iespējama. Piemēram, savienība: vīrietis - IT speciālists un sieviete skolotāja, uzņēmējs un medicīnas darbiniece. Abas laulāto puses izglītotas, bet ienākumi ta nav vienlīdzīgi;)
22.07.2013 13:00 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Var jau izdomāt visādas abstraktas teorijas un to, ka savstarpējās attiecībās visu vajag 1:1, bet realitāte ir citāda. Emocionālais līdzsvars bieži vien nemaz nenozīmē, ka viens otram velta vienādu uzmanības daudzumu vai izpausmes. Tas nozīmē, ka ir atrasts kompromiss starp savām iespējām un otra vajadzībām.
Tāpat arī ar materiālo pusi, tur vajag atrast sev piemērotāko variantu. Es strādāju intelektuālu darbu, taču pelnu mazāk par savu draugu, kurš darbojas apkalpojošajā sfērā. Tāpēc viņš arī neprasa, lai visi maksājumi tiktu dalīti uz pusēm.
Katras attiecības ir unikālas, un kaut kādu vienlīdzīgo ieguldījumu rēķināšana ir tukša spriedelēšana, kas diez vai kādreiz nesīs augļus.

Mazliet novirzoties no tēmas, Klusais smaids, es vīrieša finansiālajām iespējām sāku pievērst uzmanību tajā pašā brīdī, kad sapratu, ka vēlos ģimeni un bērnus. Līdz tam man bija pilnīgi vienalga un biju pieredzējusi tādu puisi, kuram šķiet, ka sievietei viņam būtu jāizmaksā :) Tagad es tādiem vairs virsū neskatītos, jo ne pārāk tālā nākotnē vēlos tās abas lietas, un es taču saprotu, ar kādu vīrieti tas būs iespējams, bet ar kādu palikšu pie sasistas siles. Sievietei, kas ir nobriedusi ģimenes veidošanai, ir vajadzīga drošība - tas nav nekas pārdabisks. Ja nevari to nodrošināt, tad tev jāmeklē tāda, kura par tām lietām nedomā.
22.07.2013 13:03 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
piekrītu, ka visi minētie aspekti ir būtiski un tiem jābūt daudz maz vienlīdzīgiem!
22.07.2013 13:06 |

Reitings 893
Nu par sieviešu dzimuma nīšanu nebija domāts, tas, ka mums ir kaut kādi pienākumi ģimenē, bet gan drīzāk tas, ka sieviešu forumā gandrīz katru dienu ir pāris disksiju, kurās var lasīt par to cik mēs sliktas un, ka vīriešiem par maz naudas dodam... :)

Pats ne reizi neesmu apgalvojis, ka visas sievietes būtu sliktas. Man vienīgi ļoti nepatīk trulas cacas, zeltraces un tās, kuras uzskata, ka būt sievietei - tas jau uzreiz piešķir kādas atlaides dzīvē. Taču inteliģentas, gudras, pieaugušas un vienlīdzību atbalstošas sievietes man ļoti patīk.
Troļļi jau šeit veido daudz dīvainu diskusiju, lai tikai kaitinātu foruma dalībniekus. Manuprāt, labākā izeja ir šādas diskusijas ignorēt.
22.07.2013 13:07 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Absolūti nepiekrītu šim
visi izdevumu dalāmi vienādās daļās, pretējā gadījumā tas vairs nebūs veselīgs, bet gan saimnieka-parazīta attiecību modelis.
Kāds vēl saimnieka parazīta modelis? Visu rubļos saskaitīt nevar un, kur vienā vietā roku nepieliek vīrietis, tur citā vairāk sieviete un to tad lūk dēvē par harmoniju, un attiecībās, kurās ir harmonija, vienlīdzība nav primāra, jo cilvēki var būt vienlīdzīgi, bet tas negarantēs veiksmīgu mijiedarbību savā starpā. Rezumē laikam būs tāds, ka argumenti man šķiet ļoti racionāli un it kā saprātīgi, bet pārāk sausi, nešķiet, ka dzīvē viss ir tik noteiktās līnijās kā Āfrikas robežas.
22.07.2013 13:19 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Pats par sevi saprotams , ka sieviete maksā pusi īres maksas??? Dīvains vīrietis, nu galīgi nesaprotu tavus uzskatus par attiecībām utt..Vai drīkst jautāt , kādēļ nevēlies nodrošināt savu ģimeni?
22.07.2013 13:24 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Jā, aizdomājoties, man radās neveikls jautājums. Kā sieviete tieši maksā to pusi īres, kamēr sēž ar jūsu kopīgo bērnu mājās?
22.07.2013 13:26 |

Reitings 893
_paris, esmu pragmatisks un ļoti racionāli domājošs cilvēks. Sen pagājis tas vecums, kad neapdomīgi veidoju attiecibas.

Sesilla, kādēļ gan nevēlos nodrošināt? Protams, vēlos to darīt kopā ar savu sievieti! Ģimeni taču veido divi, tādēļ abi to nodrošina.
22.07.2013 13:30 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits