Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Vienlīdzība - veiksmīgu attiecību atslēga?

 
Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Ietekmējoties no vairākās citās diskusijās paustajiem viedokļiem, vēlējos izveidot atsevišķu, kas veltīta tieši nosaukumā minētajai tēmai. Uzreiz vēlos piebilst, ka trulo cacu-zeltraču viedokļi man diez vai būs interesanti, kaut gan varat droši tos paust, lai vismaz es varētu pasmieties.

Vienlīdzību attiecībās vēlētos aplūkot vairākos aspektos:
1) emocionālā vienlīdzība - vai abu partneru jūtas vienam pret otru ir līdzīgas;
2) intelektuālā vienlīdzība - vai jūsu abu izglītība, zināšanas, erudīcija ir līdzīga;
3) materiālā vienlīdzība - vai jūsu ienākumu līmenis ir līdzīgs;
4) lemttiesību vienlīdzība - vai esat vienlīdzīgi, pieņemot lēmumus par jautājumiem, kas skar jūsu personīgo, pāra kopīgo, vai otra partnera dzīvi;
5) praktiskā vienlīdzība - vai sadzīvē darbus, pienākumus dalāt vienlīdzīgas daļās;
6) rūpju, uzmanības vienlīdzība - nezināju, kā precīzāk definē šo punktu, taču pamatdoma, domāju, jums ir skaidra;
7) izdevumu vienlīdzība - vai izdevumus, kas saistīti ar attiecību uzturēšanu, kopdzīvi, dāvanām u.tml. dalāt līdzīgās daļās.

Personīgi man šķiet, ka ideālās attiecībās vērojama vienlīdzība visos iepriekšminētajos aspektos. Protams, dzīve nav tikai melna un balta, tādēļ pilnībā apzinos, ka iespējamas veiksmīgas attiecības, kurās ne tuvu nepastāv vienlīdzība starp abiem partneriem. Piemēram, es domāju, ka spētu veidot stabilas, nopietnas attiecības ar sievieti, kura, iespējams, 2. aspektā ir pārāka par mani, izglītotāka, zinošāka - man tas nekādā veidā nebūtu šķērslis. Turklāt ne visa gudrība saistīta ar analītisko prātu – cilvēks, iespējams, nav tik spēcīgs finansēs vai tiesību zinātnēs, taču viņam piemīt izteikta sirds gudrība. Arī 3. aspekts man šķiet absolūti nebūtisks - nav svarīgi, vai potenciālā partnere ir uzņēmēja, turīga politiķa vai uzņēmēja meita, vidusmēra sieviete vai vienkārša studente no laukiem, manās acīs tas neko nemainītu. Uzskatu, ka visa attiecību veiksmes atslēga saistīta ar 1., 4., 6 un 7. aspektu:
jūtām jābūt līdzīgām, pretējā gadījumā viens no partneriem izjutīs emocionālu diskomfortu, tukšumu attiecībās;
abiem nepieciešamas vienādas tiesības pieņemt lēmumus, citādi drīz vien viens no partneriem kļūs par tirānu;
rūpes un uzmanība - šis aspekts, manuprāt, ir pašsaprotams;
visi izdevumu dalāmi vienādās daļās, pretējā gadījumā tas vairs nebūs veselīgs, bet gan saimnieka-parazīta attiecību modelis.

Priecāšos lasīt jūsu viedokļus, dalīšanos personīgajā pieredzē un konstruktīvu opozīciju. Gadījumā, ja jautāsiet, kādēļ jau no agra rīta esmu ielogojies Cosmo.lv, tad atbildēšu, ka šobrīd esmu spiests piedalīties neizsakāmi garlaicīgā uzņēmuma vadības sēdē, klausīties tehniskās daļas atskaiti par paveikto, tādēļ gluži vienkārši īsinu šeit laiku.
22.07.2013 09:06 |
 
Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Tu vēlies lai sieviete maksā pusi īres maksas vai komunālos?
22.07.2013 09:14 |
 
Reitings 158
Reģ: 29.01.2009
1) emocionālā vienlīdzība - man šķiet, ka jā.
2) intelektuālā vienlīdzība - jā, tikai katram savā jomā.
3) materiālā vienlīdzība - nav, vīrs pelna vairāk, bet tā nav bijis mūžīgi (attiecību sākumā abi bijām pliki kā baznīcas žurkas);
4) lemttiesību vienlīdzība - principā jā;
5) praktiskā vienlīdzība - nē, mājas darbus daru es;
6) rūpju, uzmanības vienlīdzība - jā;
7) izdevumu vienlīdzība - kā kuru reizi, vienreiz viens vairāk piedalās citreiz otrs, atkarībā no situācijas.

Nu re, sanāk, ka neesam pilnīgi vienlīdzīgi, bet nu tpfu, tpfu, tpfu dzīvojam tīri ok. :)
22.07.2013 09:23 |
 
10 gadi
Reitings 3122
Reģ: 29.01.2009
Ar draugu esam vienliidziigi gandriiz visos aspektos. Par cik nedziivojam kopaa, tad visas probleemas par to kurs ko maksaa atkriit, jo es maksaaju par savu dziivokli - iiri, komunaalos, pati par savu paartiku un draugs maksaa visus savus izdevumus. Naudu viens no otra nekad nenemam. Par kopiigajiem celojumiem izmaksas sedzam uz puseem. Arii emocionaalaa zinjaa esam vienliidziigi, abi neesam greizsirdiigi, taa ka nav probleemu, ja kaads no mums iet tuseet ar saviem draugiem. Neraudam spilvenaa, ja neizdodas satikties tik biezi cik gribeetos.
Vispaar, cilveeks man blakus ir vajadziigs nevis taadeelj, lai nodrosinaatu manas emocionaalaas vai finansiaalaas vajadziibas, bet lai buutu draugs, partneris un atbalsts gruutaa briidii. Ar paareejo es tiksu galaa pati.
22.07.2013 09:27 |
 
Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Cilvēki ir dažādi, ar atšķirīgiem uzskatiem. Svarīgi ir, lai viņi viens otru sastaptu. Tu, piemēram, komfortabli jutīsies, ja visos šajos punktos būs vienlīdzība, bet citam.. prasības var būt vairām vai mazāk atšķirīgas.
Ir pēc dabas valdonīgas sievietes, kam patīk noteikt ģimenē ''toni''. Viņām vajadzētu sastapt puisi, kam netīk pieņemt lēmumus, kad patīk būt pakļautībā un otrādi :)

1) emocionālā vienlīdzība - vai abu partneru jūtas vienam pret otru ir līdzīgas;

Šī vienlīdzība manās acīs ir liela vērtība.. Novēroju, ka visai reti sastopama. Vīrieši/sievietes, kuri ir ''apdedzinājušies'' pagātnē... ne vienmēr spēj tā vienkārši ņemt un mīlēt ar sirdi un dvēseli. Tas jau nenozīmē, ka viņiem nav attiecības. Svarīgi ir atrast 2. pusīti, kas tāpēc nejuks prātā.
2) intelektuālā vienlīdzība - vai jūsu abu izglītība, zināšanas, erudīcija ir līdzīga;

Izglītība gluži nē.. svarīgi.. lai intelektuāli viens otru saprastu. Citādi sanāks kā Skārletai un Ešlijam (Vējiem līdzi). Viņš filozofē, viņa - nesaprot, ko viņš runā.. :)
3) materiālā vienlīdzība - vai jūsu ienākumu līmenis ir līdzīgs;

Slidena tēma.. šeit uzskati dažādi. Man šķiet veselīgāk, ja vīŗietis pelna vairāk.. vai arī algas vienlīdzīgas. Ne reizi vien gadās, ka vīrietis, kam mazāki ienākumi, grimst kompleksos.
4) lemttiesību vienlīdzība - vai esat vienlīdzīgi, pieņemot lēmumus par jautājumiem, kas skar jūsu personīgo, pāra kopīgo, vai otra partnera dzīvi;

Arī individuāla lieta. Šajā punktā svarīgi atrast vienam otru ar līzīgiem uzskatiem. Man, piem., nav iebildumi, ja par mani vīrietis lemj vairāk nekā es par viņu. Ir meitenes, kas puišiem lasa morāli, ko viņi drīkst/nedrīkst lietot uzturā. Viņām vajag puišus, kas to spēj pieņemt.
5) praktiskā vienlīdzība - vai sadzīvē darbus, pienākumus dalāt vienlīdzīgas daļās;

Es uzskatu, ka sievietei tomēr ir jābūt vairāk ''saimniecei'' kā puisim :) Varbūt.. ja mana lielākā dzīves daļa tiktu smagi ziedota karjerā.. patiktos, ja puisis uzmazgā grīdu :) Atkarīgs no uzskatiem un situācijas.
6) rūpju, uzmanības vienlīdzība - nezināju, kā precīzāk definē šo punktu, taču pamatdoma, domāju, jums ir skaidra;

Šis punkts krietni saplūst ar pirmo. Turklāt.. rūpes arī .. katram izpaužas savādāk. Citi rūpes izrāda ar dāvināšanu, cits ar vairāk izaudīsies ar fizisku kontaktu, citi centīsies vairāk aprunāties. Laikam šo aizguvu no ''5 languages of love''. :) Manuprāt, nav liela nozīme kā rūpes tiek paustas.. drīzāk to apjoms. Bieži vien šis mēdz būt attiecību stūrakmens :)
7) izdevumu vienlīdzība - vai izdevumus, kas saistīti ar attiecību uzturēšanu, kopdzīvi, dāvanām u.tml. dalāt līdzīgās daļās.

Šeit var vilkt paralēles ar 3. punktu.. Arī svarīgi, ka pārim ir līdzīgi uzskati.

Mazliet aizrāvos. Tāds filozofisks noskaņojums :D
22.07.2013 09:34 |
 
10 gadi
Reitings 1368
Reģ: 03.01.2010
Hmm wow pec visiem siem punktiem mums ar puisi ir absoluta vienlidziba! Bet tad kapec mums ir tik NEidealas attiecibas? Gribu autora viedokli. Acimredzot vienlidziba nestrada!
22.07.2013 09:38 |
 
Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Manuprāt, 99% gadījumu nekad nebūs pilnīga vienlīdzība starp vīrieti un sievieti, lai gan šeit jau visām labpatīkas domāt, ka ir vienlīdzība it visā. Ir patiešām ļoti reti gadījumi, kad tiešām ir pilnīga vienlīdzība, jo pavisam vienkārši - sieviešu un vīriešu loma pa lielam šajā pasaulē atšķiras.
22.07.2013 09:45 |
 
Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
kordelia.. interesanti.. varbūt.. puisis neizjūt komfortu absolūtā vienlīdzībā? :)
22.07.2013 09:46 |
 
Reitings 158
Reģ: 29.01.2009
Es arī iedomājos, ka vienlīdzība nav pats galvenais... Nuuu drīzāk tā kā ar puzles gabaliņiem - abi tā kā vienāda izmēra, bet tur, kur vienam tukšums, tur otram ir ko pielikt. Nevaru iedomāties puzli, kur gabaliņiem būtu vienādas, līdzenas malas. :)
22.07.2013 09:47 |
 
Reitings 1244
Reģ: 09.11.2012
man piemēram vajag lai vīrietis ir gudrāks par mani,pelna vairāk par mani-bet nekad nemet to acīs,par rūpēm taisnība,tās vēlamies saņemt vienlīdzīgi,munuprāt lai būtu ideālas atiecības-vīrietim jābūt tam ''lielajam lācim'' pie kura var vērsties sieviete pēc padoma,mīļuma un atbalsta
22.07.2013 09:48 |
 
Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
1) emocionālā vienlīdzība - Savādak nedzīvotu kopā
2) intelektuālā vienlīdzība – Sievai augstākā, man vidējā (ļoti laba pieredze nozarē kurā strādāju). Nav aizspriedumu par to cik papīru katram ir jābūt.
3) materiālā vienlīdzība – Man ir lielāki, bet ir bijis visādi: man bija neregulāri ienākumi, tad vairāk iznāca balstīties uz sievas ienākumiem. Bet ģimene ir kopums un tad nav problēmu.
4) lemttiesību vienlīdzība – Praktiski par visu – ko ēdīsim, līdz auto izvēlei un ceļojumiem.
5) praktiskā vienlīdzība – Es cešos visu darīt pa mājām. Iepērkos tikai es, ēst gatavošanā 50/50; mājas uzkopšanā piedalos, kad esmu mājās.
6) rūpju, uzmanības vienlīdzība - noteikti
7) izdevumu vienlīdzība – jau daudzus gadus nešķirojam naudas. Tā ir kopīga.
22.07.2013 09:52 |
 
Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Ja pāris būs visos šajos punktos ir vienlīdzīgs.. tad patiesībā sieviete ir pārāka par vīrieti. Jo sievietei nāk vēl papildus uzdevums - iznēsāt un dzemdēt bērnu..

Varbūt līdzsvaram tomēr vīrietī ir jābūt kādā minētajiem punktiem pārākumam? :)
22.07.2013 09:53 |
 
Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Vispār jau ņemot vērā to, ka ļoti bieži sievietes izvēlas vecākus dzīvesbiedrus (arī 5 gadi ir vecāks), tam lielākoties vajadzētu nozīmēt to, ka vīrietis ir izglītotāks, vairāk dzīvē pieredzējis, kā arī saņem vairāk, jo darba pieredze ir ilgāka. Ja tas 5 vai 10 gadus vecākais vīrietis ir šajās jomās pilnīgi vienlīdzīgs ar sievieti, tad ir, protams, variants, ka sieviete ir supersieviete, ka galvas tiesu pārāka par vienaudžiem, vai arī tas vīrietis ir, es atvainojos, atpalicis no vienaudžiem. Bet ja neņem vērā šīs divas galējības, tad par attiecībām, kurās nav divi vienaudži, uzreiz var saprast, ka viens ir nedaudz pārāks par otru. Bet tas nav nemaz slikti!
22.07.2013 09:55 |
 
Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Jā, tieši tā cormeum, ja šis vīrietis vēlas tādu vienlīdzību it visā, tad varbūt viņa sievietei būs jālūdz dzemdēt vienu no viņu bērniem?:D
22.07.2013 10:00 |
 
Reitings 1707
Reģ: 31.07.2012
Piekritīšu Jessica viedoklim. :) Ļoti bieži vērojama gadu atšķirība starp vīrieti un sievieti, tad, ja grib vienlīdzību, sanāk kaut kā "dzīties pakaļ" vīrietim, tajā gadījumā, ja vīrietis ir vecāks..
22.07.2013 10:38 |
 
Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Pilnīga vienlīdzība - garlaicīgi. Nevienlīdzība - disbalanss. Zelta vidusceļš ir atbilde uz šo jautājumu.
22.07.2013 11:37 |
 
10 gadi
Reitings 10290
Reģ: 29.01.2009
1) emocionālā vienlīdzība - domāju, ka jā
2) intelektuālā vienlīdzība - apmēram jā
3) materiālā vienlīdzība - nē
4) lemttiesību vienlīdzība - jā
5) praktiskā vienlīdzība - apmēram jā
6) rūpju, uzmanības vienlīdzība - jā
7) izdevumu vienlīdzība - apmēram jā

es nedomāju, ka visās jomās vienlīdzība ir svarīga. vissvarīgāk tas ir tieši emocionālajā ziņā. nu, kas tur būs, ja viens visu laiku pieņems galīgos lēmumus un apspiedīs otru, vai kādam visu laiku šķitīs, ka viņš mīl vairāk kā otrs??
22.07.2013 11:41 |
 
Reitings 143
Reģ: 15.06.2010
Piekrītu Nerea.Galvenais ir cieņa vienam pret otru.Ļaut sievietei būt sievietei un vīrietim būt vīrietim:)
22.07.2013 11:49 |
 
Reitings 59
Reģ: 14.02.2011
Nu mums ar draugu ir kopīga nauda un neskaitam kurš cik iztērē..algas gan aptuveni līdzīgas. Bet tas jau nav galvenais..
22.07.2013 11:52 |
 
Reitings 893
Reģ: 13.06.2013
Tu vēlies lai sieviete maksā pusi īres maksas vai komunālos?

Pats par sevi saprotams!
Hmm wow pec visiem siem punktiem mums ar puisi ir absoluta vienlidziba! Bet tad kapec mums ir tik NEidealas attiecibas? Gribu autora viedokli. Acimredzot vienlidziba nestrada!

Manuprāt, vienlīdzība ir veiksmīgu attiecību nepieciešamais, taču nebūt ne pietiekamais nosacījums.
Manuprāt, 99% gadījumu nekad nebūs pilnīga vienlīdzība starp vīrieti un sievieti, lai gan šeit jau visām labpatīkas domāt, ka ir vienlīdzība it visā.

Piekrītu, bet pilnīgi vienlīdzība, manuprāt, nemaz nav nepieciešama.
Jā, tieši tā cormeum, ja šis vīrietis vēlas tādu vienlīdzību it visā, tad varbūt viņa sievietei būs jālūdz dzemdēt vienu no viņu bērniem?:D

Kur šeit loģika? Vai tad katra sieviete, ar ko man attiecības vai esmu kopdzīvē, uzreiz dzemdē bērnus? Neuzskatu, ka tādēļ sievietei pienāktos kādas priekšrocības vai atlaides. Jā, pilnīgi piekrītu, a grūtniecības laiku pret sievieti jāizturas īpaši iejūtīgi, taču tas nenozīmē, ka viņa, piemēram, nevarētu turpināt strādāt savā darbā. Arī pēc mazuļa piedzimšanas, manuprāt, sievietei iespējami ātrāk jāatgriežas darba vidē, lai nezaudētu savas prasmes un neiestigtu mājās.

Priecājos par tām meitenēm šeit, kurās izdevies izveidot veiksmīgas attiecības. Lai jums veicas arī turpmāk!
22.07.2013 12:08 |
 
Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
labrit, klusais smaids! skatos, ka ari tev saja pirmdienas rita nav jastrada ka visiem darba laudim! speciali atmetu savu brokastu-pusdienu zupu mala, lai komentetu tavu temu.

uzskatu, ka vienlidziba starp partneriem nekad realaja dzive nebus, ta neeksist, ir mits, jo kamer viriesi nevares piedzemdet bernu(un talakas rupes-vienlidzibas varda virietis 2. nakti bernu baros ar savu kruti?:D), tikmer tu te tuksi muldi. pietam nereti ir tada situacija, ka sievietes gatavo est, visus majas darbus dara pec darba, kura aldzinu piemet komunalajiem vai/un irei, jo musdienu virietis nereti nav spejigs nopelnit pietiekosi, lai sieviete atlautos but sieviete.
vienigais, kam piekritu, ir tas, ka abiem viens otru ir jamil, jabut lidzigam izglitibam.
22.07.2013 12:20 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits