Jāatzīst, ka gatavojot un saimniekojot, aizvien biežāk ieskatos senos rakstos, kur gūstu daudz noderīga un šais laikos praktiski pielietojama. Padalīšos, varbūt arī jums kas derēs un būs no jauna.
Piens vāroties nepārskries pāri katliņa malām, ja tās būs noziestas ar taukiem.
Piens jāvāra uz ātras uguns, citādi tas piedeg.
Lai vārot olas nesaplīstu, tad ūdenim, kurā vāra olas, pieber 1-2 ēdamkarotes sāls. Sāls šķīdumā arī pārplīsusi ola neiztecēs.
Olbaltums būs stingrāks, ja pirms putošanas tam pielies tik daudz ēdamkarošu ūdens, cik daudz olu baltuma izmantots.
Putojot olu baltumu var pielikt nedaudz sodas, tad cepums nesakritīsies.
Maize nesakalst, ja traukā, kurā to glabā, ieliek arī ābolus vai nedaudz sāls, vai gabaliņu novārīta kartupeļa.
Apkaltusi maize, pīrāgi vai kēkss atkal ir svaigi, ja tos ietin folijā un uz neilgu laiku ievieto cepeškrāsnī.
No citrona var iegūt vairāk sulas, ja to pirms lietošanas 5 minūtes ievieto verdoša ūdenī.
Cietu sieru iemērc pienā, tad tas vieglāk rīvējas.
Ja uz desas uzliksiet burkāna vai citrona šķēlīti, tā ilgi saglabāsies svaiga.
Ja biezpiens ir pārāk šķidrs, tam pievieno kartupeļu cieti. Biezpiens kļūs arī garšīgāks.
Cukuru, sāli, tēju, miltus no mitruma var pasargāt, ieliekot trauka dibenā pāris salvešu.
Miltus no mitruma pasargās arī dažas lauru lapas, kas uzsūc mitrumu.
Sāls nekļūs mitra, ja to ieliks stikla traukā un piebērs mazliet kartupeļu cietes.
Miltus pirms lietošanas ieteicams pārsijāt. Tādejādi tos ne tikai attīra no piemaisījumiem, bet arī piesātina ar gaisu.
Rīsi vārot saglabā koši baltu krāsu, ja ūdenim pievieno dažus pilienus citronu sulas.
Savītušus dārzeņus atsvaidzina, ja tos uz pusstundu ieliek ūdenī, kam pielietas dažas karotes etiķa.
Putraimos, mannā vai miltos mēdz ieviesties miltu kodes. To var novērst, ja traukā ar miltiem vai putraimiem ieliek dažas daiviņas ķiploka.
Lai tauki cepot nesprēgātu, tiem uzber sāli.
Neatstājiet burkā ar medu karoti! Karotē ir skābes, kas saskarē ar medu noārdās.
Rozīnes mīklā nenogrimst, ja tās iepriekš apviļā miltos.
Lai žāvētai desai viegli novilktu ādu, tā mirkli jāpatur karstā ūdenī.
Piedeguša ēdiena aromāts tūliņ izzūd, ja uz karsta degļa uzlej mazliet etiķa.
Piedeguši ēdieni zaudē piedeguma garšu, ja tos pārlej tīrā katlā un virsū pārklāj mitru drānu, uz kuras uzkaisīts sāls.