Mazie rukši

Reitings 901
Reģ: 25.03.2013
Nu te jau atkal es :D

Man šīsdienas broblēma: ciemos atbrauca drauga māsa ar savu 5 bērnu un vīru. Tā kā esmu izaudzinājusi jaunājo brāli un māsīcu, tad puslīdz jau zinu kā bērniem adekvāti jāuzvedas. Tad nu ierādīju viņam vietu kur var spēlēties, speciāli nopirku masīnītes un vēl atradu visas savas vecās labās lietas. Pirmais kas notika- viss tika izdemolēts! Pa tīro! Nu labi, to vēl es varu pieciest, kaut gan jau biju nedaudz nikna. Nākamais, viņš gribēja konfektes, iedevu viņam visu kasti un pateicu, lai padalās arī ar citiem. Šis jau padalījās, iemetot sejā katram konfekti un vēl kliedzot: še ņem! Manuprāt, nebija smuki.

Galu galā, kad viņi aizbrauca man palika tikai viss sadrupināts ar pārtiku un izsmērēts pa paklāju. Galvenokārt, dusma jau bija tadēļ, ka vecāki jau neko neaizrāda, it kā, ja es uzņemu ciemiņus ar mazu bērnu, tad man ar to bērneli jātiek galā vienai pašai. Draugs jau teica, lai māsa paņem to bērnu un nomierina, bet šī neklapē ne ar vienu ausi. Un kad es bērnam aizrādu, ka ta nav smuki, bērns bŗec, ka es viņu apvainojot, un vecāki skatas uz mani tā, it kā es būtu izdarījusi noziegumu pret valsti.

Tagad man vispār negribas, lai viņi brauc ciemos.Vai es bez iemesla dusmojos? Es domaju, ka ne. Bez maz vai pati aizbrauktu un viņiem to māju pademolētu. UUUh, pilnīgi tāda dusma!!!
19.07.2013 17:31 |

Reitings 901
Reģ: 25.03.2013
Morgan le Fay- es ikdienā daudz saskaros ar bērniem un labi zinu, ko no viņa var gaidīt. Protams, ir visādi, bet, tavupārt, tas ir normali, ka citiem cilvekiem tāspašas konfektes tiek iesviestas sejā? Manuprāt, nē. Par drupačām es neko nesaku, varu jau visu saslaucīt, bet ja tiek saberztas kaudzes ar cepumiem un kūka izspaidīta pa paklāju, tas man neliekas diez ko forši. Piekrīti, ka tu arī nebūtu diez ko priecīga, ja tā notiktu tavā mājā ;)

Nazīc- draugs aizrādījā, bet viņa nelikās saprast :/
19.07.2013 18:31 |

Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Morgan le Fay

Ja bērns, neatkarīgi no vecuma, bojā preces veikalā (vai demolē skolu), tad veikala (skolas) personāls iejūtīgi nepasmaida un neuzskata to par vecumposma īpatnību. Ja pieaugušais atved sev līdzi bērnu, tad viņam ir vai nu jādara viss iespējamais, lai bērns nenodarītu zaudējumus citiem, vai arī jānovērš/jākompensē sekas, t.i., ja bērns kaut ko sabojā, vecākam par to jāsamaksā.
Šis pats noteikums ir spēkā nākot ciemos. Pieaugušajam ir jāuzrauga, lai nelauž mantas un nepiecūko vidi. Ja pieaugušais nav spējīgs to nodrošināt, tad salauzto mantu vietā ir jānopērk jaunas un sacūkotā vide jāsakopj.
Jebkurš normāls cilvēks šo principu ievēro.
Tāpat ja bērns nemāk uzvesties, sāk bļaustīties un kļūst nevaldāms, pieaugušā pienākums ir doties prom ar bērnu, lai netraucētu pārējiem.
19.07.2013 18:38 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Morgan le Fay-taisniiba tev ir-es arii noveeroju ,ka Latvijaa jaunaas mammas ir daudz stingraakas kaa pie mums.Kaadreiz taa paarlieku lielaa stingriiba arii nav laba,jo tad tas beerns dara pa spiiti to preteejo.
19.07.2013 18:39 |

Reitings 3615
Reģ: 01.09.2009
Neko neaizrāda tie vecāki, kas nemāk ar savu bērnu tikt galā. Vienkārši negrib publiski izrādīt, kā bērns var graut pieaugušā autoritāti, vienkārši pasakot "Nē, es tā negribu/nedarīšu" utt. Tāpēc labprātāk smaida un ieņem pozīciju, ka bērns var darīt visu, ko vēlas, jo tas taču ir bērns.
19.07.2013 18:46 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
Emigrante
Būtu es bērns, es arī tādai nūģei konfekti sejā iemestu. :D Zini, piecgadniekam vnk prispičela un viņš tā var izdarīt lai arī cik labi viņu audzinātu. Nē ta nav labi un pareizi, bet bērni daudz ko dara kas nav pareizi toties viņu vecumam atbilstoši. Es uz šāda vecuma sīci un viņa vecākiem neapvainotos. Par cepumiem un kūku tas pats- tas nav tas vecums kad par šādām lietām uztraukties. Vai man patiktu? A kam tad patiktu? :D Dzīvē ir lietas kuras mums nepatīk toties ir normālas, tāpēc ir labāk pieņemt situāciju nekā par to stresot.

teika_spolite
Varbūt ciemiņiem arī aiz sevis trauki ir jānomazgā un grīdas jāuzmazgā un pirms ieiet svētnīcā Rimi jānoņem cepure un jāpaklanās?

Emmanuelle
Es no sākuma ļoti latviskā garā audzināju bērnu. Un zini man vīrietis sāka aizrādīt, ka es pret bērnu izturos kā armijā. Redzot savu bērnu kopā ar citiem bērniem, manējais vienmēr bija tas kurš uzvedas viskontrolētāk. Man pat veikalā bija situācija kad sieviete izteica komplimentu cik bērns man paklausīgs. Lai gan es labi redzēju ka tas nebija slikti domāts, man tas ļoti nepatika, konkrēti man sāka nepatikt mans audzināšanas stils. Cilvēkam ir jābūt gribai īstenot savas ieceres. Cilvēcisku būtni nevar audzināt ar militāru disciplīnu, tas neļauj attīstīties, tas tikai māca pakļauties un es nevēlos redzēt ne savus bērnus ne citu- izaugam bez spējas patstāvīgi domāt un rīkoties pēc citu norādījumiem.
19.07.2013 19:54 |

Reitings 383
Reģ: 27.10.2012
Ahh besī man šitādi sīči un viņu vecāki vēl vairāk, bet es noteikti šādā situācijā nebūtu klusējusi, pateiktu visu, kas uz sirds!
19.07.2013 20:00 |

Reitings 3467
Reģ: 24.09.2012
Piecgadnieks tomēr ir pietiekami liels

Tiesi taa! Man nav probleemu pasham beernam aizraadiit, vai, ja vinjs smeeree paklaaju, nocelt no taa nost un pateikt, ka taa nedriikst dariit. Ja cilveeks visu laiku tikai bolaas apkaart, bet neko neaizraada, tad probleema neatrisinaasies. Savu beernu vnm esmu tureejusi skatiena attaalumaa, lai vajadziibas gadiijumaa noreaģētu. Esmu pat sabaarusi beernu veiklaa, kad vinjs, neviena nepieskatiits, meta no plaukta aaraa visas preces. Maate noboliijaas, bet neko nepaspeeja pateikt, jo noteicu, lai saak audzinaat savu beernu. Vajag maaciities nedaudz nekauniibas, nevis sausminaaties, ka beernu vecaaki neko neaizraada.
19.07.2013 20:02 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Morgan le Fay++mans viirs domaa tiesi taapat, kaa taveejais.Interesanti veel tas,ka vina deels ir izaudzis par vienreizeeju cilveeku-loti piekligs,loti taktisks uttEs reizeem domaaju ,ka taa dreesuura lielos daudzumos cilveeku pilniigi iedzen neirozee!Laikam vislielaakaa kluuda tomeer -aizraadiit sabiedriibaa,taa jau ir arii ar mums pasaam-nekas nevar buut launaaks,ja kaads aizraada par maniereem utt ,sabiedriibaa.Es domaaju,ka tas viss ir jaadara maajaas-jaaizrunaa lietas,pirms dosanaas ciemos.
Atceros ,ka viira deels saveejo,ja saak iet par traku,aizved uz otru istabu!Beerni visaadaa veidaa ir ok,ja nebuutu taa nepareizaa eesana,tad teiktu loti labi.Nu to nekaartiibu jau laikam nepaarmaaciisim...!
19.07.2013 20:07 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Tu vienkārši neesi radusi pie bērniem un no tā izrietošās nekārtības, netīrības un trokšņa. Lidz zināmai robežai tas viss ir normāli. Un protams kam pašiem bērnu nav tiem tas viss liekas drausmīga antisociāla uzvedība.

Tad kur tavupraat ir taa zinaamaa robezja? Ka beerns rotaljaajoties sapleesh draudzenes daargo vaazi? Speciaali izlaista dzeerienu uz paklaaja tiiraa prieka peec, kameer maaminja uz to veesaa mieraa noskataas? Ja beerniibaa netiek uzstaadiiti nekaadi noteikumi, tad arii izaug taadi cilveeki, no kuriem paareejie vairaas deelj vinju visatljautiibas. Cik nav redzeeti taadi, kas var ofisaa bez prasiishanas savaakt citu pildspalvas, kojaas apeest citu cilveeku paartiku pa kluso, kuri sveshaas maajaas gramstaas gar visaam lietaam un nekauneejaas uzziekjeet uz giimja sveshu cilveeku kosmeetiku vai kreemus.
19.07.2013 20:14 |

Reitings 3031
Interesanti veel tas,ka vina deels ir izaudzis par vienreizeeju cilveeku-loti piekligs,loti taktisks utt

Mans vīrs ir uzaudzis ar tādu audzināšanu ko latvieši sauktu par visatļautību un vai tāpēc viņš būtu saucams par cilvēku bez manierēm? Nē, manieres viņam ir labākas kā 100 latviešiem kopā ņemtiem. Vnk latvieši bieži neļauj bērniem lietas tikai tāpēc ka pašiem traucē, ne tāpēc ka tas dotu kādu plusu audzināšanas rezultātam.

uttEs reizeem domaaju ,ka taa dreesuura lielos daudzumos cilveeku pilniigi iedzen neirozee

+++++

Latvieši ārzemēs uz ir ielas ir atšifrējami ar to ka izskatās "zaķukannije" pat ja viņš sēž uz ietves malas un dzer aliņu un pīpē.
19.07.2013 20:19 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Morgan le Fay Tev pashai netrauceetu, ja kaads siicis ciemos tev nodariitu zaudeejumus 4 tavu meeneshalgu apmeeraa vai arii sapleestu tavu vieniigo pieminjas lietinju no ljoti miileetaa opiisha?
19.07.2013 20:22 |

Reitings 3031
Cik nav redzeeti taadi, kas var ofisaa bez prasiishanas savaakt citu pildspalvas, kojaas apeest citu cilveeku paartiku pa kluso, kuri sveshaas maajaas gramstaas gar visaam lietaam un nekauneejaas uzziekjeet uz giimja sveshu cilveeku kosmeetiku vai kreemus.

Tas nav rezultāts nejauši saplēstai vāzei, bet gan vecāku rīcībai. Tas nozīmē tikai to ka vecāki tā ir rīkojušies. Redzi, bērni 99% mācās no tā ko vecāki dara nevis ko vecāki saka kas jādara un ko darīt nedrīkst.
Vāzes gan tādiem cilvēkiem bērnībā neviens nav ļāvis plēst.
19.07.2013 20:24 |

Reitings 3031
Tev pashai netrauceetu, ja kaads siicis ciemos tev nodariitu zaudeejumus 4 tavu meeneshalgu apmeeraa

Kuram konkrēti šeit ir tādi zaudējumi? Kas vispār sīcim ir jāizdara lai nodarītu tādus zaudējumus?
Mūsu zaudējumu listē ir entie mobilie un pārītis mīksto krēslu, tā ka neesmu tikusi cauri bez zaudējumiem, lai gan tā ir mana vaina, vienkārši nenovaktēju. Shit happens.

vai arii sapleestu tavu vieniigo pieminjas lietinju no ljoti miileetaa opiisha?

Man ir no mobilā izdzēsts bildes un video ar sentimentālu vērtību. Shit happens.
19.07.2013 20:32 |

Reitings 1717
Reģ: 24.05.2013
Nafig sicim jadod mobilais telefons. Par maz rotaļlietu kas domātas bērniem?
Savējo turu pa gabalu no bērnu acim, lai pat nerodas velme grāpstities.
19.07.2013 20:40 |

Reitings 472
Reģ: 11.07.2010
Teikšu tā - ir tādi vecāki, kas pārāk iegriežo, ir tādi, kas atļauj visu, un ir tie superīgie, kas jūt to smalko robežu. Noņemu cepuri pēdējo priekšā.
Ir gadījies pavadīt laiku ar bērniem dažādos vecumos un daudz ko novērot... Bērni ir vecāku spogulis. Nejēdzīgajiem ir stulbi bērni (atvainojos, neizvēlēšos smalkus vārdus), pārāk stingrajiem ir sažņaugti, un tad ir normālie, kas izdara pa blēņai, bet kopumā uzvedas un reaģē uz lietām adekvāti. Un interesanti, ka tie foršie ķipari ir ļoti dažādiem vecākiem, ar dažādām audzināšanas pieejām, bet viņiem ir vienkārši tā sajūta un vecāku savstarpējās attiecības ģimenē, kas rada veselīgu augsni. Grūti izskaidrot. :)

Autores aprakstītā situācija ir skumja. Godīgi saku, es to nepaciestu, ne jau bērns mani raisītu dusmas, bet vecāku attieksme. Nepieņemami.
19.07.2013 21:08 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
ta ir vecaku problema, ja berns netiek audzinats. tu paris stundu laika no visatlautibas nevari uztaisit cilveku. turpmak iesaku komunicet un kopa ko svinet ar siem cilvekiem, ja ara ir darzs, piemeram pikniks vai darza svetki. bus mazak klapatu.

p.s man palika zel to skolotaju, kuram ikdiena ir jasaskaras ar berniem, kuriem vel valsts dikte to, ka visu var un nekadas sekas nav.
19.07.2013 21:23 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
mums ari ir bijusi ciemos ar bernu. lai ari vins nav tik liels-vairak ka gads, visur lien. bet tas sim laika posmam ir tikai normali un passaprotami. lai ari pati esmu mamma, es svesus bernus nekad neuzdrosinos ne pieskatit, ne pamacit, ne aiz viniem vakt. prieks ta ir domati vecaki, un ja berns lien un ver vala apavu skapi, bazis mute apavus, es neko nesaku, lai mamma vac aiz vina, ko vina ari dara. ja vina nevaktu, es neietu un visticamak nerautu no mutes ara savas kurpes(ja vien tam tiesam neko nevaretu izdarit).
19.07.2013 21:37 |

Reitings 3031
kuriem vel valsts dikte to, ka visu var un nekadas sekas nav.

Un kādām sekām ir jābūt? :)
19.07.2013 21:45 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Par visu apšaubāmāk skan šis variants - latvieši to, bet mēs tā, latvieši, latvieši, latvieši... Sanāk, ja es uz gadiem aizbraucu, automātiski vairs neesmu dumjā latviete? Un, jā, pēc dažiem komentāriem izriet, ka tādi taču ir VISI un kā tie latvieši vispār vēl dzīvi, ja tādi lohi saaudzināti :( :D
20.07.2013 09:03 |

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Briesmīgs mūsdienu sīču piemērs un piedevām vēl tik bieži redzēts.
Man bērnībā būtu kauns šitā ārdīties,vai mest otram ar konfekti,vai svešā mājā izturēties kā savējā... Ārprāts!
Neciešu tādus bērnus un viņu vecāki kaitina vēl vairāk,jo vienmēr,no malas paskatoties,uzreiz liekas,ka viņiem viss vienalga.
20.07.2013 09:06 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits