Pievakare pastāsti,ko tur darīja
Var jau būt, ka citiem tas neliksies nekas TĀDS, vienkārši pati Latvijas bērēs neesmu bijusi un cik dzirdēju, tad neviens tā šeit nedara.
Mans vectēvs, kurš nomira, dzīvoja daudzdzīvokļu mājā, kur apkārt bija daudz tādas pašas mājas. Bēres sākās jau agri ar to, ka atvērts kaps tika novietots šīs mājas pagalmā pie soliņiem, kur parasti vecas tantiņas sēdēja un aprunāja visus. Es nudien nezinu, vai tā dara visi, šaubos, bet katrā ziņā tur tas nekas neparasts neskaitījās, visi visu saprata, pieņēma, nebrīnījās. Cilvēki - kaimiņi, garāmgājēji, bērni, nu visi, galu galā tur dzīvo n cilvēki, kuri diendienā gar to vietu iet garām - nāca un tie, kuri vēlējās, atvadījās, raudāja. Mums vajadzēja stāvēt pie zārka (tās bija pāris stundas), cilvēki, kurus pirmo reizi redzēju, kaut kādi attāli kaimiņi no citām mājām utt., nāca un kaut ko teica, izteica līdzjūtību.
Man tas likās savādi, jo galu galā bēres nav visa rajona bēda, diez vai katram atvērts zārks liekas simpātisks skats paskatoties ārā pa logu vai ejot uz savu dzīvokli. Es domāju, tur uzreiz garastāvoklis nositas uz leju.
Tā bija tāda raksturīgākā lieta, tad vēl bija tādas, kuras droši vien piekopj arī Latvijā attiecīgajos gadījumos - mums bērēs bija karavīri, kuri šāva. It kā skaisti cieņu izrādīja, bet atceros, ka tai brīdī tā sabijos un salecos, un vispār viss šķita ļoti, ļoti traģiski.