Kapu kultūra Latvijā

Reitings 2033
Reģ: 10.12.2012
Kapiem būtu jābūt vietai kur mēs pieminam cilvēkus, atceramies viņus. Bet ap kapu pieminekļiem tiek izveidoti tādi kā mazie dārziņi, kurus jabraukā regulāri uzkopt. Rezultātā tas ir arī vienīgais iemesls kāpēc uz kapiem braucam, lai uzkoptu. Es vairāk saprotu ārzemju variantu, kad tiek uzstādīts piemineklis, nekādu dārzu, nekā. Cilvēks atbrauc, kad jūt par vajadzīgu, noliek ziedus piemin, palūdzas. Nav tik uzspiesti, pārdomātāk.
Varbūt tikai mans subjektīvais viedoklis, bet kā jums šķiet?
13.06.2013 17:28 |

Reitings 34
Reģ: 18.02.2013
Runajot par kremeeshanu (miesas sadedzinashana), kuru te daudzas min, vai zinat, ka senos laikos dedzinaja tos cilvekus, kas bija pelnijushi kaunpilnu naavi?
Nebija cienigi pienacigai apbedishanai, tapec dedzinaja.

Vai arii slimos mirushos cilvekus - lai seerga neizplatitos talak.
Plus - tas ir paganu rituals.

Zel, ka ievazats Latvijaa. Nesaprotu arii, kaa savus miiljos, tuvos, pat ja mirushus, var iedomaties dedzinat.
14.06.2013 10:05 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Neatbalstu bēres, kad pienāks mans laiks par to domāt, bēres noteikti nebūs. Arī kapu kultūra nepatīk, atbalstu labāk ārzemju kapu vietas- sakoptas, vienkāršas un neuzdzen drūmu noskaņu. Bet kapu temats jau ir ļoti subjektīvs un kamēr neviens neko neuzspiež, tikmēr, manuprāt, īsti nav nozīmes spriedelēt par to, kas labāks. Vismaz skaidrs, ka šī 'tradīcija' tiešām ir raksturīga latviešiem, tikai žēl, ka tāda drūma..
14.06.2013 11:31 |

Reitings 457
Reģ: 22.12.2012
Man nepatiktu, ka būtu tikai piemineklis kapa kopiņai un pārējais viss tā kā pļavā. Vakar sanāca būt kapos, visi kapi aizauguši, zāle nepļauta, beigās noskaidrojām, ka uz 4 kapu vietām ir tikai 2 pļāvēji un viņi nevar paspēt visu izpļaut,jo platība liela.
Paši kapos netaisām nekādu daiļdārzu, sastādām uz katras kapu kopiņas puķes, ieliekam vāzē kādu puķi un nopļaujam zāli savā teritorijā.
Man radi ir apglabāti Barkavā, Kalsnavā un vēl Kuldīgā, drauga ģimenei Jelgavā. Barkavas kapos pēdējo reizi biju savus 10 gadus atpakaļ, tur apglabātos ģimenes locekļus nepazinu, nebiju vēl dzimusi.
Uz kapiem ziemā braucam tikai uz svētkiem nolikt vainagus un aizdegt sveces un tad tikai pavasarī iekopt kapa vietas un vasaras sākumā nedaudz biežāk, laistīt puķes kamēr ieaug, gada laikā sanāk kādas 6x ,neuzskatu to par apgrūtinājumu. Kapu svētki manai ģimenei ir atkal redzēšanās laiks, kad visi satiekas kapos piemin tuviniekus, noklausās Dievkalpojumu un tad dodas kopīgās pusdienās.
14.06.2013 11:40 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits