Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Izvēle, ko tu darītu?

Reitings 2033
Reģ: 10.12.2012
Es redzu sev divas iespējas.
Pabeigšu vidusskolu šogad, tāpēc jāsāk domāt ko lielajā dzīvē darīt.
Vēlos studēt dizainu, tieši materiālu, apģērba, sevi virzīju uz ekonomiku un finansēm, bet nospļāvos un izlēmu, ka studēšu savu sirdslietu.
Tikai kā pareizāk to darīt:

1. Latvijā, man ir radies priekšstats, varbūt kļūdos, bet šis studiju virziens nav diez ko attīstīts. Studiju iespēju pavisam maz, RTU piedāvā 2 studiju programmas, kā arī mākslas akadēmijā var šo to apgūt, bet neliekas īsti nopietni tāpēc nevelk, bet tur es varēšu iestāties uzreiz pēc vidusskolas beigšanas bez problēmām.

2. Ārzemēs, studiju iespējas ir, protams, plašākas, daudzpusīgākas, iespējām bagātākas, bet studiju uzsākšana ir viens velišķīgi sarežģīts process, jo, pirmkārt, starta kapitāls nepieciešams paliels dzīvošanai un darbu nevar ziāt cik ilgi būs jāmeklē. Vecākiem negribu uzgrūsties par nastu, tāpēc varētu gadu paņemt brīvu, strādāt tepat, iekrāt, visu kārtīgi apdomāt, saplānot. Galvenais, iestāties tur, kur ir vislabākās iespējas, laba izglītības programma, manuprāt, iedvesmojošāka vide.

Nja, var jau saprast, ka pašai vairāk simpatizē otrais variants.
Atdzīstu, ka lielākoties mani kavē klišejas. Uzreiz pēc vidusskolas stāties augstskolā, tā šķiet dara visi, bet ai nezinu ko darīt.

Vecāki īpaši neatbalsta brīvu gadu, jo saka, ka izlaidīšos un vispār negribēšu studēt pec tam, varbūt tā patiešām būs?

Esmu apjukusi, laikam pārāk pakļaujos apkārtējai ietekmei, sapuriniet mani..

Ir daudz, daudz plusu šai izvēlei, bet varbūt studēt tepat, un gan jau kādreiz paspīdēs iespēja, piemēram, maģistru studēt citviet.
13.05.2013 20:15 |

Reitings 2033
Up, šajā laikā diskusijas ātri pazūd nesākušās :D
13.05.2013 20:20 |

Reitings 113
Reģ: 05.12.2012
ej tik tepat RTU (pietiekoši laba līmeņa priekš LV) un mēģini tikt kādu gadu apmaiņas programmā ārzemēs - ja būsi spīdoša gan tevi tur pamanīs, ja ne - nebūsi izmetusi vecāku naudu vējā.
13.05.2013 20:39 |

10 gadi
Reitings 2911
Reģ: 27.08.2009
Latvijā nav iespējams pietiekami iekrāt, strādājot vidusmēra darbiņu ar vidusskolas izglītību (pārdevējs, sekretārs utt.)
P.s. Ja vien tu neko nemaksā par dzīvesvietu un pārtiku un tev nav mašīnas - tad var iekrāt, ja pērk higiēnas pamatlietas un ļoti minimāli/nemaz tērē apģērbam, izklaidēm.

Bet vispār pievienojos LOve2Drive par RTU un apmaiņas programmām.
13.05.2013 20:44 |

Reitings 534
Reģ: 03.11.2011
Man viena pazīstama meitene arī iestājās RTU apģērba un materiālu dizainā (tiesa, tas bija pirms gadiem četriem).
Ļooooti vīlās programmā .... Cik man stāstīja, 3/4 priekšmetu īsti neatbilda izvēlētajai profesijai
13.05.2013 20:48 |

Reitings 1492
Reģ: 14.04.2013
Mākslas akadēmijā jau nu tik vēsā mierā nevar iestāties, protams, ja vien Tu šobrīd jau nespīdi ar savu talantu RDMV.

Ņem 2. variantu, ja tiešām jūties vecākiem uz kakla, pie pirmās izdevības atmaksā savus izdevumus.
13.05.2013 20:53 |

Reitings 2033
paldies meitenes
13.05.2013 22:13 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
otrais variants, protams, ir sarežģītāks, bet ir tā vērts. ja aizlaidīsi tagad uz sezonas darbu uz ārzemēm uz kādiem 4-5 mēnešiem, tad jau pienāks arī ziema, lai sūtītu dokumentus uz augstskolām. sezonas darbam ir forši, ka dzīvošana+ēšana apmaksāta, var visu algu atstāt kontā. aizsūtīsi dokumentus, un, gaidot, var savā noskatītajā valstī noīrēt istabu kopā ar citiem studentiem, mācīties valodu un meklēt darbu, un, kas meklē, tas atrod. var strādāt piem. par oficianti vai kādā kafijas veikaliņā. turklāt pēc sezonas darba tev būs darba pieredze ārzemēs.
13.05.2013 22:20 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
jā, ir zināms risks, ka sāksi strādāt un mācīties vairs negribēsi, bet, ja ir mērķtiecība dzīvē kaut ko sasniegt, ne tikai, lai smukām drēbītēm un tusiņiem pietiktu, tad nedomāju, ka tavs entuziasms studēt noplaks. viegli nebūs, bet 100% tas būs tā vērts.
13.05.2013 22:23 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits