Kāpēc visi domā, ka ir apveltīti ar labu gaumi

10 gadi
Reitings 219
Reģ: 20.08.2012
Virsraksts varbūt ir pārspīlēts, bet uz kādiem 90% tas noteikti attiecas gan. Es neesmu pieredzējusi nevienu cilvēku, kurš, nonākot līdz gaumes/ģērbšanās jautājumiem, tiešā vai netiešā veidā atzītu, ka viņš to nemāk darīt. Vai vismaz domu līmenī, ar sevi apspriežoties, to saprastu. Es te nerunāju par to, ko kurš var un nevar atļauties, jo tas, kā tu ģērbies, ir atkarīgs no tev pieejamajiem materiālajiem līdzekļiem. Neatkarīgi, vai šī izjūta var nākt (ir uz āru redzama) vai naudas trūkuma dēļ nenāk ārā (paliek tīri iekšējā sajūtā - a la - ''ja man būtu nauda, ģērbtos tā un šitā''), vai bieži ir cilvēki, kuri saprot, ka viņiem ir slikta gaume? Ka viņi neprot ģērbties (vienalga, teorētiski vai praktiski)? Un kāpēc ir tā, ka tādi cilvēki tiešām bieži negadās, un ar ko tas izskaidrojams?

Es arī, piemēram, atzīstu, ka visu mūžu esmu domājusi, ka man gaume ir laba. Vakar sanāca saruna ar mammu, rādu savas jaunās kurpes. Viņa saka - beidzot smuku mantu nopirkusi, nu šitādas PAT ES pirktu. Un es pie sevis nosmīnēju - pat tu? Un Tu mums būtu kāds labās gaumes etalons? Lieki teikt, ka man mammas gaume vienmēr ir šķitusi šausmīga, bet te es atklāju, ka viņa tieši to pašu, ko es par viņu, ir domājusi par mani. Sekli tas ir, bet es nudien iepletu acis un, nē, nu ar prātu saprotu, ka gaumes atšķiras un viedokļi ir dažādi, un es tiešām esmu ļoti atvērta un pieņemu daudz ko, bet kaut kāda maza manis daļiņa, (ko es cenšos no sabiedrības slēpt un nelepojos ar to :D ), tajā brīdī nevarēja saprast, kā viens cilvēks (mana mamma), kurš nu tiešām brrrieesmīgi ģērbjās, var domāt, ka ir labas gaumes paraugs, bet manu gaumi, kas patiešām tāda (manuprāt) ir, uzskatīt par.. nu to pašu, par ko es uzskatu viņu. :D Beigās sapratu, ka mēs viena par otru un pašas par sevi esam pilnīgi vienādās domās, un taisnība šeit, protams, nav nevienai no mums, bet, lai arī cik adekvāti mēģinātu šim jautājumam pieiet, iekšējais viedoklis kliegs to pašu.

Nē, es ar šo diskusiju negribēju sevi salielīt un nolikt tos, kas man šķiet ne tik labie. Gluži otrādi, es gribēju izprast, kāpēc mēs esam iekārtoti tā. Nu tā, ka tu ar prātu un loģisko domāšanu apjēdz, ka nav nekur galu galā sastādīta kaut kāda labās ģērbšanās rokasgrāmata un sliktās ģērbšanās rokasgrāmata, ka mēs visi esam atškirīgi, un par gaumi nestrīdas, un tā, un tā. Bet! Kaut kur kaut kāda iekšējā balss kliedz -
nē! es protu pareizāk, bet tu neproti! :D

Kauns pašai par to, ko sarakstīju, bet es tiešām gribu dzirdēt atbildes, kāpēc tā ir, un ko lai ar to iesāk. Vai es esmu vienīgā, kas tā jūtas?
12.05.2013 23:18 |

Reitings 160
Reģ: 08.05.2013
Man vairāk gribētos, lai cilvēki ģērbjas interesantāk nevis gaumīgāk, mani garlaiko parastais stils (krekliņi, džinsenes) un ieinteresē cilvēki, kas izskatās interesanti pat ja tas vairs nav gluži gaumīgi.

Parakstos zem šī komentāra!
12.05.2013 23:58 |

Reitings 433
Reģ: 06.12.2012
Piekrītu Saujā krītiņš. Tas ir cilvēka EGO. Kaut vai ja palasa diskusijas Gandrīz ideāls randiņš ir tam labs piemērs, tad šķiet 90% komentētāju noteiktilabāk zina, kā labāk ģērbties, kā labāk uzklāt galdu, kā pareizi runāt, ko runāt un kad runāt un pilnīgi noteikti zina, kā ir nepareizi:D
13.05.2013 00:03 |

Reitings 1017
Reģ: 29.01.2009
Agrāk dzīvoju ar draudzeni, kurai, pēc manām domām bija ļoti laba gaume. Arī citiem tā šķiet. Tad nu vienreiz palūdzu viņu ienākt savā istabā, izmērīju visus savus apģērbus, lai viņa pasaka,kas ir labs, kas slikts.

Ar asarām, bet izmetu lielu daļu ārā. Kopš tās dienas mana garderobe noteikti ir uzlabojusies, bet grūti veikalos kaut ko gaumīgu nopirkt, jo gaumīgajām lietām ir augstāka cena. Jā, laba gaume ir spēja sakombinēt arī no švaka materiāla, bet tādā gadījumā mana gaume ir sūds, jo es to neprotu izdarīt.
13.05.2013 00:09 |

Reitings 306
Reģ: 02.06.2012
Jā, bet tas tā ir it visā. Es, piemēram, neēdu gaļu, nedomāju neko sliktu par homoseksuāļiem (arī transeksuāļiem, transvestītiem, krosdreseriem), saudzēju dabu, dzīvniekus, ziedoju visu iespējamo labdarībai, arī bezpajumtniekiem utt. Un man ir grūti sadzīvot ar tiem, kas domā pretēji, nespēju par normāli parunāt ar kādu, kas to neatbalsta, jo , manuprāt, tas viss ir tik superīgi un normāli un citādāk nevar, bet ir taču tie, kas mani uzskatītu par jocīgu. Arī visa mana ģimene, neko no šīm lietām neuzskata par normālām.
13.05.2013 00:12 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Man liekaas, ka daudz ko dod tieshi cilveeka sejas izteiksme un staaja. Sakumpusi baabiete ar niigru sejas izteiksmi pat vislabaakajaas dizainera dreebees izskatiisies negliiti. Un ja ir stingrs augums, patiikama sejas izteiksme un paarliecinaata gaita, tad pat kartupelju maiss ar vecaam chiibaam izskatiisies tiiri taa neko.
13.05.2013 00:16 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Gaume ir ļoti subjektīva. Piemēram, man bezgaumīgi liekas džinsu miņuki ar tīkliņzeķēm un klasiskām kurpēm vai zaļi vilnas svārki ar zilu zīda blūzi. Bet noteikti atradīsies saujiņa cilvēku, kam tas liksies pat ļoti ok salikums un valkātāja gaumes labums nemaz netiks apšaubīts.
Ar gaumi ir kā ar ēdienu - vienam kaut kas ļoti garšo, bet citam tas ļoti negaršo.
13.05.2013 00:17 |

Reitings 5087
Reģ: 01.03.2009
Salīdzinoši ar ko. Man ir sava gaumes izjūta, neņenos spriest- laba, slikta.. Kas to nosaka? Mabējā ir rāma, vienkārša, nereti apbrīnoju tos, kas prot salikt pilnīgi crazy lietas, krāsas un izskatīties satriecoši- es tā nemāku. Kaut kur prātā tas viss sēž, bet uz sevīm to nekad nemēģinu.
13.05.2013 00:20 |

Reitings 7743
Godīgi - neuzskatu sevi par baigo modes guru, lai atļautos kritizēt kāda stilu. Reizēm noskatos uz cilvēku, ja manuprāt, izskatās šausmīgi vai ļoti glīti, bet tās ir tikai manas domas, tas, kā citi ģērbjas, man dzīvot netraucē, galvenais, ka pati esmu apģērbusies kārtīgi un pieklājīgi pēc savas gaumes, mani arī īpaši neuztrauc, ja kāda nodomā, ka man nepiestāv augšiņas krāsa vai kurpes ar biksēm ir galīgi garām.
cilvēki, kas māk saģērbties labi, mācēs to izdarīt arī ar no humpalām vai omes skapja izvilktām drēbēm. Lancaster piemērs par blūzi ļoti labi iederas kā piemērs. cilvēki, kas ģērbjas drausmīgi, var viscaur apkarties ar jaunākajiem luksus modes namu paraugiem un izskatīsies drausmīgi (daudzi pimēri redzēti).

Piekrītu. Gaume vai nu ir vai nav, tas nav atkarīgs no maciņa biezuma.
Piekrītu arī par mistiskajām lupatām veikalos - vienmēr nodomāju, nez kurš kaut ko tādu pērk. Veikals Meta kā piemērs - ar tādām, dažām labām, pat grīdu nemazgātu, un cenas - nesaprotu, par ko tik dārgi var prasīt, es pat neņemtu par brīvu.
13.05.2013 00:21 |

Reitings 1111
marchixa, tajā pašā Metā esmu nopirkusi tiešām ļoti skaistu, košu kleitiņu. Tā kā pat viena veikala robežās viss nav drausmīgs ;)
13.05.2013 00:26 |

Reitings 7743
choco lady, es jau nerakstīju, ka tur viss šausmīgs, pati arī esmu tur glītus apģērbus iegādājusies, bet tās lupatas, kas uzreiz iekrīt acīs ejot iekšā ir briesmīgas. :D
13.05.2013 00:30 |

Reitings 1111
marchixa, nu jā, tam gan es piekrītu. :D Vispār nezinu, kādi augstāki spēki man lika ieiet tajā veikalā un pavadīt ilgāku laiku, lai atrastu kaut ko manā gaumē.
13.05.2013 00:31 |

Reitings 19
Reģ: 27.08.2012
par savu gaumi zinu,ka viss kārtībā,jo ar savu gaumi pelnu savu dienišķo maizīti un tā apmaksā manu īri :D bet runājot par pieejamību-pazīstu meiteni,kas visas savas drēbes pirka humpalās par kabatasnaudu un piestrādājot nopelnīto (tas vēl skolas laikā bija) -izskatījās vienmēr fantastiski-gaumīgi,atbilstoši savai ķermeņa uzbūvei,sezonai utt. plus ja rokas no dirsas neaug, daudz ko var pats uztaisīt un pārtaisīt.
13.05.2013 00:34 |

Reitings 7743
Es arī nesapratu, kāpēc tur gāju, jo neko glītu neredzēju, parasti jau piesaista veikali ar gaumīgiem apģērbiem (nu - tādiem, kas ir manā gaumē), kas ir redzami un aicina vismaz pielaikot. Citreiz visu veikalu pārcilāju, kamēr atradu kaut ko vismaz pielaikošanas vērtu, bet, ja meklē, tad var atrast. :)
13.05.2013 00:37 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Ir arī izņēmumi, kas skaidri apzinās, ka viņu gaume nav laba, nebaidoties par to atzīties. Mans vīrietis, piemēram, uzreiz paziņoja, ka viņam gaumes nav, apģērbu pirkt neprot, bet tas, kā es iedomājos vīrieša apģērbu, viņam patīk. Es nesaku, ka man ir laba gaume, bet tā atspoguļo to, ko un kā domāju un jūtos. Šodien uz darbu došos linu kleitiņā, kura priekšā ir īsāka, bet aizmugurē gan garāka, gan ļoti kupla, viss kopā izskatās tā, ka es būtu izlīdusi no filmas par meiteni, kuras apģērbu plosījuši meža zvēri, taču tā kleita liek manām kājām izskatīties tik slaidām un garām, ka esmu sajūsmā:) Vispār es, cerams, ģērbjos pelēkbrūni, mierīgi un nemanāmi pirms darba, bet pēc tā man viss apģērbs ir brūns+mālā
13.05.2013 06:12 |

Reitings 285
Reģ: 19.07.2012
Modei sekoju nevis Es, bet tā seko man! :D Izklausās iedomīgi, bet tāds ir mans novērojums gadu gaitā! :)
Nemaz necentīšos atbildēt uz pārējiem komentāriem kas domāti man!
Harpūnas uz priekšu! :D
13.05.2013 06:41 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Man savukārt liekas, ka ja cilvēkam tiešām piemīt dabas dots talants prast saskaņot drēbes labi, tad tur naudai nav nekāda sakara. Cilvēks var labi saģērbties ļoti vienkāršu firmu drēbēs un sūdīgi dizaineru.
Man gaume ir askētiska, saprotu, ka skapī man nav tādu izlecošu drēbju, kaut kas eklektisks utm., vienkāršas formas un piegriezuma, takā nav daudz kur kļūdīties, es tā vismaz ceru :D
13.05.2013 07:25 |

Reitings 1613
Reģ: 09.03.2010
Manuprat, lielaka dala cilveku, gerbjas NEKA. Bez stila! Dzinsi, maicina, dzemperis. Jo ta ir erti un vienkarsi. Ari laga piesieties pie gaumes tur nevar.
Pedeja laika, pati esmu ieverojusi, ka saku biezi ta izskatities. Esmu loti noslogota un maz atliek laika domat ko vilksu. Tad nu ir- dzinsas, dzinsa krekls un mokasini.

Bet esmu ieverojusi, ka loti, loti biezi geji, doma ka ir viszinosi par stilu. Un atlaujas izteikties! Gan par sievietem, gan viriesiem. Ok, vini mil dizaineru lietas, bet tas, ka ir uzvilkts balts krekls, kuram kradzini uzlociti uz augsu, zakete, dzinsi un zamsadas kurpes, nenozime, ka var kritizet visus apkartejos!!!
13.05.2013 08:12 |

Reitings 1951
Reģ: 17.03.2009
Man nav laba gaume no dabas dota! Vienmēr ar apbrīnu skatos uz meitenēm, kas visu smuki saliek kopā un izskatās eleganti KATRU DIENU! Es ļoti cenšos izkopt savu ģērbšanos, bet bieži vnk izkatos dīvaini!
13.05.2013 08:13 |

Reitings 2264
Reģ: 21.01.2013
Es arī neuzskatu, ka man būtu pārākā gaume. Ir komplekti, ko man ir izdevies labi sakombinēt un ko labprāt velku un par ko saņemu komplimentus. Bet ir man arī tādas drēbes, par kurām nesaprotu, ar ko kopā savilkt un kāpēc vispār tādas esmu pirkusi. Un es patiešām apbrīnoju tās sievietes, uz kurām gribas atskatīties, lai vēlreiz papriecātos, cik skaisti apģērbušās. :)
13.05.2013 09:22 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Gaume un stila izjūta man ir ļoti izteikta un pat varētu teikt, ka ļoti laba. Es neesmu crazy lietu salicējs, jo crazy lietas neatbilst manai būtībai. Patīk klasika, romantika, kas parādās arī mana garderobē. Cilvēki izsaka man komplimentus gan pazīstami, gan nepazīstami. Un laikam viens no lielākajiem rādītājiem par to, vai man ir laba gaume liecina, mani draugi un paziņas, kas bieži mani pieaicina palīdzēt veikt iepirkumus vai lūdz padomu paģērbu kombinēšanā, tātad ne visi sevi pieskaita pie gaumīgiem cilvēkiem.
Zinu tiešām lielu daļu draudzenes, kas ir godīgi pateikušas "nezinu kā lai sakombinē ko savādāvu, ieeju veikalā un nopērku visu tieši tādā kombinācijā, kā ir uz manekena un viss." Tā kā 90%? Nu nē, krietni mazāk ir ar dabīgu gaumes izjūtu cilvēki.
13.05.2013 10:32 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits