Nuuu... paskaties uz itāļiem, visu laiku rij makaronus, nav tā pati resnākā tauta, un vēl nesen kaut kur lasīju, ka viņi ir veselīgi, bet nu nezinu, nemācēšu spriest, rijot rīsus jau arī riepiņu vari dabūt, tad vislabāk brūnos.
vislabākais variants jau būtu griķi!
ķirurģe - tapēc, ka viņi neēd parastākos makaronus pa 40sančiem. Vienreiz, šeit pat, cosmo, lasīju, kādi makaroni ir nekaitīgāki figūrai, bet precīzi neatceros, laikam pilngraudu
Kartupeļi galīgi nē - tīra ciete, baltie pulētie rīsi arī nav īsti labi, lai tievētu (nav neveselīgi, bet satur daudz salikto ogļhidrātu), makaroni tikai tad ja pilngraudu/durum wheat ir ok, ja no lētā gala un parastajiem miltiem, nebūs īsti labi.. Savvaļas rīsi arī ir ok, bet tie ir ārkārtīgi dārgi..
Vēl piebildīšu, ka nejau tieši par kalorijām kā tādām ir runa, bet vairāk par sastāvu.. Piemēram, kartupeļi nav kalorijām pārbagāti, bet augstā cietes satura dēļ, dietologi vēlas, lai cilvēki to lietošanu uzturā samazinātu līdz minimumam.
Nu nav tāda produkta, kas būtu kaitīgs/nekaitīgs tavām ķermeņa formām, kalorijas ir tie zvēriņi, kas pa nakti iešuj apģērbu :D
Tā kā rīsi un makaroni, salīdzinoši ir ar līdzīgu kaloriju daudzumu, atšķirības praktiski nebūs. Protams, izvēlies vai nu pilngraudu makaronus vai brūnos rīsus, tie nodrošinās ilgāku sāta sajūtu.
kurš veselīgāks - baltie rīsi vai kartupeļi?
Es teikšu, ka kartupeļi, jo atšķirībā no rīsiem tie vismaz satur kaut kādus vitamīnus, arī kalorijas būs mazāk, ja tie netiks cepināti. GI abiem būs diezgan augsts, bet var jau paskatīties konkrētāk.
100g rīsos un makaronos ir apmēram 300kcal. Rīsos pat mazāk.
100g kartupeļos apmēram 75kcal.
100 gramos nevārītu rīsu ir tās 300kcal. 100 g nevārītus rīsus nevaru apēst (parasti apēdu pusi no paciņas), bet 100g kartupeļu ir vispār nekas. Tas ir ļoooti maz. Kartupeļus parasti pasniedz lielākos apjomos, tā kā kcal beigās ir +/- viens un tas pats.