No savas bērnības atceros dažus pēršanas gadījumus.
Vienreiz dabūju pa muti no tēva un skarbu paskaidrojumu, kad atļāvos kaut ko rupji uzdirst mātei. Man bija kādi 4-5 gadi. Tas bija visai negaidīti, bet es ļoti labi apzinājos, ka tas ir pelnīti. Nu tas nostrādāja kā naglai uz galvas. Kopš tās reizes nekad vairs neatļāvos ko rupju teikt nevienam vecākam cilvēkam. Es gan neatceros, vai pirms tam es biju kaut ko tādu teikusi mātei un vai mani mēģināja pāraudzināt mierīgā sarunu veidā...
Citus gadījumus atceros kā tiešām pēršanu (ar siksnu, žagaru u.tml.). Tā bija draudēšana un tālāk jau konkrēta izpilde ar klasisko bikšu novilkšanu, noteiktu mērķtiecīgu pērienu skaitu. Vot šito es ciest nevarēju! Jo pat tagad atceros to neizbēgamo nolemtības sajūtu, pašu pēršanu, savu kaukšanu no sāpēm un aizvainojumu, pērienu atstātās pēdas, bet neatceros par ko bija šie pērieni.
Esmu par uzsišanu pa dupsi situācijās, kad bērns ir pilnīgi neadekvāts un nekāda runāšana un skaidrošana vairs nepalīdz. Tas ideāli nostrādā kā "restarts"! Sāpīgi tas noteikti nav, bet tas palīdz bērnam atjēgties un sakoncentrēties.
Visvairāk šajā NEPĒRŠANAS propogandēšanā es apsaubu faktu, ka nvisi tiek likti vienā maisā! Tā gan ir vieglāk - nenotiek nekādā šķirošana, nedrīkst un viss. Bet tas nekad nebūs ideālais audzināšanas variants visiem un vienmēr! Ir dažādi bērni, dažādā vecumā, dažādas situācijas, dažādi vecāki - ticu, ka var būt gadījumi, kad pēršana ir vienīgais pareizais lēmums. Bet kurš būs tas gudrais, kas to izvērtēs?...
Viens piemērs, paziņu meitai ir 3,5 gadi. Traks skuķis! Viņa nav hiperaktīva, bet nu aktīva ļoti. Slikti koncentrējas, izklaidīga un aizmāršīga. Vecāki ir diezgan stingri, pārāk nelutina, audzina un cenšās visu viņai paskaidrot un izskaidrot. No vecāku puses tiek darīts viss pēc labākās sirdsapziņas. Bet te nu tāds gadījums - meitene nekad neiet pie rokas, vienmēr skrien pa priekšu kur acis rāda un ļoti liela attālumā. Mātei atliek vien skriet pakaļ, jo nekā savādāk viņai nav iespējams ieskaidrot, ka tā nedrīkst darīt un tas var izrādīties bīstami. Tad nu ir gadījumi, kad meitene nokļūst bīstamās situācijās - viņa bieži nokļūst uz braucamās daļas, bieži lien kaut kādās vārtrūmēs, pazūd cilvēku pūļos u.t.t. Nekāda runāšana un skaidrošana nepalīdz. Kā pienāk nākošā tāda situācija, viņa pat uz sekundi neaizdomājas un tik skrien. Tad nu pienāca brīdis, kad neviena no nevardarbīgām metodēm neizrādījās kaut cik efektīvas. Ko tad darīt šādā situācijā? Ļaut, lai bērns nokļūst reālā negadījumā (sabrauc mašīna, nomaldās, kāds nolaupa, smagi savainojas)? Vai tomēr iepērt? Uzsaucieniem "nāc atpakaļ!", "pagaidi!", "neej tur!", "stāvi!" meitene vispār nereaģē (lai kā viņai tiktu skaidrots). Tad nu vecāki, kad atgadījās kārtējā tāda situācija, panāca meitu, sapēra un sabāra. Raudāšana bija nežēlīga, bet kopš tās reizes vismaz šajā situācijā meita ir kļuvusi paklausīgāka. Jā, joprojām skrien, joprojām ne pārāk klausa, bet nu kad sadzird, ka mātes balss paliek pavisam nikna, tad kļūst rāma. Iepiekš tu varēji plaušas izbļaut - šai pie vienas vietas bija...