Par šīm lietām tikko kā parakstījos uzskaites žurnālā, jo turpmāko nedēļu strādāšu zivju pārstrādes fabrikā Gamma-A un dzīvošu kopmītnēs. Ziemā par tām jāmaksā 25 lati mēnesī, vasarā — 20. Īres maksu man atvilks no algas.
Kopmītnēs lielākoties redzu sievietes ap gadiem 45 un vecākas. Darbinieces smēķētavā stāsta — tik vecas kā viņas neņemot darbā pat lielveikals.
Mana pirmā darbdiena ilgusi astoņas garas stundas. Rezultāts - 90 kārbiņas. Par katru kārbiņu maksā divus santīmus pirms nodokļiem. Esmu nopelnījusi Ls 1,80. Sievas netālu no manis saliek 12 kastes. Tātad, ātri strādājot, par zivju fasēšanu dienā var nopelnīt virs 7 latiem uz papīra.
Ir bijis arī tā ka makā 20 santīmi dienu pirms algas. Bet es nemāku dzīvot, man pirmās dienas pēc algas ir ballīte, pērku visu kas gribās, pēc tam kas sanāk
identiski man !
Ir bijis arī tā ka makā 20 santīmi dienu pirms algas. Bet es nemāku dzīvot, man pirmās dienas pēc algas ir ballīte, pērku visu kas gribās, pēc tam kas sanāk
Kubiete, bet īstenībā, ja nekļūdos - starpbanku klīrings brīvdienās nemaz nenotiek. Tā kā ja nav tāda pati banka kā darba devējām, tad darba devējs varēja 5dien pēcpusdienā skatīt, bet darbinieka kontā nauda ienāktu tikai 2dien pēc pusdienām..
Darba devejam ar šo ir jareķinās.Likums nosaka ka JĀSANEM dotaja gadijum a nauda lidz brivdienām.
Likums nosaka, ka alga ir jāizmaksā! Pārskaitīts nozīmē izmaksāts.
69.pants. Darba samaksas izmaksas laiks
(1) Darba devējam ir pienākums izmaksāt darba samaksu ne retāk kā divas reizes mēnesī, ja darbinieks un darba devējs nav vienojušies par darba samaksas izmaksu reizi mēnesī.
(2) Ja darba samaksas izmaksas laiks nav nolīgts vai tā aprēķināma par noteiktu laikposmu, darba samaksa atbilstoši paveiktajam darbam izmaksājama pēc darba pabeigšanas vai attiecīgā laikposma beigšanās, bet ne retāk kā reizi mēnesī.
(3) Ja darba samaksas izmaksas diena sakrīt ar nedēļas atpūtas dienu vai svētku dienu, darba samaksu izmaksā pirms attiecīgās dienas.
(4) Samaksu par atvaļinājuma laiku un darba samaksu par līdz atvaļinājumam nostrādāto laiku izmaksā ne vēlāk kā vienu dienu pirms atvaļinājuma.
(5) Darba samaksa un ar to saistītās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir pirmās kārtas maksājumi, ko veic darba devējs.
70.pants. Darba samaksas izmaksas veids
Darba samaksa aprēķināma un izmaksājama skaidrā naudā. Darba devējam ir tiesības izmaksāt darba samaksu bezskaidrā naudā ar pārskaitījumu tikai tad, ja darbinieks un darba devējs par to ir noteikti vienojušies.
darba devēja vaina ir tikai tajā, ka viņš precīzi laikā neizmaksāja algu, nevis tajā, ka autore mirst badā un nevar pabraukt ar sabiedrisko pāris dienu algas aizkavējuma dēļ.