Mana atzīšanās par brīvību!

10 gadi
Reitings 361
Reģ: 23.03.2013
Sveikas!
Ārā spīd saule un reizē arī snieg sniegs.
Man galvā skan kāda veca, lēna 70'gadu dziesma, un acīs lēnām saskrien asaras- veroties ārā pa logu.
Man ir 19 gadu, un klusām vēlos atzīties, ka esmu brīvībholiķe.
Ir pienācis pēdējais laiks, tāds kā pagrieziena posms manā dzīvē.
Es jūtu, kā viss un visi, kas ir man apkārt spiež mani ar vārdiem pie zemes.
Drīz beidzas vidusskola, atzīmes labas, bet es vēlos pēc vidusskolas būt brīva. Vēlos savu dzīvi apgleznot kā mākslasdarbu.
Taču, protams, viss slēpjas apkārtējos. Nāku no koncervatīvas ģimenes, kur uz to vien, ka pasaku, ka vēlos darīt kaut, ko savādāku kā citi uz mani skatās jau ar šķību aci. Šie teksti- ka tādēļ vien, ka nevēlos stāties augstkolā,koledžā mani uzskata par pilnīgu st*lbeni,kas tiek klaji arī pateikts.
Taču manī visu mūžu ir bijusi sajūta, ka esmu savādāka, mani nesaista studiju programmas, ko piedāvā augstkolas ( ne tikai Lv), es neesmu slinka, man ir sajūta, ka esmu uz pasaules, lai izzinātu to,uzkrātu pieredzi, palīdzētu. To ir tik dīvaini izskaidrot, bet es esmu nogurusi no spiediena, kas ir apkārt.
Un stundām ilgi vēroju ārā pa logu horizontu un domāju, cik lieliski būtu būt brīvai- bez interneta, televīzijas, kaut kur tālu prom (Protams, atgriežoties Lv).

Tātad mani jautājumi ir sekojoši:
Vai man pakļauties spiedienam, mācīties tos 2,5-3gadus un vēl sevi smacēt,
Darīt kaut ko, ko liek sirds, BET es vēl aizvien nevaru saprast kā, ar kādām metodēm to panākt. Iespējams, visa mana fantāzija aprobežojas ar brīvprātīgo darbu, bet jēziņ nē, es domāju, ka vienkārši nevēlos būt viena no sistēmas.

Vai maz no šī apļa ir iespējams izspraukties? Vai ir iespējams būt tik stiprai... un vai šeit ir vēl kāda, vai varbūt es vienkārši ar visu naudu, cilvēku uzmanību esmu no tā tā nogurusi, ka jūdzos nost?
23.03.2013 17:42 |

10 gadi
Reitings 361
Libra, Esi nogurusi no tā?
Ja pat mīļotu nevēlies ņemt līdzi, bet kaķi, tad varbūt arī apsver tādu iespēju, kā aiziet? Izklausas jau bezgala grūti. Iespējams jāmaina nevis visu dzīvi, bet dzīves vietu un nodarbošanos? Es jau uzskatu, ka nekad nav par vēlu sākt dzīvot, grūtāk ir tad, ja nejūt to pagrieziena punktu.
Patiesībā cenšoties rast palīdzību tev jāsāk vien pašai domāt- Varbūt mums ir jādzīvo sev, jābūt sautīgiem, jo tā taču ir mūsu dzīve.

Es arī nevēlētos uz kadiem 30 attapties,ka esmu nelaimīga, jo neesmu dzīvojusi tā,kā to vēlos es ;/ Bet tajā pašā brīdī noteikti tev tagad, un man pašlaik negribētos sāpināt apkārtējos.
23.03.2013 21:43 |

10 gadi
Reitings 361
spruce, Redz, kā jau teicu- mācīties var vienmēr. Es pēc dabas esmu cilvēks,kam nav grūti kaut ko uzsākt, bet patīkamāk ir tad, ja man patīk tas, ko es daru.
Varbūt,varbūt! Viss jau var būt, ne tā? :)
Bet varbūt dzīves pieredzi nākotnē vērtēs augstāk, kā diplomus...
23.03.2013 21:46 |

Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
23.03.2013 21:52 |

10 gadi
Reitings 361
nirvāna, Paldies. Noskatīšos. Visa informācija ir noderīga :)
23.03.2013 22:02 |

Reitings 524
Reģ: 31.07.2012
protams, cēli jau izklausās- brīvība, nesekšana sistēmai,bet, tā kā mani sapņi ir kas vairāk par darbu apkalpojosajā sfērā vai svešu bērnu auklēšanu, es izvēlos mācīties. šī sistēma, kad, pateicoties labām vidusskolas sekmēm, tiku izvēlētajā mācību programmā, pabeidzu ar sekmēm,kas ļāva iestāties maģistratūrā ārzemēs, šobrīd varu ceļot pa pasauli, mācīties to,kas mani interesē un saņemt par to stipendiju.
23.03.2013 22:05 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Lasot šo diskusiju, sapratu, ka ir cilvēki , kuriem ir drosme un kuriem nav. Un no tā ir atkarīga visa dzīve.
Man laikam drīzāk tās nav..

Autorei novēlu neapspiest savas izjūtas, klausīt iekšējai balsij un tiešām uzdrīkstēties.
23.03.2013 22:34 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Tie visi ir stulbi stereotipi par to, ka gruutaak atsaakt maaciities peec pauzes! Tieshi otraadi! Cik redzu, labaakie studenti ir tieshi tie, kuri nav svaigi gurkji no vidusskolas. Svaigie gurkji ir visbiezjaak ar nenokaartotaam ieskaiteem un maaciibu pameteeji. Pieaudzis cilveeks (18 gadiigu par pieaugushu es nekaadaa zinjaa neuzskatu) tomeer studee deelj taa, ka vinju taa lieta interesee un nevis tiira kjeksha peec. Studijas var arii nedaudz pagaidiit, neesmu redzeejusi nevienu, kuram peec tam buutu kaut kaadas probleemas deelj taa, ka uzreiz peec vidusskolas neiestaajaas augstskolaa. Driizaak gan tie cilveeki izraadiijaas daudz veiksmiigaaki par paareejiem, jo uz iestaashanaas briidi skaidri zinaaja, ko grib. Latvijaa veel jo projaam valda daudz aizspriedumu un mentalitaate uzpiezj to, lai visi buutu vienaadi, mazi un peleeki.
kalla - kas vainas apkalpojoshai sfeerai? Labi restoraanu menedzeri un pavaari sanjem lielaaku algu par bankas darbiniekiem. Turklaat var jau arii uzreiz braukt uz aarzemeem un uz magistra laiku buut jau ar labu darbu, karjeru, nevis skaitiit kapeikas no stipendijas.
Autorei iesaku panjemt pauzi kaadu gadinju, divus. Izmantot briivpraatiigaa darba, au pair programmas, atrast domubiedrus un atrast savu aicinaajumu. Labaak tagad, nekaa kad 40 gados aizbrauc shirmis par nepiepildiitajiem sapnjiem.
23.03.2013 22:44 |

Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
vispār jau augstskolā var mācīties kaut vai 10 gadus pēc vsk absolvēšanas. tas tā...šaurajām pierītēm kā Queen, kas nesen lepojās ar savu patstāvību, respektīvi, ka var pati savas drēbes izmazgāt un ēst uztaisīt :D !!!!
23.03.2013 22:50 |

Reitings 1202
Reģ: 22.01.2013
Vēl kādai kas sasāpējis? :D
23.03.2013 23:11 |

Reitings 541
Reģ: 17.01.2013
1) Tādam drošākam, nofinansētam pasākumam derēs Eiropas Brīvpratīgais darbs. Ja gadās strādāt laba organizācijā, tad pieredze mega kruta. Es savulaik biju. Strādāju mūsdienu mākslas centrā, bet brīvajās dienās haikoju pa kalniem.

2) lielāka kiška būs vajadzīga darbam Āfrikā. Uz šo es dažādu apsvērumu dēļ neaizbraucu.

3) Vasarā pastrādā, sapelni starta kapitālu un laidies braucienā ar stopiem. Draugu lokā tādi stopētāji, kas stopē, kad beidzas nauda, tad piestrādā kaut kur un stopē tālāk. Aizstopēt līdz polārajam lokam tepat Somijā - tam vajag nu max 4 dienas vienā virzienā :) Tas mans šīs vasaras projekts :)

Iet studēt tāpēc, ka tā vajag - NEVAJAG. Izbraukāsies, izdzīvosies, iepazīsi pati sevi un atradīsi pareizo nodarbi. Pietiekami ir tādu, kas izmoka studijas, pēc tam profesiju piecieš kā zobu sāpes etc.

Braucot brīvprātīgajā darbā uz Skandināviju ir gana labas izredzes palikt tur un iegūt augstāko izglītību.

18 gadu vecumā cilvekam nav jānolemj visa dzīve :) Tas ir laiks, kad iet un darīt, un kļūdīties, iegūt pieredzi un redzēt vairāk.
23.03.2013 23:30 |

Reitings 865
Reģ: 13.08.2012
Lai mūsdienās izdzīvotu, ir smagi jāstrādā. Pati esmu saskārusies ar šo smago realitāti savos 18 gados, jo nācās nomainīt skolu, lai varētu iet strādāt, jo man vecāki naudu vairs nedod, respektīvi, pašai sevi jāuztur, pie tam nemaz nedzīvoju ar viņiem. Kad nav cita ceļa, tu tikai tad sāc saprast, cik patiesībā grūti tā nauda nāk...
Agrāk es arī domāju, cik jauki padzīvošos, moš pastudēšu, bet man tādas domas jau sen nav prātā, reāli gan studijām, gan visam pārējam vajag naudu. Un, tapēc nākas domāt tikai par to, kur strādāšu lai būtu par ko dzīvot, studijas man tiešām neinteresē, jo vnk nespēju šajā dzīves posmā to atļauties...varbūt kādreiz.
23.03.2013 23:34 |

Reitings 8187
Reģ: 27.12.2009
ToBeFree, tev vēstule :)
23.03.2013 23:54 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
varbut reizem der gadu kaut kur arzemes pastradat, pabaudit dzivi, atpusties un tad uznaks velme macities:)
24.03.2013 11:57 |

Reitings 1323
Reģ: 04.03.2012
Un ko darīt, ja sen vairs nav 19, ir stabila dzīve, pienākumi, atbildība, attiecības, bet gribas vienkārši sakrāmēt koferi, paņemt kaķi padusē un sākt dzīvi no jauna? :/

Apsvērt plusus un mīnusus. Ja plusu vairāk kā mīnusu, vai vismaz vienādā daudzumā, tad to arī darīt!
24.03.2013 13:12 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Kaut ātrāk tiktu izskausta šī rāmja domāšana no latviešu sabiedrības. Tik pretīgi.
24.03.2013 13:32 |

Reitings 803
Reģ: 16.11.2010
Es ar mazliet jūtos,ka spārni apcirsti... kaut gan patiesībā nav.
Autorei ir tikai 19, un ja vari vismaz sākumu finansiāli pati sev nosponsorēt, un esi gatava cīnīties, es vienozīmīgi teiktu, nemācies to augstako tikai tāpec,ka stereotipi saka,ka vajag. Tieši pēc vsk, dodoties kkur tālāk par vecāku mājām sapratīsi ko gribi un ko ne, kā vari izdzīvot un vai vari..
Es esmu otrs variants, standarts... gribēju brauk prom pēc vsk, bet nebija īsti līdz braucēju, pati noraustījos, un šogad jābeidz augstskola,jā papīrs ta būs, bet gandarījuma, prieka... un braukt tagad škiet,ka vairs nebūs tas, kaut gan labāk tagad, kad divdest ar astīti nekā tiešām kad būs jau 40 un vel joprojām gribēšu
19 ir pats sākums, un tas ka gadu izlaiž, nenozīmē,ka studijas nav vērts turpināt, un izglītību nekad mūžā neigūsi, muļķībās, par studiju atsākšanu no savs pieredzes neko nevaru minēt,nav mans gadījums, bet tiešām cik apkārt var redzēt, tiem kas iestājas pēc mazas pauzītes iet vieglāk, ir motivācija, ir vēlme un vini zin ko grib, nevis mama teica, tētis maksā, ballītes ar šad tad ir...
24.03.2013 13:41 |

Reitings 8272
Reģ: 29.01.2009
paskatoties objektīvi no malas- kas tu domā, ka senči tev uzturēs visu mūžu? kas notiks, kad viņi nomirs? tad tu bedz izglītības un bez darba varēsi iet 'dzīvot uz ielas, piedod. ja tu vari pelnīt naudu, ar to, ko vēlies nodarboties- tad nospļaujies - un ej un dari to, ko tu gribi.
25.03.2013 09:24 |

Reitings 8272
Reģ: 29.01.2009
vēl kas- ja tu negirbi uzreiz studēt un kādu gadu vai divus gribi nodarboties (es nezinu ar ko, jo neesmu sapratusi), tad vari to darīt. tikai tev jāpadomā par to,kā tu pati iztiksi. nedomāju, ka vecāki atbalstīs tavu rīcību un sūtīs tev tik naudiņu.
25.03.2013 09:29 |

Reitings 1951
Reģ: 17.03.2009
Es pirms visusskolas pabeigšanas arī vecākiem pateicu, nē, visai viņu iaplānotajai nākotnei, kurai biju nolemta no 3 gadu vecuma, gribēju braukt prom uz baudīt dzīvi, paralēli iesniedzu dokumentus universitātē, un nodomāju- ir tik maza iespēja, ka mani pieņems, bet ja pieņems prom nebraukšu- palikšu mācīties. Kā par brīnumu, iestājos. Nākamais mērķis ko noteicu- kad pabeigšu bakalautu un, ja mani nekas neturēs šajā valstī došos trakā braucienā pa pasauli, proatams, tieši tad, kad bija laiks doties, viss sagriezās tā, ka man bija jāpaliek. Nu esmu maģistros- atkal ir mērķis doties dzīvē pēc pabeigšanas- redzēsim kā man ies! Uzkatu, ka līdz šim man nebija lemts, bet ticu, ka kādreiz noteikti piepildīšu savu sapni, un kaut vai uz gadu pazudīšu no ierastās dzīves.

Man darba kolēģe pēc daudzu gadu karjieras būvēšanas, vienā dienā vienkārši aizgāja no darba un aizbrauza uz Jaunzēlandi, vienkārši skaisti dzīvot un baudīt pasauli. Tik skaisti un iedvesmojoši!
25.03.2013 09:39 |

Reitings 176
Reģ: 23.05.2011
spruce, Redz, kā jau teicu- mācīties var vienmēr. Es pēc dabas esmu cilvēks,kam nav grūti kaut ko uzsākt, bet patīkamāk ir tad, ja man patīk tas, ko es daru.
Varbūt,varbūt! Viss jau var būt, ne tā?
Bet varbūt dzīves pieredzi nākotnē vērtēs augstāk, kā diplomus...

piekrītu, ka mācīties var vienmēr. BET - ar noteikumu, ka pati varēsi savas mācības vēlāk nosponsorēt lai kas arī notiktu. Dzīve ir mainīga un (nospļaujos 3x pār plecu) Tu nekad nevari zināt, cik daudz laika Taviem vecākiem vai draugiem ir dots un kāda būs finansiālā situācija vēlāk. Tieši tas arī ir iemesls, kāpēc ir labi, ja ir plāns B. Man ir viena draudzene, kas arī paņēma gadu brīvu, caur pazīšanos dabūja darbiņu (bagātā ģimenē pieskatīja 2 sīkos, piekopa māju - it kā nekas pārāk traks, bet wsm kaut kas savādāks, neatkarības sajūta sava naudiņa). Diemžēl darbiņš izrādījās daudz grūtāks kā sākumā likās - sīkie neklausīja, svešu māju tīrīt ar diez kas nav un viņa nonāca pie secinājuma, ka tāds darbs nav tas, ko viņa ir gatava visu mūžu darīt. Gribēja sākt mācīties. Diemžēl pa to laiku ģimenes bizness paputēja un nauda mācībām vairs nepietika. Otru darbu, lai sakrātu naudu, arī tagad nevar atrast, jo trūkst izglītības. Morāle stāstam ir tāda, ka paņemt brīvu ir super (kaut vai lai saprastu mācību vērtību), bet jārēķinās ar daudzām varbūtībām, vajag apdomāt, ko darīt, ja viss jūk un brūk?
25.03.2013 16:29 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits