Mana atzīšanās par brīvību!

10 gadi
Reitings 361
Reģ: 23.03.2013
Sveikas!
Ārā spīd saule un reizē arī snieg sniegs.
Man galvā skan kāda veca, lēna 70'gadu dziesma, un acīs lēnām saskrien asaras- veroties ārā pa logu.
Man ir 19 gadu, un klusām vēlos atzīties, ka esmu brīvībholiķe.
Ir pienācis pēdējais laiks, tāds kā pagrieziena posms manā dzīvē.
Es jūtu, kā viss un visi, kas ir man apkārt spiež mani ar vārdiem pie zemes.
Drīz beidzas vidusskola, atzīmes labas, bet es vēlos pēc vidusskolas būt brīva. Vēlos savu dzīvi apgleznot kā mākslasdarbu.
Taču, protams, viss slēpjas apkārtējos. Nāku no koncervatīvas ģimenes, kur uz to vien, ka pasaku, ka vēlos darīt kaut, ko savādāku kā citi uz mani skatās jau ar šķību aci. Šie teksti- ka tādēļ vien, ka nevēlos stāties augstkolā,koledžā mani uzskata par pilnīgu st*lbeni,kas tiek klaji arī pateikts.
Taču manī visu mūžu ir bijusi sajūta, ka esmu savādāka, mani nesaista studiju programmas, ko piedāvā augstkolas ( ne tikai Lv), es neesmu slinka, man ir sajūta, ka esmu uz pasaules, lai izzinātu to,uzkrātu pieredzi, palīdzētu. To ir tik dīvaini izskaidrot, bet es esmu nogurusi no spiediena, kas ir apkārt.
Un stundām ilgi vēroju ārā pa logu horizontu un domāju, cik lieliski būtu būt brīvai- bez interneta, televīzijas, kaut kur tālu prom (Protams, atgriežoties Lv).

Tātad mani jautājumi ir sekojoši:
Vai man pakļauties spiedienam, mācīties tos 2,5-3gadus un vēl sevi smacēt,
Darīt kaut ko, ko liek sirds, BET es vēl aizvien nevaru saprast kā, ar kādām metodēm to panākt. Iespējams, visa mana fantāzija aprobežojas ar brīvprātīgo darbu, bet jēziņ nē, es domāju, ka vienkārši nevēlos būt viena no sistēmas.

Vai maz no šī apļa ir iespējams izspraukties? Vai ir iespējams būt tik stiprai... un vai šeit ir vēl kāda, vai varbūt es vienkārši ar visu naudu, cilvēku uzmanību esmu no tā tā nogurusi, ka jūdzos nost?
23.03.2013 17:42 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Jūs ar Queen mainat attieksmi kā rakstat par mani, sākumā noskaidrojat, un tad arī es savu attieksmi mainīšu.

23.03.2013 19:50 |

10 gadi
Reitings 361
Kimbra, Vienmēr var izmācītos un strādāt- Tāpēc Latvijā ir mūžizglītība, tev jau to vajadzētu zināt, ja esi par šādu nostāju ;)

Es daudz mācos, esmu strādājusi, nedzīvoju ar vecākiem, lai gan tie naudu arī dod. Arī ziņas skatos un lasu. Nevajag mani te uztaisīt par meiteni kurai vējš svilpo galvā. Arī es savos 19 esmu daudz redzējusi un cīnījusies par lietām, varbūt arī tas ir iemesls kāpēc es redzu tik daudz 'sakropļoti'domājošu cilvēku, kuri tikai domāt par naudu naudu naudu, un es to nevēlos.
23.03.2013 19:54 |

10 gadi
Reitings 361
Es laikam tomēr negrasos iesaistīties negatīvajās diskusijās, jo mani neinteresē, ko domā tās, kuras interesē tikai viņu karjēras un tas,kā apmaksāt rēķinus. Es laikam arī neesmu īpaši ieinteresēta vai esat laimīgas, jo nu tā ir jūsu izvēle.
Mani šeit pavisam citi jautājumi uzrunāja, un paldies tām,kas tiešām dod sakarīgus padomus!
23.03.2013 19:57 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Dr.lv ir Eiropas brīvprātīgā darba, kā arī dažādas nevalstisko organizāciju grupas, kurās var smelties ļoti daudz informācijas. Tāpat vari sākumā pieteikties visādiem īstermiņa projektiem, apmaiņām ārzemēs, dažādi projekti tak notiek arī tepat Latvijā, iespējas ir neierobežotas :)
23.03.2013 20:03 |

Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
Katrs dzīvo kā grib, neviena no shēmām vai neshēmām negarantē pārticību, kā te viena izteicās, nav izglītības nav darba, nav naudas, muļkības.

Ja Tu jūti, ka Tevi nekas nesaista, tiešām izpēti brīvprātīgā darba iespējas u.tml. Ir liela laime nodarboties ar to, kas patīk, pārējais arī uzradīsies. Galvenais, lai ir plāns.
23.03.2013 20:03 |

Reitings 25
Reģ: 04.04.2012
piedodiet nelasiju citias atbildes,
ToBeFree - Esmu tikai 4 gadus vecāka par tevi un pateikušu viss ir atkarīgs konkrēti no tā ko tu jūri sevī iekešā, es nekad nesmu spējusi uztvert augstskolas, koledžas utt. par svarīgāko posmu cilvēka izaugsme, jo gana daudz esmu redzejusi cilvēkus kas ir ieguvuši augstāko izglītību bet konkrēti ir amatieri savā specialitātē. Kā arī jā man nav augstskolu diplomu( sāku studēt bet pārtraucu ) un tomēr ar savu darba sparu un entuziasmu esmu vairāk nekā konkurēt spējīga gan lokājā latvijas tirgū gan plašākā merogā. Nenoliekgšu ka tur ir iegūldīti ļoti daudz mēneši pat gadi intensīva darba.) tomēr uzkatu ka viss ir atkarīgs no specialitātes kā arī ieguldītā darba prasmju un laika. Kā arī daudzi ko es pazīstu ir vainu baiguši pirmo koledžu / bakalauru un nomainijušī specialitāti vai studiju procesā mainijuši specialitāti un teikuši ka tā ir pārāk liela atbildība izvēlēties visu savu turpmako dzīves ceļu un karjeru 17-20 gadu vecumā. Un ja nu ka,s vienmēr tak cilvēkam ir izvēles iespējas :)
23.03.2013 20:09 |

Reitings 3328
Reģ: 14.02.2013
Lai Tev veicas, lai arī ko Tu nolemsi dzīvē darīt !!!
Bet nav īsti pareizi pajautāt, ko domā citi, un pēc tam apvainoties, jo tie citi nedomā tā kā Tu gribētu:)
23.03.2013 20:10 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Pikseliitis, es tavu niku citādāk izlasiju. Laikma kokčiks un brīvdienas dod manīt:D
23.03.2013 20:11 |

Reitings 438
Reģ: 18.03.2013
Neiesaku sekot tādu snobu kā Queen padomiem. Pati beigās atsitīsies vienīgi pret materiālo labumu.
23.03.2013 20:12 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Vispaar es tev ieteiktu mazaak lekties, tava atbilde man un Queen ir kaut kaadas.. mjaa

Kāpēc te vajadzēja iepīt Queen pa vidu? Viņa savu viedokli izteica - negatīvo, pozitīvo, neitrālo - nav svarīgi, bet tu nez kāpēc iedomājies, ka atbildot tev ar pretargumentiem, ir lekšanās.
23.03.2013 20:20 |

Reitings 1202
Reģ: 22.01.2013
Tu man adresēji komentāru, ka vēlies bez naudas savas fantāzijas realizēt. Ja es, saprotot bez naudas bez naudas, kļūstu aprobežota.. :)

Taču manī visu mūžu ir bijusi sajūta, ka esmu savādāka

Savāda tiešām esi, citāda gan ne. Ja Tavs mērķis ir pāris gadus paceļot pa pasauli, sevi uzturot ar gadījuma darbiem, dzīvojot pieticīgi, periodiski mitinoties pie paziņām, svešiniekiem, piedaloties brīvprātīgajos darbos - paskaties apkārt, tādu cilvēku ir ļoti daudz. Ja Tava iztēle aprobežojas ar brīvprātīgo darbu, der izmantot vismaz google un painteresēties par au pair, wwof un citiem brīvprātīgiem vēdera tiesas darbiem.
23.03.2013 20:23 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Kāpēc te vajadzēja iepīt Queen pa vidu? Viņa savu viedokli izteica - negatīvo, pozitīvo, neitrālo - nav svarīgi, bet tu nez kāpēc iedomājies, ka atbildot tev ar pretargumentiem, ir lekšanās.

Nesapratu, kas tev nepatiik. :)

Vispaar - zemes stunda tuuliit klaat! Varbuut kaadam buus noderiigi izsleegt datoru. Pati arii to dariishu. :)
23.03.2013 20:28 |

Reitings 20
ToBeFree,
Man bija liidziiga situaacija peec vidusskolas beigsanas. Dienaa, kad saakaas iestaasanaas LU uz jurisprudenci, man palika aukstas kaajas un sapratu, ka buusu loti nelaimiiga, ja paliksu LV un maaciisos. Loti gribeejaas to briiviibu. Parunaajos ar mammu, vinjai histeerija saakaas, ka bez maaciibaam nekas nebus un ka ja es nesaaksu tagad maaciities, es nekad nesaaksu utt.. Un vinja pateica, ka ja es neiesu staaties Uni, tad man jaameklee darbs un es maksaasot maajaas reekjinus.
Es iespiiteejos un iegoogleeju Au pair darbinju aarzemees. Koncepts vienkaarss - tu dziivo gjimenee, paliidzi maajas solii un par to tev maksaa kabatas naudinju (ap 100 eiro nedeelaa) un par dziivosanu un paiku nav jaauztraucas.
Man paveicaas - es divu dienu laikaa biju atradusi gjimeni Niiderlandee, kas man nopirka lidmasiinas bileti izbrauksanai peec paaris dienaam un man atlika mammai pateikt, ka man vajag cemodaanu.
Taa bija milziiga uzdriiksteesanaas no manas puses, protams, ka mammai nekas cits neatlika kaa ar laiku samierinaaties un pienjemt manu izveeli, un taa arii bija. Paris dienas paraudaaja, papuksteeja, bet tad jau viss bija ok.
Tad nu es vienu gadu dzivoju un straadaaju kaa Au pair, pa starpaam pamatiigi izballeejos un satiku fantastiskus cilveeku un sapratu ko un kaa gribu taalaak dariit dziivee. Paslaik veel aizvien esmu seit - NL un maacos un straadaaju un mamma ar mani loti lepojas.

Domaaju, ka ir tikai veseliigi panjemt kaadu laicinju briivu, ja neesi 100% paarliecinaata, ko taalaak gribi, iztrakoties un izdomat ko tad dariit taalaak.
Man paliidzeeja tas, ka biju prom no gjimenes, kas nevareeja uz manis izdariit spiedienu un satiku superigus draugus, kas kluva par manu vieteejo gjimeni.

Lai veicaas!
23.03.2013 20:28 |

10 gadi
Reitings 361
Queen Neko neesi sapratusi! Adios!

Kanēlītis, Man tas Au pair patiesībā izklausas diezgan riskanti. Laikam jaiegogglē, jo tur laikam tiešām vajag uzdrīkstēšanos, un ticību labajā svešiem cilvēkiem. Jo nav jau noslēpums,ka Lv, ja kāds grib izdarīt, ko labu pluss mīnuss uz viņu skatās aizdomīgi. :D
23.03.2013 20:41 |

Reitings 821
Reģ: 23.04.2011
teika_spolite, Tavs komentārs man uzsita nenormālas dusmas.
Tu esi jocīga! Nopietni! Un tas nav kompliments. Tavi prātojumi liek domāt, ka vai nu mucā augi vai ir problēmas ar intelektu.

Zini, man tieši škiet, ka tu esi tā dīvainā, kam ar intelekta līmeni īsti paveicies nav. Kurš nu kurā vecumā, bet cilvēki pieaugot parasti saprot, ka katrs ir savādāks. Katram cilvēkam ir dažādi dzīves mērķi. Tu esi vai nu ļoti aprobežota savā domāšanā, vai arī izteikti debīla. (Es tiešām ļoti atvainojos, bet tas bija pirmais, kas man ienācā prātā.)
Vidusskolas izglītība ir pilnīgi pietiekama, ja cilvēkam ir labas sociālās spējas un motivācija iet un paņemt to, ko tas vēlas. Es to nesaku no slinka cilvēka skata punkta, bet no reālas cilvēka pieredzes. Ne no savas gan, bet cilvēka, kurš savā dzīvē ir sasniedzis visu, kas tika iecerēts un spēj nodrošināt 5!!! bērnus ar augstākās klases izglītību neLatvijā. Tā ka tu vari skriet sienā a savu aprobežoto viedokli!
23.03.2013 20:45 |

Reitings 20
Vienmeer jau pastaav risks dodoties uz aarzemeem vienai pasai, bet kaa jau tu teici - jaatic labajam.
Saite, ko es izmantoju ir http://www.greataupair.com/ tur viss ir siiki un smalki par gjimeneem aprakstiits un process likaas dross.
Lai nu kaa, darzreiz nevajag njemt galvaa, ko saka apkaarteejie, bet klausiities, ko saka sirsninja. Tad arii zinaasi kas buus labaak tev pasai, nevis apkaarteejiem.
23.03.2013 20:52 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Ak šie nesaprastie jaunieši :D
viss ir forši, iespēju daudz un laimīgu ceļu, bet par to nevēlēšanos būt kaut kādā sistēmā ir jau ekstrēmi. Ja tev pat aur pair liekas riskanti, kas ir diezgan pārbaudīta sistēma - jā, sistēma, tāpat kā brīvprātīgie darbi utt. jo tālāk ārpus sistēmas, jo ekstrēmāk - man piem. bija doma doties uz Urāla kalniem, kur ir ekoloģiskie ciemati, tur cilvēki ir autonomi un pieder tikai pie sevis izveidotās sistēmas, bet tur arī ir savi zemūdens akmeņi, par brīvu tikai siers peļu slazdā. bet es, protams, arī neko nesapratu no tā, ko biji domājusi :D ja tev izrauties no sistēmas nozīmē neiegūt augstāko izglītību uzreiz pēc vidusskolas, tas ir ļoti vienkārši izdarāms.
Īstenībā tas ir tikai normāli gadu-divus pēc skolas paņemt pauzi no mācībām un sasmelties dzīves pieredzi, paplašināt redzesloku utt. Un tas, ka nekas neinteresē, arī ir normāli, lielākā daļa jauniešu tādi ir.
23.03.2013 21:11 |

10 gadi
Reitings 361
Tatjanas trešdiena, arī man tas komentārs, rupji izsakoties, šķita debī*s, tāpēc pat neatbildēju :)

Kanēlītis, paldies liels par info. Arī noteikti izčekošu visu, un painteresēšos,lai būtu droša :)
23.03.2013 21:11 |

Reitings 176
Reģ: 23.05.2011
mācies!
reiz pienāks diena, kad naudu iztikai tev būs jāpelna pašai un būs pagalam skumji, ja Tava izglītība būs tāda, ka Tevi nekur neņems darbā. Izmācies tos dažus gadus (3 gadi studējot paskrien nereāli ātri - ātrāk kā vidusskolā, 6 gadi kā ārstam - vot tas ir ilgi) un pēc tam varēsi harmonēt savā nodabā vai darīt vēl nez ko. Savā ziņā Taviem vecākiem ir taisnība - mūsdienās augstākās izglītības vērtība krītās un pēc dažiem gadiem vai gadu desmitiem augstākā izglītība būs tik daudziem cilvēkiem, ka bez tās uz Tevi (sevišķi darba devājs) skatīsies kā mūsdienās uz tiem, kam ir tikai pamatskolas izglītība. Arī pēc 1 gada brīvības paņemšanas Tev būs grūtāk atsākt mācīties.
Nezinu kā ir bijis citiem cilvēkiem, bet pēc sevis un savas draudzenes spriežot, 19-20 gadu vecums ir tas laiks, kad nāk visādas depresijas, beši, pārdomas par dzīvi, lielas ka nekas nenotiek kā vēlies utt. man sākumā bija samērā līdzīga situācija, bet sakodu zobus un nolēmu izmācīties. Pirmais gads psiholoģiski bija pasmags, bet tālāk jau viss pierasts un ir ok ;)
23.03.2013 21:13 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Un ko darīt, ja sen vairs nav 19, ir stabila dzīve, pienākumi, atbildība, attiecības, bet gribas vienkārši sakrāmēt koferi, paņemt kaķi padusē un sākt dzīvi no jauna? :/
23.03.2013 21:22 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits