Ziniet, esmu lasījusi ļoti daudz - gan ļoti sarežģitu, gan smagu, gan stilistiski izsmalcinātu literatūru, bet esmu pievērsusies vairs tikai šiem sapņainajiem, naivajiem, vienkāršajiem, bet patiesajiem rakstniekiem - Tagore, Bahs, Koelju.
Kāds teica, ka nevajag salīdzināt Dostojevski ar Koelju. Nu nu....Mans ļoti mīļš Dostojevska darbs ir triloģija "Brāļi Karamazovi", kurā ietverta ir arī Leģenda par Lieinkvizitoru. Un lūk. Ta ir leģenda par Jēzus Kristus otro atnākšanu un tas ir stāsts par inkvizitoru - ļoti lielu, dižu domatāju, kurš visu savu dzīvi ir veltījis tam, lai atvieglotu cilvēces ciešanas. Pēc sava prāta, protams. Un viņa saruna ar Kristu, kurā viņš pārmet Kristum, ka tas, dodams cilvēkam brīnumu, atdodams viņam viņa brīvību, dara nepareizi. Jo cilvēks nevar panest savu brīvību. Viņa prāts ir pieradis pie verdzības un cilvēkiem - šīm pakļautajām avīm ir vajadzīgs gans, kurš viņas tur grožos un ved, jo palaistas brīvībā tās nezinās vairs savu ceļu. Tas ir stāsts par prātu un sirdi. Leģendas beigās, kad inkvizitors ir izlējis pār Kristu visas savas šaubas, dusmas un domas, viņš prasa Kristum atbildi. Un Kristus vienīgā atbilde ir skūpsts.
Un Tavs, teikums, Evita, ļoti precīzi savā ziņā atspoguļo to, ko gribēju pateikt par to garīgo pāķismu, par vēlēšanos būt šai cietumā - labāk es izsmalcinati un ar glanci truls, nekā es pats. Jo nedomāju, ka Koelju ir kaut kādas pretenzijas uz literāriem smalkumiem, viņa mērķis, izmantojot tieši šo bērnišķīgo, apstulbinoši vienkāršo, pat naivo izteiksmi ir cits. Ļoti sen lasīju interviju ar Koelju, kur viens žurnālistiņš viņu tapat raustīja - a kam jūsu grāmatiņas vairāk piemērotas - vecām tantiņām vai maziem bērniem, uz ko Koelju viņam pajautāja, lai tad viņš noformulē kāda ir lieteratūras jēga. Dziļākā jēga. Un beigās arī pats žurnālists nonaca pie secinājuma, ka tas viss, tās klasiskās atbildes - paplašināt vārdu krājumu, rosināt iztēli, lai mēs saprastu, ka neesam vieni, lai iepazītu pasauli - tas viss ir literatūra literatūras pēc. Bet Koeju, kurš nu nebūt nav nekāds plānā galdiņa intelektuālis, ir gribējis lieteratūrai piešķirt citu jēgu - jā, tieši to pašu, kas ir Bībelē. Es droši vien negaidu, ka sapratīsiet, ko es ar to gribu teikt, bet teksts par to lielīšanos, Evita, ir drusku bēdīgs, jo ar aizvērtu sirdi nelepojas, pat ja smadzenes ir miljonu vērtas.