Palasījos diskusiju par kažokzvēru audzētavu.
Protams, tas ir skarbi, ka tā notiek. Tomēr es iesaku paskatīties PLAŠĀK un nesākt tīri latviskā manierē bļaut PRET, līdz ko kaut kas nelikumīgs ir atklāts.
Jebkura rūpnieciska ražošana ir jebkuras valsts pamatā. Minēšu kādu piemēru:
Es ražoju ĀDAS izstrādājumus. Ādas izstrādājumi, saprotams, tiek ražoti no ādas.
Parasti tā ir cūkāda, ļoti laba ir govs un lieliska- zirga āda.
Bet būtībā tas ir šausmīgi.. dzīvieka āda, vai ne?
Tai pat laikā- mēs tos dzīvniekus apēdam!! Tas ir .. kaut kāds ārprāc, ne?
Bet ir arī otrs apstāklis- āda ir viens no lieliskākajiem dabiskajiem materiāliem pasaulē! Tas ir vislieliskākais termoizolācijas materiāls pasaulē. Tas ir izturīgāks par JEBKURU audumu, utt..
Un, ja reiz mēs to dzīvnieku tāpat apēdam- varbūt tomēr labāk ir izmantot maksimāli daudz no tā, nevis lielāko daļu izmest miskastē, kā tas notiek ar lielāko daļu no visas pārtikas, ko iepērkat ikdienā?
Tātad... Vēl pirms 15 gadiem Latvijā darbojās 3!!! ādas rūpnīcas, kas pārstrādāja ādu.
Rīgā divas un Jelgavā. (man liekas, ka bija arī D-pilī, bet es tur nekad neesmu bijis)
Tagad ir tikai Jelgavā. Tāda pussabrukusi.
Tā ir vesela nozare. Milzīga. Tur ražoja ādu, ko tālāk pārdeva cilvēkiem ,kas taisīja mēbeles, cilvēkiem ,kas taisīja auto sēdekļus, cilvēkiem ,kas taisīja apģērbu.
Tie ir TŪKSTOŠI darbavietu. Tie ir tie paši tūkstoši, kas ir jau emigrējuši. Izglītoti cilvēki, kas tagad lasa sēnes Īrijā un Francijā.
Bet- vai tas nozīmē, ka mums nav ādas auto sēdekļu, ādas dīvānu un ādas jaku(pat ne obligāti kažokādas)? Nē. Tas viss mums ir. Tikai nodrošina darbavietas citās valstīs.
Bet Latvijai jau tas ir pierasti. Gribēja celt Coca Colas rūpnīcu- visi balso PRET. Gribēja cūku fermu taisīt- visi balso PRET. Gribēja celt HESu- PRET. AES- PRET.
Kas notiks, ja kās izdomās NOJAUKT kādu no mūsu HESiem? Atkal būs PRET! Tas nekas, ka ikviens HES ir tik vecs, ka ir bīstamāks par jebkuru tuvējo AES kaimiņvalstīs! Vienalga pret visu ir PRET! Nožēlojami.
Un tā petīcija, tām, kas nepapūlējās to izlasīt, atgādināšanu ir par VISU kažokzvēru audzētavu SLĒGŠANU. Tas nozīmē darbu pazaudēs visi šajā rūpniecības nozarē iesaistītie- audzētāji, tirgotāji un pārstrādātāji. Darbu pazaudēs vismaz pāris simtu cilvēku. Kas iegūs? Citu valstu kažokzvēru audzētavas. Problēmu jau tas neatrisina. Tikai rosina vēl vairāk cilvēku izceļot.
Nobalsot PRET nav nekāds risinājums.