Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

iesakiet latviešu receptes ārzemniekiem

 
Reitings 519
Reģ: 10.02.2009
Sveikas!
Mani ārzemju draugi loti velas, lai iedodu viniem kadas latviesu receptes (gan otrajiem edieniem, gan kukam). Tad nu saku domat un nezinu, kadus edienus izveleties. Negribas kaut kadus senlatviesu edienus, jo tos jau mes pasi nemaz needam. Ko jus ieteiktu?
05.02.2013 23:11 |
 
Reitings 1103
Reģ: 07.10.2011
Mans līgavainis ir ārzemnieks. Tā nu esmu ieintriģējusi viņa ģimeni ar saldo desu, maizes zupu, biezpiena mājiņām.
Mīļotā mammai mācīju taisīt pelmeņus un speķa/ sīpola pīrādziņus. Kaut kad drīzumā taisīsim kāpostu tīteņus. Vecāmamma toties man pieprasa no jauna taisīt biešu un frikadeļu zupu :D
05.02.2013 23:18 |
 
Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Favel,
tavis minētajiem ēdieniem ar senlatviešu un vispār latviešu virtuvi nav nekā kopīga.
Īsto senlatviešu ēdieni ir ļoti smagi, bet jāņem vērā fakts, ka tie ēdieni bija normāli tā laika strādājošiem uz lauka.
Kristīne,
Ja gribas ko latvisku, vienkārši ieteiktu izvēlēties kādus latviskos produktus, piemēra, cūkgaļa ir pupārālā Latvijas gaļa. Ja runā par piedevām, kartupelis nav īsti latvisks, varbūt ir vērts apdomāt variantu par zirņu putru (man bērnības atmiņas) un vispār pelēkie zirņi ar speķi. Sautēti kāposti ir viens no tradicionālajiem (vispār no Vācijas virtuves latviešu virtuvē tas ienests). Kūpinātas zivis. Par saldo man liekas ka jādomā un jāpieliek izdomas ir ar biezpienu, ja papēta atkal veco latviešu receptes, tad biezpiens ar kaņepēm skaitījies deserts. (varētu aizvietot ar ogu ievārījumu) un arī sakults saldais krējums ar biezpienu ar ogām - eksotika bet pastāv senajā latviešu virtuvē. Es ieteiktu pašai apdomāt kādas jaunas receptes ņemot par pamatu senlatviešu ēdienu.
06.02.2013 09:49 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Es gan sapratu, ka interesē ne tik daudz etnogrāfiski un vēsturiski autentiski latviešu ēdieni, kā kaut kas īpašs, interesants, populārs Latvijā, un kas nav sastopams konkrētajās "ārzemēs".

Kā būtu ar kartupeļu sacepumu / kartupeļu pankūkām? Kāpostu tīteņi (ar cūkgaļu) arī nav slikts variants. Saldajā - maizes zupa, rupjamaizes kārtojums, kaut kas tāds? Visas tās plānās pankūkas ar pildījumiem (gaļas pankūkas, ar biezpienu, utt), mans ārzemju draugs reiz ēda Brīvdabas muzejā bukstiņputru, viņam garšoja. Grūbas, ja var atrast, ir netipisks ēdiens. Speķis ir diezgan "šokējošs" ēdiens (jēli, sālīti, auksti cūkas tauki), dažās ārzemēs mārrutki nav populāri. Vēl no pankūkām - rauga pankūkas, kefīra pankūkas, biezpiena plāceņi. Auzu cepumi (tie no grauzdētām auzām, kā ezīši), aukstā gaļa, skābeņu zupa. arī dažādi tradicionālie salāti, piemēram siera, varētu būt interesanti. Saraksts viegli papildināms un uzlabojams, atkarībā no tā, no kurienes konkrēti ir šie ārzemju draugi.
06.02.2013 10:06 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Tā kā dzīvojam pie jūras, tad zivis varētu būt latviski, varbūt var kaut ko interesantu izdomāt, piemēram tās pašas ķilavas(anšovus) - sataisīt tādu kā mērci un pārliet pār salātiem, vai šprotes kaut kur iesaistīt? Diezgan smirdīgi, jo zivis, bet tas varētu interesantāk. :)
06.02.2013 10:07 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Man arī šķiet,ka kartupeļi un kāposti ir baigi vāciski.
06.02.2013 10:08 |
 
Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Es domaaju,ka zirni ir kaut kas iipass,taapat arii maizes zupa!Manam viiram loti garsoja!:)
06.02.2013 10:09 |
 
Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
par kartupeļiem un kāpostiem jā tie ir vāciskie ēdieni, latviešiem vairāk ir putraimi un vēl visādi brīnumi.
57days, saviem ārzemju draugiem un vīram, ja taisu latviskos ēdienus, tad tomēr lai viņiem ir skaidrība, kas ir latviešu īstais ēdiens, nevis ievestais protams, protams var arī savādāk :)

Runājot par rupjmaizi un tiem saldajiem, ieteiktu būt uzmanīgiem, ja ārzemju draugi ir dienvidnieki, viņiem rupjmaize ir par smagu un maniem draugiem arī vīram, negāja pie sirds nemaz, kamēr man tā joprojām ir ever labākā maize.
06.02.2013 10:12 |
 
Reitings 5709
Reģ: 29.01.2009
Vārīti kartupeļi ar biezpienu un siļķi? :D Kā skolas pusdienas ceturtdienā..
06.02.2013 10:13 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Vārīti kartupeļi ar biezpienu un siļķi? Kā skolas pusdienas ceturtdienā


Un saldajā tas brūnais/gaišais želejveidīgais klucītis ķīselī :D
06.02.2013 10:19 |
 
Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Salomee-man taa gribaas tiesi silki tagad un istu biezpienu...Diivaini-nesen eedu tik garsiigu krabi un tagad domaaju-nekas nevar buut labaaks par biezpienu un silki...:D
DIO-man te arii daudziem negarso muusu maiziite-kaut kas par stipru laikam!Man atkal tiesi laikaa:D
06.02.2013 10:29 |
 
Reitings 2264
Reģ: 21.01.2013
Vispār varētu mēģināt ieteikt krāsnī cepu karpu (nezinu, cik tas ir latviski, bet karpa tomēr ir vietējā zivs). Saldajā - rabarberu ķīselis ar putukrējumu vai kādu citu krēmu (bet tas jau vairāk uz pavasari). Skābeņu zupa. No dārgā gala noteikti var uzcienāt ar kūpinātiem nēģiem un latvijā brūvētu mājas vīnu. Kolorītam varētu noderēt arī sklandrauši un bukstiņbiezputra. :)
06.02.2013 10:35 |
 
Reitings 1093
Reģ: 02.11.2011
Tas, kas nav šeit, kur dzīvoju, ir kūpinātas vistas, ķiploku grauzdiņi, tie paši pelmeņi (lai gan jā, tas nav latviešu ēdiens, bet visos veikalos ir sastopams un kaut kā asociējas ar LV), kartupeļu pankūkas. No saldajiem noteikti maizes zupa, kaut kādi biezpiena ēdieni, ja tāds ir pieejams (Vecrīgas, piemēram). Kūkas jau visur vienādas :D
06.02.2013 10:38 |
 
Reitings 2310
Reģ: 09.06.2009
Manam viiram,kas ir shveicietis, an garsho rupjmaize. Vnjam garsho viss,ko es dodu. Skabenju zupa garsho,kapostu, biezpiena sacepums ar kjiseli. Karbonades un koteletes.zivis,protams,garsho. Man tada zinja paveicies. Zirnjus ar spekji ar uztaisu. Kd bijaam abi latvijaa,un no riita man nebija laika taisiit,tad uz vnk uztaisiju biezpienu ar lokiem un uzliku jz rupjmaizes shkjeles,kafiju klaat un teicu- labu apetiiti. Eeda kaa prieks. Bet visi nav taadi kaa vinjhs,vinja radiem vai draugiem es ar neiipashi gribu lv edienus taisiit,ja nu nepatiik. Aa,kartupelju pankuukas esmu taisijusi, seenju kotletes.
06.02.2013 10:39 |
 
10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Viss, Salomē, iešu pirkt siļķi un biezpienu uz krievu veikalu tagad. ļoooti sagribējās tādas vienkāršās pusdienas.

Es saviem ārzemju draugiem esmu gatavojusi karbonādi ar kartupeļiem un skābētiem vai sālītiem gurķiem un brūno mērci.
Zirņus ar speķi.
Kartupeļu pankūkas ar brūkleņu ievārījumu.
Magoņmaizītes, ķimeņmaizītes un speķa pīrādziņus.
Ābolu un rabarberu plātsmaizi.
Ķīseli.
Sacepu auzu pārslas un tad ar kādu skābu ievārījumu un putukrējumu kārtoju.
Griķi arī daudziem ārzemniekiem ir jaunums.

Nakošo taisīšu kliņģeri, jācer, ka sanāks.
06.02.2013 10:40 |
 
Reitings 12651
Reģ: 29.01.2009
Damn, man arī ļooooti sagribējās to biezpienu ar siļķi un kartupeļiem! :D (l)
06.02.2013 10:42 |
 
Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
o demoiselle padeva ideju, atceros ir tāds latvisks ļoti pat ēdiens. Mājās pildītās desas (baigs darbs, toties gards rezultāts) ar brūkleņu mērci.
06.02.2013 10:44 |
 
Reitings 2569
Reģ: 16.07.2012
Demoiselle,

kur Tu griķus atradi? Es nekur neredzu, bet tā gribās griķus ar pienu!
06.02.2013 10:44 |
 
Reitings 1093
Reģ: 02.11.2011
Man arī :( Bet man te nav ne krievu, ne lietuviešu, ne kādi citi veikali, kur ko tādu varētu dabūt. Vienīgais, kas te ir nopērkams, ir Rīgas šprotes :D
06.02.2013 10:46 |
 
Reitings 2310
Reģ: 09.06.2009
Klaviatuura,kur tu esi? Krievu veikali ir visur :D
06.02.2013 10:51 |
 
Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
DIO - tu domā asinsdesas vai kādas citas? Man garšo ļoti asinsdesa ar mārutkiem, tikai neesmu mūžību ēdusi, atceros laukos gatavoja. :)
06.02.2013 10:53 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!