Pirmais šoks pēc atgriešanās Latvijā

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Dažādu iemeslu dēļ. ko nevēlos te pieminēt, sanāca atgriezties Latvijā. Pirmais šoks bija algas. Pašlaik esmu darba meklējumos. Pirms tam dzīvoju Īrijā. Lai gan milzu algu nesaņēmu, bija pietiekoši. Pietam - tur no mazām algām lielus nodokļus neņem nost, atšķirībā no Latvijas. Valdībai laikam nav ne jausmas, ko vārds - minimums - nozīmē. Nu kā var no pašas mazākās algas ņemt tos pašus nodokļus, ko no lielās? Ja nu vēl pēc tam varētu būt pārliecināts, ka, ja vajadzēs, tad to naudu arī dabūs, bet nekā.
Neesmu atpakaļ ilgi, varbūt varat pastāstīt nedaudz par situāciju valstī?
21.01.2013 11:18 |

10 gadi
Reitings 2326
Reģ: 14.07.2011
Pati dzīvoju ārzemēs un te cilvēki tiešām ir laipnāki un smaidošāki, tas gan fakts!
21.01.2013 19:18 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
skaya :D :D
Un, protams, treškārt - gribu redzēt kā Mis take smaidītu, kad saņemtu algu ~ LVL160-LVL200 un nākamajā dienā rēķinu par divistabnieku Pļavniekos par 120Ls!

esmu strádájusi arí par tádu algu savá pirmajá darbá veikalá, bet - es darbá biju laipna, smaidíju, ar visiem sveicinájos tápéc, ka man ir táda attieksme, un varbút tieshi tápéc dríz vien vairs nebiju párdevéja bet vadítája, péc tam menedzere. un ja es sákumá nevaréju atljauties divistabnieku (par plavniekiem kluudies, dziivoju purvciemá) es íréju vienistabnieku, kad bija lieláka alga, tad arí mainíju dzívokli... neredzu iemeslu stávét veikalá ká púkjim, ja alga ir maza :D:D:D átrák paliksi bez darba

un zini, árzemés tápat vien sákot runáties uz ielas esmu dabújusi labus pazinjas, varétu teikt pat draugus :D tápat mazá galjas vai garshvielu bodíté papljápájot ar párdevéju var apmainíties ar interesantám édienu receptém, kas man péc tam labi noder...
21.01.2013 19:40 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
un es neesmu atkaríga no sveshu cilvéku emocijám, man riebjas chíkstulji, kas tikai chíkst un neko nedara ;) man patík bút patíkamá vidé...LV mazpilsétá (vismaz tajá, kur kádreiz dzívoju situácija ir pabriesmíga zádzíbas katru nakti, piekauti cilvéki katru nedélju, jo atradás nepareizajá vietá)

un no valsts es aizbraucu cita iemesla délj, kas tev nav jázina :D

man interesanti, kápéc tie, kas ir LV tik ljoti trako, kad téma skar aizbraucéjus? jums skauzh vai ká? un uzreiz izskan tás frázes - palieciet tur, nebraucat atpakalj. káda jums starpíba, kur dzívo tás, kas ir prom no valsts? visiem ir tiesíbas braukt kur grib, gan celjot gan strádát.

liela dalja no manas nopelnítás naudas tiek téréta LV, jo te ir mani vecáki, te man pieder zeme, mája, utt...
21.01.2013 19:48 |

Reitings 3
Reģ: 07.09.2012
Reāli Tev nepieder nekas, jo par zemi Tu maksā milzīgu nodokli par privātīpašumu arī, par katru 'saimniecības ēku' tāpat, ja Tu vēlies iziet ārā izrākt bedri un tur izmest banānu mizas Tev ir jāsaskaņo plāns ar pilsētas domi, kas apstiprināts netiks pirms normālas 'motivācijas' samaksas. Lūk to Tu dēve par 'pieder', baigais pieder, ja Tu ar to neko nevari darīt, bez cita atļaujas. Kas man reāli riebjas šajā korumpētajā blata midzenī ir augstākais sektors, kas to vien gaida, lai tiktu iedots kukulis, savādāk uz priekšu neko nevirzīsim! Excite visu saka pareizi un apstiprina ar notikumiem, it īpaši par Latvijas pilsētu ekonomiku, uz kurām brauc tukši autobusi (citā tēmā). Cik pašlaik Latvijai ir kopējais ārejis parāds? Un katram ceurtajam savu uzņēmu radīt?... arī nepiekrītu. Nekā pozītīva nav ko teikt, jāklusē. Kad mainīsies?... Nezinu.
21.01.2013 23:56 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Mis Take++++!
22.01.2013 00:01 |

Reitings 1242
Reģ: 29.01.2009
Smaga tēma, labāk paklusēšu!
22.01.2013 00:02 |

Reitings 8187
Reģ: 27.12.2009
Klau, neviens jau neliedz palikt tajā vagā vai kūtī, kur tad mūsu bāleliņi labprāt mīt, ja jau pat laika nav lasīt pat to, kas Latvijā notiek. Redz, kad uz Īriju aizmūk, tad ne zinis par Latviju, kad atbrauc, lūdz kaut ko pastāstīt, žēlojoties par algām un nodokļiem. Ja strādāt spējīgo un gribošo Latvijā paliek aizvien mazāk, tad arī slogs ir lielāks, tā kā pati vien kaut kādā ziņā vainojama esi pie esošās situācijas.

Un tās, kuras atbraukušas atpakaļ un kust un čīkst ( autore būtu izcils piemērs) arī ir tās ar lielo negatīvismu un tos, kuri nekur nav izbraukuši tie kūda un vēl vairāk vairo negatīvismu.
Patiesībā ne tikai autore, šajā diskusijā netrūkst tādu piemēru.
Un jā, ir man piemēri,ka ja tiešām grib un kaut ko dara ( darīt nenozīmē kunkstēt) tad var sasniegt savus mērķus.
22.01.2013 07:57 |

Reitings 8187
Reģ: 27.12.2009
Zem citāta bija domāts ''+''
22.01.2013 08:11 |

Reitings 2295
Nu tā... šīs diskusijas iespaidā šorīt man dzima viena biznesa ideja... :) Visai amizanta, bet man jau patīk :)
22.01.2013 09:21 |

10 gadi
Reitings 170
Reģ: 21.04.2009
Es cenšos saredzēt nākotni, bet neredzu. Strādaju darbā, kas man ļoti patīk, tagad 23 gadi un alga ir ap 500 uz rokas, bet man nepietiek un mani neapmierina. Mani neapmierina attieksme, nestabilitāte pat vienā no lielākajiem uzņēmumiem LV, var just, ka nauda aizplūst nepareizā virzienā. Pirmos 2 gadus biju apmierināta, bet nu vairs neredzu izaugsmi un man ir tik daudz ārzemnieku draugu un viņi arī nesaprot ko es daru šeit. Vienas no zemākajām algām industrijā. Ir piedāvājums braukt tur kur maksā sākumā ap 1500ls un viss ir apmaksāts un ir tik daudz iespēju un attieksme ir burvīga..bet es vēl nedaudz dodu iespēju savai valstij. Padoties liek:

*mums praktiski NAV sociālo garantiju..par nodrošinātām vecumdienām neceru
*nodokļos maksāju ap 300-400ls mēnesī
*zemes nodoklis par mazu zemes gabalu tur kur esmu uzaugusi jāmaksā 500ls gadā
*nekustamā īpašuma nodoklis ~850ls gadā...hmm, tik tādēļ, ka skaitamies prestižā rajonā
*"prestižajā rajonā" ceļus netīra un nevienam neinteresē, ka netiec uz darbu..esmu rakusi 200m pagasta ceļa
*ja seko līdzi tad visur notiek šmaukšanās..pēdējo reiz maximā samaksāju par 200g vairāk laša, telefonu rēķinus katru otro mēnesi pārrēķina un atvainojas, ka "kļūdījušies", bieži tirgū ir par maz nosvērts. Ko lai saka te skaidri redz, ka ir tendence uz tāda veida zaglību. Esmu bijusi gandrīz visās eiropas valstīs un dažās esmu uzturējusies ilgi un to neesmu piedzīvojusi. Drīzāk atceros Itālijā lielveikalā pirku tunci par 25€ kg un man pa brīvu piemeta 300g, jo veikals slēdzās pēc 1h.
*trūkst arī pozitīvuma te, reklāmas tikai par slimajiem un tiem bez mājām, tikai par ziedojumiem..tas ir skumji, ka redzi kas apkārt notiek, bet īsti palīdzēt nevari
*arī apģērbu cenas LV ir nesamērīgas un ir ļoti niecīgs piedāvājums, ja salīdzinam, tad cenas ir kā Milānā, bet kvalitāte ne tuvu. Londonā tādu kvalitāti 3x lētāk nopirkt
*mums viss ir vecs..ieejot VSAA ēkā, ieejot VID nu var redzēt cik zems līmenis. Un žēl, ka pie mums nevar būt tā kā citur
* degvielas cenas kā "eiropā"..tik mūsējie piemirsa, ka citur algas 5x-10x lielākas
* daudz gudru draugu man ārzemēs studē un strādā - šveice, dānija, zviedrija un visi izsitās tikai tur, kamēr LV veikalā strādāja. Jā, nav viegli tur, bet tur ir jauni draugi, ne melnstrādnieku darbs, bet gan vēstniecības, veikalu menedžeri, transporta uzņēmumi. Visi aizbrauca ar vidusskolas izglītību. Par savu algu īrē/pērk dzīvokļus pat centrā, savs auto...un 40% paliekot izpriecām pat ja dzīvo vieni.
Labi pietiks...es vēl dodu iespēju šai valstij, lai arī nedzīvoju atbilstoši. Es esmu redzējusi tik daudz, ka zinu kā var citur un neesmu vainīga, ka tēmēju augstāk un tālāk. Gribu redzēt pasauli, palīdzēt mammai vecumdienās, jo pensija būs smieklīga un nevis dzīvot no algas līdz algai
22.01.2013 09:45 |

10 gadi
Reitings 170
Reģ: 21.04.2009
P.s strādāju, studēju, virzu savu biznesa ideju un papildus vēl ir mazi darbiņi ko es daru..neesmu slinka
22.01.2013 09:49 |

10 gadi
Reitings 631
pilnīgi normāls meitenei šoks.
tas, ka pie mums 20 gadu laikā nejēdz ieviest progresīvo nodokļu sistēmu, jau vien liecina, cik ļoti valsts "Domā" par saviem iedzīvotājiem. jā, arī tev pašam ir godīgi, krietni jāstrādā un jādod sava atdeve valstij, bet - par to ir jāsaņem CILVĒCĪGA alga.
22.01.2013 10:01 |

Reitings 2728
Mis Take, nebiju jau konkrēti domājusi, ka Tu dzīvo Pļavniekos, bet tikai kā piemēru, ka cilvēkiem Latvijā nereti maksā tādu algu, ka sanāk tikai dzīvoklim s*dīgā paneļu daudzstāvenē un apkārtējie gaida sazin kādu pozitīvismu un čalošanu. Katrs cilvēks ir atšķirīgs no otra - Tu vari smaidīt arī tādā situācijā un tas ir ļoti labi priekš Tevis pašas. Bet cits nespēj, jo fiziski nav spēka tikt galā ar situāciju - tad tādēļ tas nabaga cilvēks vēl vairāk ir jāmoka, no viņa pieprasot pārspīlētu smaidu, kas viņā vienkārši neveidojas?

Turklāt ir atšķirība, vai studiju gados pastrādā zema atalgojuma darbu, vai tas jāstrādā 30+ un mājās ir bērns, kas jāpabaro, jāapģērbj un jāizskolo. Nevar visi savu biznesu uzbūvēt vai "iet un darīt". Dzīvē viss nav tik vienkārši un ne visiem ir mammītes/papiņi/mīlnieciņi, kas var finansiāli atbalstīt, kamēr cilvēks pārkvalificējas un meklē ko labāku.
22.01.2013 10:02 |

10 gadi
Reitings 631
var diskutēt un diskutēt, bet neapgāžamais ir acīmredzams:

LV reāli ir trešās pasaules valsts - tā tā tiek gan uztverta, gan tas arī atbilst patiesībai. ar smieklīgām algām, reāli nekādām sociālajām garantijām cilvēkiem, kuriem pašreiz zem 40, ar zemu augstākās izglītības līmeni (nesaku, ka visās augstskolās, bet daudzās), ar elementāru teorijas nesaistītību ar praksi, ar iznīcinātu ekonomiku, ražošanas mums nav un reāli arī neatkarības vairs nav.

varu pateikties ES, ka tā dod iespēju ceļot bez ierobežojumiem. to ceru arī visdrīzākajā laikā izmantot un būvēt savu dzīvi kur citur.

nav jābūt ar bakalaura grādu ekonomikā, lai saprastu - šī dziesma ir nodziedāta.
var te sisties, pērties, jā, var arī kaut ko sasniegt, tikai - vecumdienu nodrošinātu šeit nebūs. vai ir vērts visu mūžu rauties,lai pēc tam attaptos pie sasistas siles..
22.01.2013 10:06 |

10 gadi
Reitings 631
http://www.apollo.lv/zinas/ko-darit-ja-nevar-samaksat-rekinus-atbild-ministri/550292

- ja tiek pieļauta šāda situācija, pie tam - ilgtermiņā, un nekas netiek labots..
vai ir jautājumi par šo valsti? nedomāju.
22.01.2013 10:20 |

Reitings 649
Reģ: 06.11.2012
Nu te nu es tomēr nepiekritīsu Miss Grape.. Ja Latvija ar savu attīstības līmeni, paražām un ieradumiem atrastos kaut kur starp Āfrikas, D-Amerikas vai Āzijas valstīm(respektīvi- visur, kur nav ASV, Kanāda, Vecā Eiropa un Austrālija), tad mēs būtu vieni no laimīgākajiem iedzīvotajiem pasaulē..

Kaut kāds pētījums pierādījis, ka cilvēka laimi nodrošina apziņa, ka viņam pieder vairāk kā sev tuvajiem- kaimiņiem, draugiem, savas valsts iedzīvotājiem, utt.. Mūsu gadījumā mēs visu vienmēr salīdzinām ar Veco Eiropu- tām valstīm, kas savu attīstību un patreizējo statusu sasniedza nu jau 80mit gadu laikā, kamēr mēs savu ceļu esam nogājuši tikai 20mit gadus.

Un, ja par vecumdienām.. tad nekas jau nav mainījies- mūsu vecumdienas nodrošinās mūsu bērni.. Būsim vieni- būsim badā.. Ja būs bērni.. tie iedos. Tā ir bijis un tā būs. Jo paļauties uz bērniem ir DAUDz drošāk kā uz politiķiem un valsts labklājību, un politisko iekārtu..
22.01.2013 11:32 |

Reitings 2552
Reģ: 11.04.2011
man interesanti, kápéc tie, kas ir LV tik ljoti trako, kad téma skar aizbraucéjus? jums skauzh vai ká?

izskatās, ka dažai te tiešām skauž. nu pašas vainīgas, ja sūkstās par grašiem. meklējiet citur iespējas.
22.01.2013 11:49 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
neprātīgs ++++
22.01.2013 12:15 |

Reitings 1080
Tās kuras te "gudri" dir* par aizbraucējiem, patiesībā nenojauš kādas ir sajūtas MUMS aizbraucējiem, tās ilgas pēc mājām un kad atbrauc apciemot radus, gribas kaukt skaļā balsī,kāda netaisnība ir mūsu valstī. Bedre, dziļa bedre, kura nepazīst ne prieka, nekā! Savā starpā viens otru grauž nost, un nodir* tos, kas brauc prom, varētu padomāt, ka aiz labas dzīves tā notiek! Nu nekad to nesapratīsiet pirms pašām tā gadīsies, draugi un radi arī ir atsvešinājušies... Tagad apsveru domu LV uz dzīvi diez vai atgriezīšos, šeit vienkārši nav iespēju, man kā jaunai studentei.. es pat nevarētu par savu LV algu izdzīvot, atļauties savu mājokli atsevišķi no vecākiem,kur nu vēl domāt par savu ģimeni, šāda problēma ir katram otrajam jaunietim, ja nav bagātu veču! :-(
22.01.2013 12:41 |

Reitings 4183
Reģ: 06.05.2012
varētu padomāt, ka aiz labas dzīves tā notiek

+

agri vai vēlu pienāk tas brīdis, kad vairs tālāk nav kur, un vienkārši ir jāsāk kravāt mantas. man pašai ir tāda situācija, kad neesmu droša par to, ka man rīt būs, kur dzīvot.
22.01.2013 13:24 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits