Šogad ir jau 5 gadi kā nesmēķēju vispār. Pirms tam smēķēju 6-7 gadus un bija arī periodi, kad izsmēķeju paciņu dienā, tā teikt biju heavy smoker, bet tad manā dzīvē nāca periods, kad daudzi faktori sakrita vienā, un smēķēšana vairs nelikās nepieciešama un aktuāla. Man parādījās draugs, kurš nesmēķēja/nesmēķē vispār (neskaitot cigārus vienreiz vai divreiz gadā). Viņš nekad nav mani spiedis atmest, kaut gan uzsvēra, ka būs pirmais, kurš mani atbalstīs, ja atmetīšu smēķēšanu. Otrkārt,sapratu, ka smēķēšana pamatīgi bojā manus zobus un tā kā veselīgi zobi ir viena no svarīgākajām lietām, ko pamanu cilvēkos, tad arī tas bija vislielākais motivātors atmest smēķēšanu. Treškārt, finansiālais aspekts, sapratu, ka labāk to naudu, ko "izmetu" cigaretēs, nopērku sev ko foršu vai palutinu sevi ar kādu procedūru. Ceturtkārt, smēķējot parādās nelaba elpa un arī drēbes savelkās ar dūmiem ko pats smēķētājs nejūt, bet apārtējie (nesmēķētāji) gan. Pietkārt, nesmēķējot ir vairāk enerģijas un arī ēdiens garšo "savādāk", labāk. Seškārt, aizdomajos, ka bieži smēķējot cilvēks ne tikai bojā savu veselību, bet arī apkārtejo (manā gadījumā - drauga).
Kas man palīdzeja atmest? Hmm, neesmu lietojusi ne medikamentus, ne košļenes, ne plāksterus. Vienkārši vienā dienā, sēžot ar savu draugu kafejnīcā un smēķējot, pateicu, ka tā ir mana pēdējā cigarete. Pēc tā brīža nosmēķēju vēl tikai divas cigaretes nākamajās pāris dienās un viss. Atceros, ka vēl kādu nedēļu manā somā bija cigarešu paciņa, bet kaut kā neprasījās uzsmēķēt. Piekrītu tiem, kas saka - viss ir mūsu galvās, bet arī piekrītu tam ,ka dažiem ir grūtāk tikt galā ar atkarībām un tad ar vienu vien gribasspēku nepietiek. Domāju,ka lielu lomu spēlē arī vide, kurā cilvēlks dzīvo un strādā. Ja kādam dzīvesbiedrs, draugi vai kolēģi ir aktīvi smēķētāji, tad arī atmest smēķēt ir jāsaņēmas daudz vairāk. Liene, padomā, kas konkrēti Tevi varētu motivēt atmest - veselības problēmas, finansiālais jautajums, smaka, enerģijas trūkums utt?
Varu teikt, tas, ka cilvēks, atmetot smēķēt, pieņemas svarā ir viens liels mīts. Piemēram, personīgi es nokritos svarā, jo, atmetot smēķēt, garša kļuva intensīvāka un vairs neprasījās vairāk ēdiena. Domāju, tie, kuri pieņemas svarā cenšas aizstāt smēķēšanu un tad, lai nesmēķētu "aizēd" cigareti.
Tagad man pat neticās, ka manā dzīvē bija periods, kad biju heavy smoker. Ļoti nepatīk cigarešu dūmi, jo uznāk galvassāpes un nelabumi.