Sibīrija

Reitings 2552
Reģ: 11.04.2011
Labvakar!
Šodien darbā aizsākās tēma par izsūtītajiem latviešiem uz Sibīriju 40os gados. Kolēģi ir vecāka gadu gājuma, tādēļ bija interesanti dzirdēt, kā bijis viņu vecākiem, radiem.
Vai kādai no jums ir bijis tur radinieks? Ko viņi jums ir stāstījuši?
Man pašai bija omītes māsa. Viņa stāstīja, ka vīri ķēra ūdensžurkas un no to ādām veidoja apavus un pārdeva/iemainīja pret ko citu.
Drūma tēma, bet tas viss liek aizdomāties cik ļoti mums ir paveicies, ka mums gandrīz viss ir. Un tas, par ko mēs šobrīd pārdzīvojam ir pilnīgas pupu mizas ar to laiku. Vai jūs spētu izdzīvot tādos apstākļos?
22.11.2012 22:18 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Visos karos, visos laikos sievietes bijušas varotas. Arī mūsdienās, kur notiek karadarbība, diemžēl :(
23.11.2012 01:07 |

10 gadi
Reitings 3987
Reģ: 02.02.2011
Jā, mana omīte tur bija, jo it kā esot palīdzējusi, atbalstījusi "valsts ienaidniekus", t.i. mežabrāļus.
Veda ar lopu vagonu, dzīvoja tur cietumā, baisos apstākļos, bija piespiedu darbs drausmīgos mīnusos, kā rezultātā viņai bija nosalis un amputēts puspirksts vienai rokai. Pašiem bija jādomā par ēdienu, tāpēc zemē stādīja kartupeļu mizas, lai kaut ko varētu izaudzēt. Cik atceros no stāstītā, viņa tur sākumā izdzīvoja tikai tāpēc, ka kāds vietējais esot iedevis savu mēteli, savādāk būtu nosalusi līdz nāvei, jo šeit no Latvijas viņu aizveda plānā kleitiņā..
Man patiesi tik žēl, ka nedzirdēju vairāk viņas stāstu, un daudz ko nepiefiksēju.
23.11.2012 01:22 |

Reitings 1123
Reģ: 18.04.2012
Arī mans vectēvs tika izsūtīts. Tāpēc, ka viņa ģimene bija turīga - bija liela māja, lielas platības ar mežiem.
Viņam bija 11 gadi, kad tika izsūtīts un ja nekļūdos tas bija 1949.g. Viņš man sliktās lietas stāstīja mazāk, tāpēc ka viņš tās nevēlējās atcerēties. Bet cik noprotu nemaz tik slikti viņiem tur nav gājis. Sākumā bija grūtāk, bet pēc tam vecāki paši ar savām rokām uzcelā mājiņu, iekārtojās. Strādāja un dzīvoja jau normāli. Kad viņam bija 18 gadi viņš varēja atgriezties LV. Protams, ka viņa mājās dzīvoja jau citi cilvēki un bija savākuši arī mežu. Pēc vairākiem gadiem viņš atguva daļu no meža un kompensāciju par māju un atlikušo meža daļu.
23.11.2012 09:32 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Manu vecvecmāmiņu neizsūtīja(dzimusi 1918.gadā - vēl dzīva :) ), jo viņa bija kalpone, bet ģimeni pie kuras viņa strādāja gan. Vectētiņu izsūtīja, jo viņa tēvs esot bijis politiski neuzticīgs. Esot bijis tik auksts, ka pats šņabis bijis kā želeja.. Traģiski šie stāsti vispār.
23.11.2012 09:50 |

Reitings 3031
Reģ: 26.02.2010
man zināma sieviete stāstija, ka viņas vecmammu, viņas mātes un tēva priekšā varoja karavīri, cik tas ir drausmīgi, neko nevarēt izdarīt, neko palīdzēt savam bērnam, pat nezinu, kuram lielāka trauma no tā visa.

arī mana vecmamma tika izsūtīta, kā bērns, nodzīvoja tur nepilnus 20gadus, atgriezās precējusies ar grieķi, skarbi bijis, domāju, tas ir neizsakāmi, ko tie cilvēki piedzīvojuši, pārdzīvojuši...
23.11.2012 09:50 |

Reitings 4129
Reģ: 29.01.2009
Manos rados neviens netika izsūtīts, Taču vienmēr paticis paklausīties veco cilvēku stāstus par tiem šausmu laikiem. Par ko vienmēr priecājos-neskatoties uz tur piedzīvoto un pārdzīvoto ārprātu, viņi visi ir/bija kļuvuši par gaišiem, priecīgiem, labestīgiem un optimistiskiem cilvēkiem.
23.11.2012 10:20 |

Reitings 7497
uz Sibīriju netika neviens izsūtīts, bet Salaspilī ir pabijuši vairāki ģimenes locekļi. viens neatgriezās.

daļu manu senču vajāja Krievijā pirms kara, jo nāku no ļoti turīgas ģimenes, kuru gribēja iznīcināt. viņi tur pameta muižu, naudu un "biznesu" un atbrauca uz Latviju, lai paslēptos no komunistiem te. tā arī palika te.

vispār karš tas ir briesmīgi - parastie ļaudis tajā vienmēr ir ļoti lieli zaudētāji neskatoties uz kara iznākumu.
23.11.2012 10:25 |

10 gadi
Reitings 485
Man gan vectēvs, gan vecmamma bija izsūtīti uz Krievijas austrumiem 1949. gadā. Abi mani vecvecāki iepazinās Sibīrijas apmetnē (?), nometnē.
Vecammas ģimeni izsūtīja kļūdas dēļ, jo tos cilvēkus, kas bija sarakstā, nevarēja atrast, lai cik briesmīgi tas nebūtu, vecmammas ģimen trāpījās pa ceļam- kaimiņos. Tādēļ represijas tika vērstas pret viņiem. Savukārt, vectēva ģimenei piederēja krogs un lielas saimniecības, tādēļ viņi bija pirmie sarakstā.
Man vairāk ir stāstīts par pašu garo ceļu, kurš bija ļoti grūts, daudzi cilvēki mira vagonos, tos vienkārši izmeta, tāpat ar dzemdībām. Par pašu galamērķi mazāk, daudz darba, aukstums, bet visam pa vidu vecevcāku iepazīšanās stāsts.
23.11.2012 12:17 |

Reitings 2494
druaga vecotēvu izsūtīja, jo viņš bija mācītājs, kas, protams, tajā laikā nebija pieņemams...
23.11.2012 12:36 |

Reitings 3615
Reģ: 01.09.2009
Manus vecvecākus neizsūtīja, vectēvs, cik zinu, puika būdams, kaut kādā veidā bija izbēdzis un noslēpies. Bet nu šo faktu viņam būs jāpārprasa.
23.11.2012 12:42 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits